Субота, 20.04.2024, 00:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 21 » CОЦІУМ
10:41
CОЦІУМ
Нові тенденції української освіти

Мета освіти – дати дитині необхідний багаж знань і максимально підготувати її до отримання професії і професійної самореалізації.

Висока професійна мобільність
Раніше людина, здобувши професію, працювала все життя за обраним напрямом. На сьогодні людина протягом життя два-три рази змінює професію. «Відмирають» одні, з'являються інші, традиційні сфери діяльності зазнають значних змін. Отримані за професією знання вже за 10-15 років можуть стати неактуальними, разом з тим, кожного року з’являється близько 500 нових професій. Сьогодні до ТОП-20 найбільш затребуваних професій входять такі, яких 10 років тому ще не існувало. Інформація і знання оновлюються кожні три роки, вчитися доводиться протягом усього життя.
Буквально ще кілька років тому найпрестижнішими професіями в Україні вважалися юриспруденція, фінансова справа і менеджмент. Тепер же ринок праці став перенасиченим фахівцями цих сфер, тож знайти роботу за спеціальністю їм стає все важче. Аби такого не відбувалося, уряд М. Азарова спільно із роботодавцями щороку визначає спеціалістів, яких має підготувати вища школа, щоб через 5 років вони мали роботу, а Україна – професійно підготовлені кадри.

Позашкільна освіта – запорука самореалізації
Висока мобільність і конкурентний ринок праці створюють відчуття нестабільності, з одного боку, а з іншого боку, дозволяють людині максимально розкритися. Хобі стають професією, а професія вимагає все більшої кількості знань із різних сфер. Втриматися «на плаву», професійно реалізуватися, бути конкурентоспроможним за цих умов – дуже складно. І починати треба з базової освіти.
В українській освіті починають ставити нові завдання: вміння творчо мислити, швидко змінюватися, застосовувати новинки і самостійно здобувати необхідні знання. Звісно, до Фінляндії, де будують 3D-модель, яка замінить школу, нам ще дуже далеко, і не факт, що треба «сліпо» копіювати чужий досвід, але розвивати дитину, прививати їй навички і знання поза шкільною програмою – необхідно.
Позашкільна освіта допомагає як розвинути художні, естетичні смаки, творчість і фізичні якості, так і може дати дитині нові вміння і навички. У світлі змін, які відбуваються у світі на ринку праці, важливо, що в Україні на найвищому державному рівні намагаються пристосувати до цих змін освіту, а відтак і молоде покоління.
З ініціативи Президента України Віктора Януковича 2013 рік було оголошено роком творчості. Це означало не тільки проведення творчих конкурсів серед дітей, але й збільшення кількості гуртків, секцій, центрів розвитку дитини і місць у них. Незабаром 70% дітей (2,5 мільйона) зможуть займатися у гуртках і секціях. В усіх закладах освіти проводять ревізію спортивних майданчиків, аби вже до кінця наступного року кожен навчальний заклад України мав модернізований спортивний майданчик. Згідно із соціальними ініціативами Президента «Діти – майбутнє України» до 2017 року буде збудовано 50 басейнів і 2500 багатофункціональних спортивних майданчиків, у кожному регіоні – спортивний комплекс.

Необхідні знання і навички – з першого класу
Обійтися без іноземної мови у сучасному глобалізованому світі практично неможливо – ані наукова, ані бізнес, ані будь-яка інша діяльність не може обійтися без спілкування з іноземними партнерами, прочитання найновішої фахової літератури мовою міжнародного спілкування. Зараз такими мовами є англійська, іспанська, французька, німецька, російська та інші поширені мови. Тож з першого класу діти в українських школах вивчають іноземну мову, а з п’ятого класу – другу іноземну.
Так само неможливо обійтися без навиків роботи на комп’ютері – більшість інформації записується, обробляється і зберігається в електронному форматі. З другого класу українські школярі опановують комп’ютерну грамоту. Соціальні ініціативи «Діти – майбутнє України» передбачають забезпечення новітнім комп’ютерним обладнанням і доступом до мережі Інтернет усіх шкіл України у рамках Національного проекту «Відкритий світ». Фінансування цього багатомільйонного проекту здійснюється як за рахунок Державного бюджету, так і з залученням грантодавців: спонсорів, фондів і міжнародних компаній.
Молоді громадяни нашої держави, завдяки традиційно високому рівню середньої і вищої освіти та новим тенденціям в українській освіті, мають неабияку перевагу перед своїми однолітками з інших країн. Віримо, що саме у нашій країні буде створено Googleнового покоління, потужніший Appleі найсучасніші космічні ракети. Завдяки поєднанню основної і позашкільної програми це стає можливим.
Світлана АНДРІЙЧУК


Переглядів: 607 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]