Четвер, 18.04.2024, 17:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Листопад » 25 » День народження облради
13:05
День народження облради
Сьогодні об 11 годині розпочне роботу Івано-Франківська обласна рада шостого демократичного скликання. Згідно з законом, першу сесію новообраної ради скликає  обласна виборча комісія. На порядку денному: про підсумки виборів депутатів обласної ради шостого демократичного скликання та визнання їх повноважень. Передбачається також, що сьогодні буде обрано керівний склад обласної ради.

На час, коли верстався номер «ЗК», в кулуарах ради обговорювалося два сценарії. Котрий з них перший, котрий другий — побачимо по ходу сесії. За одним — головою обласної ради стає голова обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич, першим заступником —  представник ВО «Батьківщина» Василь Гладій, на посаду другого заступника претендують «нашоукраїнці». Подейкують: або нинішній заступник голови обласної ради Остап Дзеса, або генеральний директор ОТБ «Галичина» Ольга Бабій. Посаду голови бюджетного комітету, яка також є виборною, ймовірно, отримає представник «Фронту змін» (головний «яценюківець» області) Володимир Шкварилюк. Ще один сценарій. Головою обласної ради стає чинний міністр охорони здоров’я Зіновій Митник, який пройшов до облради як висуванець Партії регіонів. Першим заступником – нинішній заступник голови ОДА, керівник апарату Роман Струтинський, висуванець Української народної партії. На посаду другого заступника знову ж таки претендують «нашоукраїнці». Правда, в цьому «розкладі» однозначно називається лише прізвище Остапа Дзеси. «Масна» бюджетна комісія тут також, очевидно, відійде «фронтовику» Володимиру Шкварилюку.
Як бачимо, в першому сценарії мова іде про створення більшості на базі ВО «Свобода» (18 депутатів), до якої примикають ВО «Батьківщина» (16), «Наша Україна» (15) та «Фронт змін» (13). Разом – 62 голоси.
Другий сценарій, який, до речі, вважається найбільш імовірним, передбачає створення провладної більшості з числа Партії регіонів (11 депутатів), Народної партії (9), «Відродження» (5) + УНП (6), «Нашої України» (15), «Фронту змін» (13),  Української партії (11). Разом – 70 депутатів.
Сюди також можуть долучитися представники менш чисельних партій: НРУ (3 депутати), УРП «Собор» (4), партії УДАР (2), а також ситуативні голоси кількох «бютівців» і навіть «свободівців», що в сумі може дати більшість необхідних голосів для обрання керівних органів обласної ради.
Якщо ж котрийсь з названих сценаріїв не пройде, в гру вступлять нові претенденти, серед яких називають і нинішнього заступника голови ОДА з аграрних питань Василя Бруса (який вже обіймав посаду голови обласної ради в час першої каденції Михайла Вишиванюка, а тапер в облраду пройшов від Народної партії), і голову обласної ради п’ятого скликання Ігоря Олійника, і екс-голову ОДА Миколу Палійчука, які пройшли в раду як висуванці «Нашої України».
До речі, напередодні саме кілька «нашоукраїнців» та представник Української партії не подали необхідні заяви до ТВК, аби та могла здійснити процедуру офіційного оголошення їх депутатами та визнання їхніх повноважень. Власне в інформаційному органі облради газеті «Галичина» ТВК оприлюднила прізвища лише 108 обранців зі 114-ти. Чому новообрані не поспішали стати депутатами – запитання могло би бути риторичним. Втім, у кулуарах ради подейкують, що все це не що інше, як наслідки банальних закулісних ігор і боротьби за розподіл посад.
Антін ТИМУРА
Переглядів: 1021 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]