Четвер, 28.03.2024, 12:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 16 » Дорога пенсія
13:16
Дорога пенсія
На Івано-Франківщині найбільша пенсія у нардепів

Останнім часом чи не найбільшу увагу громадськості привертають до себе (не) популярні кроки Кабміну. Якщо ще декілька днів тому було чимало галасу навколо Податкового кодексу, то вже тепер гостро назріло питання із пенсійною реформою, котру мав би втілювати в життя новий міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Що насправді чекає наших пенсіонерів і чи вдасться їм вижити на 734 гривні в той час, коли їхні «колеги» отримують по 40-50 тисяч гривень? Чи стане пенсійна реформа новим соціальним вибухом в Україні?

В обласному пенсійному фонді поки що тихо. Всі в очікуванні того, що сотворять міністри разом із депутатами Верховної Ради. Кажуть, ще не готові коментувати той законопроект, котрого ніхто не бачив. Залишається лише сподіватися, що нічого надто кардинального не буде. Принаймні різати максимальні пенсії до розміру дванадцяти мінімальних на Прикарпатті немає кому, стверджує заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області, начальник управління пенсійного забезпечення Роман Берчак.
– Як воно буде, поки що невідомо, оскільки законопроект тільки подали до Верховної Ради.  Реформування мало би відбуватися в бік зменшення пільг. Наразі мова йде про те, що в Україні будуть впроваджуватися обмеження максимального розміру пенсії дванадцятьма мінімальними, тобто 8808 гривень. Який мінімальний розмір пенсії буде з 1 січня – теж важко сказати. Поки що все базується на рівні чуток. Кажуть, що для працездатних він буде становити понад тисячу гривень (сьогодні – 922 гривні), – каже Роман Максимович. – В нашій області немає таких пенсій, котрі би сягали 40-50 тисяч гривень. На пальцях однієї руки можна порахувати тих людей, котрі отримують пенсії в розмірі 15 тисяч гривень. Це, як правило, народні депутати. Такі пенсії можуть бути у великих містах, де більш зосереджений адміністративний потенціал. Обмеження у 12 мінімальних пенсій зберігається для всіх категорій, крім прокурорів, суддів та народних депутатів.
Насправді пенсійна реформа в Україні триває вже доволі давно. Це тільки один із чергових кроків. Як стверджують в управлінні пенсійного фонду, реформа розпочалася ще 10 років тому. Саме тоді відбулося запровадження персоніфікованого обліку пенсіонерів.
Останнім кроком у пенсійній реформі було прийняття Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який вступив у силу з 1 січня 2004 року. Це суттєвий етап, оскільки замість поняття «пенсійне забезпечення» було введено поняття «пенсійне страхування». Проте для величезної армії пенсіонерів заміна одного поняття іншим зовсім нічого не означає.
Ситуація із пенсійним забезпеченням в області унікальна. Кажуть, що спеціально для Івано-Франківщини розробляються критерії нарахування доплат для пенсіонерів, котрі проживають у гірській місцевості. Це з одного боку. Проте в нас майже зовсім немає тих, хто отримував би «космічні» пенсії.
У 2004 році держава сказала, що забезпечувати ніхто нікого не збирається. Хто хоче, хай заробляє пенсію собі сам. Ідея дуже цікава. Досвід втілення її в життя був запозичений у Чилі. Щоправда, враховуючи демографічну ситуацію, закон було прийнято із запізненням, стверджують у Пенсійному фонді. Документ не приймався протягом п’яти років тільки тому, що у ньому було передбачено збільшення пенсійного віку.
Із прийняттям вищевказаного закону демографічна ситуація в державі значно погіршилася. На пенсію почало виходити більше людей, а тому і потрібно було збільшувати видатки із пенсійного фонду. Згідно із постановами уряду було відстояно основний принцип соціального страхування – людина повинна отримати те, що вона заробила.
Отож, тепер люди, які взагалі не мають страхового стажу, та ті, котрі мають неповний страховий стаж, отримують пенсійні виплати на рівні прожиткового мінімуму. Хоча й не виключено, що страховий стаж у запропонованих реформах також буде збільшено як для чоловіків, так і для жінок. Згідно із сьогоднішнім законодавством право на пенсію має той, у кого за плечима як мінімум п’ять років страхового стажу.
Насправді за всіма реформами в пенсійній галузі зосереджено спостерігають в першу чергу жінки, адже ще достеменно не відомо, в якому ж віці їх попросять іти на заслужений відпочинок – у 55 чи, може, в 60. Збільшення пенсійного віку дещо змінить ситуацію, кажуть спеціалісти, але цим проблему не вирішити. Державі потрібно робити все для того, аби  детінізувати економіку.
На Прикарпатті станом на 1 січня 2010 року проживало 36 тисяч жінок віком від 50 до 59 років. Ця цифра становить десяту частину від загальної кількості пенсіонерів, котрих в області нараховується майже 363 тисячі. Крім того, ще є 10 тисяч пенсіонерів військових та силових структур. Найцікавіше, що чоловіків серед пенсіонерів майже наполовину менше, ніж жінок. 240 тисяч пенсіонерів становлять жінки, а чоловіки – всього 122 тисячі. Загалом же в Україні нараховується 13,7 мільйона пенсіонерів.
Серед прикарпатських пенсіонерів у всіх вікових категоріях переважають жінки. Так, серед людей віком 60-69 років жінки становлять 62,6 тисячі, а чоловіки – 40 тисяч осіб. Серед людей, котрим виповнилося від 70 до 79 років, у нас 61 тисяча жінок і 31 тисяча чоловіків. Найменше, звичайно, залишилось тих, кому понад 80 років: 26,2 тисячі жінок та 9,2 тисячі чоловіків.
Зважаючи на те, що мінімальний розмір пенсії станом на 1 грудня 2010 року становить 734 гривні, середній розмір пенсії в області становить 987 гривень 27 копійок.  Це в той час, коли в середньому по Україні цей показник значно вищий і становить понад 1100 гривень. Цей показник на 16,35% більший, ніж за аналогічний період минулого року, коли середня пенсія в області становила 848 гривень 52 копійки. Середній розмір пенсій для військових сьогодні становить 1733 гривні. Науковці-пенсіонери в середньому отримують 2547 гривень, прокурори – 5524 гривні, судді – 6181 гривню, у той же час пенсія народного депутата становить 16 тисяч гривень, а держслужбовців – 2643 гривні.
За словами начальника управління пенсійного забезпечення Романа Берчака, в області немає для кого вводити обмеження розміру пенсій. Тут тільки перші особи області могли би мати такі пенсії, котрі би перевищували суму 8808 гривень.
Дефіцит бюджету, за словами спеціалістів, не може бути реально вирішено за рахунок пенсійної реформи. Тут не допоможуть ані зняття надбавок, ані продовження пенсійного віку. Навіть навпаки, якщо буде збільшено пенсійний вік, то ще більше пенсіонерів будуть продовжувати працювати. Це автоматично порушує нову проблему – створення нових робочих місць. За даними управління пенсійного фонду, в області в середньому нараховується від 50 до 60 тисяч працюючих пенсіонерів.
Нова пенсійна реформа мала би торкнутися і так званих соціальних пенсій. Але їх не так багато. Такі пенсії на Прикарпатті отримує тільки 7,8 тисячі населення. Виплачуються тільки ті, котрі були призначені до 2005 року. За рахунок смертності кількість таких осіб поступово зменшується.
Цілком очевидно, що розмір мінімальної пенсії зростатиме. Фахівці стверджують, що таке можливе у зв’язку із тим, що рівень прожиткового мінімуму в бюджеті на наступний рік також буде збільшено.
…А тим часом лідер фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко вважає, що проведення пенсійної реформи призведе до соціального вибуху в Україні. Про це він заявив у вівторок, 14 грудня, під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради.
«Чергова авантюра Тігіпка завершиться тим, що це призведе до соціального вибуху та зниження життєвого рівня наших громадян», – сказав лідер комуністів. Також він наголосив, що пенсійна реформа розроблена не в інтересах громадян, а в інтересах отримання траншу від Міжнародного валютного фонду. Потрібні слова для електорату. Але в цьому випадку хотілося б почути від пана, пардон, товариша Симоненка, а що його тримає у провладній більшості?
Володимир БОДАК
Переглядів: 1651 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]