Вівторок, 16.04.2024, 10:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 24 » Епідемія, котру важко зупинити
10:29
Епідемія, котру важко зупинити
24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

У календарі для цього відведено спеціальний день, присвячений боротьбі із туберкульозом, проте фтизіатри б’ють на сполох і стверджують, що з епідемією таких масштабів потрібно боротися не один день у році, а щодня.

24 березня 1882 року Роберт Кох відкрив збудник захворювання – туберкульозну бацилу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, бацилами туберкульозу інфікована третина населення Землі. Ситуація в Україні з туберкульозом дуже складна – починаючи  з 1995 року, зареєстрована епідемія, жертвами котрої щороку стають тисячі людей.
«Туберкульоз є небезпечним та дуже важким захворюванням, але на початку він має «прихований» перебіг, – каже завідувач відділенням профілактики туберкульозу Івано-Франківської міської санітарно-епідеміологічної станції Ірина Онищук. – Часто людина, що захворіла, вважає, що перевтомилася або застудилася. Тому люди переважно звертаються до лікаря лише після появи важких симптомів, коли вже лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше».
Збудником туберкульозу є мікобактерія  туберкульозу (паличка або бацила Коха). Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хворий на так звану «відкриту» форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом з крапельками мокротиння або слини паличку Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці заражені крапельки, може бути інфікована.
Лікарі застерігають, що симптоми цього захворювання є дуже схожими до симптомів інших болячок, а тому радять не зволікати. «Симптомами туберкульозу є кашель більше двох тижнів, підвищена пітливість, особливо вночі, безпричинна втрата маси тіла, поганий апетит, постійна слабкість, – продовжує пані Ірина. – При появі цих симптомів негайно потрібно звернутися до дільничного лікаря-терапевта. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією туберкульозу знижені захисні сили організму. Причиною ж ослаблення імунітету може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи людини».
Нагадаємо, що паличка Коха може виділятися у зовнішнє середовище лише при «відкритій» формі туберкульозу. Всі інші форми туберкульозу не є небезпечними з точки зору передачі збудника захворювання.
На сьогодні хвороба вражає всі вікові та соціальні групи населення, особливо викликає тривогу зростання захворюваності на туберкульоз серед дітей та підлітків. За минулий рік в Івано-Франківську зареєстровано 112 нових випадків захворювання на туберкульоз органів дихання, з них троє дітей та четверо підлітків.
«Єдиним методом виявлення інфікування у дітей є туберкулінодіагностика. У суспільстві побутує подвійне ставлення до щеплення дітей. Масові відмови батьків від щеплення проти туберкульозу, а також від проведення туберкулінодіагностики призводять до росту захворюваності на туберкульоз серед дітей. Виявлення туберкульозу у дорослого населення проводиться за допомогою флюорографічного обстеження один раз на два роки, а в деяких категорій населення – щороку», – зауважує Ірина Онищук.
Чим раніше виявлена хвороба, тим легше вона піддається лікуванню. За даними ВООЗ, при ранньому діагностуванні туберкульозу і розпочатому лікуванні кількість хворих на туберкульоз зменшується на 80 відсотків.
Володимир БОДАК
Переглядів: 940 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]