Вівторок, 16.04.2024, 05:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 13 » АКЦЕНТИ
12:42
АКЦЕНТИ
Великі плани – великі проблеми

Минулого тижня франківські депутати вкотре обговорювали «ситуацію на стадіоні «Рух», – саме так було сформульовано питання у порядку денному. Доповідач – директор стадіону Іван Слюсар змалював жалюгідну картину – комунальні борги, знеструмлення арени, відмова від співпраці орендарів...

Нагадаємо, що два роки тому міські обранці ухвалили створити разом з ТОВ «Скорзонера» ПФК «Прикарпаття», яке мало займатися розбудовою спорткомплексу і утримувати однойменну футбольну команду. Все це гордо іменувалося «інвестиційним проектом».
За два роки команда «Прикарпаття» встигла розпрощатися і з першою лігою, і з другою, і з професійним футболом взагалі. Цьогоріч керманичі клубу навіть не спромоглися подати до Федерації футболу України пакет докуметів на отримання професійної ліцензії. Зараз залишки колективу продовжують тренування і виступи в складі «Сокола» з Угринова. Розбудову ж комплексу навіть не починали…
Нині йдеться про те, щоб розірвати угоду з інвестором і знову перебрати арену під опіку міської громади, як це було ще донедавна. Тобто утримувати стадіон бюджетним коштом. Скільки триватиме процес розірвання «шлюбу» і чи розпочнеться він взагалі, наразі невідомо. Депутати готують пропозиції…
Варто зауважити, що проект під назвою «ПФК «Прикарпаття» з самого початку змусив згадати славнозвісне «впихнуте невпихуєме» – і команда, і стадіон… Жодному власнику футбольних клубів в Україні, які користуються муніципальними стадіонами, не виставляли подібних умов! Ні у Львові, де «Карпати» сплачують символічні 1 грн. 25 коп. у рік, ні в Луцьку чи в Ужгороді, команди яких також виступають в Прем’єр-Лізі.
Погодьтеся, складно назвати інвестицією вкладання коштів у добудову непотрібного об’єкта. Ні, стадіон – річ надзвичайно корисна. Але навіщо стільки бетону довкола? Тут на часі задуматися – добудовувати чи розбирати? Втім, народні обранці такими проблемами наразі не переймаються.
Водночас вони висловили пропозицію обласній раді, щоб остання розглянула можливість зведення проектованого в Івано-Франківську палацу спорту саме на території міського стадіону, а не деінде. Торік обласні депутати проголосували за Чукалівку, проігнорувавши ту обставину, що місце під арену розташоване… між двома кладовищами.
Зараз мовиться про іншу ділянку, поряд з тисменицькою трасою при виїзді з обласного центру. Принаймні, таку тезу днями озвучив голова ОДА Михайло Вишиванюк. Та за будь-яких обставив коштів на втілення дороговартісного об’єкта наразі немає.
Кошти можуть з’явитися, якщо в Івано-Франківську почнуть зводити арену до чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу. Принаймні, наш обласний центр разом з п’ятьма іншими українськими містами оголошено господарем Євробаскету. Звести в столиці Прикарпаття багатофункціональну спортивну арену не менш ніж на 6 000 місць (такою є умова організаторів) зобов’язалося столичне ТОВ «Юнайтед Баскетбол Інвестменс». Воно також має долучитися до аналогічних проектів у Києві, Одесі, Дніпропетровську і Львові. Зауважимо, згаданий проект не має нічого спільного з тим, який розробляється обласною владою.
Євробаскетом більш предметно обіцяли зайнятися одразу по завершенні футбольного Єврофоруму. Однак віз і нині там. Останнім часом почав виявляти невдоволення розподілом міст-господарів Харків. Перша столиця опинилася за бортом континентального форуму, насамперед, через відсутність професійного баскетбольного клубу, який надалі використовуватиме майданчик. Чи не пожертвують Прикарпаттям заради одного з найпотужніших регіонів України?
Тим паче, днями стало відомо, що уряд пропонує подати заявку на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року зі столицею у Львові. На новозбудованій «Арені-Львів» пропонується провести відкриття і закриття ігор. В місті також пройдуть змагання з хокею, керлінгу, ковзанярському спорту, фрістайлу, шорт-треку й фігурного катання. Натомість гірська програма олімпійських ігор відбудеться у Тисовці (стрибки з трампліна, лижне двоборство, біатлон, лижні перегони і сноуборд) та в Боржаві, що на Закарпатті (гірськолижний спорт).
…Так і живемо. З недобудованим стадіоном, де з верхніх трибун не проглядається частина футбольного поля, льодовою ареною, розміри якої не дозволяють професійно грати в хокей, і великими планами…  
Марко НИЧИТАЙ
Переглядів: 813 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]