П`ятниця, 19.04.2024, 02:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 11 » ДІЛО
11:31
ДІЛО
Зцементований розвиток



На Прикарпатті непересічна подія. В час економічної кризи, коли більшість підприємств якщо не згортають виробництво, то мінімізують витрати, на ПАТ «Івано-Франківськцемент» – справжній прорив. У вівторок тут відбулася презентація проекту  «Впровадження енергозберігаючих та природоохоронних технологій на технологічній лінії №2 цементного виробництва» та церемонія підписання угоди між ПАТ «Івано-Франківськцемент» та фірмою з Данії FL Smidth, яка власне і здійснюватиме спорудження нової технологічної лінії.
В результаті реалізації проекту буде створено додатково близько 300 нових робочих місць, а середньорічні надходження в бюджет від діяльності ПАТ «Івано-Франківськцемент» збільшаться майже у два рази.  Місцеві бюджети та фонди матимуть 27 млн. грн. додаткових надходжень.


Що вже зроблено
«Одним із стратегічних напрямків розвитку ПАТ «Івано-Франківськцемент» є постійна модернізація та переоснащення виробництва за рахунок впровадження новітніх енергозберігаючих та природоохоронних технологій. Розуміючи, що подальший розвиток неможливий без радикальних змін, ще в 1998 році на ПАТ «Івано-Франківськцемент» було прийнято рішення розпочати роботу над впровадженням технології виробництва цементу так званим «сухим» способом. Не зважаючи на значну вартість такої реконструкції, аргументи на користь прийняття такого рішення були беззаперечними, – презентуючи проект перед численними гостями, наголосив голова наглядової ради ПАТ «Івано-Франківськцемент» Микола Круць.
Дана технологія є найбільш сучасною і відповідає найвищому світовому рівню, її застосування дозволяє значно збільшити обсяг продукції, що виробляється підприємством, з одночасним зменшенням її собівартості. Витрати палива на виробництво однієї тонни цементу, порівняно із традиційною енергозатратною «мокрою» технологією, зменшуються більш ніж у два рази. Нова технологія дозволяє майже у 2,5 раза зменшити викиди твердих речовин в атмосферу і забезпечити відповідні показники на рівні нижчому, ніж цього вимагають не тільки українські, але і європейські норми.
Таким чином, у 2006 році між ПАТ «Івано-Франківськцемент» та данійською інжиніринговою фірмою FL Smidth, яка є одним із провідних європейських виробників енергозберігаючого обладнання для цементної галузі, було укладено угоду про проведення першої черги модернізації цементного виробництва на ПАТ «Івано-Франківськцемент».
Завдяки плідній співпраці українських та данійських інженерів уже в 2008 році на ПАТ «Івано-Франківськцемент» було збудовано і введено в експлуатацію перший в Україні завод з виробництва цементу сухим способом.
Проведена реконструкція дозволила підприємству в 2,3 раза зменшити витрати на паливо, а за результатами 2012 року ПАТ «Івано-Франківськцемент» вперше за весь час свого існування виготовив 1 млн. тонн цементу.
Окремо слід зазначити, що проект став успішним завдяки співпраці з Європейським Банком Реконструкції і Розвитку та «Укрексімбанком». Саме завдячуючи їм, ПАТ «Івано-Франківськцемент» отримав необхідні кредитні кошти для виконання робіт, передбачених контрактом.

Що планується зробити

Головним завданням презентованого проекту, за словами Миколи Круця, є: використовуючи наявну інфраструктуру допоміжних технічних виробництв, без зупинки діючого обладнання, збудувати та ввести в дію практично ще один завод-мільйонник цементу. Реалізація проекту дозволить  збільшити річний обсяг виробництва цементу ще на 1 млн. тонн, знизити собівартість виробництва цементу та значно розширити асортимент так званих спеціальних цементів.
Річ у тому, що всі параметри спеццементів (сульфатостійкого, тампонажного, цементу для будівництва доріг і т.п.) можна забезпечити тільки на новітній, «сухій» технології.
Сучасні технології прокладання автошляхів все більше вимагають дорожнього цементу, якісні характеристики якого можна дотримати виключно за допомогою «сухої» технології. Підприємство буде готове виготовляти кілька видів тампонажного цементу, що використовується у видобувній промисловості, зокрема при видобутку нафти і газу, а в перспективі – при розробці сланцевого газу.
«Плануючи реконструкцію, ми розраховуємо також на розвиток інфраструктури західноукраїнського регіону, зокрема, на розширення мережі гірськолижних курортів, спорудження нових туристичних об'єктів, їх інфрастуктурних підрозділів, а також на будівництво під'їзних шляхів, тунелів», – повідомив Микола Круць.  

Екологія та енергозбереження

Технологія виробництва за Проектом передбачає максимальну безпеку для навколишнього середовища. Запланований на ПАТ «Івано-Франківськцемент» перехід з «мокрого» на «сухий» спосіб виробництва цементу передбачає встановлення 39 одиниць високоефективного обладнання очистки, що дозволить знизити питомі викиди в атмосферу твердих частинок відхідних газів з існуючих 50 мг/мЗ до 20-25 мг/мЗ (слід зазначити, що безпечними, згідно з нормативами Європейського Союзу, вважаються викиди, що не перевищують 30 мг/м3).
Такі показники будуть досягнуті саме завдяки нововведенням. Зокрема, вироблений клінкер в результаті реконструкції буде зберігатись в закритих ємкостях-силосах; готовий цемент вивантажуватиметься за допомогою герметичної та повністю автоматизованої системи фірми «IBAU HAMBURG»; місця перевантажень матеріалу будуть обладнані спеціальними укриттями з їх максимальною герметичністю та відбиранням запиленого повітря в системи аспірації, а також будуть збудовані закриті герметичні склади для сировинних матеріалів, вугілля, клінкеру, цементу та для відділення тарування цементу. Буде впроваджено систему вторинного використання тепла, що виділяється в процесі роботи технологічного обладнання. Це тепло використовуватиметься для сушіння сировини, яка необхідна для виробництва цементу, а також для інших поточних потреб підприємства.

Потреба в цементі зростатиме
Базуючись на маркетингових дослідженнях споживання цементу на внутрішньому ринку, особливо західноукраїнського регіону, а також враховуючи можливості реалізації цементу на ринку країн Євросоюзу, можна зробити висновок, що збільшення потужностей цементного виробництва ПАТ «Івано-Франківськцемент» має значну перспективу, – переконані реалізатори проекту.
Так, у 2012 році вся цементна галузь України виробила 9 773 тис. тонн цементу, що в розрахунку на душу населення склало 215,2 кг. Разом з тим в докризовий період (до 2008 року) Україна споживала 328 кг цементу на одну людину. Світовий досвід показує, що аналогічний показник в країнах, які динамічно розвиваються, коливається в межах від 300 до 700 кг цементу на душу населення. Наприклад, питоме річне споживання в Росії становить 350   кг, в Польщі – понад 400 кг, в країнах Євросоюзу – від 350 до 1000 кг. Аналіз наведених цифр свідчить про те, що Україна сьогодні знаходиться на нижній межі споживання цементу, а отже поле для діяльності є.
«Враховуючи різні фактори, ми прогнозуємо, що в найближчі роки потреба в цементі тільки зростатиме, аж поки не досягне показника орієнтовно в 14-15 млн. тонн на рік. Цементна галузь України сьогодні не готова задовольнити такі потреби ринку у високоякісному, екологічно чистому і дешевому продукті. Таким чином, нарощування сучасних потужностей на ПАТ «Івано-Франківськцемент» є реальною необхідністю і тому введення 1 млн. тонн додаткових потужностей лише частково вирішує проблему галузі. Доцільність реконструкції на ПАТ «Івано-Франківськцемент» є очевидною і зумовлена необхідністю виробництва цементу в Україні за енергозберігаючими технологіями, особливо в період енергетичної кризи», – переконує Микола Круць.
Роман ТИХИЙ

З ПЕРШИХ УСТ:

Василь Плавюк, заступник голови обласної державної адміністрації:

– Маю велику честь від імені обласної державної адміністрації, особисто від Михайла Васильовича Вишиванюка привітати вас з цією визначною подією. ОДА завжди сприяла і буде сприяти новим інвестиційним проектам, які втілюються на підприємствах нашої області. Втілення цього проекту в області зменшить техногенне навантаження на нашу природу.
Наша область завжди страждає від повеней, наслідків надзвичайних ситуацій. 4-5 квітня цього року ми мали проблеми, коли паводки накрили Тисменицький, Галицький, Рогатинський, Снятинський райони. Перші, до кого ми прийшли по допомогу, – це до колективу ПАТ «Івано-Франківськцемент» і його голови наглядової ради Миколи Федоровича Круця. Тому великий уклін від тих мешканців, яким ви допомогли під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
Хочеться, щоб підписання сьогоднішньої угоди стало хорошим продовженням другого, третього, четвертого етапів розвитку підприємства.

Вероніка ОСМІховська, торговий радник Посольства Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії:
– Реалізація проекту з ПАТ «Івано-Франківськцемент» підтверджує тенденцію до співпраці данських інвестицій в західноукраїнському регіоні. В Івано-Франківській області вже є ряд успішних підприємств сільськогосподарського сектору, промислового, де працюють данські інвестиції. Розмір данських інвестицій в Україну перевищує 70 млн. євро.
Данія обмежена в енергетичних ресурсах, і саме тому протягом багатьох років і сьогодні енергоефективність є пріоритетним напрямком. Данці радо співпрацюють у сфері енергоефективності та безпеки навколишнього середовища. Наша мета в Україні –  посприяти бізнесу, який хоче розвиватися, та посприяти інвестиціям та інтеграції України.

Євстахій Крижанівський, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу:
– Ми сьогодні присутні на надзвичайно важливій події – розпочинається будівництво нової технологічної лінії, яка буде відповідати всім вимогам міжнародних стандартів. Надзвичайно приємно мені особисто, нашому колективу, що ми певною мірою знаходимо можливість співпрацювати. Тут працює спільна з підприємством кафедра будівельної механіки. Думаю, ця співпраця дасть результати. Ми будемо вести моніторинг за показниками навколишнього середовища.
Сьогодні навколо проблеми енергетичної безпеки кожної держави, України зокрема, ведеться багато розмов. Є великі надії на видобування сланцевого газу. Надзвичайно важливим компонентом є тампонажний цемент, який буде гармонізувати середовище видобутку газу. Вивчаючи попередні документи, зазначу, що найвищим якісним властивостям буде відповідати саме продукція (тампонажний цемент), яка вироблятиметься на новій лінії ПАТ «Івано-Франківськцемент».

Дмитро Глазков, керівник проектів з енергоефективності Світового Банку:
– Це дійсно велика подія для підприємства, для регіону і для країни в цілому. Для підприємства – це значний крок, який матиме позитивний соціальний, екологічний, технологічний наслідок. Світовий Банк вітає ініціативу підприємства щодо впровадження енергозберігаючих та природоохоронних технологій і надає ефективну підтримку,  для чого в банку функціонує кредитна лінія для підтримки енергоефективних проектів. Проект, впроваджуваний ПАТ «Івано-Франківськцемент», є енергоефективним, а тому ми і підтримуємо його. Дякуємо Миколі Федоровичу Круцю, віримо йому і бажаємо успіху.

Юрій Друк, керуючий Івано-Франківською філією «Укрексімбанку»:
– Реалізація першого проекту була успішною і ефективною. Хочу запевнити всіх присутніх, що вона була ефективною і з точки зору фінансової, зокрема, та угода була відзначена провідними європейськими фінансовими установами як одна з найкращих реалізованих в Україні у сфері енергоефективності. Саме тому ми з нетерпінням чекали, коли ПАТ «Івано-Франківськцемент» «розродиться» на другий проект.
В тому, що цей проект буде успішним, мене переконує також і те, що коло учасників практично не змінилося.



Переглядів: 1268 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]