Четвер, 18.04.2024, 05:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Серпень » 28 » АКЦЕНТИ
10:14
АКЦЕНТИ

Сервіс під сумнівом
Комунальне підприємство ТЦ «Сервіс-Авто» вкотре опинилося у центрі суперечок на сесії міської ради  


То все-таки – законно чи ні «люди в жовтому» змушують франківських водіїв платити за паркування? Півторагодинна полеміка на цю тему депутатів, прокуратури, податкової та інших відомств під час останнього засідання сесії Івано-Франківської міськради остаточної відповіді на це питання так і не дала. Роботу комунального підприємства ТЦ «Сервіс-Авто» – головного упорядника міських парковок – депутати розглянули з усіх боків – фінансового, юридичного, політичного. І врешті зійшлися на тому, що ані реорганізація, ані ліквідація підприємства не на часі. Хоч прокуратура й виявила порушення – відсутність на майданчиках паркоматів.

Причина – на Привокзальній?..
Довготривала дискусія довкола роботи ТЦ «Сервіс-Авто» розпочалася зі звіту керівника комунального підприємства Андрія Строїча. Виступити до сесійної трибуни його запросили після закидів окремих депутатів міськради про нерентабельність комунального підприємства, і, відтак, необхідність його ліквідації.  
«За останні два роки ТЦ «Сервіс-Авто» сплатило до міського бюджету 2,1 мільйона гривень, – переконував депутатів Андрій Строїч, наголошуючи, що про збитковість підприємства не йдеться. – При цьому жодних дотацій з міського бюджету за вказаний період ми не отримали».
І це при тому, підкреслив Андрій Строїч, що чинним законодавством не врегульовано питання впливу на неплатників паркувального збору.
«Підприємство не може залучати ті важелі впливу, які діють на заході. Які б дозволили нам вести діяльність ефективніше – це блокування коліс, залучення евакуатора, – пояснював очільник комунального підприємства. – З іншого боку, це ж саме законодавство змушує нас сплачувати податки зі всієї площі, незалежно від рівня оплати. Відповідні зміни були внесені в Податковий кодекс ще в 2011 році».    
Те, що «Сервіс-Авто» виконує планові бюджетні показники, депутатам підтвердили і присутні на засіданні представники податкової та фінвідділу МВК. Згідно з довідкою, наданою фінансовим управлінням міста за 2013 рік, виконання уточненого планового показника зі збору за місця для паркування склало 102,2% – 603 тис. грн. Порівняно з 2012 роком підприємство збільшило сплату паркувального збору до бюджету на 280 тис. грн. За підсумками першого півріччя 2014 року паркувальники також перевиконали план майже на 7%. Замість очікуваних 285 тис. грн. фактично вдалося зібрати 305 тис. грн.
Податки підприємство також сплачує вчасно. Хоч, разом з тим, і боргує місцевому бюджету 212 тисяч гривень.  
Саме цей факт і задав тон подальшому обговоренню питання. Депутати розійшлися в думках щодо роботи паркувальників. Одні обранці зайняли лояльну до «Сервіс-Авто» позицію (в тому числі й депутатська більшість від фракції ВО «Свобода»), інші висловлювали різке невдоволення. Серед останніх найактивнішим був депутат  Сергій Борзов (фракція «За зміни»), який ініціював ліквідацію «Сервіс-Авто» ще на першому пленарному засіданні сесії.  
«Якщо свиню не можна відтягнути від корита, треба забрати корито! – не церемонився у  висловлюваннях Сергій Борзов. – Підприємство постійно показує збитки, про що саме керівництво вказало у звіті виконавчому комітету від 16.01.2014 року. Чистий збиток підприємства в 2011 році становив 130 тис. грн., у 2012 – 187 тис. грн., за 9 місяців 2013 року – 156 тис. грн. Тому я ставлю питання саме ліквідації КП ТЦ «Сервіс-Авто», – пояснив свою позицію депутат та попутно запропонував вилучити з обслуговування підприємства майданчик на Привокзальній, 1. На цій, як і на всіх інших парковках, «Сервіс-Авто», за його словами, працює з порушеннями.  
«Те, що сьогодні відбувається на Привокзальній, 1, аж ніяк не вписується в рамки закону і правил дорожнього руху, – резюмував Борзов. – В мене на руках подання прокуратури міста, де більш ніж на десяти сторінках описано все те, що «Сервіс-Авто» робить всупереч законодавству. Зокрема, перевіркою прокуратури встановлено, що «Сервіс-Авто» видає паркувальні талони безпосередньо за готівку, без належного фіскального обліку – на жодному майданчику немає паркоматів».  
Крім того,  конкретно на Привокзальній, 1, за словами Борзова, порушуються норми посадки-висадки пасажирів, оскільки тамтешня земельна ділянка була відведена під паркування легкового транспорту, а не рейсових автобусів.
«Я стверджую, що «Сервіс-Авто» є одним із організаторів незаконних перевезень в Івано-Франківську. Це вказано у протоколі міжвідомчої комісії, яка відбулася півроку тому, – переконував Сергій Борзов. – Коли це питання розглядалося на засіданні виконавчого комітету 16 січня, то було прийнято рішення доручити «Сервіс-Авто» підготувати проект про вилучення земельної ділянки за адресою Привокзальна, 1 із переліку спеціальних земельних ділянок, відведених під організацію і забезпечення паркування транспортних засобів. Скільки від січня часу пройшло? Сім місяців,  а проекту рішення немає».
Проти такої позиції депутата на сесії виступили приватні перевізники із ВАТ «Івано-Франківське ОПАС» – підприємства, що виконує громадські перевезення по області та користується парковкою на Привокзальній, 1. Сергій Борзов, за словами перевізників, постійно піднімає питання  роботи паркувальників саме на Привокзальній, 1. Мовляв, цей паркувальний майданчик – найприбутковіший з усіх, що «Сервіс-Авто» має у розпорядженні,  чомусь викликає в депутата особливу зацікавленість.
«Якщо цю парковку вилучити з підпорядкування комунального підприємтва, то це буде удар в першу чергу по нас, по легальних перевізниках, – звернувся до депутатів  представник перевізників  Андрій Бабарикін. – Бо у нас не буде законних підстав знаходитися на цій території. Це дасть можливість використовувати цю паркову нелегалам, від яких бюджет нічого не отримує. Цього ви, пане Борзов, добиваєтесь?» – запитував Бабарикін вже безпосередньо у самого Борзова.
Депутати, своєю чергою, цікавились у прокуратури, чому увагу на порушення звернули лише зараз, адже вони були від самого початку відновлення роботи підприємства – два з половиною роки.  Перший заступник прокурора міста Ірина Кривонос відповіла, що перевіркою івано-франківська прокуратура відреагувала на звернення громадян.

Слово за мером
Відтак, жодну з пропозицій Сергія Борзова – включити до проекту рішення щодо роботи комунального підприємства пункт про його ліквідацію чи забрати з підпорядкування КП паркувальний майданчик на Привокзальній, 1 – депутатська більшість не підтримала. Не проголосували депутати також і пропозицію Ростислава Кукурудза – зобов’язати керівника «оздоровити» комунальну структуру і знову відзвітувати про це до 15 листопада цього року. Депутатських голосів забракло і на підтримку проекту рішення міськвиконкому «Про роботу КП «Сервіс-Авто» за період 2011-2013 рр. та І півріччя 2014 р.», внесеного у порядок денний, яким пропонувалося лише взяти інформацію про роботу підприємства до відома. «За» проголосували тільки 26 депутатів.
Як бути із виявленими прокуратурою порушеннями у роботі «Сервіс-Авто», вирішить міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Саме на його ім’я 15 серпня міська прокуратура відправила подання про усунення порушень у роботі паркувальників. Мер повинен дати відповідь про вжиті заходи у 20-денний термін.   
Тим часом керівник ТЦ «Сервіс-Авто» Андрій Строїч зазначає, що  паркомати в Івано-Франківську, можливо, з’являться  вже у вересні.
«Я готую на вересень пропозицію про залучення компанії-інвестора, яка готова за власні кошти встановити необхідну кількість паркоматів на умовах договору про співпрацю», — каже  Андрій Строїч.  За його словами, компанія просить лише надати місце під паркомати та звільнити її від орендної плати. Втім, чи буде комунальне підприємство співпрацювати з інвестором, вирішувати будуть знову-таки депутати на сесії міської ради.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

 

Переглядів: 877 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]