Четвер, 18.04.2024, 14:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Серпень » 2 » АКЦЕНТИ
10:04
АКЦЕНТИ
Вітер брами не валив

При реставрації в’їзної брами так званого комплексу палацу Потоцьких буде використано 50% первинної цегли, що по завершенні робіт дасть підстави вважати її автентичною пам’яткою.

Про це під час прес-конференції у вівторок заявив начальник відділу з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міськради Ігор Панчишин.
Прес-конференцію, в якій також взяли участь головний архітектор міста Володимир Гайдар та представник виконавця робіт з реконструкції брами Володимир Марценюк, за наполяганням першого заступника міського голови Зіновія Фітеля терміново скликали для того, щоб спростувати поширену деякими інтернет-виданнями та електронними ЗМІ некоректну інформацію, що начебто під час недільної негоди вітер заівалив браму палацу Потоцьких.
За словами В.Марценюка, браму частково розібрали ще в процесі реставрації, а у неділю вітер повалив лише її протиаварійні укріплення та банер з виглядом фасаду, яким залишки брами були закриті та відгороджені від тротуару вулиці Шпитальної. «Впала лише верхівка лівого стовпа з верхньою металевою решіткою, яку ми не зняли, бо ще не мали висновку, що з нею робити, – розповів В. Марценюк. – Маскарони зі стовпів ми демонтували значно раніше і зараз їх можна побачити майже у первинному вигляді, бо вони почищені від нашарувань. Частина брами теж уже була розібрана, а  пронумеровану і помарковану цеглу ми поскладали поруч, щоб потім у такому ж порядку її поставити назад».
Начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Ігор Панчишин наголосив, що наразі реконструкція брами ведеться відповідно до проекту, і заявив, що по завершенні робіт її можна буде вважати автентичною. «Проектом реконструкції передбачене використання 50% первинної цегли і решту матеріалів того періоду. За нормами наукової практики, по завершенні робіт це дасть змогу вважати браму автентичною, – каже І.Панчишин. – «У 1860-х роках наше місто перебудовувалося після великої пожежі і 80 його відсотків відбудовано з руїн. З однієї зруйнованої будівлі цеглу брали, щоб відновити іншу. У той час заводи випускали однакові матеріали. І ми маємо повне право робити таку трансплантацію у межах міста і зараз», – додав він.
Наш кор. 
Переглядів: 721 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]