Середа, 24.04.2024, 09:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 19 » ДІЛО
11:09
ДІЛО
Взимку будемо з теплом

Україна все ближче наближається до початку опалювального сезону. Теплоенергетики повідомляють, що готовність житлово-комунального господарства складає 95%. До 1 жовтня галузь буде готова до зими на всі 100%. Опалювальний сезон 2013-2014 років для лікарень, шкіл, дитсадків розпочнеться з 5 жовтня, а для населення – з 15-го. Однак, як підкреслив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальної галузі Геннадій Темник, якщо на вулиці похолодає нижче прийнятої норми, то опалення можуть увімкнути і раніше.

Під готовністю до опалювального сезону мається на увазі завершення ремонту всіх опалювальних систем і накопичення в сховищах палива необхідного в холодний період року. Якщо з проведенням ремонтів тепломереж наші теплоенергетики справляються вчасно, то найбільших клопотів завдає висока вартість газу. І тут варто зазначити, що Україна платить найвищу ціну за газ в Європі, що лягає непомірним тягарем на комунальну галузь. Адже після підписання газових контрактів Тимошенко-Путіна в 2009 році ціна на газ для України вже в 2010 році зросла із 179,5 до 450 доларів за тисячу кубометрів. Україна кожного року за газ переплачує близько 6 мільярдів доларів.
 Висока ціна на газ стимулює наших енергетиків впроваджувати енергозберігаючі технології і збільшувати вітчизняний видобуток енергоресурсів. Приміром із накопичених на зиму в підземних сховищах 12 мільярдів кубометрів газу 6 мільярдів власного видобутку. За словами Міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького, накопиченого у підземних сховищах газу достатньо для опалювального сезону. Зменшуючи використання дорогого російського газу, Україна збільшує використання природного вугілля власного видобутку. Окрім того, Україна шукає нових постачальників газу. Приміром, почала закуповувати газ в Німеччині, який за ціною дешевший за російський.
Дійсно, із такими високими цінами на газ теплоенергетикам не позаздриш. Сьогодні, за даними Національної комісії послуг, тариф на теплову енергію, що сплачує населення, в середньому складає 227 грн./Гкал, а економічно обґрунтований рівень тарифу складає 325 грн./Гкал. Таким чином, у середньому по Україні тариф теплової енергії для населення на 30% дешевший його собівартості. При цьому уряд, виконуючи соціальні ініціативи Президента України В. Януковича, шукає всі можливості, щоб не підвищувати тарифи. Для найменш захищених передбачені субсидії. За перше півріччя поточного року за субсидіями на оплату послуг ЖКГ звернулося 600 тисяч сімей. Нагадаємо, що право на призначення субсидії мають сім'ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує 15% доходу сім'ї.
Найближчим часом планується встановлення прозорих і зрозумілих правил переходу на автономне опалення. Не секрет, що індивідуальне опалення для бюджету сім’ї ощадливіше. Щоправда, за самовільною відмовою споживачів (квартири) від централізованого теплопостачання криється ряд прихованих небезпек. Приміром, якщо всі квартири в будинку від’єднаються від централізованого опалення, то незрозуміло, як вони в зимовий період будуть отримувати холодну воду? Якщо не будуть опалюватися в будинку нежитлові приміщення (підвали, де проходять труби водопостачання), вода в трубах замерзне. До того ж використання котлів часто призводить до небезпеки вибуху при неправильному їх підключенні.
Згідно з ініціативи уряду, органи місцевого самоврядування отримають право затверджувати схеми теплопостачання населених пунктів із зазначенням зон, в яких повинні застосовуватися централізована або індивідуальна системи опалення. Комунальними службами із залученням громадськості буде визначено, який вид теплопостачання найкраще використовувати – автономне або централізоване. Відповідно інфраструктура конкретного мікрорайону буде модернізована у відповідності із типом теплопостачання. Як відомо на індивідуальне опалення майже повністю перейшов обласний центр Закарпаття м. Ужгород та  ряд районних центрів Дніпропетровщини. Від встановлення простих і зрозумілих правил виграють як комунальники, так і споживачі, які отримають можливість користуватися тим видом теплопостачання, який найбільше підходить для їхнього будинку.
Віктор ДРУЗЕНКО

Переглядів: 614 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]