Субота, 20.04.2024, 15:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 16 » АКЦЕНТИ
11:13
АКЦЕНТИ
Важка шапка Мономаха
Керівник фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській міськраді вважає роботу міського голови збитковою для міста, а мер каже, що йому заважають працювати


Протистояння Романа Онуфріїва та Віктора Анушкевичуса, яке розпочалося на першому пленарному засіданні 35-ї сесії міськради під час розгляду питання про кількісний і персональний склад міськвиконкому, продовжилось і на другому пленарному засіданні сесії, що відбулось у вівторок. Співдоповідаючи про виконання міського бюджету за перший квартал 2013 року, голова фракції ВО «Свобода», голова бюджетної комісії міськради Р.Онуфріїв сказав, що «предметно про це говорити нема сенсу» і натомість закцентував увагу на роботі міського голови та виконавчої гілки влади, заявивши, що «діяльність міського голови і його заступників є збитковою для міста». Щоб не бути голослівним, своє твердження він одразу ж підкріпив цифрами і  фактами, які найяскравіше мали б це проілюструвати.

Збиткова робота
Найперше голова бюджетної комісії звинуватив мера, що той не вжив всіх належних заходів для того, щоб місто отримало і ефективно використало кошти державного бюджету на святкування 350-річчя Івано-Франківська і ремонт вулиці Шевченка. Він нагадав, що спершу йшлося про суму у 40 мільйонів гривень, і «завданням мера було клопотати про внесення цієї цифри у державний бюджет». Згодом, як вважає Р.Онуфріїв, «через бездіяльність мера і його команди» її зменшили до 20 мільйонів, а «в результаті його суперефективної роботи» виділили 10 мільйонів, з яких вдалося освоїти лише 2,5 млн. «Порівняйте цифри. Різниця у 16 разів», – наголосив Р.Онуфріїв. Стан вулиці Шевченка він назвав «ганьбою міста, про яку не хоче говорити міський голова», і повідомив, що область погодилась співфінансувати завершення її капремонту у розмірі 3,5 млн. гривень, якщо місто виділить таку ж суму, яка попередньо мала піти на ремонт вулиць Набережної Стефаника та Івасюка.
Далі Р.Онуфріїв констатував, що Івано-Франківську у порівнянні з іншими співрозмірними обласними центрами кілька років поспіль держава надає найнижчі дотації вирівнювання, розмір субвенції на ремонт доріг, а цільових державних субвенцій на розвиток інфраструктури з держбюджету не виділяє взагалі. І у цьому теж вина міського голови. Також, за його словами, в обласному центрі Прикарпаття малі збори плати за землю та власні доходи бюджетних установ.
Наостанок керівник фракції ВО «Свобода», яка має більшість у представницькому органі міської влади, звинуватив міського голову у тому, що він і виконавча гілка влади ігнорують рішення міської ради. Депутатам не надали список судових рішень з приватизації всупереч рішенням міськради землі і майна, не здійснюється інвентаризація земельних ділянок, які не використовуються за призначенням понад п’ять років, та інвентаризація нерухомості, не оприлюднений  реєстр комунального майна і землі.
«Натомість, як голова бюджетної комісії, я отримую незрозумілі бюджетні клопотання», – повідомив Р.Онуфріїв і знову навів конкретні приклади. Почав з клопотання про виділення одного мільйона двохсот тисяч гривень на придбання п’яти вживаних тролейбусів і не оминув нагоди нагадати, що свого часу міський голова обіцяв, що до свого 350-річчя Івано-Франківськ безкоштовно отримає 15 тролейбусів, які будуть виведені з експлуатації у Києві. Потім сказав про 2,5 млн. грн. на коригування генплану, хоча, за його словами, цю роботу можна виконати за один мільйон, а проведення нормативної грошової оцінки земель може обійтися бюджету не у 472 тисячі гривень, як це кажуть чиновники міськвиконкому, а у 270 тис. грн. «Бездарне керівництво виконавчої влади очевидне, – підсумував Р.Онуфріїв. – Вона не тільки не здатна мобілізувати кошти до міського бюджету, але й не здатна ефективно їх використовувати».   

І бажання працювати

«Те, що я вам заважаю певні речі у місті робити, – це факт, – відповів Роману  Онуфріїву міський голова Віктор Анушкевичус. – Те, що по вулиці Шевченка ви заважали працювати, бо наполягали, щоб розпорядником коштів капремонту було управління капітального будівництва, а не департамент комунального господарства, і ми втратили місяць часу, – теж факт».
Далі мер поінформував, що з 2010 по 2012 рік щодо виділення коштів на підготовку до відзначення 350-річчя Івано-Франківська їздив у Київ до Кабміну загалом 12 разів. «А те, що сума зменшувалась, – не моя вина. Я не винен, що у нашій державі пріоритетом є фінансування східних областей», – сказав В.Анушкевичус. Цим мер пояснив і те, що субвенції Івано-Франківську з держбюджету занижені, але запевнив, що неодноразово порушував цю проблему перед обласною державною адміністрацією, Кабінетом Міністрів і міністром фінансів, з яким зустрічався особисто.
Також міський голова категорично не погодився з тезою, що доходи до міського бюджету є одними з найнижчих. Щоб у цьому пересвідчитись, він пообіцяв Р.Онуфріїву оприлюднити показники про доходи бюджетів усіх обласних центрів, а також публічно прозвітувати про діяльність на посаді міського голови за всі шість років перед міською радою і міською громадою. «Говорити про збитковість для міста діяльності міського голови, бо вам щось не подобається, – це не правда. Так, є багато проблем, – сказав В.Анушкевичус, – але ми живемо у таких умовах і у такій державі. Замість того, щоб консолідувати зусилля, ви шукаєте винного».  
«Чому ми змушуємо міського голову мучитись на цій посаді і нести ту «шапку Мономаха», яку він нести не може?», – звернувся до сесії депутат міськради п’яти скликань Володимир Стасюк. «Так, шапку нести не легко, особливо, коли йде таке нагнітання, – відповів на це В.Анушкевичус. – Мені політика вже у печінках. Я хочу займатися господаркою, а мені не дають».
А ось депутат Сергій Борзов взагалі вважає, що «насправді така дискусія не потрібна, бо люди не задоволені роботою міського голови, міськвиконкому і міськради».
Хвалимир ВЛАДІВ
Переглядів: 709 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]