Середа, 24.04.2024, 22:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 09
Небо у клітинку
Як живеться в’язням в Івано-Франківському СІЗО?




Протягом 2012 року  пенітенціарна система  України залишалася на піку суспільної зацікавленості. Причому не тільки у журналістів, політиків та міжнародних місій, але й у звичайних громадян. Небувалу популярність і увагу тюремному відомству принесли не реформи і нові методи роботи, а життя й умови утримання лідерів опозиції. Відтоді українські СІЗО та ІТТ у фокусі інтересу громадськості. Усім цікаво, що ж відбувається за їхніми високими мурами, та яке воно – життя по той бік «колючки».
«Західний кур’єр» вирішив на власні очі побачити, як виглядає СІЗО зсередини. А принагідно детальніше розповісти читачам, що ж це за структура, яке її призначення і як там живеться затриманим.


Недовга процедура пред’явлення документів, обмінюємо мобільні т ... Читати далі »
Переглядів: 853 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Тарифні війни
Міські перевізники не хочуть возити франківців за дві гривні


Ймовірно, що вже незабаром ціни на проїзд в івано-франківських маршрутках підвищаться від 2 до 2,5 гривні. З цього приводу минулої п’ятниці в Івано-Франківську відбулися громадські слухання. Обговорення були хоч і не надто велелюдними, зате дуже емоційними.       

«За» вищий тариф
Здорожчання тарифу на проїзд у маршрутках міста, за словами перевізників, аж ніяк не висмоктане з пальця, а є результатом скрупульозних математичних розрахунків. Мовляв, зросли ціни на пальне та ремонти автобусів, на заробітну плату. Тож і тариф треба підвищувати. На боці власників франківських маршруток і місцева влада. Головні аргументи «за» підвищення вартості проїзду висловив заступник начальника відділу транспорту та телекомунікацій Івано-Франківська Володимир Чіх. Він пояснив:
«З 2009 ро ... Читати далі »
Переглядів: 876 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (1)

З сюрпризами і без...

Запропонований для розгляду на першому пленарному засіданні порядок денний 37-ї сесії депутати Івано-Франківської міської ради розглянули швидко і майже без зауважень. А ті питання, котрі вважали недопрацьованими, перенесли для слухання на друге засідання (8 серпня).

З самого ранку на депутатів чекали сюрпризи від громадян. Вже стало  традицією, коли на сесію міської ради приходять делегації стурбованих мешканців і вимагають розгляду їхнього питання в першу чергу.
Цього разу було одразу дві групки протестувальників – працівники міської станції швидкої невідкладної медичної допомоги та мешканці вулиці Мазепи. Із першими протестувальниками питання було вирішено буквально декількома словами, котрі для усіх прозвучали однозначно і зрозуміло: «Ви знаєте нашу позицію», – сказав міський голова, коли працівники «швидкої» покидали зал засідань. Про проблеми медиків читай ... Читати далі »
Переглядів: 739 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

За Божими законами

Одразу дві патріарші прощі відбулися днями на території Прикарпаття – у Крилосі та Гошеві. Прочани з усієї області взяли участь у Богослужіннях, які очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. У прощах взяли участь представники обласної та місцевої влади, народні депутати.

У своїй проповіді перед 20-ма тисячами вірних у Крилосі Блаженніший Святослав зробив акцент на здоров’ї. Зокрема, він відзначив: «Не може бути людина абсолютно здоровою, як і не може бути здоровим суспільство і народ, нація та держава, якщо вони не вірують у Бога». Глава УГКЦ наголосив, що його особливо тішить нинішня українська молодь, оскільки саме ця аудиторія є найбільш допитливою та завжди найкраще сприймає його послання. Відтепер кожного року в першу неділю серпня у Крилосі буде проходити патріарша проща за участю Блаженнішого Святослава.
У Гошеві традиційно 5 серпня відбулись урочистості з ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Віктор Рахміль очолив Головне управління Міндоходів в Івано-Франківській області

На урочистій нараді під головуванням заступника Міністра доходів і зборів України Андрія Ігнатова відбулося офіційне представлення начальника Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктора Рахміля, начальника Івано-Франківської митниці Міндоходів Валентина Семенова та заступника начальника головного управління – керівника слідчого підрозділу фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів Василя Роїка.

У нараді взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Олександр Левицький, керівний склад Головного управління Міндоходів в області, Івано-Франківської митниці Міндоходів, державних податкових інспекцій області та митних постів Івано-Франківської митниці Міндоходів, &n ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Андрій Тютюник, депутат міськради, фракція ВО «Свобода»



Рівні права –  рівні можливості
Літо – період відпусток для кожного. Щоправда, кожен проводить його по-своєму: хтось збирає валізи на моря, хтось розпочинає ремонти, інші відвідують закордонні місцини. Для мене ж традиційно літні дні проходять у теплому колі друзів, адже щорічно беру участь у літньому таборі Мальтійської Служби Допомоги. Постійними учасниками цього табору є люди з обмеженими фізичними можливостями. І кожного разу захоплююся завзяттям цих людей, їхньою працею над собою. Вони по-особливому щиріші, добріші та набагато активніші, і, щонайголовніше, – абсолютно повноцінні! Вони можуть танцювати, співати, плавати, пересуватися та жити на повну!
Повернувшись із табору, зійшовши на вокзалі, я помітив те, що на перший погляд для звичної, здорової людини – абс ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Розпочалося будівництво нового цементного заводу



На ПАТ «Івано-Франківськцемент» відбулася заливка першої опори обертової печі нового цементного заводу. Процес будівництва урочисто запустили голова спостережної ради ПАТ «Івано-Франківськцемент» Микола Круць та голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, – інформує прес-служба ОДА.

Реалізація цього проекту, за словами Миколи Круця, дозволить збільшити річний обсяг виробництва цементу ще на 1 мільйон тонн,  знизити собівартість виробництва цементу та значно розширити асортимент так званих спеціальних цементів. Між ПАТ «Івано-Франківськцемент» та п’ятьма банками завершено переговори про фінансування представленого в квітні проекту. Свою участь у фінансуванні будівництва нового заводу підтвердили Світовий Банк, Європейський ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Як пороблено

Франківські виробники програють державні тендери на поставки у бюджетні установи міста через високі ціни. Натомість, виграють  їх підприємці з інших районів області.

«Наприклад, у тендері на продаж масла і молока в управлінні освіти перемогли галицькі бізнесмени, які жодного разу не брали участі ні в яких тендерах, – повідомив під час наради у міського голови начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківська Богдан Білик. – Я навіть не знаю, де вони ту продукцію виробляють, бо галицький молокозавод працює через місяць. Але вони, тим не менше, виграли».
Таку невтішну для міських виробників картину Богдан Білик пояснює тим, що виграють у тендерах зазвичай ті бізнесмени, що пропонують меншу за конкурентів ціну на товар.  
«А це здебільшого підприємства, що виробляють малий обсяг продукції і не платять ПДВ. І за рахунок демпінгу ск ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Нічні бунтарі
У ніч з 5 на 6 серпня мешканці Івано-Франківська перекрили дорогу на розі вулиць Івасюка – Симоненка.
Про це у вівторок на оперативній нараді в міськвиконкомі розповів перший заступник міського голови Зіновій Фітель. Причина конфлікту – нова автостоянка, яку облаштовують у городян під вікнами на вулиці Симоненка, 111. Невдоволені таким сусідством мешканці вдалися до акції протесту – перекрили проїжджу частину вулиці Івасюка. Однак бунтувати вирішили нестандартно – вночі.
«Я розумію, люди мають право знати, мати доступ до інформації, але в 23-й перекривати автомагістраль – це вже ні в які рамки не входить. Це ж об’їзна дорога! Хто буде відповідати, якщо щось, не дай Бог?.. У нас там такі випадки були, що...», – нарікав віце-мер.
Але незважаючи на ризикованість, авантюрний метод бунту дав свої плоди. Зіновій Фітель доручив керівнику муніципальної інспекції з благоустрою Сте ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Стоїть, але не блимає
Щоб світлофор на перехресті Галицької–Дністровської знову запрацював, треба 27 тисяч гривень.
Цю цифру озвучив начальник комунального підприємства «Міськсвітло» Юрій Волошанський під час вівторкової наради у мера. За словами комунальника, саме така сума потрібна підприємству для капітального ремонту світлофора на вулиці Дністровській, що вже місяць, як вийшов із ладу. Полагодити регулятор руху із власної кишені «Міськсвітло» не може через брак коштів.
«Я подав службову записку Віктору Андрюсовичу, але наскільки мені відомо, місто гроші на заміну контролера не виділило», – бідкався Волошанський. Проте зазначив: склавши руки франківські комунальники не сидять.
«Ми взяли старі контролери з інших світлофорів і пробуємо скласти з них один», – переконував головний світловик міста.
Оцінивши такі зусилля комунальників, перший заступник міського голови Зіновій Фітель ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (1)

ЗАПИТУЙТЕ –ВІДПОВІДАЄМО

На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр»  Вадим  Войтик.
— Чи мають право сусіди проводити гучні ремонтні роботи в суботу? Яким може бути максимальний рівень шуму?
— Відповідно до закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21.00 до 8.00, а у святкові та неробочі дні — цілодобово. Якщо ж власник або орендар приміщень хоче здійснювати ремонтні роботи у святкові і неробочі дні, то для цього він повинен отримати дозвіл мешканців усіх розташованих поблизу квартир.
Також у житлових будинках та прибудинкових територіях з 22.00 до 8.00, тобто у нічний час, заборонено голосно співати і кричати, використовувати апаратуру для відтворення звуку та інші джерела побутового шуму. Не можна також запускати феєрверки і ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Продана сільрада
Адмінбудинок у центрі Пукова став каменем спотикання між місцевою владою та фактичним новим власником будівлі

Майже два роки, відколи господарем приміщення Пуківської сільської ради Рогатинського району став фермер із Стратина Ігор Валько (за документами його брат Андрій), тягнуться судові справи. Сільська влада вимагає у судових інстанціях визнати незаконним факт купівлі-продажу приміщення. Проте за їхніми плечима лише гіркий досвід розчарувань – усі рішення судів різних інстанцій не на користь сільради. Тепер тут сподіваються, що зможуть добитися правди у Верховному Суді України, куди готуються подавати апеляцію. Тим часом пан Валько запевняє, що він так просто не подарує приміщення, оскільки став його власником на законних підставах.

У позовній заяві, котру керівництво села подавало до Господарського суду Івано-Франківської області, вказано, ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

На Прикарпатті «економлять»

Впродовж травня-липня шість груп волонтерів – екокоманди – з Івано-Франківська брали участь в апробації пілотної україно-шведської програми «Стале домогосподарство». Цими днями відбулася зустріч команд з керівниками програми, на якій обговорили перші результати освоєння сталого стилю життя.

Серед учасників адаптаційних екокоманд – представники ОСББ, підприємці, викладачі, домогосподарки та пенсіонери, які протягом трьох місяців у повсякденному житті практично застосовували поради програми щодо енергозбереження, скорочення відходів, сортування сміття, зменшення водокористування, стежили за безпекою своєї оселі.
«Прислухаючись до простих порад посібника екокоманди, при цьому ні в чому себе не обмежуючи, вдалося за місяць більш ніж вдвічі зменшити витрати лише на електроенергію: у травні заплатила 47 грн. 50 коп., а у червні – 21 грн. 83 коп ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Щоб слово «будівельник»  у всі часи звучало гордо

Цієї неділі за традицією відзначатимуть свій професійний день представники будівельної галузі. Будівельники належать до найбільш мирних професій на землі. І незважаючи на економічні кризи різних часів, вони продовжують споруджувати житло, соціальні об’єкти,  продовжують дарувати людям новосілля…    

За даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області, в останні 10 років в Івано-Франківську спостерігалася позитивна динаміка введення в експлуатацію житла (за винятком кризового 2008 року). Протягом 2002-2012 рр. на території Івано-Франківської міської ради введено в експлуатацію 1726,5 тис. м2 житла. Найвищий показник досягнуто у 2011 році, коли було введено рекордну кількість загальної житлової площі – 297,15 тис. м2.
Правда, у 2012 році відбулося незначне зниження будів ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Щоб вас зрозуміли правильно…

Поширюючи власний товар за межі рідної країни, виробники часом навіть не замислюються над тим, якого відтінку може набути його назва чи слоган,  якщо їх невдало перекласти. Причиною казусу може стати як дослівний переклад, який часто не відповідає первинній ідеї авторів, бо кожна мова має свої особливості, так і слово, що однаково звучить на кількох мовах, але має різне значення. Навіть саме трактування тексту  часто призводить до непорозумінь…


•    Компанія General Motors зробила невдалу спробу вивести на ринки Латинської Америки свій новий автомобіль Chevrolet Nova. Як виявилось згодом, No va в перекладі на іспанську означає «Не може рухатись».
•    Фірма Gerber почала розповсюджувати продукт дитячого харчування в Африці. На коробці було зображене немовля, що усміхається. Маркетологи Ge ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську засудили наркоторгівців

Івано-Франківським міським судом винесено вирок трьом жителям обласного центру Прикарпаття. які впродовж тривалого часу здійснювали незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів.

На лаву підсудних Івано-Франківського міського суду потрапило троє івано-франківців 1988 р.н., 1990 р.н. та 1992 р.н., яким досудове слідство інкримінувало збут наркотичних засобів в місцях масового перебування  громадян організованою групою, незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту наркотичних засобів, психотропних речовин, особливо небезпечних наркотичних засобів, незаконний збут наркотичних засобів повторно особою, яка раніше вчинила злочини, передбачені ст. ст. 307, 309 КК України.
Під час судового слідства було встановлено, що на початку квітня 2011 року цю організ ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Сусід-помічник виявився злодієм
Днями в чергову частину Рогатинського РВ надійшло повідомлення від пенсіонерки села Діброва Рогатинського району про те, що сусід викрав у неї футляр з грошима в сумі 5500 грн.
Як з’ясувалось, чоловік не працює, а на прожиття заробляє тим, що допомагає людям у селі по господарству, за що отримує гроші. Тому жінка й звернулась до нього допомогти винести їй меблі з однієї кімнати в іншу, він без вагань погодився. Накриваючи поліетиленовою плівкою кахельну пічку, побачив на ній круглий футляр, який поклав собі у кишеню. Зробивши всю роботу, зловмисник пішов додому. По дорозі він відкрив футляр та побачив там гроші, які витягнув, а футляр викинув у річку.
Працівники міліції затримали чоловіка, коли той повернувся з Івано-Франківська. За півдня 50-річний односельчанин встиг витратити певну суму грошей на власні потреби.
Під час спілкування з право ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Сусід-помічник виявився злодієм
Днями в чергову частину Рогатинського РВ надійшло повідомлення від пенсіонерки села Діброва Рогатинського району про те, що сусід викрав у неї футляр з грошима в сумі 5500 грн.
Як з’ясувалось, чоловік не працює, а на прожиття заробляє тим, що допомагає людям у селі по господарству, за що отримує гроші. Тому жінка й звернулась до нього допомогти винести їй меблі з однієї кімнати в іншу, він без вагань погодився. Накриваючи поліетиленовою плівкою кахельну пічку, побачив на ній круглий футляр, який поклав собі у кишеню. Зробивши всю роботу, зловмисник пішов додому. По дорозі він відкрив футляр та побачив там гроші, які витягнув, а футляр викинув у річку.
Працівники міліції затримали чоловіка, коли той повернувся з Івано-Франківська. За півдня 50-річний односельчанин встиг витратити певну суму грошей на власні потреби.
Під час спілкування з правоохоронцями ві ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)

Швидка медична допомога повинна працювати у звичному режимі

«Запроваджена злочинним урядом медична реформа несе загрозу не тільки для працівників «швидкої» тотальним скороченням, а й для самих прикарпатців, які втратять можливість користуватися послугами медиків у повній мірі. Наша позиція – аби станції швидкої працювали у звичному режимі», – саме так висловився народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків, коментуючи звернення лікарів до депутатів міської ради.

На чергову сесію Івано-Франківської міської ради завітали працівники станції медичної допомоги Івано-Франківська. Медики шукали підтримки у депутатів щодо можливого скорочення внаслідок запровадження реформи.
Народний депутат України Руслан Марцінків цілком погоджується із занепокоєнням людей у білих халатах, адже, за словами «свободівця», така реформа може стати масштабним вибухом і для ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Додав: bond | Дата: 09.08.2013 | Коментарі (0)