Вівторок, 23.04.2024, 08:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 9 » Голови – на старт!
13:41
Голови – на старт!
11 вересня, тобто цієї суботи, стартує виборча кампанія на посаду міського голови. Різні політ-бізнесові чи бізнес-політичні табори обговорюють-приглядають ймовірних претендентів на найвище крісло міськвиконкомівського крила «білого дому». Зважуються сильні і слабкі сторони потенційних мерів. Якщо фотогенічний, гарно дивитиметься з голубих екранів – потрібно, щоб був ще й розумний, якщо розумний – треба, щоб був ще й красивий... Задовольнити потрібно смаки більшості виборців. Самі ж ймовірні кандидати (і ті, яких «сватають», і ті, які самі «сватаються» до міськвиконкомівського ґаздівства) також в роздумах. Складається так, що кожен (чи ледь не кожен) конкуруючий між собою табір розглядає в своїх лавах на посаду міського голови по кілька претендентів, які, в свою чергу, змагаються між собою. Між тим, всі сходяться на одному – новим (чи новим-старим) «батьком» міста має стати фігура компромісна, яка б могла задовольнити  основних гравців на політичній мапі міста.
«ЗК» звернувся до трьох міських голів в новітній історії обласного центру, аби ті відповіли на два запитання:
1. Якими якостями повинен володіти кандидат на посаду міського голови в нинішніх економічно-політичних умовах?
2. Якими мають бути перші кроки міського голови, що працюватиме в новій каденції?


Богдан Борович,
міський голова 1994-1998 рр.:

1. Кандидат найперше повинен розібратися в собі — яка його позиція. Адже те, що людина висловлює в час виборчих перегонів, повинно бути в повній мірі виконано перед народом. А то в нас часто виборчі програми розходяться з дійсністю. Людина як говорить, так і повинна діяти. А то з плином часу виходить навпаки: у виборчий процес кандидат говорить про найвищі моделі управління містом, а коли приходить до практики, то легко відступає від своїх позицій.
Пригадую перші народні вибори мера міста. Я переміг. Тоді вже чотири роки Україна була незалежною, а Івано-Франківськ  залишався пострадянським. Російських шкіл було більше половини. За перші роки незалежності ніхто нічого в цьому напрямку не зробив. Я пообіцяв перетворити місто в українське і я цього досягнув. Було дуже нелегко, надзвичайно важко, бо всі силові структури виконували завдання ще радянської системи. Відкривали кримінальні справи, переслідували, залякували.
На сьогодні Івано-Франківськ повинен продовжувати національне відродження. Воно, зрештою, і зрушилося, адже спорудили  пам’ятник Степану Бандері, виховний центр. Але цього мало.  Потрібно наповнити змістом. Тобто міський голова повинен працювати в напрямку наповнення міста українським життям. Бо мало говорити про патріотів, треба наповнювати реальним змістом. Потрібно, щоб молодь була прилучена до процесу творення міста.
Міський голова, який прийде на нову каденцію, повинен забезпечити широку дорогу формування свідомої молоді у будівництві міста, у вирішенні міських проблем.
2. Як завжди — формування команди. В цю команду варто  підібрати людей, які мають практику. Бо в нас почалась дуже цікава метода: приходить політична структура і затягає у всі органи влади політиків, які не мали жодного досвіду в тій чи іншій галузі. Віддають посаду, бо він іде за квотою тієї чи іншої партії. В результаті бачимо – одна тарабарщина. Конкретних кроків немає. Чомусь здається, що на першій посаді може працювати чоловік, який лише говорить про справу, не знаючи її. Це помилка. Тому,  підбираючи кадри, варто дотримуватися принципу: галузь повинен очолити той, хто раніше працював у тій сфері. Не може електрик займатися комуналкою, а комунальник управляти освітою. А в нас  це стало модно.
Сьогодні економічний стан вимагає розвитку і відкриття простору для підприємництва. Раніше Івано-Франківськ був промислово  розвинений, але тепер того,  що великі підприємства виготовляли, світ вже не потребує. Мусимо мати фахівців, які би використали ці вільні площі для виготовлення продукції, яка сьогодні буде потрібна як Україні, так і за кордоном. Інакше економіка не встоїть.

Зіновій Шкутяк,
міський голова 1998-2005 рр.:

1. Кандидат на посаду міського голови повинен володіти такими якостями, які дадуть можливість виконати ті зобов’язання, за які  мешканці оберуть його головою. Зрозуміло, що мають бути певні стандартні якості: порядність, чесність, послідовність. Але, щоб виконати передвиборчу програму, потрібно мати і певну специфіку. Треба бути фахівцем, розуміти загальні положення розвитку міста і треба вміти підібрати команду, адже одна людина нічого не зробить. Команду фахівців. Як міському голові варто би було в кожному напрямку розвитку міста знайти якнайкращого фахівця, аби він цю галузь очолив.
Є ще ряд характеристик. Міський голова, який не стоїть твердо на своїх позиціях, який тримає ніс за вітром, ніколи не виконає своїх зобов’язань і ніколи не буде мати великої поваги мешканців міста.
З іншого боку, міський голова повинен розуміти, що він є складовою частиною області, України, тож повинен старатися щонайкраще відбирати, а також поширювати свої ідеї на інші регіони.
Ще одне. Міський голова повинен розуміти, що він живе в державі Україна, нам може подобатися президент, може не подобатися, але його обрала в цьому конкретному випадку якась більшість. На мій погляд, президент, уряд, адміністрація президента мають свої функції, міський голова – свої. Перш за все міський голова  повинен добитися, аби мати можливість виконувати свої функції  з впливом цих органів настільки, наскільки це передбачає законодавство. Не більше, не менше. Якщо міський голова допускає вплив більший, ніж передбачає законодавство, то він стає маріонеткою.
2. Можна було би сказати, що йому потрібно створити команду. Але підбір команди іде так, як ціле життя – це робиться не одномоментно. В міського голови, що працюватиме в новій каденції, є дуже багато завдань. Всі вони повинні бути направлені  на виконання того, що він обіцяв людям. Якщо міський голова буде робити перші кроки в бік від того, що він обіцяв, то згодом від нього відвернеться громада. 
В нас останнім часом, на превеликий жаль, пішов якийсь такий крен: є дуже конкретні справи, за які безпосередньо відповідає місцеве самоврядування, в цьому випадку міський голова. Це перш за все надання населенню комунальних послуг. Якщо освіта, культура — це делеговані повноваження, де, окрім місцевого самоврядування, відповідальними є й інші органи влади, то за надання води, підмітання вулиць, відремонтовані дороги, дахи в будинках відповідає безпосередньо міський голова. В цьому напрямку і повинні бути спрямовані кроки міської влади.

Віктор Анушкевичус,
міський голова:

1. У зв’язку з тим, що нинішні економічно-політичні умови надзвичайно складні, якщо говорити про політику в Україні та й, на превеликий жаль, в Івано-Франківську, дуже багато бруду, то я вважаю, що в першу чергу кандидат повинен бути чесним, принциповим, порядним. Безумовно, необхідно, щоб кандидат мав певний досвід управлінської роботи, тобто по великому рахунку він має сказати, які досягнення він вже має саме в управлінській сфері. Господарка міста — це не те, що управляти якимсь одним конкретним підприємством. Це набагато ширше, адже тут багато галузей і відповідно необхідно володіти величезним об’ємом знань,  бути працелюбним. Повірте мені, якщо комусь здається, що це дуже солодкий хліб, легка робота, то це абсолютно не так, треба побувати в цій шкурі, щоб зрозуміти наскільки це важка робота, якщо ти відносишся до неї відповідально. Тому відповдальність я би також вважав однією з таких рис, якими має володіти кандидат.
Вважаю, що міський голова не може бути абсолютно аполітичним. Проте все-таки він повинен бути максимально аполітичним. Тобто, незважаючи на свою політичну приналежність, він всетаки має бути більше господарником, менше, так би мовити, залазити в політику.
2. Якщо ми говоримо про вибори 31 жовтня, то перше, чим має зайнятися міський голова, це процесом бюджетотворення. В листопаді-грудні вже потрібно приймати міський бюджет на 2011 р. Безумовно, міському голові потрібно буде повністю увійти в стан речей. І робити це треба буде дуже швидко, адже на дворі опалювальний сезон. Місто буде працювати в осінньо-зимовий період, а цей період дійсно не простий. Увійшовши в стан речей по кожній галузі, проаналізувавши ситуацію, потрібно вибрати пріоритети, на яких сконцентрувати в першу чергу увагу.
Для мене це все абсолютно зрозуміло, тому що я володію станом речей і дуже добре знаю, що потрібно робити в кожній галузі. В освіті вже потрібно виготовляти проектно-кошторисну документацію і приступати до будівництва двох дитячих садочків, яких так потребує місто. Потрібно завершувати будівництво школи в Хриплині. Є ряд інших питань, зокрема, що стосуються покращення матеріально-технічної бази  шкіл.
Що стосується медицини, то потрібно завершувати роботи в центральній міській клінічній лікарні і, безумовно, продовжувати ту політику, яку я розпочав, що стосується модернізації охорони здоров’я не тільки у частині ремонту приміщень, а й насичення цих приміщень високоякісним діагностичним і лікувальним обладнанням. У сфері  фізичного виховання і спорту потрібно реалізовувати програму розбудови спортивних споруд, місто потребує сучасного спортивного центру.
В житлово-комунальному господарстві потрібно робити всі ті речі, які розпочаті по лінії модернізації наших двох найбільших підприємств «Водоекотехпром» і «Теплокомуненерго». Треба серйозно працювати над альтернативою, якщо говорити про енергозабезпечення і теплозабезпечення міста.
Якщо говорити про інфраструктуру, то потрібно продовжувати започатковану політику — хоча б дві-три вулиці капітально відремонтовувати кожного року. Продовжувати ту програму, яка була розпочата мною по ремонту міжбудинкових проїздів, які не ремонтувалися з того моменту, коли були здані будинки в експлуатацію. Будівництво пам’ятника Шевченку і, безумовно, будівництво нового моста через  Бистрицю Солотвинську в районі ринку "Анатоль”, щоб розвантажити міст через річку на вулиці Галицькій. Ще однією проблемою, яку необхідно вирішувати якомога швидше, як показав паводок липня 2010 року, є модернізація і будівництво нових каналізаційних мереж.
Це, так би мовити, точково. Роботи дуже багато і не так просто буде міському голові вирішувати ті проблемні питання.

КОМЕНТАРІ
Володимир Іванович, підприємець:
— Найперше хотілось би сказати, що претенденти на міського голову повинні бути порядними. Але чомусь так виходить, що всі є порядними лише до того часу, поки не отримали посаду. Ці вибори, з огляду на нинішню ситуацію, будуть не кращими, ніж в попередні роки. Без піару і звичайнісінького популізму не обійтися. А ось перші кроки новообраного міського голови, мабуть, і покажуть його справжнє обличчя.

Ольга
Миколаївна,
пенсіонерка:
— Кандидати на посаду міського голови повинні продемонструвати не лише гарні слова (бо  словоблудства буде багато), але й конкретні справи, які вони вже зробили в своєму житті. На мою думку, повинна також бути спадковість влади. А то в нас, як і в державі: працює одна владна команда — робить одне, на її місце приходить інша команда і починає критикувати попередників, роблячи знову щось інше. Так ніколи не буде ладу.

Оксана,
студентка:
— Потрібно, щоб у владу ішла молодь. Поруч з цим важливо, щоб молодечий запал поєднувався з досвідом старших. Якщо претендент на посаду міського голови це розуміє, то варто, аби такий переміг. Тоді місто отримає ефективну команду менеджерів, здатних досягати поставлених цілей. Чи є Івано-Франківськ сьогодні справді європейським? За духом – так. За змістом – ні. І справа не лише в дорогах, які в нас у більшості такі ж, як і в інших містах. Тут щось інше... Можливо, у підходах до реалізації проблеми.

Микола Васильович, водій:
— А яка мені різниця?.. За мене таксувати не буде ніхто. Від того, що я хочу, аби був такий чи такий, і так нічого не зміниться. Людині в душу не заглянеш. А говорити всі будуть гарно. Треба господаря, а не політика. А то: політикуй, політикуй — в результаті буде... нуль...
Переглядів: 961 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]