П`ятниця, 19.04.2024, 02:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Травень » 29 » ДІЛО
09:14
ДІЛО

Європейський попит
70 відсотків івано-франківської продукції експортується
за кордон

З 15 травня європейський ринок відкрив свої простори для українських товарів та послуг. Чим торгуватиме Україна у такій бажаній і вже зовсім близькій Європі? Чим може потішити мешканців Західного світу товаровиробник із Прикарпаття?
Івано-Франківськ, у котрому зосереджено низку заводів та фабрик, не пасе задніх. Ба, навіть навпаки, місто пропонує чимало товарів власного виробництва для іноземного ринку. Як правило, на Захід транспортується переважно продукція тих підприємств, котрі мають частку іноземного капіталу.
Як повідомляють в міському управлінні економічного та інтеграційного розвитку, для товаровиробників Івано-Франківська відкриття європейського ринку – не новинка, адже і так значна частина продукції з міста експортується за кордон, про що свідчать економічні показники.
«В останні роки, як ніколи раніше, Івано-Франківськ непогано працює із країнами Європейського Союзу, зокрема і у питаннях експорту продукції. Показники свідчать, що минулого року місто експортувало продукції за кордон на суму 214 мільйонів доларів. Приріст продукції на експорт становив майже 11 відсотків  порівняно із 2012-м роком», – каже начальник управління Богдан Білик. У той же час, за інформацією управління економічного та інтеграційного розвитку, в Україні такий показник зменшився на 8%, а в області загалом ще більше – майже на 43%.
Позитивною динамікою для товаровиробників міста стало залучення іноземних інвестицій. Це дало поштовх для можливості реалізації за кордоном готової продукції, а не тільки сировини.
«Якщо 10 років тому ми майже 80-90% експортували сировину, то сьогодні вже експортуємо готову продукцію. Майже половину цих товарів становить продукція машинобудування, обладнання», – наголошує пан Білик.
Щодо експорту продукції у крани Європейського Союзу, то, за словами Богдана Білика, місто не відчуває проблем. Відзначають, що дещо призупинився експорт у Росію, а це, зокрема продукція М’ясокомбінату та Арматурного заводу. На економіці міста не відіб’ється також ніяким чином можливе закриття ринку Криму, адже туди наша місцева продукція майже не направлялася. Загалом у країни СНД івано-франківської продукції експортується всього 22%.
«70% виготовленої продукції ми експортуємо. Наша продукція, котра у Європі найбільше користується попитом, – це продукція машинобудівного спрямування, побутової техніки, ТОВ «Імперово фудз», кабельно-провідникова продукція двох великих підприємств, а також товари деревообробної, хімічної промисловості», – зазначає Богдан Іванович. До переліку продукції, котра виробляється місцевими підприємствами, зараховують і тепло, світло та воду. Але як жартує пан Білик, не будемо ж ми експортувати у Європу воду із наших Бистриць.
На жаль, не завжди місто має можливість втручатися у виробничі питання підприємств та пропонувати їм експортувати свою продукцію в певні точки, оскільки здебільшого цими питаннями відають, як правило, зовсім інші структури. «Це нонсенс, у світі такими питаннями займається торгово-промислова палата. Тому там навіть не розуміють, яким чином влада може втручатися у бізнес і рекомендувати комусь щось робити так, а не інакше. Ми можемо максимально сприяти нашим підприємствам, а тому створюємо для них імідж через участь у ярмарках та виставках на міжнародному рівні», – каже пан Білик.
На жаль, поки що не можна говорити про готовність надання сфери послуг для Євросоюзу, оскільки в основному ті послуги, котрі може надати місто, використовуються в більшості для внутрішніх потреб.
Тим не менше, у міськвиконкомі стверджують, що 10 підприємств міста мають можливість і хотіли б працювати на експорт. Одразу після повідомлення про відкриття європейського ринку були підготовлені і розіслані відповідні листи містам-партнерам для сприяння співпраці. Шість підприємств міста вже взяли участь у міжнародній виставці продукції «EKOGALA» в Жешуві.
Під час виставки-ярмарку відбулися переговори представників харчопереробної галузі м. Івано-Франківська та м. Жешува щодо перспектив подальшої співпраці. Також в рамках заходу проводились семінари з питань розвитку та використання продуктів бджільництва в харчуванні та медицині зокрема, презентації сучасного виробничого обладнання тощо.
В місті не відкидають можливості фінансування економіки Івано-Франківська із різних міжнародних фондів. На жаль, багато інвесторів зробили паузу у фінансуванні проектів в Україні і в нашому місті, зокрема. Тим часом за перший квартал цього року Івано-Франківськ отримав 37 мільйонів доларів інвестицій. У місті переконують, що готові максимально використати наявні виробничі площі. На жаль, значна частина інвесторів готові вкладати кошти і зводити виробництво на нових ділянках.
Володимир БОДАК

ДО ТЕМИ

Ірина СТОЛЯРИК,
в.о. начальника Головного управління
Міндоходів в Івано-Франківській області:

«Сьогодні відкрилися нові ринки з чесними та прозорими правилами гри, які можуть компенсувати втрати та розширити можливості українським експортерам.
У цій ситуації не можна гаяти час, а слід використати шанс, який випав нам за рахунок запровадження Євросоюзом торгівельних преференцій. Адже введений  преференційний режим торгівлі для великої кількості сільськогосподарської та несільськогосподарської продукції передбачає одностороннє зменшення або скасування митних зборів ЄС на товари, що походять з України.
Наші виробники за підтримки держави у стислі терміни та у повній мірі мають скористатися наданими можливостями та докласти максимум зусиль, щоб їх продукція відповідала вимогам Європейського Союзу та користувалась попитом на європейських ринках. Переконана, поглиблення торгової співпраці з ЄС сприятиме активізації підприємницького середовища у контексті пошуку бізнес-контактів у державах – членах Євросоюзу, притоку іноземних інвестицій та дозволить розвинути сектор малого і середнього бізнесу».

Переглядів: 783 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]