Субота, 20.04.2024, 17:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 10 » АКТУАЛЬНО
14:11
АКТУАЛЬНО
Готуй гаманець влітку, щоб вдягнутися взимку
Зимові обновки обійдуться франківській сім’ї як мінімум у 6-7 тисяч гривень


Якщо синоптикам поки що важко спрогнозувати, наскільки морозною буде цьогорічна зима, то всю суворість ціни на зимовий одяг можна відчути вже сьогодні. Кілька сотень, а то й тисяч гривень доведеться викласти з гаманця, щоб оновити теплий гардероб.

Зустрічають по одежі…

На жаль, саме цей критерій сьогодні є чи не основним для визначення соціального статусу. Сучасний одяг давно вже втратив свою основну функцію зігрівати тіло. Перш за все, речі повинні тішити око. Тенденції, фасони, кольори, аксесуари – від цього різноманіття очі розбігаються. І плаче гаманець.
Хутро – це той товар, ціни на який не мають верхньої межі. Але ми не заглиблюватимемось у забаганки «козирних» дамочок, а спробуємо підрахувати, скільки потрібно витратити пересічній франківчанці, щоб оновити зимовий гардероб.
Сучасна модниця – це куртка-пуховик, дублянка або шубка з нутрії чи кролика, шкіряні або замшеві чобітки, шкіряні рукавички, шапка зі стразами або кашеміровий капелюшок.
«Зараз панянки стали більш вимогливими до верхнього одягу. Шукають якісні речі. Можуть заплатити й більше, але щоб річ послужила кілька сезонів», – каже приватний підприємець пані Ірина.
Якісь ексклюзивні речі верхнього одягу знайти важко. Прилавки на ринку і в магазинах, як і минулого року, завалені пуховиками з плащовки з комірами чорнобурки, кролика або песця. Ціни на ринку від 800 грн., у магазинах – 1500-3000 грн. Бажають креативу і кольори загорток: лідерами залишаються різні відтінки сірого (від сіро-білого до стального) та фіолетового (від бузкового до насичено виноградного).
Але що може більше зігріти романтичну жіночу душу, як новенька шубка?! Проте, щоб похизуватись перед подругами у бажаному хутрі, потрібно не один місяць відкладати. Півшубки з нутрії від 3 тис. грн., з норки від 8 тис. грн. «Кусючі» ціни й на дублянки: від 4000 грн. за коротеньку до 10 000 грн. за кожушину до п’ят. Популярністю користуються різноманітні хутряні жилети, ціни на які від 1000 грн. за «лисичку» до 4500 за «шиншилу».   
«Цього року майже вдвічі подорожчав песець. Одна шкура (комір) коштує понад 800 грн. Тому жінки частіше вибирають шуби з комірцями стриженого кролика або каракулю», – ділиться спостереженнями тисменичанка Олена, яка має палатку на центральному ринку.
Альтернативою хутра для ділової жінки можуть стати різноманітні кашемірові пальта на різний смак і фасон. Фони є більш функціональними, адже, знявши підкладку, їх можна носити і восени. Ціна такої загортки від  1500 до 3000 грн.
Чоловікам скупитись легше. Не тільки тому, що вони менш вибагливі до одягу, а й тому, що ціни трохи нижчі. Зимові пальта для мужчин від 1300 грн., чорні куртки-пуховики (інших кольорів майже немає) 600-1200 грн. Ще приблизно 100 грн. на шапку і стільки ж на рукавиці. Головні убори зі шкіри та хутра не дуже поступаються жіночим – від 600 грн. шапка чи картуз, спортивна шапка – у межах сотні.

На шкірі долоня теплішає
Зігріти ніжки сьогодні теж недешево. У моду повертаються чоботи-ботфорди зі шкіри чи замші. Ціна від 1200 грн. Минулорічну модель можна купити і за 900 грн. Вартість взуття залежить ще й від матеріалу, яким воно утеплене. Овчина дешевша, цигейка – це плюс 200 грн., але найкращим варіантом залишаються так звані «європейки» – коли взуття до кісточки отеплене цигейкою, вище тепла тканина.   
Чоловічі шкіряні черевики коштують 600-800 грн., із замінника – 300 грн. У цьому сезоні модні англійські круглі носики, які поступово витісняють «черевики-лижі», які кілька років заповнювали прилавки українських магазинів.
Але під час вибору взуття треба бути дуже уважним, адже відрізнити натуральну шкіру від синтетичної практично неможливо. «Інколи продавці радять нюхати взуття. Та, як на мене, в цьому немає сенсу. Зараз є такі ароматизатори, за допомогою яких штучна шкіра пахне як натуральна, – радить майстер з ремонту взуття Микола. – Під час покупки покладіть на виріб долоню. Якщо шкіра натуральна, вона миттєво теплішає».
Не менше худне гаманець в магазинах дитячого одягу, ціни на який не поступаються дорослому. Комбінезон або курточка – 300-500 грн., чобітки – мінімум 200 грн., ще дві сотні за шапку, шарфик та рукавички. А ще утеплені штанці (150), светрик (150), кілька пар теплих колготок та шкарпеток. А тепер це все помножте на два – якщо дитина ходить у садочок чи школу, то одного комплекту одягу їй точно не вистачить.

Дешево і сердито
Такий критерій цінової політики дешевих магазинів «Шара», «Все від 69 грн.» тощо, кількість яких в Івано-Франківську стрімко зростає. Речі тут розкуповують, як гарячі пиріжки, незважаючи на їх сумнівну якість і практичність. Вже на порозі такого магазину вдаряє в ніс важкий гумово-синтетичний запах товару, проте перед прилавками завжди людно. Чоботи по 120-200 грн., куртки по 200-300 грн. «У перші дні після завозу товару можна вибрати досить пристойні речі. Нашими клієнтами є переважно студенти та пенсіонери, але й навідуються досить забезпечені люди», – запевняє продавець Марія.
За нехитрими підрахунками з’ясовуємо, що нинішня зима добряче вдарить по кишенях. Щоб одягнутись на зиму, панянкам потрібно розкошелитись мінімум на три тисячі, мужчинам – 1500-2000 грн., діткам – 1000-1500 грн. Отже, щоб одягнути сім’ю (тата, маму і дитину) потрібно мінімум 6-7 тис. грн. І це при мінімальній заробітній платі 980 грн.! Тож затягайте паски, франківчани, якщо не хочете мерзнути взимку. 
Мар’яна РИНДИЧ

VOX POPULI
Яка сума вам необхідна, щоб придбати зимові речі для сім’ї?

Олександра, продавець:

– Нам необхідно приблизно чотири тисячі гривень, щоб придбати теплий одяг і взуття. І йдеться не про брендові речі, а про наше рідне або китайське чи турецьке. Але таку суму викласти на теплі речі нереально для сімейного бюджету, тому купимо тепле взуття дітям, а самі обійдемось минулорічним. А от моя сусідка – дуже заможна людина! – без проблем все на секонді купує…

Іванна, вчителька:

– За найскромнішими підрахунками – шість тисяч гривень. Нас у сім’ї п’ятеро. Оскільки таку суму зібрати непросто, ми зробимо так, як більшість української інтелігенції: пройдемось по секонд-хендах і придбаємо не нові, але якісні речі за відносно невисокими цінами!

Олег, будівельник:

– Думаю, три мої зарплати! Тому хлопці носитимуть минулорічне, дочка вже доросліша, то  їй купимо нові одяг та взуття, та й дружині черевики теплі необхідні. А мені?.. Мені в останню чергу, аби родині було тепло!

Соломія, художній керівник:

– Я ще неодружена, тому моя сім’я – це я… Нові чобітки, які я собі приглянула, коштують майже дві тисячі гривень, і напівпальтечко хутряне п’ять з половиною тисяч. Отже, разом – сім з половиною... Тільки ваше питання було про суму на необхідні речі, а ці речі я просто дуже хочу мати!
Опитував Тарас ЯКОВИН

Прожитковий мінімум у 2012 році зросте на 14%
У 2012 році гарантований прожитковий мінімум для кожної особи зросте на 14%. Про це під час пленарного засідання Верховної Ради сказав перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, представляючи державну програму економічного і соціального розвитку на 2012 рік.
Разом з тим він відзначив, що зростання цін у 2012 році складе 7,9%, що дозволить пожвавити економічну діяльність і забезпечити збереження доходів громадян.
"Здійснення комплексних заходів щодо стабілізації солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування дозволить підвищити розмір мінімальної трудової пенсії в середньому на 9,8% порівняно з 2011 роком", – додав А.Клюєв.
Крім того, за його словами, програма передбачає фінансування будівництва нових об'єктів соціального призначення – освітніх установ і лікарень.
Нагадаємо, Клюєв у своєму виступі повідомив також, що основними пріоритетами державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік є виконання соціальних стандартів, а також модернізація виробництва та інфраструктури. Крім того, він зазначив, що в основі державної програми економічного і соціального розвитку, яка включає в себе планування на 2012-2014 роки, закладено ефективний метод соціально-економічного та бюджетного планування.

Ціни мовою статистики

У січні-жовтні ціни промислових виробників в Україні зросли на 15,6%, – повідомляє  Державна служба статистики.
Причому індекс цін виробників промислової продукції (ІЦВ) у жовтні 2011 р. склав 98,2%. Ціни на продукцію видобувної промисловості у жовтні підвищилися на 1,2%. У видобутку паливно-енергетичних корисних копалин продукція подорожчала на 2,5%, у тому числі у видобутку сирої нафти і природного газу – на 2,9%, вугілля, лігніту і торфу – на 2,3%.
Як підрахували у відомстві, у видобутку корисних копалин, крім паливно-енергетичних, продукція підприємств із видобутку піску та глини зросла в ціні на 1,5%.
Продукція підприємств переробної промисловості подешевшала на 0,8%. Найбільше зниження цін (на 2,3-1,5%) спостерігалося у виробництві коксу, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, продуктів нафтопереробки.
Водночас, за даними Держстату, у виробництві харчових продуктів, напоїв ціни знизилися на 0,8%, у т.ч. у виробництві цукру – на 9,1%, олії та тваринних жирів – на 4,7%, борошномельно-круп'яних продуктів – на 2,4%. Водночас відбулося подорожчання продукції у виробництві тютюнових виробів – на 5,0%, м'яса та м'ясопродуктів – на 1,6%, молочних продуктів – на 1,5%, напоїв – на 0,7%, рибних продуктів – на 0, 6%.
У виробництві і розподілі електроенергії, газу та води тарифи знизилися на 6,0% за рахунок здешевлення електроенергії на 7,7%, причому тарифи на теплоенергію підвищилися на 10,3%.
Як раніше повідомлялося, за дев'ять місяців 2011 року ціни промислових виробників в Україні зросли на 17,7%.
Переглядів: 1513 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]