Четвер, 25.04.2024, 22:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 28 » ДІЛО
11:44
ДІЛО
«Стрижка» по-кіпрськи
У банківському царстві не все спокійно


Рішення уряду Кіпру стягнути одноразовий податок з банківських вкладів сколихнуло весь світ. На вимогу лідерів Єврозони (Єврогрупа ухвалила таки рішення виділити кризовій кіпрській економіці позику 10 млрд. євро) рахунки кіпрських банків, на яких знаходиться понад 100 тис. євро, будуть заморожені і обкладені податком, причому суму податкової ставки називають по-різному: від 20-ти до 30%, а то й більше. Такі заходи мали б забезпечити кіпрській казні понад 4 млрд. євро. Але такі заходи багато експертів та й представників різних урядів уже назвали прямим грабіжництвом.

Особливо активно звинувачує кроки кіпрського уряду Росія. Це й не дивно, адже чи не найбільша частка кіпрських вкладів – це вклади російського великого бізнесу. Офіційна Україна поки що реагує стримано. Однак, чи все так просто для України, а особливо для українських олігархів, які (практично всі)  тримають свої накопичення саме в офшорному Кіпрі?
На сайті «Економічна правда» в статті «Кіпрський землетрус» автори зазначають: «Достатньо сказати, що за 2010-2011 роки українські банки перерахували на Кіпр астрономічну суму – 51 495 млн. дол. Це обсяг цілого державного бюджету. Виведені гроші вертаються назад, але вже у вигляді «іноземної інвестиції».   
За словами екс-заступників голови НБУ Ярослава Солтиса і Олександра Савченка на Кіпрі, як пише «Економічна правда», «зависли» «великі гроші українського бізнесу. Савченко називав цифру 12-13 млрд. дол., а Солтис казав, що це 25 млрд. дол.».  І хоча наші олігархи утримуються від різких публічних реакцій, всім зрозуміло, що їм непереливки.
Втім, не варто було б перейматися проблемами олігархів, якби не розуміння того, що їхні проблеми, цілком ймовірно, можуть негативно позначитися й на долі пересічних українців.
Правда, Нацбанк України поки що жодним чином не коментує кіпрську ситуацію. Жодного коментаря на його сайті з цього приводу не розміщено, і представники НБУ в регіоні не уповноважені нічого коментувати. Вочевидь, гроші люблять тишу. А її, на жаль, нема.
Лише у своїй заяві, розміщеній на офіційному сайті, Національна асоціація банків України зазначає, що «перспективи кредитно-фінансових установ, що діють на території України, цілком прогнозовані». А щодо ситуації на Кіпрі НАБУ заявляє «про відсутність передумов для будь-яких негативних наслідків для банківської системи України».  
До речі, в Україні працює «Банк Кіпру», відділення якого є і в Івано-Франківську. Що кажуть там? Наш кореспондент отримав офіційну відповідь від прес-служби банку:
«ПАТ «Банк Кіпру» неодноразово заявляв, що він є українською фінансовою установою, яка працює під українською юрисдикцією та відповідно до вимог Національного банку України. Таким чином, права вкладників ПАТ «Банк Кіпру» захищені українським законодавством і жодних зборів з їх депозитних рахунків не здійснюватиметься.
Незалежно від подальшого сценарію розвитку політичних та економічних подій в Республіці Кіпр, загрози стабільності роботи ПАТ «Банк Кіпру» немає».
Однак незаперечним залишається факт, що Кіпр порушив не лише умови конфіденційності, а й недоторканості. Аналітики кажуть, що Кіпр знищив свою репутацію. І це реальна загроза усім офшорам. «Непокоять методи, якими намагаються вирішити боргові проблеми в черговій країні єврозони. Конфіскація частини вкладів, незважаючи на походження капіталу, не вирішує проблем з наповнення бюджету, а тільки створює небезпеку масового відтоку депозитів і капіталу із уже зовсім ненадійного офшору», – зазначає, зокрема, директор казначейства комерційного банку Володимир Кузьо.  
Глава Британської партії Незалежності і європарламентарій Найджел Фарадж в ексклюзивному інтерв’ю King World News наголосив: «Ми побачили, що уряди готові поводити себе так, що руйнується вся довіра до банківської системи».
Цікаво, як вплине ситуація на Кіпрі на банківський сектор економіки України і на всю економіку нашої держави? Адже в населення й без того не було великої довіри до банків, а тут ще й з офшорами не пощастило…
Наталка Стрілець

КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ

Володимир Кузьо, банківський аналітик:

«Не думаю, що рішення про оподаткування на Кіпрі та блокування роботи банків вплинуть на стабільність банківської системи України, оскільки взаємозв'язок між секторами достатньо низький.
Натомість валютні надходження з Кіпру в Україну по фінансовому рахунку дійсно можуть знизитись, зважаючи на оборот капіталу між країнами.
Проте не варто драматизувати наразі ситуацію для нашої країни».

Андрій Гайдичук, начальник відділення №1 Львівської регіональної дирекції ПАТ «Банк Кіпру» у м.Івано-Франківську:
«Події на Кіпрі жодним чином не впливають на функціонування ПАТ «Банку Кіпру» і його регіональної мережі в Україні, в тому числі Львівської регіональної дирекції. Банк продовжує виконувати свої зобов’язання перед клієнтами в повному обсязі.
У нашому відділенні ми стабільно надаємо нашим клієнтам всі види банківських послуг. У звичайному режимі проходять всі грошові операції, в тому числі за картковими рахунками наших клієнтів. Безперебійно здійснюються операції в банкоматах, касах та POS-терміналах».


Переглядів: 652 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]