Вівторок, 16.04.2024, 14:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 16
Лікування за кордоном: у пошуках панацеї

Коли «біль хапає за горло», ми готові на все, щоб побороти фізичний дискомфорт. Дехто у пошуках здоров’я вирушає не лише до найближчої поліклініки чи лікарні, а й за багато сотень кілометрів. Адже недаремно медичний туризм – це зараз   один з найбільш перспективних напрямків подорожей. Ще у 2005 році у світі було здійснено 19 млн. подорожей з медичною метою, у 2010-му ця цифра подвоїлась і далі продовжує зростати. То чи варто лікуватися за кордоном і скільки це може коштувати? В ролі медичного туриста побував кореспондент «ЗК».

Закордонна панацея:  ціна питання
Українці вже давно усвідомили: хворіти – це дуже дорого, а поняття «безкоштовна медицина», здається, вже повністю відійшло в минуле. Проте більшість із нас поки що не звикла оцінювати медичні п ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (1)

Роман Григорчук:
Моє коріння – на Прикарпатті


Він з числа тих, хто, як кажуть, зробив себе сам. Розпочавши тренерську кар’єру в скромному латвійському «Дінабургу» з Даугавпілса, Роман Григорчук згодом отримав запрошення від амбітного «Вентспілса» і вивів його на верхівку турнірної таблиці. Тричі українець вигравав чемпіонат Латвії і щоразу визнавався кращим тренером цієї країни. Наш земляк став першим, хто виборов з латвійським клубом місце в груповому етапі єврокубків… З тим і повернувся в Україну. Після нетривалого перебування на чолі запорізького «Металурга» Григорчук в листопаді 2010-го очолив одеський «Чорноморець». Нині 48-річний уродженець Коломийщини вважається одним з найбільш перспективних вітчизняних тренерів.


По завершенні «запорізького етапу» своєї кар’єри Григорчук на кілька місяців повернувся додому. Наводив, зок ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Перший в Україні пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому  спорудять в Івано-Франківську 

З ініціативи народного депутата України від фракції ВО «Свобода» Руслана Марцінківа та депутатів міськради у місті встановлять унікальний пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому. Постамент митрополиту повинен стати прикрасою однойменної площі.
Івано-Франківськ стане першим містом в Україні, де спорудять такий пам’ятник. До конкурсу на кращий його проект  залучили  міську громаду. В результаті переможцем став художник-скульптор Степан Федорин.


Ідея спорудити перший пам’ятник митрополиту Шептицькому у народного депутата Руслана Марцінківа виникла давно. Проте сьогодні задум має можливість втілитись у життя. «Вважаю, що Андрей Шептицький був і є об’єднавчим символом української нації. Його роль у духовному, патріотичному вихованні українців неоціненна. Спорудж ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Програма V Різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях»
(на 16-19 січня)


16 січня
- Вокальна студія «Істина» церкви Царя-Христа монастиря оо. Василіян
- Молодіжний хор «Acsios»  РНД м.Тлумач
- Мішаний хор церкви св. Миколая Чудотворця с. Старий Лисець, Богородчанського р-ну
- Камерний хор «Джерело» Івано-Франківського міського Будинку вчителя

17 січня
- Хор хлопчиків МЦДЮТ
- Хор «Миротворець» церкви Св. Володимира і Ольги
- Камерний  хор «Свічадо» БК смт. Ворохта Яремчанського р-ну
- Народний аматорський хор БК с. Підлужжя

18 січня
16.00 – Велике повечір’я.
17.00 – Муніципальний чоловічий хор «Гомін», м. Львів

19 січня
Гала-концерт мішаних хорів
Місце проведення: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 181
церква Царя Христа, монастиря оо. Василіан. ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Забракували 34% молочної продукції та 40% нафтопродуктів

Впродовж 2013 року фахівці випробувального центру ДП «Івано-Франківськстандарт-метрологія» здійснили дослідження 2328 зразків харчової та промислової продукції.

Загалом, вимогам нормативної документації  не відповідав 131 досліджений зразок, що становить 6% від загальної кількості перевіреної продукції.
Зокрема, серед забракованої харчової продукції – ковбасні вироби, молочні продукти, хліб, овочі, горілка. Не відповідали нормам (за якісними показниками та показниками безпечності) перевірені зразки зошитів, гірлянди, електрочайники, будівельні матеріали.
Як стверджують у ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», найістотніші невідповідності якісних показників виявлено серед досліджених зразків нафтопродуктів та молочної продукції. Зокрема, зі 172 досліджених зразків нафтопродуктів забраковано 24 % бензину ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Суд заборонив конкурс на сміття

Обласний господарський суд заборонив проведення в Івано-Франківську конкурсу на вивезення сміття.

Про це повідомив заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Ігор Сенчук. За його словами, ПрАТ «АТП-0928» оскаржило  одностороннє розірвання угоди по лоту №7 на вивезення ТПВ і ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 08.01.2014 року з метою забезпечення позову до вирішення спору по суті департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку та іншим особам заборонено вчиняти будь-які дії, пов’язані з проведенням конкурсу. Тож конкурс на визначення виконавців послуг з вивезення ТПВ, призначений на 09.01.2014 року, проведено не було.
Нагадаємо, що на початку грудня минулого року, у зв’язку з неналежним виконанням послуг з ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Новий рік розпочався низкою тяжких злочинів

Під час новорічно-різдвяних свят на охорону громадського порядку було задіяно близько тисячі працівників органів внутрішніх справ. Зокрема, в обласному центрі правопорядок підтримували 250 працівників міліції. Під час святкувань грубих порушень громадського порядку не допущено. Однак з початку нового року на території області скоєно низку тяжких та особливо тяжких злочинів, – повідомив начальник управління МВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Василь Фелик на прес-конференції в понеділок.

Так, в одному із сіл Галицького району було скоєно вбивство чоловіка, його дружині зловмисник заподіяв вогнепальні поранення. Зараз жінка перебуває на лікуванні, загроза її життю минула. Вже через кілька годин працівники міліції затримали підозрюваного у вчин ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Микола Вітенко, секретар Івано-Франківської міської ради

Різдво із присмаком революційності
Мені, як і кожному українцю, хочеться зустрічати Новий рік та Різдво Христове у мирному та радісному колі сім’ї, друзів та близьких. Кожен з нас у ці дні мріє про спокій та добробут. Ми бажаємо бачити перспективу власного життя та людей, що нас оточують. Натомість цьогоріч нас змусили думати про незакінчену боротьбу, про захист власних прав та свобод.
Рік минулий запам’ятається виявом сили українського народу й безпосередньо івано-франківської громади. Ми вийшли на відкриту боротьбу проти диктаторського режиму Януковича, який уявив себе всевладним царем з можливостями самостійно розпоряджатись на тільки ресурсами народу України й місцевих громад, а й людськими долями, правами людей. Ми не терпіли, коли кошти громади міста на ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Затримали розбійницю

В Івано-Франківську затримали жінку, яка намагалась пограбувати тютюновий кіоск.

Як повідомив заступник начальника міськвідділу міліції Володимир Гаврилаш, 9 січня о 6 год. 15 хвилин до чергової частини міліції надійшло повідомлення від кіоскерки фірми «Галичина Табак» про те, що, погрожуючи предметом, схожим на пістолет, невідома жінка намагалася заволодіти виторгом тютюнового кіоска на вулиці Короля Данила. Оперативно відреагувавши на виклик, патрульні, які перебували у тому районі, у дворах будинків на Південному бульварі затримали жінку 1976 року народження, у якої під час огляду вилучили перероблений для стрільби патронами сигнально-спортивний пістолет «Зоракі». За цим фактом порушено кримінальне провадження за статтею 187 частиною 1 «розбій» та  статтею 263.
Загалом, за інформацією В.Гаврилаша, впродовж минулого тижня до чергової частин ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Стихійна торгівля непоборна?

Ліквідувати стихійну торгівлю вимагає міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

Відповідні доручення під час вівторкової апаратної наради у міськвиконкомі мер ось уже вкотре дав керівництву міськвідділу міліції та міського управління торгівлі. За словами В.Анушкевичуса, у місті є достатньо ринків і вільних місць для торгівлі на них, однак продавці воліють торгувати не на відведених та облаштованих для цього місцях, а поблизу великих магазинів, торгових центрів і… ринків.
«У місті потрібно навести порядок зі стихійною торгівлею. У нас у кожному мікрорайоні є ринок. Навпроти залізничного відділення торгують біля супермаркету з землі, хоча поруч є базарчик, – зазначив В.Анушкевичус.– А навпроти драмтеатру скоро вже, мабуть, прилавки з’являться. Там уже стабільно стоять ящики. То хоч не з землі, а з ящиків торгують. Як так можна не ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Більше зарплати без конвертів

Торік сума легалізованої заробітної плати в Івано-Франківську перевищила мільйон гривень

Про це повідомила директор департаменту соціальної політики міськвиконкому Олександра Заклинська. Вона наголосила, що питання легалізації заробітної плати та дотримання законодавства про працю є актуальним, адже від рівня зарплати найманих працівників залежить надходження податку з доходів фізичних осіб – основного джерела наповнення місцевого бюджету.
За словами О.Заклинської, торік робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення обстежила 1436 суб’єктів господарювання щодо оформлення ними трудових відносин з найманими працівниками. Виявлено 1040 неоформлених належним чином найманих працівників. В результаті проведеної роботи з 978 працівниками були належним чином врегульовані трудові правовідносини. Сума легалізова ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Реконструкція Привокзального скверу виконана на 75%

Торік з ініціативи депутатів міської ради від ВО «Свобода» в Івано-Франківську започаткували програму реконструкції скверів.

Щороку у місті планували впорядковувати по одному скверу. Розпочали з Привокзального скверу, який перебував у вкрай занедбаному стані. Після реконструкції він мав стати окрасою Привокзальної площі та ще однією візитівкою міста. Адже Привокзальний сквер – це перше, що бачать гості Івано-Франківська, прибуваючи до міста залізничним чи автомобільним транспортом. Однак через перебої з фінансуванням казначейством робіт з реконструкції скверу торік її завершити так і не вдалось.
Як поінформували в міському управлінні капітального будівництва, яке є замовником робіт, наразі реконструкція Привокзального скверу виконана на 75%. Для завершення всіх передбачених проектом робіт необхідно орієнтовно ще 300 ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Місто найбільших інвестицій
Як повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик, за підсумками  дев’яти  місяців минулого року Івано-Франківськ отримав найбільшу кількість інвестицій – 84,2 млн. доларів США. Загальна ж сума інвестицій в економіку міста становить 280 млн.
Б.Білик також зазначив, що у перерахунку на душу населення, інвестиції склали 1153 долари США, що вище загальноукраїнського рівня, а загальнообласний рівень, до прикладу, склав 540 доларів.
Майже 80 % інвестицій минулого року були спрямовані в на освоєння нових видів продукції та створення нових робочих місць.
Переглядів: 714 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Реклама поповнила бюджет

Від плати за розміщення реклами міська скарбниця торік поповнилась на 2 млн. 452 тис. гривень.

Таку цифру озвучила директор міського рекламно-інформаційного центру Вікторія Шахоріна. Соціальної реклами, за її словами, торік у місті розмістили на 234 тисячі гривень. Зараз міська влада напрацьовує проект рішення, яким має врегулювати відсоток розміщення соціальної реклами. Адже, як зазначила В. Шахоріна, надмірне розміщення соціальної реклами таки призводить до зменшення надходжень до бюджету від реклами. Крім того, деяка начебто соціальна реклама має всі ознаки прихованої комерційної.
За інформацією В.Шахоріної, торік у місті виявили 89 випадків порушення порядку розміщення зовнішньої реклами, демонтовано 73 рекламних конструкції. Однак найбільшою проблемою для міського рекламно-інформаційного центру залишається демонтаж різноманітних вивісок ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Схід і Захід разом

Урочистою ходою, вічем та святковою академією-концертом відзначать в Івано-Франківську 95-у річницю проголошення Акту злуки Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки.

Як повідомив начальник відділу внутрішньої політики міськвиконкому Ігор Кінаш, різноманітні заходи з відзначення злуки ЗУНР і УНР триватимуть з 21 по 31 січня. Основні ж урочистості відбудуться наступного вівторка. 22 січня об 11.50 від адмінбудинку вирушить урочиста хода до колишнього будинку уряду ЗУНР в Станиславові на вулиці Грюнвальдській, де о 12.00 розпочнеться урочисте віче. А о 16.00 у приміщенні Центрального народного дому на вул. Шевченка, 1 розпочнеться святкова академія-концерт.
До кінця місяця святкові тематичні заходи, вистави, виставки, літературно-музичні композиції, приурочені 95-й річниці злуки ЗУНР і УНР, відбуватимуться у Центрі пат ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Майдан: один для всіх чи всі для одного?

Пішов 57-й день Майдану. За час його стояння – ось уже майже два місяці – центральний майдан Києва, що у ці дні  перестав бути простим географічним поняттям, з усіх боків обріс не лише барикадами, а й судовими справами, чутками, пересудами, прогнозами та, як не прикро, запитаннями без відповіді.

У світлі подій минулого тижня, до із самого початку актуальних «майданних» та «навколомайданних» питань: «Коли нарешті буде зверстано остаточний план дій?»,  «Потрібно чи ні вимагати дострокових виборів Президента/Верховної Ради?» та «Буде чи не буде від опозиції єдиний кандидат?», додалося ще одне: «Чи потрібні на Майдані громадські ради та організації?». Всерйоз ним задатися усіх змусив оголошений Громадською Радою Майдану ультиматум опозиції з вимогами висунути єдиного кандидата на президентських виборах, розпочати блокування ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Церкву заженуть у підпілля?

Поки на Прикарпатті проголосили 2014-й роком культури і думають, як його раціонально втілити у життя, то на вищому міністерському рівні діячі від культури одразу з початку нового року встигли наламати дров. Дещо незрозумілою є та ситуація, у котрій  під час відсутності міністра культури Леоніда Новохатька  (відзначає 60-річний ювілей за кордоном) його перший заступник Тимофій Кохан підписує лист, який керівництво УГКЦ сприйняло як реальну загрозу подальшого існування Церкви. Таким чином Міністерство культури виступило проти присутності духовенства на Майдані.

Цікавим є той факт, що лист завізований 3 січня. Нагадаємо, що усі державні установи перебували на вимушених новорічних канікулах із 1 до 7 січня включно. Справжнім різдвяним подарунком це стало для керівництва УГКЦ, оскільки до канцелярії курії Верховного архієпископа і Глави У ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Новий рік для української економіки

У минулому році Президент України Віктор Янукович уклав вигідні для України домовленості з Російською Федерацією, у результаті яких Україна отримала суттєву знижку на газ, кредит і можливості для розвитку стратегічно важливих галузей для економіки.

2013-й – рік ризику і перемог

Минулий рік пройшов під знаком зовнішньополітичних переговорів. Куди рухатися, що підписувати, які наслідки це матиме для економіки України – ось які питання були на порядку денному протягом всього року. Експерти у геополітиці заспокоювали «гарячі голови», які хотіли, аби Україна прямо у 2013-му хоча б якось приєдналася до ЄС, що геополітичний вибір – це не питання одноразового «так» або «ні», це складне балансування на межі «партнер»/«конкурент». Кожна держава, або наддержавне об’єднання (такі як Європейський або Митний союзи) намагаються задовольнити інтереси власної кра ... Читати далі »
Переглядів: 822 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

Подолати аутизм: місія складна, але здійсненна

Улаштувавшись за низеньким столиком, озброївшись ножицями, кольоровим папером та клеєм, дорослі й діти зосереджено майструють. Клаптик до клаптика, блискітка до блискітки – і ось на папері з’являється справжня казкова ялинка. Так у «Світанку», громадській організації, що підтримує дітей із аутизмом, минають зимові свята.  
Втім, невеличке свято у цих стінах вирує кожної суботи: батьки з усієї Івано-Франківщини разом з дітлахами поспішають у «Світанок», щоб гуртом провести кілька годин, поспілкуватися, отримати пораду, знайти вірне дружнє плече. Адже проблеми сімей, що виховують аутичну дитину, сторонній людині зрозуміти вкрай важко. У «Світанку» дітлахи знаходять компанію до гри, батьки – цінний досвід та підтримку людей, яким не з чуток відомо про всі клопоти та турботи тих, хто колись почув для свого малюка діагноз «аутизм».


Шлях до «Світ ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)

І владі, й опозиції

Степан Воляр,  кандидат економічних наук, академік української нафтогазової академії, понад 20 років працював в Івано-Франківському відділенні Всесоюзного науково-дослідного інституту організації, управління і економіки нафтогазової промисловості.
При розпаді СРСР у 1991 році зареєстрував свою приватну Лабораторію наукових досліджень і проектування  економіки (ЛаНДПЕ) та, виконавши відповідні дослідження, підготував «Основні напрями реформування нафтогазового комплексу України», які 18 грудня 1996 року були затверджені постановою КМУ. Однак, як він стверджує, через вплив лобістів кланово-олігархічного охвістя цю постанову не виконали.
Останні п'ятнадцять років Степан Воляр працює завідувачем кафедри менеджменту організацій «Галицької академії».
Викладені в статті його міркування можна вважати полемічними, однак вони є актуальними для етапу європе ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: bond | Дата: 16.01.2014 | Коментарі (0)