П`ятниця, 19.04.2024, 14:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Листопад » 25 » Чистити зуби – це також мистецтво
11:33
Чистити зуби – це також мистецтво
Міська дитяча стоматологічна поліклініка проводить  "Уроки здоров’я” у школах міста впродовж навчального року. Це один із циклів програми "Профілактика стоматологічних захворювань у дітей”, мета якого – ознайомлення школярів із правилами гігієнічного догляду за порожниною рота, режимом здорового харчування та іншими оздоровчими заходами, які покращують стан зубощелепної системи у дітей.   

Захворювання зубів стають  одними із найпоширеніших захворювань у світі.  Хворобливий стан порожнини рота, руйнування зубів (особливо передніх) значною мірою впливають на психічний та фізичний стан дитини. Через періодичний  зубний біль, дискомфорт у порожнині рота від неповноцінності зубного ряду (якщо зуби зруйновані або видалені) дитина відмовляється від твердої їжі, погано жує. Це супроводжується неповноцінною обробкою їжі у роті та недостатнім її засвоєнням, а відтак підвищенням функціонального навантаження на різні органи.
Неліковані зуби майже завжди є джерелом інфекції (мікробів) і токсинів (отрут), а також причиною алергічних хвороб, сприяють зниженню опірності до інших хвороб. Так, діти з нелікованими зубами хворіють у три рази частіше, ніж діти із здоровими та санованими зубами. Серед інфекційних осередків в організмі 80% припадає на хворі зуби, тоді як на запалення піднебінних мигдаликів – лише 12%. Це демонструє важливу роль своєчасної профілактики та лікування стоматологічних захворювань у дітей. Саме тому дитячий стоматолог може допомогти загальному оздоровленню дитини, виявивши у порожнині рота ранні прояви недуги.
Для батьків мусить бути аксіомою – обов’язкове відвідування дитячого лікаря-стоматолога з раннього віку (2 років), але ні в якому разі першого ліпшого стоматолога в найближчій приватній клініці. Старші діти мусять оглядатись у лікаря хоча би двічі на рік.
Залежно від стану ротової порожнини режим та особливості догляду за зубами мають бути суто індивідуальними з використанням зубних паст, щіток, флосів, зубочисток, йоржиків, еліксирів, ополіскувачів тощо.
Вибір зубної щітки повинен бути обґрунтований в залежності від віку дитини, стану органів зубощелепної системи  і т.д.  Зубні щітки є основним інструментом для видалення зубного нальоту з поверхонь зубів та ясен. Їх різноманітність дуже велика, а тому щітки можна ділити на різні групи в залежності від: типу щетини (синтетична гладка, синтетична мікротекстурна); жорсткості щетини (дуже м’які, м’які, середньої жорсткості, жорсткі і дуже жорсткі); способу приведення в дію (мануальні і автоматичні).
Головка зубної щітки повинна мати довжину не більшу за розмір 2-3 зубів. Ширина головки зубної щітки 7-9 мм для дітей і 8-11 мм для дорослих. Щетина на головці має бути еластичною, щоб не травмувати ясна, але й не дуже м’якою, щоб добре вичищати міжзубні проміжки. В сучасних зубних щітках поєднується щетина різної жорсткості. Нерідко щетинки різних ступенів жорсткості маркуються різними кольорами.
Ще недавно практично всі зубні щітки для дітей  були зменшеною копією зубних щіток для дорослих. В теперішній час активно розвивається індустрія спеціально розроблених дитячих  зубних щіток.
Дітям від 2 до 5 років рекомендується зубна щітка із розміром робочої частини до 2 см, дітям 5-7 років – 2,5 см,  а дітям 7-10 років – до 3 см. Деякі компанії випускають щітки, передбачені для різних вікових груп. При   користуванні зубною щіткою її щетина зношується, тоді щітку треба замінювати на нову не рідше одного разу на 3 місяці. Визначити термін заміни щітки можна за допомогою кольорових індикаторів зносу щетини. Багато компаній розробили індикаторну щетину, забарвлену харчовими барвниками. Використання дітьми щіток з індикатором дає можливість батькам проконтролювати регулярність та якість чистки зубів.
Широкого поширення набувають також електричні зубні щітки. Вони значно збільшують частоту і кількість робочих рухів. Щоправда, є один нюанс – ними можна користуватись дітям після 6 років. Існують так званні "музичні щітки”, які дуже подобаються дітям і дають можливість під музику проводити цю щоденну процедуру.  Для чищення поверхні  язика від нальоту використовують щітки переважно круглої або серповидної форми, з більш короткою і жорсткою щетиною, або звичайні зубні щітки зі спеціальною поверхнею для чистки язика.
Для вичищення міжзубних проміжків використовують зубні нитки (флоси) та міжзубні щітки (йоржики). Йоржики застосовують у дітей, які мають незнімні ортодонтичні апарати (пластинки, брекети). Зубними нитками потрібно користуватись всім, але вони незамінні при вузьких міжзубних проміжках, скупченості зубів, захворюваннях тканин пародонту, наявності пломб на міжзубних поверхнях та наявності ортодонтичних апаратів.
Зубні нитки бувають круглі, плоскі, товсті, тонкі, покриті воском або спеціальними лікувально-профілактичними речовинами. Ручне використання зубної нитки потребує відрізка довжиною  30-80 см. Нитку притискають до бокової поверхні зуба і  4-5 рухами вверх – вниз вичищають від нальоту. Після 4-5 рухів нитку накручують на середній палець руки (закручується використаний відрізок нитки) і продовжують чистку другої контактної поверхні. Так вичищають всі проміжки між зубами. Діти можуть самостійно користуватись флосами з 9-10 років.
Засобів для чищення зубів сьогодні є дуже велика кількість. Це зубні пасти, порошки, ополіскувачі, еліксири. Зубні пасти є результатом покращення і вдосконалення зубних порошків. Вони діляться на: гігієнічні, лікувально-профілактичні, лікувальні.
Відбілюючі зубні пасти  запобігають утворенню зубних відкладень, але мають високу абразивність, тому не рекомендуються для дітей. Сьогодні виробляють для дітей також желеподібні зубні пасти. Вони мають піноутворюючу здатність, приємний смак, привабливий зовнішній вигляд, але меншу вичищаючу здатність.
Я рекомендую мати різні зубні пасти  для  ранкової та вечірньої чистки зубів, оскільки кожна паста містить різноманітні лікувально-профілактичні добавки. Також слід пам’ятати, що зубну пасту бажано змінювати періодично (щомісячно), обов’язково це стосується паст із протимікробними  середниками (хлоргекседин, триклозан та інші).
Крім зубних паст, для підвищення стійкості емалі використовують ополіскувачі та зубні еліксири. Дітям можна їх застосовувати після 6 років за порадою дитячого стоматолога.
Чистити зуби можна після кожного прийому їжі, але обов’язково це слід робити не менше, ніж 5 хвилин два рази в день –  рано після сніданку і ввечері перед сном. Коли діти чистять зуби нерегулярно, на них утворюється зубний наліт.
Ганна ВАСИЛИК,
завідувач терапевтичним відділенням міської дитячої стоматологічної поліклініки


КОРИСНО ЗНАТИ:
Нам необхідно руйнувати традиції харчування. Споконвіку меню складали так: спочатку – салати, потім перша страва, тоді друга й на десерт солодощі, компот. Але ж доведено, що раціональними для гігієни порожнини рота є протилежна послідовність страв та відміна солодощів наприкінці їди. Завершувати їду слід твердими овочами і фруктами (яблуко, груша, морква). Особливо корисно  пожувати вкінці їди твердий сир, який утворює лужну реакцію слини. Це перешкоджає розмноженню мікробів та сприяє включенню кальцію в емаль зуба із слини.

Десять правил чищення зубів
1.    Перед користуванням щітку добре вимити теплою водою.
2.    Навчатися чистити зуби без пасти, а навчившись, – використовувати пасту.
3.    Важливо не терти, а самовібрувати щіткою. Легко притиснути зубну щітку до країв ясен під кутом 45° і вібруючими рухами починати чистку.
4.    Спочатку чистити передню поверхню зубів вертикальними рухами у напрямку від ясен до лінії змикання зубів. Вгорі – згори вниз, внизу – знизу вгору, по 5 разів біля кожної пари зубів, зміщуючи щітку від кутніх зубів ліворуч до кутніх зубів праворуч. Такі рухи  повторюємо і на  задній поверхні зубів.
5.    Потім чистити жувальну поверхню зубів повздовжними і поперечними рухами спочатку верхніх, а потім нижніх зубів (від кутніх ліворуч до кутніх праворуч по 5 разів – кожний бік.
6.     Наприкінці чищення зубів "підмести” все зчищене із зубних рядів, охоплюючи ясна, спочатку – вгорі, потім – внизу, у напрямку зліва направо.
7.    Після чистки зубів ретельно вичистити поверхню язика.
8.    Після використання щітку вимити, намилити і покласти головкою вгору у склянку.
9.    Чистити зуби 2 рази на день: після сніданку і перед сном. Протягом дня після кожної їди ретельно полоскати рот (використовувати не менше половини склянки води).
10.     Міняти щітку кожної пори року.
Переглядів: 1475 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]