Субота, 20.04.2024, 04:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 21 » АКЦЕНТИ
14:24
АКЦЕНТИ
Україна чекає Папу Франциска



Рівно через місяць після того, як попередній Папа Римський Бенедикт XVI зрікся престолу, католики всього світу отримали приємну звістку – обрання нового Папи не забарилося. Білого диму із димаря Сікстинської капели та знаменної фрази «маємо Папу» чекали в усіх куточках планети. Зрештою, конклав кардиналів доручив керувати величезною півторамільярдною паствою кардиналу Хорхе Маріо Бергольо із Буенос-Айреса.

Увага світової громадськості протягом останнього тижня була прикута до Римського Престолу. Від намісника апостола Петра очікують перших кроків, хоча й переконані, що він буде послідовником справ двох своїх попередників. Уже з перших днів після свого обрання Папа Римський дав зрозуміти світові, що він такий, яким повинен бути звичайний християнин. І цим усе сказано.
Папа Франциск відомий як противник гомосексуалізму, одностатевих шлюбів, абортів та евтаназії. Його обрання в деяких колах називають очікуваним кроком кардиналів, оскільки під час попереднього конклаву 2005 року він був на другому місці після тодішнього Папи Бенедикта XVI.
Святіший Отець готовий «йти проповідувати на вулицю, хай як це ризиковано». Ба навіть більше, перед урочистою інавгурацією, котра відбулася на площі Святого Петра у Римі у вівторок, Папа проїхався на папамобілі без захисної скляної капсули. Він зупинявся, цілував дітей, спілкувався із немічними, благословив тисячі людей з усього світу.
Вперше за майже тисячолітню історію Церкви Патріарх Константинопольський відвідав інавгурацію Папи Римського. Цей крок свідчить про зближення стосунків між двома найбільшими гілками церковного життя світу – католицькою і православною.
Серед численних офіційних делегацій, котрі у Ватикані вітали новообраного Папу, були і представники від нашої держави. Українську делегацію очолив віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко.
Попри це є чимало скептиків, котрі дивляться на обрання нового Папи і його поведінку як на показуху. Зауважимо, що про це навіть говорив Патріарх Філарет, коментуючи відмову Папи Франциска від папських розкошів. Щоправда, Філарет мав на увазі тільки те, що папамобіль – це не розкіш, а засіб пересування Святішого Отця, за допомогою котрого той зможе вільно відвідувати довірену йому паству.
У світі його вже називають найбільш неординарним і економним папою, оскільки папа Франциск напередодні інавгурації відмовився від золотого «персня Рибака». На прохання понтифіка, символ папської влади виготовили із срібла. А свій кардинальський перстень Владика Ватикану подарував катедральному собору столиці Аргентини.
Папа Франциск вже з перших днів після свого обрання став надзвичайно популярним. Його образ одразу ж став елементом масової культури і навіть торгової марки – італійські майстри сувенірної продукції швидко освоїли виробництво мініатюрних фігурок нового Папи Римського для продажу.
Чималі надії на покращення церковного життя покладають на Папу Франциска очільники Української греко-католицької церкви. Глава УГКЦ Святослав Шевчук вже відправив запрошення для Папи Римського на святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі. При цьому Блаженніший Святослав запевнив, що приїзд Папи на святкування був би надзвичайно важливою подією для греко-католиків. Зрештою, керівництво УГКЦ не приховує своєї радості від обрання нового Папи і сподівається, що понтифік надасть довгоочікуваний статус патріархату.
«Справді, у своєму листі-привітанні, який я скерував до новообраного Папи іспанською мовою, я його запрошую до України. Зокрема, я його повідомляю, що цього року ми святкуємо ювілей, 1025-ліття Хрещення Русі-України, і з цієї нагоди буде освячений наш катедральний собор у Києві. Ми про цей собор багато з ним говорили, при різних нагодах», – наголосив глава УГКЦ.
Фахівці з питань релігії неоднозначно оцінюють можливість Папи Франциска вже цього року відвідати Україну. Перешкодою на шляху до цього називають те, що таке запрошення новообраному понтифікові можна вважати радше традицією, яка не гарантує приїзду Святішого Отця в Україну.
Новообраний папа Франциск дуже добре орієнтується в українських справах і прихильний до українських греко-католиків, бо був їхнім ординарієм у Аргентині. Свого часу він прислуговував вихідцеві з України священикові Степанові Чмілю. Понтифік добре знайомий з нинішнім главою УГКЦ Святославом Шевчуком, який з квітня 2010 року був апостольським адміністратором єпархії Покрови Пресвятої Богородиці у Буенос-Айресі. Якраз на цей час припадає головування кардинала Бергольо впродовж двох каденцій у єпископській конференції Аргентини.
Поки що керівництву УГКЦ та вірним залишається тільки сподіватися на такий бажаний крок зі сторони Ватикану. Як поведеться Папа, чи справді навідається в Україну і надасть статус патріархату для УГКЦ, покаже час.
Володимир БОДАК

Переглядів: 757 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]