Четвер, 28.03.2024, 12:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 02

Школа вчителем стоїть
П’ятірка найуспішніших педагогів міста


Постать учителя завжди була в пошані. До нього йшли за порадою, намагалися наслідувати, перейняти досвід, знання. І хоча сьогодні заробітна плата українського вчителя в декілька разів є нижчою від аналогічних доходів європейських колег і одна із найнижчих у світі, попит на професію вчителя не вщухає. Є у цій сфері діяльності і свої фанатики, котрі виховали і дали дорогу в життя не одному поколінню.
Ми вирішили напередодні професійного свята визначити п’ятірку тих учителів, здобутки яких помітні далеко поза межами міста. В основу рейтингу ми брали показники за результатами учнівських предметних олімпіад минулого навчального року.

Щоб навчання с ... Читати далі »

Переглядів: 1239 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Василь СКРИПНИЧУК:
«Я втомився бути чиновником, на якого валять всі біди»
У голови Івано-Франківської обласної ради Василя Скрипничука немає бажання йти на вибори. Про це він повідомив у вівторок під час прес-конференції. «Мені навіть не пропонували», – наголосив голова облради. Більше того, він зазначив, що навіть якщо будуть оголошені дострокові місцеві вибори, котрі орієнтовно можуть відбутися взимку-навесні 2015 року, участі у них, можливо, брати не буде. Аргументує це тим, що «втомився бути чиновником, на якого валять усі біди». Це стосувалося одночасно і теми закону про люстрацію. А тому Василь Михайлович стверджує: «Як і всі наші закони, він не є оптимально досконалим. По-перше, не всі підпадають під люстрацію, а це вже закон про вибіркову люстрацію» ... Читати далі »

Переглядів: 682 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Українське кіно на підтримку режисера Сенцова – у Франківську
Іванофранківці мають змогу подивитися сучасне українське кіно та допомогти родині ув'язненого режисера Олега Сенцова.
З 2 до 8 жовтня в кінотеатрі «Люм'єр» з ініціативи народного депутата України Руслана Марцінківа та голови Держагенства з питань кіно Пилипа Іллєнка покажуть п'ять українських фільмів – учасників міжнародних кінофестивалів останніх років. Це вже відомі в світі «Гамер» (реж. Олег Сенцов), «Істальгія» (реж. Дар’я Онищенко), «Трубач» (реж. Анатолій Матешко), «Параджанов» (реж. Олена Фетисова, Серж Аведікян) та альманах короткометражної документалістики «Вавилон'13».
Особливістю цих стрічок є те, що вони зняті українською мовою. У деяких фільмах Тижня українського кі ... Читати далі »

Переглядів: 735 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

4-5 жовтня в Івано-Франківську пройдуть фестиваль «Станіславська мармуляда», медова ярмарка і традиційні «Свято хліба» й «Прикарпатський вернісаж»
4-5 жовтня в Івано-Франківську пройде одразу чотири фестивально-ярмаркових заходи.
Зокрема, протягом двох днів 4-5 жовтня в Івано-Франківську на площі Ринок відбудеться новий для нашого міста фестиваль «Станіславська мармуляда» та медова ярмарка, в рамках якого приготування та дегустація страв автентичної карпатської кухні від ГО «Чиста флора», кафе та ресторанів міста.
А в неділю, 5 жовтня, на майдані Шептицького відбудеться традиційний для Івано-Франківська фестиваль «Свято хліба», присвячений збору врожаю.
Паралельно 5 жовтня в Івано-Франківську на площі «Бастіон», площі Ринок, вулицях Низовій та Вітовського пройде ... Читати далі »

Переглядів: 627 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Вчать захищати Вітчизну
У Івано-Франківську викладачі шкільного предмета «Захист Вітчизни» власним коштом закуповують пневматичну зброю, макети автоматів та інше необхідне навчальне обладнання.
Про це повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. Вона зазначила, що, з огляду на російську агресію щодо України, в івано-франківських школах збільшили кількість годин на вивчення предмета «Захист Вітчизни». В одинадцяти освітніх закладах його викладають три години на тиждень, в одній школі – півтори години, а у решті навчальних закладів наразі по одній годині. Захищати Вітчизну школярів навчають 22 викладачі. 16 з них – кадрові військові, восьмеро мають військову вищу освіту, семеро – педагогічну. Найстаршому викладачеві 71 рік, наймолодшому – 23 роки, більшості – понад п&rsqu ... Читати далі »

Переглядів: 695 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Чисті стоки
Завдяки Світовому банку в Івано-Франківську модернізували міські очисні споруди
Два роки та шість мільйонів євро знадобилося на переоснащення та модернізацію міських каналізаційних очисних споруд комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» у селі Ямниці Тисменицького району. Роботи проводились в рамках проекту «Розвиток міської інфраструктури в Україні» і фінансувалися з позики Світового банку.
Окрім ремонтів споруд комплексу, тут повністю замінили застаріле обладнання і побудували ряд нових об’єктів для покращення механічної та біологічної очистки стічних вод. Зокрема, нову систему видалення піску та жиру, якої досі не було, а також систему видалення фосфору. Загалом, після реконструкції якість очищення стічних вод Івано-Франківська ... Читати далі »

Переглядів: 721 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Ярослав ДУБАС, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»


Гріх супроти першої Божої заповіді, або Не створюймо собі божків
Так історично склалось, що українці хоч волелюбний народ, але через невміння порозумітись між собою більшу частину своєї історії прожили під окупацією та пануванням іноземних господарів. З тих історичних часів і бере свій початок традиція не керуватись розумом і прагматичною логікою під час проведення доленосних рішень (голосувань в нашому випадку), а якимись незрозумілими емоційними пориваннями з одвічною надією на високі людські та моральні цінності нового керівника і критеріями «голосую за цього дядька, бо він такий файний».
Так було за Ющенка, коли змучений народ побудовою міліцейської держави Кучми, піднятий на хвилю революції, з ... Читати далі »

Переглядів: 574 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Дороги майже відремонтували
«Івано-франківські дороги перебувають у досить задовільному стані», – підбиваючи підсумки цьогорічних ремонтів доріг, заявив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку міськвиконкому Михайло Смушак.
За його словами, тендерне завдання з поточного ремонту доріг наразі виконане більш ніж на 80%. Проведено ямковий ремонт усіх вулиць і на більшості уже завершили поточні ремонти. Найбільший обсяг робіт комунальники виконали на вулицях Надрічній, Національної гвардії, Марійки Підгірянки, зараз завершують ремонт вулиць Ребета, Сєченова, Донцова. Капітально відремонтували покриття вулиць Хоткевича, Автоливмашівської, Блавацького, Залізничної. Підготували до асфальтування вулиці Стуса та Української дивізії. Тривають капремонти вулиць Дудаєва, Деповської. Завершується ремонт вул. Ш ... Читати далі »

Переглядів: 559 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Дорожній пікет
Мешканці мікрорайону «Опришівці» у понеділок перекрили вулицю Василишина, вимагаючи її ремонту, а журналістів просили висвітлити цю подію і стежити за розвитком подій.
«Там дорога в жахливому стані, нема тротуарів і треба щось робити, бо люди праві», – вважає перший заступник міського голови Зіновій Фітель. «Це природне бажання мешканців – щоб їм відремонтували дорогу», – погоджується директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. Він каже, що був на вулиці Василишина і ситуацію знає.
«Це невеличка вулиця, але там багато різних торгових баз, і транспорт її зруйнував. Ми постараємося щось зробити», – запевнив М.Смушак, але одразу ж додав: «Там треба робити капітальний ремонт, необхідно декілька мільйонів грив ... Читати далі »

Переглядів: 585 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Майданчикова лихоманка
Івано-Франківськ – славне  європейське місто зі своєю історією, архітектурою, пам’ятками, культурою. Одним з таких історичних місць є площа Міцкевича, яка була облаштована ще в 1830 році. А в 1898 році до 100-річчя від дня народження польського поета Адама Міцкевича на цій площі було встановлено пам’ятник. З тих давніх часів площа стала місцем відпочинку городян, де збиралися поважні пані та пани, вели бесіди, грали в шахи і просто милувалися своїм містом.
І ось минуло майже 200 років і площа стала каменем наруги.  Вже декілька місяців розгортаються пристрасті навколо згаданої площі стосовно розміщення на ній дитячого майданчика. Одним словом, площа Міцкевича перетворилася на «пісочницю». Молоді мами гуляють зі своїми дітьми, не звертаючи уваги на те, що ті творять: рвуть квіти, жбурляют ... Читати далі »

Переглядів: 665 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Ірина Волинська:
«Виживаємо тільки на ентузіазмі та мріях»
Восени батьки з новими силами беруться за розвиток, виховання  і навчання своїх дітей. Більшає у нашому місті  різноманітних приватних шкіл та студій, де дитина може танцювати, малювати і співати, проте не завжди ці заняття є «по кишені» турботливих батьків. Міський Центр дитячої та юнацької творчості на сьогодні єдиний найбільший в місті за кількістю вихованців позашкільний навчально-виховний заклад комунальної власності, що надає додаткову освіту у художньо-естетичному напрямі. Про роботу, проблеми, мрії та настрої перед початком навчального року говоритимемо з Іриною Волинською, директором МЦДЮТ.
– Пані Ірино, більшість батьків думають, що Центр дитячої та юнацької творчості це тільки примі ... Читати далі »

Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Рак молочної залози – найчастіша форма злоякісних пухлин у жінок
Вона складає близько 19% від усіх злоякісних пухлин. Імовірність виникнення раку збільшується з віком прямо пропорційно, приблизно 4% хворих складають жінки молодші 30 років. Найбільша смертність від нього зазвичай у віці 40-50 років. У чоловіків рак грудної залози спостерігається дуже рідко.
 Фактори ризику: менопауза у віці старше 50 років; відсутність пологів або перші пологи у віці старше 30 років (захворюваність в 3 рази частіша); сімейний анамнез, що свідчить про рак молочної залози в матері, сестри (в 2 рази частіша) чи їх обох (в 6 разів частіша); фіброзно-кістозна мастопатія (в 3-5 разів частіша).

Клініка
Клінічна картина раку молочної залози характеризується в першу чергу появою пухлинного вузла або ущільнення з нечіткими межами в мол ... Читати далі »

Переглядів: 610 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Старт – на межі зриву
Цієї неділі повинен розпочатися чемпіонат України з баскетболу за участю одинадцяти клубів. Однак певності, що турнір стартуватиме у заплановані терміни, наразі немає. Причина – відсутність фінансових гарантій з боку п’яти його учасників.
Обов’язковий внесок (по 50 000 грн.) за участь у змаганнях не перерахували клуби з так званого «приватівського» пулу - «Дніпро-Азот», «Говерла», «Політехніка-Галичина», БК «Одеса» і «Ферро-ЗНТУ». Тривожний сигнал про грядущі проблеми пролунав минулого тижня, коли низка клубів не змогла прибути на передсезонні турніри. Зокрема, львівська «Політехніка» відмовилася від участі у «Кубку «Говерли» в Івано-Франківську. І саме поєдинком з львів’янами «Говерла» ... Читати далі »

Переглядів: 576 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

Трасу виміряно!
Минулої неділі в Івано-Франківську відбулося попереднє вимірювання траси, на якій у 2015 році проводитиметься Кубок Європи зі спортивної ходьби, а менше ніж за місяць відбудеться чемпіонат України зі спортивної ходьби на 50 км та Кубок «Вечірній Івано-Франківськ».
Трасу вимірювали представник IAAF та AIMS Тадеуш Джєконскі з Польщі, а також представники національної федерації Іоланта Хропач і Юрій Кострицький. Обоє нещодавно пройшли навчання на курсах вимірювачів трас Асоціації міжнародних марафонів і пробігів (AIMS), яке проводилося у її штаб-квартирі в Афінах. Цікаво, що одним з інструкторів навчань був саме Джєконскі.
Зауважимо, що Тадеуш Джєконскі вважається одним з найкращих майстрів своєї справи у світі. Стаж його роботи нараховує вже 27 років. Він, зокрема, вимірював дистанції для марафонців перед минулорічним ... Читати далі »

Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)