П`ятниця, 29.03.2024, 17:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 10 » АКЦЕНТИ
11:06
АКЦЕНТИ
З глибини віків – до сьогодення
Івано-Франківськ урочисто відзначив 350-річчя  з часу заснування міста




Протягом трьох днів в обласному центрі Прикарпаття відзначали ювілейний День народження. Без пихи і гонору, зате помпезно і з поважними гостями. Незважаючи на те, що очікуваних коштів від держави на святкування Дня міста не було, свято таки вдалося на славу. Як і кожного року, дійств було чимало, втім цьогорічна програма перевершила всі сподівання. Розваги для іванофранківців та гостей міста були на будь-який смак. Втім міська влада запевняє, що на цьому відзначення ювілейної дати не завершується. Обіцяють тішити мешканців подарунками впродовж цілого року.


«Я дуже переживав за цей день. Найперше я переживав, щоби приїхали предстоятелі трьох Церков, а також за погоду, – зізнається міський голова Віктор Анушкевичус. – Ювілей міста – це не тільки початок травня, а цілий 2012 рік. Тому влада міста зобов’язана протягом року робити для мешканців міста подарунки. Попереду реконструкція підліткових клубів, завершення реконструкції дитячого садка, ремонти міжбудинкових проїздів, облаштування тротуарів, дворів, дитячих майданчиків. І все це – для іванофранківців».
Чи не найважливішим моментом урочистостей став приїзд до міста глав трьох традиційних Церков. У цьому сенсі Івано-Франківськ став унікальним містом України. Масові народні гуляння влада спеціально перенесла на вихідні, бо насправді День міста в Івано-Франківську відзначають 7 травня. Цьогоріч це був звичайний робочий день.

Душа міста – у металі
Традиційно у ці травневі дні відбувається Десятий ювілейний фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів». Відкриттям свята стало перерізання стрічки біля «Арки дружби» – чергового подарунка ковалів для міста. Втім, коли арку урочисто презентували мешканцям міста, то вона ще не була повністю довершена, проте, як і обіцяли, вже до 7 травня всі ковані декоративні елементи були на місці, арку увінчали герб Потоцьких та архангел Михаїл.
Зрештою, схожа доля була у всіх подарунків з нагоди Дня міста. Як тріумфальну арку, так само і ратушу та сквер біля Вірменської вулиці завершували облагороджувати буквально перед самим відкриттям. Щодо самого скверу із пам’ятником першій українській церкві, то керівництво будівельної компанії запевняє, що вже цього року має намір завершити реконструкцію старого будинку, котрий поки що приховали будівельним полотном.
За майстерністю ковалів цього року можна було спостерігати на території Станіславського бастіону – ще одного подарунка до ювілею. Чисельність учасників «Свята ковалів» щороку набирає все більших масштабів, а вироби вогняних майстрів завжди дивують пересічних відвідувачів фестивалю. Атмосфера вогню і заліза в поєднанні із середньовічними стінами бастіону додали неабиякої вишуканості загальному духу святкування Дня міста.
Що стосується бастіону Станиславівської фортеці, то він презентований до Дня міста також не в повному об’ємі. Залишилося виконати ще значну частину робіт для того, аби повністю завершити реставрацію старої частини міста. «Сподіваємося ще цього року розпочати роботи із облаштування верхнього майданчика бастіону. Якщо говорити про інженерну споруду бастіону, то ця споруда є дуже складною. Аналогічною площею була підземна частина Києва. На жаль, дуже багато матеріалів, які ми використовуємо під час роботи, не можемо віднайти в Україні», – каже один із ініціаторів відновлення бастіону Олег Заріцький.

Найбільший подарунок
Урочисті святкування Дня міста передбачали чимало сувенірів з нагоди ювілею міста. Так, з рук глави УГКЦ Блаженнішого Святослава міський голова отримав хоругву, котра стане офіційною хоругвою міста. А глави УПЦ КП Філарет та УАПЦ Мефодій вручили міському голові ордени – князя Володимира та святого Юрія. Щедрими на дарунки виявилися не тільки глави Церков та поважні гості з-за кордону. Під час офіційної церемонії голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк та обласної ради Олександр Сич повідомили про своє рішення передати у володіння містові будівлю колишнього магістрату – міську ратушу, котра дотепер була в опіці обласної влади. Відповідне рішення, як запевнив голова обласної ради Олександр Сич, депутати облради приймуть вже під час чергової сесії.

На прийомі
Після урочистого відкриття Дня міста офіційні делегації, котрі завітали до Івано-Франківська, побували на урочистому прийомі у Віктора Анушкевичуса, який цього разу вперше проходив не в стінах міської ратуші, а в приміщенні пасажу Гартенбергів.
«Міські голови у плані співпраці із закордонними містами-партнерами насправді деколи роблять набагато більше, аніж міністерства. Оцінюючи співпрацю із містами-партнерами, профільний комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи одноголосно прийняв рішення про присвоєння Івано-Франківську почесної відзнаки Європи, – зауважив Віктор Анушкевичус. – Якби не було конкретної роботи, то, очевидно, і не приїхали б до нас посли і глави багатьох міст. Їхній візит є свідченням того, що Івано-Франківськ поважають».
Під час офіційного прийому делегації обмінювалися вітаннями колегам-партнерам. Чи не вперше іноземні делегації міст-партнерів були запрошені не тільки до урочистостей. Вони мали можливість власноручно посадити дерева у міському парку, про що свідчить відкрита алея поріднених міст.
«Ми дуже раді вітати мешканців Івано-Франківська з таким великим днем. Хочемо побажати зміцнення наших стосунків і подальшої співпраці. Сподіваюся, що за три дні перебування в Івано-Франківську я зможу більше дізнатися про ваше місто», – зауважив мер міста Арлінгтон (США) Волтер Тахеда.
Голова ради міста Ополє (Польща) Роман Часноха побажав мешканцям Івано-Франківська щодня отримувати стільки радості і щастя, стільки всього доброго, скільки він побачив у нашому місті під час урочистих заходів.

Премія  імені патрона міста

Вітаючи мешканців міста під час ювілейної академії, мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус зазначив: «Кожного разу, коли ми святкуємо День міста, ми з великою вдячністю згадуємо ті покоління іванофранківців, які творили це місто, які з любов’ю до нього ставилися, які розбудовували його, незважаючи на лихоліття». Завершальним акордом урочистої академії стало традиційне вручення премії ім. Івана Франка в галузі літератури та журналістики. Письменницьку нішу лауреатів цьогоріч заповнили одразу три молоді і талановиті майстрині слова – Марія Микицей, Любов Загоровська та Олеся Овчар, у галузі журналістики кращими цього разу стали публікації краєзнавця Івана Бондарєва.
Традиційний святковий концерт із феєрверком проходив на найбільшій сцені біля облмуздрамтеатру. Розважати молодь мали честь відомі гурти з Івано-Франківська, а також гості свята – скрипаль Василь Попадюк, співачка Марія Яремчук та гурт «ВВ» із незмінним солістом Олегом Скрипкою.

Те, що рідне
Одночасно із святкуванням Дня міста в Івано-Франківську відбувся й Четвертий міжнародний фольклорний фестиваль етнографічних регіонів України «Родослав». Продемонструвати народне мистецтво до нашого міста з’їхалися численні творчі колективи та майстри декоративно-ужиткового мистецтва з усіх куточків України. На два дні центральна частина міста перетворилася на справжнє свято вишиванок, народної музики та масових гулянь українців.
Володимир БОДАК
Фото Тараса ЯКОВИНА
Переглядів: 1003 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]