Четвер, 28.03.2024, 21:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 13 » АКЦЕНТИ
09:23
АКЦЕНТИ
Івано-Франківськ гуляє
Куди піти на День міста?




До 351-ї річниці Івано-Франківська  залишаються лічені дні.  Як співається у популярній рекламі – «свято наближається». У переддень урочистостей посадовці жваво обговорюють фінальні приготування,  комунальники чепурять місто до майбутніх велелюдних забав, а запрошені на дійство артисти налаштовуються дивувати публіку. Втім, технічні моменти ми залишимо за лаштунками і розкажемо тільки про найцікавіше – що ж особливого відбудеться у столиці Прикарпаття на честь 351-го дня народження?  

Цьогорічне відзначення Дня міста у Івано-Франківську пройде не так «бюджетно», як у минулому році – на все про все лише 400 тисяч гривень, тобто вдвічі менше, ніж торік. Про це у понеділок на прес-конференції повідомив міський голова Віктор Анушкевичус.  Та хоча святкові розваги будуть не надто гучними, куди піти й на що подивитись у місті таки буде, запевнив івано-франківський градоначальник.
«Силами управління культури, освіти та інших структурних підрозділів у місті відбудеться майже 40 різноманітних заходів. Закликаю усіх до святкування, хай і скромного, зате святкування», – запрошував до гулянь Віктор Анушкевичус.
Отже, святкових заходів у міськвиконкомі напланували різних – і концерти, і спортивні змагання, і фестивалі – на всякий смак та гаманець. Привітати місто-іменинника з уродинами, як завше, приїдуть і гості – аж дванадцять іноземних делегацій із міст-побратимів Польщі, Прибалтики, Грузії, Голландії та США.
Що стосується дати святкування, то її у «білому домі» цьогоріч вирішили трохи змістити, оскільки уродини за календарем – 7 травня – припадають на другий день Великодніх свят. Тож, хоча 351-й рік Івано-Франківську «стукне» вже наступного вівторка, гулятиме місто аж у кінці тижня – на вихідних, 11-12 травня.
Прелюдія до основної частини свята відбудеться все ж напередодні у п’ятницю, 10 травня: зранку у «Бастіоні» урочисто розпочнеться імените «Свято ковалів-2013», уже 11-те за рахунком, та автомотовелопробігом через усе місто буде відкрито VI фестиваль «Вгору серця».

За городянами – байкери

Днем найбурхливішої забави, як планують організатори, стане субота, 11 травня. Зранку, о 10.15, усі іванофранківці, що зберуться цього дня біля пам’ятника Івану Франку поруч із обласним драмтеатром, після покладання квітів до монумента Каменяра урочистою ходою вирушать через Вічевий майдан на площу Ринок, де об 11 годині відбудеться відкриття святкування Дня міста. Поряд із колоною городян до ратуші за тим самим маршрутом «колеситимуть» байкери, що на честь 351-ї річниці міста здійснять його вулицями справжній мотопробіг.
Святкові гуляння розпочнуться ближче до обіду. Розважатимуть іванофранківців та гостей міста в першу чергу урочистими концертами аж на п’яти сценах – на площі Ринок, Вічевому майдані, біля пам’ятника Франку, на міському озері та у парку імені Тараса Шевченка.
На Вічевому майдані у післяобідню пору для мешканців міста співатимуть «Таланти землі Галицької», а в обласному драмтеатрі під звуки урочистих рапсодій вручатимуть премії імені Івана Франка. На площі Ринок рівно о 18 год. розпочнеться міжнародний дитячий фестиваль мистецтв «Вогні ратуші», а на «стометрівці» та вулиці Низовій увесь день, аж до 20 год. буде проходити ярмарок-виставка «Прикарпатський вернісаж».    

Родзинка свята

Родзинкою Дня міста, як вважають координатори святкування, цього року стане уже широко розрекламований Міжнародний фестиваль «Карпатська кулінарна спадщина». Свято відбуватиметься у суботу пополудні біля ратуші.
У першій частині дійства – «Майстер-шоу», де поряд із українськими стравами свої національні смаколики презентуватимуть гості зі Словаччини, Угорщини та Румунії. Згодом усі приготовані наїдки можна буде скуштувати у ресторанах центральної частини міста – так званих станціях «Квесту гурманів». Другий етап фестивалю – народне шоу, в рамках якого на догоду громаді влаштують різноманітні кулінарні конкурси за участю відомих іванофранківчан. Проте хто саме змагатиметься за першість у «смачному» протистоянні, у міській раді поки не зізнаються, очевидно, тримають інтригу. Але запевняють, що в цьому переліку – і науковці, і артисти, і високопосадовці включно із керманичем міста.
А кому не перепаде інтернаціональних закусок, теж не залишаться голодними: на фестивалі «Карпатська кулінарна спадщина» заплановано також приготування 201-го літра традиційної грибної юшки, якою задарма частуватимуть усіх охочих.
Під завісу смачного дійства усі присутні зможуть поласувати святковим тортом. Тут головне не проґавити момент!

Фестиваль феєрверків

Шоу-програма для молоді стартує на площі біля міського озера в суботу, 11 травня, о 18 годині. За сценарієм «молоде плем’я» розважатимуть святковим концертом. Зірок української естради цьогоріч не очікується – дійство обійдеться виключно місцевими талантами. Співочі гості приїдуть лише із сусіднього Львова.
А от після концерту на франківську молодь чекатиме справді незабутнє видовище: о 22 год. на міському озері розпочнеться фестиваль феєрверків «Грім Карпат», який в Івано-Франківську відбудеться вперше. Яскравим піротехнічним шоу дивуватимуть чотири досвідчені команди з різних міст Західної України – Ужгорода, Вінниці, Львова та, звісно, Івано-Франківська.

…і «Рух» оживе

Після бурхливої суботи у неділю, 12-го травня, городян у різних куточках міста чекатимуть на «поправини». Пополудні іванофранківці матимуть змогу «запалити» на святі танців «Травневий дощ» в актовій залі Прикарпатського національно університету, а відразу звідти завітати на матч блискавичної гри з шашок (шашки-100) та сеанс одночасної гри (шашки-64)  у Пасажі Гартенбергів. Місцеві футболісти 12 травня зможуть повболівати за своїх фаворитів на фіналі кубка міста з футболу на стадіоні «Рух», що пройде о 12 годині.
У другій половині дня на площі Ринок жителі міста зможуть насолодитися святковим концертом «Люблю тебе, місто Франкове» та «Івано-Франківськ – місто моїх мрій», а під вечір своїм співом порадує народний артист України Тарас Петриненко.  
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

P.S. Як бачимо, заходів багато. На ст.15 подаємо повний їх перелік, аби кожен зміг заздалегідь вибрати забаву собі до смаку. Приходьте, розважайтеся та відпочивайте!
Буде цікаво, весело і смачно!


ДО ТЕМИ:
Свято — це, звичайно, добре, але воно створить деякі незручності водіям. Їм слід мати на увазі, що на вихідних, 11-12 травня, рух транспорту на всіх бічних вулицях біля площі Ринок та майдану Шептицького перекриють уже з 7 години ранку. Також у суботу, 11 травня, з 10 до 11 години автомобілі не зможуть проїхати за маршрутом площа Івана Франка – вул. Незалежності – вул. Вітовського – вул. Шеремети – площа Ринок, а з 17 до 23 години – на вулицю Гетьмана Мазепи по відрізку вул. Гординського – вул. Дорошенка.  

Переглядів: 906 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]