Середа, 17.04.2024, 02:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 8 » ЕРЗАЦ
13:29
ЕРЗАЦ
«Бібліотечні» пристрасті

В Івано-Франківській науковій бібліотеці імені Франка назрів серйозний  конфлікт. Колектив обласної «читальні» розділився на два ворожі табори, а у центрі всіх перипетій – директор установи Людмила Василівна Бабій. Одна частина підлеглих звинувачує свого  керівника «у корупції і хамстві», в той час як інша частина працюючих повністю підтримує його роботу. Незадоволені переконують: ті, хто «за» Людмилу Бабій, просто бояться втратити своє робоче місце.

І «проти», і «за»
А почалося все з того, що кілька тижнів тому в облдержадміністрацію надійшов лист-скарга, у якому тринадцять авторитетних працівників обласної бібліотеки звинувачували свого начальника пані Бабій у тому, що вона «не санкціоновано розпоряджається залами бібліотеки, дозволяючи проводити там зовсім «небібліотечні» заходи, а кошти від оренди йдуть невідомо куди; забирає у працівників заслужені премії та відрядні, та до того ж займається поборами з працівників бібліотек по цілій області». Також співробітники стверджували: колективний договір у грудні 2010 року був прийнятий без їхньої участі, а сам документ є сфальсифікованим, оскільки підписаний лише чотирма колегами Людмили Бабій, які до того ж є її близькими подругами. А додатково директорові «приписують» ще цілий ряд дрібних «гріхів».
На такі серйозні звинувачення місцева влада не гаючи часу відреагувала. Аби розібратися, що до чого, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк дав завдання спеціальній антикорупційній комісії, яка складається з 30-ти незалежних представників громади, на чолі із позаштатним радником голови ОДА Василем Тинкованом, провести розслідування у цій справі.
Проте, в той час, коли комісія вже почала з’ясовувати обставини суперечки, до «білого дому» надійшов ще один лист із бібліотеки імені Франка, щоправда, цього разу протилежного змісту. У ньому більше тридцяти працівників бібліотеки запевняли: вони директором повністю задоволені, а перший лист – це наклеп, мовляв, просто хтось із тринадцяти його авторів сам претендує на посаду директора.

У дусі Тараса Бульби
Аби остаточно розібратися, де у цій історії істина, у понеділок в обласній бібліотеці «засіла» справжня «Верховна Рада» – відбулися збори колективу, на яких, окрім працівників бібліотеки і директора, були присутні також начальник управління культури ОДА Володимир Федорак, члени громадської антикорупційної комісії, голова обкому профспілки працівників культури Богдан Бойчук,  голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, депутат облради письменник Ярослав Ткачівський та інші.
Свою точку зору на проблему висловили насамперед представники антикорупційної комісії, які, власне, і проводили розслідування. Зокрема, народний депутат України першого демократичного скликання Богдан Ребрик виступив рішуче проти Людмили Бабій на посаді директора. На його думку, вона свідомо сіяла розбрат у колективі: «Сьогодні конфлікт такий, що керівництво треба міняти. У бібліотеці не може бути два «табори». Правда повинна взяти гору. Я готовий присягнутися, що ті тринадцять людей, які написали перше звернення, мають рацію. Там правда!», – переконував член громадської комісії.  
Але найзавзятіше на засіданні «лютував» письменник Володимир Качкан. Він назвав атмосферу у бібліотеці за час керівництва Людмили Бабій «концтабором», а її роботу з окремих питань – «туфтою». Він також закликав директора «впасти на коліна перед колективом» і добровільно написати заяву на звільнення.
«Інакше вас виведуть звідси в наручниках за ваші махінації, – зазначав радник голови ОДА з гуманітарних питань. – Над вами висить кримінал, отже, моя вам порада: негайно подякуйте колективу і йдіть, щоб вашої ноги тут більше не було. Бібліотека – це не директорський фонд!».
А завершив свій виступ Володимир Качкан фразою у дусі Тараса Бульби – «Я посприяв тому, щоб ви сіли у це крісло, і я зроблю так, щоб ви пішли!».

Для чого антикорупційна комісія?
Далі слово надали і самим працівникам бібліотеки. Більшість з них скаржилися на  приниження з боку директора, перевищення керівником своїх повноважень.  
«У професіоналізмі директора ніхто не сумнівається, – підсумовуючи сказала одна із представниць колективу. – Але керівник має бути не тільки спеціалістом та кар’єристом, а ще і високоморальною особою».
А загалом у висловленні «наболілого» працівників бібліотеки стримував лише обмежений п’ятьма хвилинами регламент.
Проте кілька підлеглих  виступили на захист чинного директора, мовляв, усім догодити не в змозі жоден керівник.
«Усі претензії колективу, які були сьогодні висловлені Людмилі Василівні, є чисто психологічними, і не мають ніякого фінансового підґрунтя, – сказала заступник директора бібліотеки Галина Присташ. – Усі, хто сьогодні виступав, могли сказати: «так, я бачив, як ви взяли гроші і віднесли їх додому», проте ніхто цього не зробив. То для чого було вплутувати сюди ще й антикорупційну комісію? Все це абсолютно зайве з боку тих людей, які були просто незадоволені ставленням директора бібліотеки до себе особисто».

Слово директора

Сама директор бібліотеки Людмила Бабій усі фінансові звинувачення відкидає, а щодо образ каже:  вона просто темпераментна.  
«У нашої бібліотеки є не тільки етичний, але й фінансовий імідж, який власне і спонукає до різного роду запитань, – переконувала директор. – Мені дуже прикро, що в колективі є непорозуміння. Але треба вміти прощати, і робити висновки з цього. Так, я не свята. Але я фанат роботи, і може саме через мою вимогливість і виникають якісь конфлікти. Але можу запевнити – всі кошти бібліотеки використовуються так, як того вимагає чинне законодавство».
Щодо факту поборів, то Людмила Бабій запевнила: у бібліотеці ніхто ні на що не «скидається», а додаткові позапланові кошти – це підтримка меценатів.

«Ножі» залишаються
Засідання тривало близько трьох годин, і у підсумку жодних підтверджень проведення Людмилою Бабій будь-яких фінансових махінацій чи поборів так і не знайшлося. Але і для представників комісії, і для усіх присутніх було очевидним те, що морально-психологічний конфлікт між колективом і директором, як не крути, існує, а образи і приниження працівників у стінах бібліотеки мають свої систематичні прояви. Тож питання про звільнення Людмили Бабій з посади наразі не знімається остаточно. Також за рекомендацією антикорупційної комісії, очолюваної Василем Тинкованом, фінансова інспекція ОДА таки проведе у бібліотеці позапланову ревізію фінансової діяльності, аби з’ясувати, чи за призначенням використовуються кошти бібліотечного фонду. Якщо ж перевірка встановить факт зловживання Людмилою Бабій своїм службовим становищем, то директор нестиме відповідальність.
А поки колектив бібліотеки імені Івана Франка і надалі працює «на ножах».

Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 1208 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 ya  
0
«Усі претензії колективу, які були сьогодні висловлені Людмилі Василівні, є чисто психологічними, і не мають ніякого фінансового підґрунтя, – сказала заступник директора бібліотеки Галина Горбань. Виправте помилку

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]