П`ятниця, 19.04.2024, 08:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 3 » АКЦЕНТИ
13:14
АКЦЕНТИ
Поспіх тут недоречний
Реставрацію в’їзної брами Палацу Потоцьких завершать у липні


Про це повідомив представник теперішнього власника комплексу Палацу Потоцьких Вадим Пісний. За його словами, власники комплексу просто не змогли більше «стояти осторонь громадської думки» і ухвалили рішення про реставрацію брами. Як зазначив головний архітектор міста Володимир Гайдар, практично це перший об’єкт в Івано-Франківську, який буде саме реставровано. Він висловив сподівання, що після реставрації брами та після проведення відповідних історичних та археологічних досліджень на території комплексу будуть відреставровані чи відреконструйовані й інші його споруди. Це підтвердив і В.Пісний: «Реставрація брами – це перший крок по реставрації цього важливого історичного комплексу, який має бути відкритим для громади міста».

Реставраційні роботи ось уже третій тиждень веде ТОВ «Будівельна компанія Трансбуд» зі Львова. За словами секретаря Івано-Франківської міської ради Руслана Марцінківа, у фаховості її працівників сумніватись не доводиться. «Трансбуд» здійснював реставраційно-відновлювальні роботи фасаду будівлі Верховного Суду України, проектування та відновлення об’єктів у Національному заповіднику «Гетьманська столиця» у Батурині, будував меморіал воїнам УГА та армії УНР у польському місті Ланцут.
«Звичайно, ми дуже хотіли, щоб до святкування 350-річчя міста брама була відреставрована, але зараз ми не будемо вимагати швидких темпів робіт заради самої ж пам’ятки», – зазначив Р.Марцінків. А генеральний директор «Трансбуду» Володимир Марценюк наголосив, що найголовнішим завданням є зберегти цю пам’ятку саме у первісному вигляді і поспіх тут недоречний. Наразі, за його словами, йде закріплення брами, щоб вона, бува,  не завалилася. А сам проект її реставрації, за результатами проведених досліджень, ще коригується.
Що ж до подальшої долі всього так званого комплексу Палацу Потоцьких, то тут, за словами начальника відділу туризму міськвиконкому Володимира Устинського, відповідно до схваленої міською владою концепції, повинен розміститися туристично-відпочинковий комплекс. Коли і у якому вигляді його відкриють, ні представники влади, ні представник теперішнього власника комплексу Палацу Потоцьких сказати не змогли. Єдине, в чому вони в один голос запевнили, це те, що після відповідних робіт з реставрації та реконструкції комплекс «Палац Потоцьких» має бути відкритим для вільного доступу іванофранківців і гостей міста.
Левко КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 796 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]