П`ятниця, 29.03.2024, 16:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 21 » АКЦЕНТИ
14:07
АКЦЕНТИ
Планом по ямах

В Івано-Франківську склали план ремонту доріг на три роки

Останнім часом на всіх рівнях влади заговорили про ремонти доріг. У Кабінеті Міністрів визнали: катастрофічний стан більшості автошляхів – це загальнодержавна проблема, яка потребує негайного вирішення. Дехто у ній навіть вбачає загрозу національній безпеці. Засоби масової інформації зарясніли повідомленнями про доручення Прем’єр-міністра Миколи Азарова негайно «запустити» асфальтні заводи і приступити до ремонту доріг. Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк ще у минулому році заявив, що 2013-й рік на Прикарпатті стане роком ремонту доріг. А Івано-Франківський міськвиконком минулого тижня схвалив розроблену департаментом комунального господарства, транспорту і зв’язку програму модернізації дорожньої інфраструктури на 2013-2015 роки на загальну суму 373 мільйони 248 тисяч гривень.

Івано-Франківськ вже мав програму розвитку доріг на 2008-2012 роки, – нагадує заступник директора – начальник управління планування та реформування департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. – Вартість її реалізації була ще дорожчою – 800 мільйонів гривень. Таких грошей не було, тож попередню програму виконали десь на 5-6%. Щороку «латали» і ремонтували лише найгірші дороги. Зараз комунальники вирішили розробити більш реальний для виконання плановий документ модернізації всієї дорожньої інфраструктури міста. Ним передбачено не лише роботи з будівництва, реконструкції вулиць та капітального ремонту верхнього шару асфальтобетонного покриття доріг, а й ремонт тротуарів, ремонт і модернізацію світлофорів, встановлення дорожніх знаків, перильних огороджень, пристроїв примусового зменшення швидкості руху, нанесення дорожньої розмітки, влаштування заїзних кишень на зупинках громадського транспорту, озеленення вулиць тощо. 
Ним передбачено не лише роботи з будівництва, реконструкції вулиць та капітального ремонту верхнього шару асфальтобетонного покриття доріг, а й ремонт тротуарів, ремонт і модернізацію світлофорів, встановлення дорожніх знаків, перильних огороджень, пристроїв примусового зменшення швидкості руху, нанесення дорожньої розмітки, влаштування заїзних кишень на зупинках громадського транспорту, озеленення вулиць тощо. Загалом програма складається з шести розділів. Фінансування заходів з реалізації програми передбачене з міського бюджету та інших джерел. Серед них кошти державного бюджету, що виділяються Івано-Франківську для капітального і поточного ремонту доріг. Зокрема, у фінансування робіт на 2013 рік включені 12 мільйонів гривень з держбюджету, які вже є на рахунках міста.
Крім того, комунальники мають надію, що держава додасть сім мільйонів гривень, які торік не встигли освоїти, на завершення реконструкції вулиці Шевченка та виділить 20 мільйонів гривень на реконструкцію з розширенням до чотирьох смуг руху Hабережної імені В. Стефаника. «Сподіваємося, що держава нам допоможе, адже про необхідність ремонту доріг зараз говорять і Президент, і прем’єр-міністр, – каже М.Смушак. – Якщо ні, то за кошти міського бюджету ми зможемо завершити лише розпочаті роботи на ділянці вулиці Шевченка від вулиці Гординського до парку».
М.Смушак також повідомив, що департамент комунального господарства працює над залученням до фінансування програми модернізації дорожної інфраструктури коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції і розвитку й розробляє проект випуску облігацій внутрішньої місцевої позики. «Подібне свого часу пробували робити для фінансування програми модернізації вуличного освітлення. Говорили про такий шлях фінансування ремонту доріг, але досі цього ніхто так і не зробив. Якщо зараз нам це вдасться, то, завдяки випуску таких облігацій, цього року ми зможемо виконати максимум робіт з ремонту доріг», – наголосив М.Смушак.
Отож, у 2013 році планують капітально відремонтувати вулиці Угорницьку, Дудаєва, Шевченка, перехрестя вул. Галицької та Калуського шосе, част. вул. Василіянок від Гарбарської до Північного бульвару, вул. Манюха, Національної гвардії, Сагайдачного, Слави Стецько, част. вул. Галицької від Калуського шосе до вул. Хіміків і зупинку громадського транспорту, вул. Достоєвського, Йосипа Сліпого, Кармелюка, Кисілевської, Княгинин, Ковальську, Марійки Підгірянки, Менделєєва, част. вул. Надрічної, вул. Отця Блавацького, Республіканську, Рєпіна, Франка, Хмельницького, Целевича, Хіміків, Тролейбусну, Переяславську та Військову. Щоправда, лише за умов залучення до фінансування цих робіт передбаченої програмою суми коштів зі всіх джерел. Якщо ж ні, то перелік вулиць доведеться коригувати за пріоритетами. Першочергово ремонтуватимуть вулиці з інтенсивним рухом транспорту та ті, якими пролягають маршрути громадського транспорту.
Загалом за три роки програмою передбачено виконання робіт на 65 дорожних об’єктах. У 2014 році це мали б бути ремонти вулиць Молодіжної, Київської, Набережної ім. Стефаника, Івана-Павла ІІ, Автоливмашівської, Довгої, Дорошенка, Кривої, Лермонтова, Микитинецької, Бандери, Стуса, част. вул. Тисменицької, Тичини, розворотного кільця на вулиці Юності, вул. Лепкого. У 2015 році – ремонти вулиць Бельведерської, 24-го Серпня, Дучимінської, Коновальця, Івасюка (від вул. Надрічної до вул. Незалежності), Кондукторської, Надвірнянської, Незалежності, Ремісничої, Сахарова, Тополиної, Карпатської, Лепкого, Білої, Просторої. За два роки мало б завершитися будівництво вулиці Проектної (від вул. Мазепи до вул. Короля Данила) та ремонти вул. Левицького і Ленкавського, а за три роки – будівництво продовження Північного бульвару від вул. Панаса Мирного до вул. Бельведерської та вул. Проектної №1 від Південного бульвару до вул. Ленкавського.
Також до цієї програми, відповідно до угоди щодо регіонального розвитку Івано-Франківської області між Кабінетом Міністрів України та Івано-Франківською обласною радою, включене будівництво магістральної дороги вул. Івасюка – Бистриця Солотвинська (міст) – с. Клузів – Галицьке шосе.
Програму модернізації дорожної інфраструктури міста Івано-Франківська на 2013-2015 роки має затвердити міська рада. Очевидно, що в процесі затвердження і протягом трьох років реалізації програма ще зазнає не одних змін і доповнень. Але дуже хочеться сподіватися, що цьогоріч і впродовж кількох наступних років стан доріг Івано-Франківська нарешті таки зміниться на краще. Тим більше, що початок вже зроблено. Відремонтовані торік так званим вибірковим капремонтом методом нарощування дороги витримали випробування зимою, успішно перезимували і збереглись, а не покришилися, як це прогнозували скептики.

Хвалимир ВЛАДІВ

Переглядів: 868 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 олег  
0
це точно, для нашої міської влади болото і ями це як "батьківський дім", привикли в болоті жити на селі той тепер і у місті їм комфотно

1 Вуйко  
0
Плани ми вміємо складати...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]