П`ятниця, 29.03.2024, 15:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 2 » ГІСТЬ РЕДАКЦІЇ
13:13
ГІСТЬ РЕДАКЦІЇ
Михайло ВИШИВАНЮК:
Якщо ми дійсно хочемо чогось досягти,  то повинні відходити  від політики подвійних стандартів


У вівторок голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк зустрівся з місцевими журналістами у вітальні нашої редакції. Керівник області став першим гостем «ЗК» у новому році і викликав жвавий інтерес у «пишучої братії». Незважаючи на мороз, послухати губернатора приїхали працівники ЗМІ навіть з районів.

Відповідаючи на запитання – а вони стосувалися і майбутніх парламентських виборів, і стосунків з Президентом, і російсько-українських баталій навкого газової труби, і активізації правоохоронних органів у чиновницьких колах, –  Михайло Васильович, на наш погляд, видавався простим і відвертим. Іноді жартував, іноді ділився філософськими роздумами про життя, а загалом – нудитися присутнім журналістам не давав. Сподіваємося, вам також буде цікаво прочитати (щоправда, у дещо скороченому вигляді), про що йшлося на цій зустрічі.
– Михайле Васильовичу, ви неодноразово робили політичні прогнози, які збувалися. Якими будуть ваші прогнози на перебіг парламентських виборів-2012 та їхні результати?
– Чесно, не хочу відповідати на це запитання. Відповім чому.   В мене є один товариш, який має надзвичайно великий вплив на Заході, особливо на американському континенті, з ним ми часто дискутували на політичні теми (десь більше 20 років). Особливо його цікавили мої прогнози, які практично збувались майже на 100%. Три роки тому, перед президентськими виборами, ми зустрілись вкотре і він спитав мене, який прогноз на виборах президента? На що я йому напівжартома, напіввсерйоз сказав, що не хочу казати йому прогноз, бо він ніколи не вірить в нього і через це постійно дезінформує уряд США. Я дав йому пораду на цей раз повірити і нікого більше не дезінформувати. Вибори виграє Віктор Федорович Янукович. На що отримав відповідь: «Цього не може бути!». Але, як бачите, є!
Сьогодні можу повторити  прогноз, який я вже озвучував. У 2015 році 70% Західної України буде голосувати за Віктора Федоровича Януковича. Це  більшості з вас може не подобатися. Але прогноз цей здійсниться! Багато дечого стане на свої місця, багато дечого зміниться. Є тверезе бачення ситуації. І ті всі негаразди, які є сьогодні – завтра їх не буде. Навіть при тій економічній кризі, яка була в світі, Україна вистояла. Хоча була на грані дефолту. І зараз, при другій хвилі економічної кризи, Україна, слава Богу, працює стабільно. Навіть при тих скажених цінах на газ економіка України працює. І подобається це комусь чи не подобається, але статистика вперта річ: купівельна спроможність громадян збільшилася, в минулому році мешканці нашої області закупили товарів на 18% більше, ніж в 2010 році. А все це відбулося на основі реального росту заробітної плати.
Вся проблема наша в тому, що в нашу психологію в час становлення незалежності України заклали одну неправильну думку: якщо Україна стає незалежною, всі з завтрашнього дня стають капіталістами, всі сідають на «мерседеси», всі отримують вілли, і всі – ніхто нічого не робить – тільки відпочивають на Канарах. Але для того, щоб все це мати, потрібно працювати. Ще раз кажу: економіка України буде рости!
– Нещодавно ви повернулися з аудієнції у президента Віктора Януковича. Чи обговорювали політичні реалії в області у контексті майбутніх парламентських виборів? Схоже на те, що багато в чому ці вибори будуть визначальними не лише для кандидатів в народні депутати, а й для голів ОДА… Чи не здається вам, що вже зараз (з неофіційним початком виборчої кампанії) розпочалася холодна війна за посаду голови обладміністрації тими, хто «знімає» вас з неї ледь не з часу вашого призначення?
– Зняти мене з посади може лише президент. Більше не бачу тут людей, хто, так би мовити, може зняти мене з посади. Це по-перше. По-друге, як би дивно це не звучало, але про вибори ми з президентом не розмовляли. Абсолютно! Час візиту – обмежений. 30 хвилин надається голові обласної адміністрації для звіту. Я коротко проінформував президента про основні напрямки, що ми зробили в області, проінформував про напрямки, над якими  область планує працювати. І так за розмовою 30 хвилин – мить і нема. А зразу після зустрічі зі мною, президент пішов на зустріч з президентом Молдови. Так що хоч би й хотів затягнути розмову, то часу на це не було.
А загалом президент, як і кожна нормальна людина, хоче, щоб в парламенті були люди, які вміють тверезо оцінювати ситуацію і конструктивно працювати на державу. У нас – все навпаки. Одні відстоюють інтереси країни, інші їдуть в Європарламент і просять для своєї держави кари. При цьому називають себе патріотами. Я такі речі не розумію. Як би мене вдома не образили, чи як би мене вдома мама не вибила різкою за якийсь вчинок, то я на вулиці не маю права казати, що в мене мама погана. Так само і тут. Я не маю права сказати на свою Батьківщину, що вона погана. Ви тут вирішуйте між собою.
– Яке сьогодні місце України в геополітиці? З Росією у нас газова і сирна війна. Європа нас не приймає і тут, здається, причина не лише у справі Тимошенко? 
– Біда в тому, що ми не хочемо думати. Вчора по телебаченню дивився програму про голодомор в Україні. Показували тих великих американських та англійських письменників, публіцистів, журналістів, які були в той час в Україні і писали в своїх засобах масової інформації, що «все в порядку, в Україні немає ніякого голодомору». А коли окремі все ж таки пробували доповідати урядам США, Великобританії, Франції, що в Україні голод, вмирають люди, то ті уряди говорили: неправда, голоду нема. Настільки чітко працювала пропагандистська машина Кремля, що ніхто не хотів визнати геноциду проти українського народу. А це був геноцид, найсправжнісінький! Всі  держави світу закрили на це очі, бо це було їм вигідно.
Зараз, на жаль, зовнішньополітичне відомство України працює на два порядки нижче, ніж зовнішньополітичне відомство Росії, яке переконало уряди Європи і США, що в Україні немає демократії. Чому вони це роблять? Єдина мета: довести всьому світу, що газовий контракт був правильний. Бо якщо визнати, що газовий контракт був неправильний, кабальний, то тоді які ми брати, які ми сусіди. Яка політика тоді в цілому в Росії, якщо вона так себе веде по відношенню до свого брата-українця. А так Росія включила свою пропагандистську машину і доводить всьому світу, що вона вчинила правильно, Юля Володимирівна – цяця, а уряд Януковича поганий і т.д., і т.п., і взагалі ті  українці незрозуміла нація. Ми дійсно незрозуміла нація, якщо не хочемо визнати, що тими газовими контрактами здані національні інтереси України. Ми дійсно цікава нація, коли Президент України чітко, послідовно відстоює національні інтереси України, не здаючи Росії газову трубу, а п’ята колона б’є його в спину. Навіть на сесії нашої обласної ради депутати приймають звернення, мовляв, «ми вимагаємо в президента…», замість сказати: «ми підтримуємо дії президента по нездачі газотранспортної системи». А що ви ще вимагаєте, коли він і так не здає. Навіть тут не хочемо поступити чесно. Але якщо ми дійсно хочемо чогось досягти, то повинні відходити від політики подвійних стандартів.
– Майже п’ять років тому в Україні пробували робити територіальну реформу. Тепер чуємо, що в Харківській області знову порушують це питання. Чи можна вийти на випередження того процесу, що буде спускатися зверху, і спробувати на місці оцінити ситуацію і зробити так, щоб було зручно громаді? 
– Відповім, можливо, дещо грубо: кожен дуріє по-своєму. Реформи конче необхідні, але кожну реформу потрібно робити продумано, щоб вона принесла користь людям. А то ми деколи починаємо щось робити, а потім дивимося, що ми зробили. Наприклад, в області почалася реформа в галузі медицини. Я начальнику управління охорони здоров’я сказав: в нашій області жоден медичний заклад не повинен бути закритий. Ми будемо робити реформу, але вона має бути направлена на покращення медичного обслуговування наших людей. Ви сьогодні на колегії чули, що ми в рамках реформи збільшуємо дев’ять пунктів швидкої допомоги. Ми не скорочуємо жодної лікарні, ми, навпаки, робимо чотири потужні територіальні (а якщо вдасться, то п’ять) медичні центри, які будуть оснащені найсучаснішим медичним обладнанням, де би наші люди могли пройти діагностику і не їхати на лікування до Києва, Австрії чи Німеччини. Оце реформа! А бездумно скорочувати ліжка, закривати лікарні і називати, що це реформа – це дурість. Ми цього робити не будемо.
Що стосується населених пунктів… Я завжди в своїх діях підтримував життя найменшого села. Але є закономірний процес скорочення сільського населення і збільшення міського населення, який ні Вишиванюк не змінить, ні хто інший. Це закономірні процеси розвитку суспільства. Але разом зі знаннями стратегічного глобального розвитку суспільства ми повинні враховувати особливості нашого регіону, наші традиції і берегти кожен населений пункт.
– Останнім часом спостерігається тенденція, коли ряд чиновників злягло на лікарняне. З чим пов’язана така суттєва активізація правоохоронних органів?
– Якщо жителі нашого краю, в тому числі журналісти, думають, що в нас поміняли керівників правоохоронних органів – головного прокурора області, начальника СБУ та УБОЗу для того, щоб вони приїхали на Прикарпаття дихати свіжим повітрям, поправляти своє здоров’я, то глибоко помиляються. Оскільки ми – найбільший П’ємонт демократії, то, очевидно, їх прислали подивитися, наскільки ми дійсно відповідаємо тому поклику. Чи ми в дійсності той П’ємонт. Якщо інших обзиваємо злодюгами, бандитами, то наскільки ми самі чесні і порядні. Ось є приклад, коли в центрі Івано-Франківська, на заводі «Промприлад», украдено 5 га землі у міста. І не потрібно тут шукати політики.
Ось хапнули одного колишнього районного чиновника за повеневі кошти. Кажуть: ти закон про декриміналізацію читав? Читав. Верни те, що вкрав! Добре. Бігом віддав 800 тис. в бюджет, – розказували мені прокурори. – Ну та й іди з Богом, що тебе держава ще має годувати, охороняти за плотом колючим. Це правильний, державний підхід, чи ні? Правильний! Ще там одного хапнули. Бігом віддав державі 140 тис. А хто не має, то й, видно, лягає в шпиталь…
– Незабаром виповнюється 10 років вашої каденції на посаді голови ОДА. За чим шкодуєте, що би ще хотілося зробити?
– Ніколи не треба шкодувати за тим, що зробив. Ніколи! Що зробив, те зробив. Значить, так мало бути. Що не зробив? Ще не вродилася та людина,  яка би в своєму житті зробила все. Не вро-ди-лась! Навіть найбільша людина, яка була на цьому світі, найзнаніша, найдорожча всім християнам – Ісус Христос – не зробив всього. Як він не переконував суспільство – живіть за Божими законами – він не зміг переконати до кінця. А потім взяли його люди і розп’яли. На знак «вдячності». Нічого в цьому світі нового нема. Все повторюється.
А хочеться реалізувати програму «Писанкове Прикарпаття». Давайте разом її реалізовувати.
Записав Антін ТИМУРА
Переглядів: 1081 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]