Четвер, 25.04.2024, 23:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 3 » ЧИ ПРАВДА, ЩО......після виборів продукти подорожчають вдвічі?
11:21
ЧИ ПРАВДА, ЩО......після виборів продукти подорожчають вдвічі?
Нещодавно в усіх прикарпатців викликало побоюваня можливе подорожчання хліба. Київські ЗМІ одразу підкинули жару в багаття, мовляв, це вкрай несприятливі погодні умови призвели до того, що українські аграрії збирають дуже низькі врожаї зернових. А через це восени ціни на м'ясо та молокопродукти підскочать майже вдвічі.
Окремі вітчизняні фахівці вважають, що подорожчання продуктів мало б відбутися  уже сьогодні, але політики перед виборами штучно стримують зростання цін – адміністративними та антиринковими методами. Проте після виборів ціни відпустять, що, власне, і спричинить інфляцію.
Отож, «ЗК» вирішив з’ясувати, чи справді цього року по Україні пройшла хвиля неврожаю, що неминуче призведе до підвищення цін.
Незважаючи на чутки, поширені столичними ЗМІ, селяни з різних районів Івано-Франківської області кажуть, що цьогоріч врожай пшениці та вівса, як на диво, добрий. Великі аграрні фірми інформацію щодо своїх врожаїв оприлюднювати не бажають, але, як запевняють в управлінні  агропромислового розвитку ОДА, Івано-Франківська область вже отримала в повному обсязі кошти з державного бюджету за укладеними форвардними контрактами на закупівлю Аграрним фондом 11,5 тисячі тонн майбутнього врожаю зерна від сільськогосподарських підприємств.
«У нас в області неврожаю однозначно нема», – впевнено каже Степан Вінтонович, заступник начальника обласного управління агропромислового розвитку.
Щодо інших рослинних культур, то в управлінні кажуть, що картоплі посадили цього року навіть трохи більше, ніж у минулому, а цукрові буряки, за прогнозами, цьогоріч  вродять не гірше, ніж у 2011 році – якраз недавня дощова погода була для них сприятливою.
«На молочні продукти кілька останніх років закупівельна ціна майже стабільна,  – зазначає Степан Вінтонович. – А якщо магазини при продажу зумисне завищують вартість продуктів майже вдвічі, щоб більше заробити, то сільське  господарство тут ні при чому».
Щодо виробництва м’яса, то наша область – найбільший український постачальник свинини. Вона займає перше місце в державі за темпами збільшення виробництва цього продукту.
А штучне стримання владою цін Степан Вінтонович вважає нісенітницею, мовляв, зробити це в українському сільському господарстві неможливо.
Ситуацію в цілому по Україні проаналізувати досить важко, але достеменно відомо одне: навіть якщо у нашій області врожай і непоганий, то в окремих регіонах таки  відчутний дефіцит. На Сході через надзвичайну спеку зернові вродили не надто щедро, а у Криму врожайність порівняно з минулим роком взагалі знизилась втричі. На Дніпропетровщині фермери заявляють, нібито чиновники змушують їх продати до 30 %  врожаю зернових до регіонального резерву за заниженими цінами, а  відмова начебто загрожує візитом ревізорів…
Цілком можливо, що нашій області доведеться добровільно-примусово ділитися урожаєм з іншими регіонами. А як така ситуація вплине на ціни, прогнозувати поки не береться ніхто.
 Втім, урожаї ранніх зернових у сільських господарствах уже зібрано, тож якщо розцінки на продукти досі не змінилися, то і перейматися українцям поки не треба. Але якщо ціни все-таки притримують штучно, то восени вартість м'яса і молока буде справді «кусючою».
 Щодо подорожчання хліба, то Степан Вінтонович, заступник начальника обласного управління агропромислового розвитку, каже, що причиною такої ситуації є ніким не очікуване підвищення ціни на газ. Деякі вітчизняні ЗМІ вже повідомляють про подорожчання газу в листопаді на 50%. Але про «газові конфузи» читайте у наступних випусках «ЗК».
Оксана Глушкевич

Переглядів: 891 | Додав: vovak | Теги: Глушкевич | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]