Четвер, 25.04.2024, 12:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 23
Велике переселення базарів
Чи переїдуть ринки з центру Івано-Франківська?




Міські базари, яких в  обласному центрі налічується аж п’ятнадцять, за час свого тривалого існування не раз потрапляли в зону особливої громадської уваги. Так було у 90-х, коли торговища заполонила навала «човників», і у 2000-х, коли виразно засвітився кримінальний бік івано-франківського базарного заалтар’я…
Особливо активно пересуди ткались довкола ринків, котрим пощастило примостити свої ряди у центрі міста. Прижилий тут конгломерат із чотирьох базарів впевнено зайняв чільне місце на торговельному подіумі обласного центру, перестоявши економічні кризи, кавалерійські атаки муніципальної влади та експансію ненависних ТЦ. Нині торгуючий тут люд знову ризикує опинитись під ударом: генплан міста, коригований варіант якого місцева влада планує затвердити одразу ... Читати далі »
Переглядів: 1055 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

МИ – НЕ РАБИ!

Відучора, 22 січня – Дня Соборності та Свободи України, за злим сарказмом долі в Україні встановлена диктатура.
В силу вступила низка недемократичних законодавчих норм, незаконно (в ручному режимі і без підрахунку голосів) за лічені хвилини ухвалених Партією регіонів та комуністами 16 січня у Верховній Раді. Ці закони суттєво обмежують свободу громадян та засобів масової інформації і грубо порушують права, гарантовані Конституцією України. Не тільки українська опозиція, а й навіть чільні представники ООН назвали ці закони диктаторськими.


Абсолютне ігнорування режимом Януковича переконань і прагнень мільйонів людей, які впродовж двох місяців беруть участь в акціях протесту на Майдані, вкупі з диктаторськими законами спровокували хвилю народного гніву, на гребінь якої винесло радикальну організацію «Правий сектор». Внаслідок протистояння з силовиками на ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Інциденти на ожеледиці

Водії приватного транспорту і таксисти перешкоджають комунальникам боротися з ожеледицею на дорогах.

Про це повідомив начальник дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління Володимир Юсипів. За його словами, через недодержання водіями приватного транспорту нормативних дистанції та інтервалу до технологічного транспорту, що здійснює посипання доріг протиожеледними матеріалами, між ними і водіями піскорозкидачів виникали конфлікти.
«Є випадки, коли  водії автомобілів не дотримуються правил дорожнього руху і нормативної дистанції до нашого спецтранспорту під час його роботи. Так, водій одного «Мерседеса» витягував водія нашого піскорозкидача з кабіни і звинувачував його у тому, що піско-соляною сумішшю він оббив його машину, – каже В.Юсипів. – Усі наші машини обладнані проблисковими маячками та відповідними попереджувальними знаками, і вод ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Будинки на воді

У 21-му будинку, що перебувають в управлінні «Єдиного розрахункового центру», критично затоплені підвали.

Про це повідомив в.о. директора ЄРЦ Петро Шкутяк. Водночас він зазначив, що у 15 будинках вже ведуть роботи щодо осушення підвалів, а за п’ятьма адресами необхідно відновлювати мережі дворової каналізації.
Головними причинами затоплення підвалів, за словами П.Шкутяка, є незадовільний стан внутрішньобудинкових мереж, підвальних розгалужень та погане функціонування і обслуговування зовнішньобудинкових мереж водовідведення. Він також зазначив, що досі не вирішено питання приналежності дворових дощових і дренажних систем, які зараз фактично ніхто не обслуговує, і вода з них теж підтоплює підвали житлових будинків.
Керівник ЄРЦ поінформував, що у минулому році осушено і відремонтовано вісім підвалів. Також уже розпочатий комплексний ремонт будинкови ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Звозять чуже сміття

Торік об’єми захоронення сміття на Івано-Франківському полігоні твердих побутових відходів збільшилися, бо сюди його почали звозити з Тисменицького та Надвірнянського районів.

Про це повідомив директор комунального підприємства «Полігон ТПВ» Богдан Тимочко. За його словами, торік на полігоні захоронили 497 тисяч 784 кубометри відходів.
Найбільше сміття – 414 тис. кубометрів, або 83% – полігон прийняв з Івано-Франківська. 45 тис. кубометрів (9%) відходів привезли на захоронення з Надвірнянського, а 38 тис. кубометрів (7%) – з Тисменицького районів області. Найбільшими підприємствами, які своїми сміттєвозами звозили у 2013 році на Івано-Франківський полігон ТПВ сміття, були ПрАТ «АТП-0928», «Автоколона «2222» та фірма «АВЕ».
За словами Б.Тимочка, існуючої площі полігону вистачить для захоронення сміття до 2020 року. Потім необхідно буде виділити ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Мало місця
Обласна влада повинна прийняти вольове рішення щодо розширення діючого Івано-Франківського міського кладовища на землях села Чукалівки Тисменицького району.
Так вважає директор комунального підприємства «Міська ритуальна служба» Роман Микула. За його словами, за два останніх роки місто у шести пайовиків викупило під розширення міського кладовища земельні ділянки площею у 2,26 Га, заплативши за це один мільйон гривень.
«Я вважаю, що це велика сума, – каже Р.Микула. – Я знаю, що люди готові й надалі продавати свої паї, бо ніхто не буде будуватися чи обробляти землі між двома цвинтарями – сільським і міським, але це не вихід. Потрібне вольове рішення обласної влади щодо розширення міського кладовища».
Керівник «Міської ритуальної служби» також зазначив, що вільної площі для поховання на міському кладовищі вистачить ще на вісім місяців.
Наш кор.


Переглядів: 591 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Закони поза законом…
Івано-Франківська міська рада звернулася  до Президента та лідерів опозиції


20 січня, після «кривавого Йордану»  в Києві, на Вічевому майдані Івано-Франківська відбулася позачергова сесія міської ради. На ній депутати у кількості 35 осіб прийняли звернення до Президента та лідерів опозиції.

…Дострокові вибори Президента України та Верховної Ради України, відставка уряду Азарова та формування перехідного технічного уряду України, скасування всіх законів, проголосованих 16 січня 2014 року, як таких, що суперечать Регламенту Верховної Ради України та Конституції України, притягнення до кримінальної відповідальності винних у побитті мирних демонстрантів та представників ЗМІ, звільнення від переслідування усіх учасників мирних акцій протесту, підписання Угоди про асоціацію з ЄС протягом 2014 року… Повний текст звернення читайте в рубриці «Трибуна депутата». ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Про нові тарифи на тепло для бюджетних установ та інших споживачів (крім населення)

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, з 01.01.2014 року для бюджетних установ та інших споживачів (крім населення), які є споживачами ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія», запроваджено нові рівні тарифів на теплову енергію, а також затверджено двоставкові тарифи на теплову енергію.
– Що таке двоставковий тариф?
– Двоставковий тариф – це тариф на теплову енергію, який складається з двох складових : умовно-постійної частини – місячної плати за обслуговування одиниці приєднаного теплового навантаження, яка сплачується протягом року, та умовно-змінної частини – плати за одиницю спожитої теплової енергії в опалювальний період.
– Як це працює?
– Принцип двоставкового тарифу простий: сума, яку споживачі мали б сплатити в опалюваль ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Прямуючи на південь

На сполучення новою дорогою Південного і Північного бульварів необхідно понад 10 мільйонів гривень.
Наприкінці минулого року у чорновому варіанті для обкатки відкрили частину новозбудованої вулиці Проектної на ділянці від вул. Гетьмана Мазепи до Південного бульвару. Це дало змогу розвантажити від транспорту проблемні перехрестя вулиць Січових стрільців-Орлика-Мазепи та Мазепи-Короля Данила і центральну частину міста загалом. Тепер з вул. Мазепи через Південний бульвар транспорт практично безперешкодно може потрапляти на вулицю Бельведерську. Далі ж нова дорога має з’єднати Південний і Північний бульвари, що стане останньою ланкою на шляху сполучення магістральних вулиць Галицької та Гетьмана Мазепи, оминаючи центр міста.
Будівництво магістралі, яка має сполучити Північний і Південний бульвари з виходом на вул. Мазепи, пе ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

План робіт від ЄРЦ

КП «Єдиний розрахунковий центр» розробило та оприлюднило план-графік поточних та капітальних ремонтів на 2014 рік. Цьогоріч план доступний через онлайнову карту робіт на сайті domivka.if.ua.

Підставою для включення об’єкта до плану є оцінка технічного стану окремих будинкових елементів за підсумками обстежень та заяви власників. Відповідна інформація також доступна для перегляду на карті робіт.
Загалом передбачається виконання ремонтів у 665 будинках міста. Заплановано виконати ремонти 156 дахів, 94 будинкових електромереж, 56 електрощитових, понад 500 мереж водо- та теплопостачання та водовідведення, 60 сходових.
Також передбачена комплексна реконструкція систем електропостачання у двох будинках (Пасічна, 16 та Мазепи, 66) з метою їх переведення на прямі розрахунки. Опрацьовується питання заміни чи капітального ремонту до десяти ліфтів міста.< ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Робота на перспективу

В Івано-Франківську чекають реалізації розроблені у попередні роки проекти капітальних ремонтів міських вулиць.

Тиждень розпочався дощем і мокрим снігом. Далі синоптики прогнозують похолодання. Згодом неминуче настане відлига. Такі стандартні природні цикли можуть призвести до руйнування старого асфальтного покриття, яке навесні необхідно буде терміново ремонтувати. А тим часом все ще чекають своєї реалізації розроблені у попередні роки проекти капітальних ремонтів ряду міських вулиць, які так і не вдалось втілити в життя.
Восени минулого року міська влада оприлюднила перелік вулиць, які, через проблеми з фінансуванням казначейством, торік не вдалося відремонтувати і які остаточно може зруйнувати теперішня зима. Серед них називали вулиці Дністровську, Василіянок, Галицьку (від вул. Василіянок до мосту), Сагайдачного (від вул. Вовчинецької до вул. Максимовича) та вул. ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Що думають про Євромайдан українці  з американської діаспори?

– Іван, родом зі Львова, мешкає у Нью-Йорку:

– Я з Америки недавно їздив в Україну навмисно на Майдан, ще й зі своїм другом. Мені дуже сподобалась там атмосфера. Ми провели там декілька днів, і я навіть давав інтерв’ю двом телеканалам. Мені важко сказати, чим закінчиться ця ситуація, але наші молитви і сподівання – щоб все було добре для народу, для українців. На жаль, люди на Майдані – як вівці без пастуха, не знають куди і за ким іти. Немає українського Мандели, чесного лідера, який би згуртував народ і повів би за собою.

– Петро, родом з Тисмениці, мешкає в Нью Йорку:

– Я думаю, що доля цієї революції така ж, як і всіх попередніх. Люди відмітингують, а банда буде «при ділах». Кожне покоління хоче покращення, але нічого не виходить, на жаль. Якщо Майдан вистоїть, то одна провладна група відійде ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

План дій – у дію
Що призвело до силового протистояння і де вихід?


Події, спресовані у часовому проміжку минулого тижня, впорснули в застояну кров столичного Майдану нову дозу протестного адреналіну. Сутички під стінами «урядового кварталу», що вийшли з-під контролю політиків, потрощені автобуси «Беркута» та вулиця Грушевського, геть заволочена димом та сльозогінним газом – такими кадрами новинних сюжетів увінчалося недільне віче у Києві 19 січня.   
   

За кілька годин до початку заворушень на віче мітингувальники отримали оголошений  лідерами опозиції план дій, що в кінцевому результаті і став, на думку багатьох, одним з чинників перетворення мирного Майдану у натовп грізної, некерованої сили. Його пункти  – створення Народної Ради та альтернативних органів влади на місцях, дострокові вибори П ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Богдан ТОМЕНЧУК:
«Вступним словом буде музика»


25 січня в Івано-Франківській обласній філармонії відбудеться вечір музики та рим «Малюю музику небесну». Винуватцями такого дійства стали академічний камерний оркестр «Harmonia nobile» та відомий у нашому краї поет, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук. Детальніше про цю подію Богдан Михайлович поділився напередодні із читачами «Західного кур’єра».

– Богдане Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про ідею такого літературно-музичного вечора.
– Ця ідея виникла в ансамблю «Harmonia nobile» ще 12 років тому. Але тоді я був заступником губернатора, а тому не хотів робити такого вечора суто із людських міркувань. Не хотів, щоби говорили, що я використовую службове становище і займаюся самопіаром. З того часу пройшло чимало років. У жовтні минулого року на базі нашого Регіонального центру оціню ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Музична містерія Різдва

Дует Михайла та Мар’яни Гардаманів з Тлумача презентували музичний фільм «Різдвяна казка Гардаманів», у котрому власними піснями розповіли про найбільше християнське свято – народження Спасителя світу.

Ідея створення такого фільму виникла у відомого на Прикарпатті кліпмейкера, режисера Андрія Снімщикова декілька років тому під час спільного святкування Різдва. Михайло та Мар’яна радо пристали на таку пропозицію, адже у їхньому репертуарі є чимало колядок. Зйомки фільму розпочалися ще у березні 2012 року. І впродовж усього цього часу дует Гардаманів у супроводі Андрія Снімщикова їздили у пошуках різдвяних традицій. Але витраченого часу, коштів, бензину та сил тепер не рахують, бо переконані, що робили хорошу справу.
Знімали казку у легендарному музеї-гражді, де свого часу працював над «Тінями забутих предків» Параджанов. Також у фільмі використа ... Читати далі »
Переглядів: 935 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Безкінечне дербі
«Ураган» і «Енергія» знову зустрінуться у Кубку України


Зігравши матчі 1/8 фіналу Кубка України, команди футзальної Екстра-ліги пішли на більш як тритижневі вакації. В цей час національна збірна виступатиме у фіналі континентальної першості  у Бельгії. До табору тренувального табору команди викликано й кілька гравців «Урагану».

Франківці пішли на вимушені вакації у доброму гуморі, двічі перегравши у рідних стінах «Кардинал-Рівне». Спершу – в чемпіонаті країни, згодом – у кубковому розіграші. В обох випадках гості поступалися трьома м’ячами – 2:5 і 3:6 відповідно. Що цікаво, голи у франківців забивали одні й ті ж гравці. А перед тим підопічні Сергія Гупаленка вибороли нічию на полі львівської «Енергії» (2:2) в матчі чемпіонату.
Настрій наставнику зіпсував жереб кубкового чвертьфіналу, який з-поміж маси суперників знову (вчетверте поспіль) обрав франківцям львівськ ... Читати далі »
Переглядів: 527 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Ворохтянські скоки
Перші спортивні змагання курорт прийняв ще у 1922 році


Відтоді, як до гірської Ворохти проклали залізничну колію, а сталося це в 1884 році, містечко стало розвиватися як культурно-відпочинковий центр. Австрійський уряд присилав сюди різноманітні комісії, які обстежували довколишню місцевість. Почали зводитися перші санаторії, будинки відпочинку, туристичні притулки… Коли в Ворохті з’явилися лещатарі, по-сучасному – лижники, достеменно не відомо. Але було то ще до першої світової війни…

Перша відома авторові згадка про лещатарство у Ворохті датується зимою 1912-13 рр. У своєму щорічному звіті станиславівське товариство «Сокіл» розповідає про дводенний курс лещатарства, що відбувся у містечку. Війна перервала розвиток спорту на теренах краю. По її завершенні про Ворохту згадала вже польська влада…
У 1922 році з метою популяризації зимового спорту у Східних Карпатах ли ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Рік 100-ліття Шевченка і початку Великої війни

В історію людства 1914 рік увійшов як рік початку жахливої за розмірами і наслідками світової війни. У попередні роки в Австро-Угорщині вже давався взнаки передвоєнний психоз. Газети рясніли повідомленнями про викриття російських шпигунів, зокрема і в нашому місті, про новітнє озброєння різних держав.

Новорічна ніч – Сильвестрова ніч
Новий рік, для католиків «ніч на Сильвестра» – то святе, і його станиславівці відзначили досить безтурботно. Як завжди закликали до себе ресторації і кав’ярні. Місцева газета критикує звичаї «ночі на Сильвестра»: «Товариське життя по приватних домах відходить, натомість зростає життя кав’ярняне, – а поступ у тому керунку доходить до того, що до нічних забав по кав’ярнях учащають навіть панни (який жах! – М. Г.). Кожний гість вважає за свій моральний обов’язок залитися до неможливості, учинити авантуру з к ... Читати далі »
Переглядів: 962 | Додав: bond | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)