Вівторок, 16.04.2024, 10:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 13 » Актори захищають закулісну частину
17:57
Актори захищають закулісну частину
Перед прем’єрою вони воліли говорити про наболіле

Вже вкотре шанувальникам театрального мистецтва нашого міста Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка дарує свіжу прем’єру на малій сцені. Цього разу над постановкою працювала київський режисер Олена Шапаренко. Результатом тривалої праці пані Олени та добре знаних франківських акторів стала вистава «Vivat women!»


Дивовижно, адже майже кожен актор, котрий гратиме у виставі, вперше у своїй кар’єрі стикається із «прискіпливістю та заглибленням у матеріал жінки-режисера». Крім того, як зауважила сама режисер, актори вийдуть до глядача у творчому пошуку. Постановка «майже комедії» зроблена так, що у виставі немає головних і другорядних ролей. Навіть мовчазні персонажі є повнозначними героями. Цікавим було вирішення афіш для цієї вистави – чотири жіночі персонажі зображені на картах. Кожна із них – одна із чотирьох дам.
«Сюжет, колізії, інтриги п’єси вирують навколо весілля подруги головних героїнь та навколо відвідин могил їхніх чоловіків. Основний конфлікт у виставі буде представлено у вигляді боротьби життя та смерті, – зізнається Олена Шапаренко. – «Vivat women!» – незвична, навіть трохи моторошна, але надзвичайно тепла вистава, створена з любов’ю про людей, які волею життя звикли існувати поряд зі смертю».
Але розповіді про виставу перетнулися із життєвими реаліями акторів. Ті в один голос заговорили про театральні проблеми. «Сцена перебуває в аварійному стані. Як можна грати в таких умовах? Все настільки зношене, що під час вистави доводиться думати, чи не впаде щось на тебе зверху», – у розпачі говорить заслужена артистка України Валентина Шиманська-Мартинова. Її підтримують й інші колеги, котрі вкрай незадоволені тим, що виставу «малої сцени» їм доводиться грати на великій сцені.
«Сцена – це дім актора, а тому не варто впускати на неї глядачів навіть тоді, коли йде вистава, призначена для малої сцени. Глядачеві там не місце, – підтримує свою колегу ще одна заслужена артистка Оксана Іваницька. Мовляв, має бути зрозуміло, що закулісне життя – ситуація інтиму для глядача. Але ж він не повинен бачити того, що відбувається за лаштунками.
Зрештою, актори в один голос поскаржились на брак належного приміщення (зараз у залі, призначеному для малої сцени, склад). Для вистав на малій сцені потрібне спеціальне приміщення. А глухість сцени змушує акторів підвищувати голос.
Тим часом інший склад акторів франківського театру повертався із гастролей у Канаді. Туди молоді актори возили вже прославлену «Солодку Дарусю» разом із автором твору Марією Матіос. А вже 11-12 травня вони знову гастролюватимуть у столиці.
Володимир БОДАК
Переглядів: 919 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]