Четвер, 25.04.2024, 19:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 8 » ЧИ ПРАВДА, ЩО...
12:35
ЧИ ПРАВДА, ЩО...
Хліб подорожчає на гривню?

А станеться це навесні 2013 року, прогнозують експерти аграрного ринку. Кажуть,  на те є підстави. Зокрема, пекарям доведеться більше платити за енергоресурси, фермерам – за добрива. А у підсумку це зростання може скласти близько 20% нинішньої ціни на хліб, тобто майже гривня на буханці, вважає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Якщо скорегувати по вартості пшениці, то ціна має зрости десь на 20%. Ми знаємо, яка частка вартості зерна у структурі собівартості хліба. А якщо врахувати ще і зростання інших складових: газ, електроенергія, то все разом дає саме таку цифру», –  повідомив він.
А що думають з цього приводу прикарпатські агроструктури, – дізнавався «ЗК».
Світлана Криворучко, директор ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат»,  песимістичні прогнози щодо зростання цін на хліб відкидає. Каже, вона особисто сьогодні для цього причин не бачить: «Ми піднімали ціну на хліб два рази від серпня минулого року, і то далеко не на гривню», – сказала директор.
А робили це, за словами Світлани Криворучко, через те, що поступово дорожчали усі складові виробництва: «Зараз дорожчає усе. Ми теж піднімали ціну на свою продукцію, але лише на 5-10 копійок».
Також директор зазначила: наслідки неврожаю пшениці у світі та Україні на собі Івано-Франківський хлібокомбінат поки не відчув, бо ціна на борошно сьогодні залишається фіксованою.
В Івано-Франківському регіональному відділенні Аграрного фонду ситуацію на ринку борошна також називають стабільною. А щодо подорожчання зерна у світі, то сьогодні пшеницю з-за кордону в Україну завозять за минулорічною ціною – мінімальною, – переконують прикарпатські аграрії.  
«Більшість підприємств сьогодні не купують борошно в Аграрного фонду, бо у роздрібній торгівлі його ціна нижча, аніж та, що пропонується  державою», – переконують технологи обласного відділення Аграрного фонду. А це, за їхніми словами, свідчить про повне забезпечення ринку цим продуктом на найближчий час.
 А от експерт аграрного ринку, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич подорожчання все-таки передрікає, щоправда, аж через кілька місяців: «Ціна на хліб може збільшитись навесні. Але у цьому нема трагедії. Це нормально, я б сказав, ринковий підхід для того, щоб виробник міг отримувати окупність даного виробництва».  
Отже, зважаючи на те, що Міністерство аграрної політики і продовольства робить усе можливе, аби втримати ціну на хліб на стабільному рівні, вартість соціальних сортів сьогодні  зростати не буде. Але це може статися через найближчі 4-6 місяців, бо, за словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, підприємства хлібопекарської галузі України, сьогодні забезпечені зерном саме на такий період. Проте, зазначають прикарпатські пекарні, подорожчання хліба відразу на цілу гривню все ж малоймовірне.

 Оксана Глушкевич
Переглядів: 683 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]