Четвер, 28.03.2024, 10:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 04
Як вставав Франківськ



Всеукраїнська акція протесту «Вставай, Україно!», політичною метою якої є відставка Президента Віктора Януковича, триватиме два місяці і завершиться маршем у Києві. 28 березня акція пройшла в Івано-Франківську. До цього мітинги у рамках акції «Вставай, Україно!» вже відбулися у Вінниці, Ужгороді та Львові. Їх очолили Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Саме в Івано-Франківську вперше до акції приєднався Віталій Кличко.
Від пам'ятника Іванові Франку марш рушив до Вічевого майдану, де відбулося громадське віче. Попереду колони учасники тримали плакати: «Героям УПА – слава! Українцям – сильну державу!», «Одна мова! Одна нація! Один Бог! Одна Україна!», «Бандера й Шухевич – Герої України!». Дорогою активісти скандували: «Бандитам – тюрми!», «Януковича – геть!», «Україна – понад усе!». Подекуди складалося враження певного де-жавю десятирічної ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

«Міс України» стала франківчанка Ганна Заячківська



Минулими вихідними в Києві у досить кулуарній обстановці обирали «Міс України-2013». А Івано-Франківськ мав до цієї події прямий стосунок: найкрасивішою дівчиною України визнано нашу землячку, вихованку школи краси «Ювента» 20-річну Ганну Заячківську.

Наш кореспондент поспілкувався з керівником «Ювенти» Тетяною Терсеновою-Заводовською. Ось що пані Тетяна розповіла читачам «Західного кур’єра»:
 «Я надзвичайно рада за Аню, яку визнали «Міс України» за її природню красу – зовнішню і внутрішню. Це заслужено і справедливо, і дівчина справді заслуговує цього, бо володіє багатьма чеснотами, які не купиш за гроші. Аня зростала у скромній простій сім’ї. Батько – звичайний будівельник, зараз пенсіонер; мама – техпрацівниця у школі. Батьки виховали дівчину  глибоко віруюч ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Мости вистоять?

Чутки про аварійний стан транспортних мостів через ріки Бистрицю Солотвинську та Бистрицю Надвірнянську в Івано-Франківську перебільшені.

У цьому запевнив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськвиконкому Юрій Щочкін.
За його словами, такі чутки виникають періодично. Очевидно, це пов’язано з тим, що під час повені 2008 року, перший заступник міського голови Зіновій Фітель прийняв рішення закрити для проїзду транспорту міст через Бистрицю Солотвинську на вулиці Галицькій начебто через його аварійність.
«Тоді це було правильне рішення, – каже Ю.Щочкін. – Вода прибувала, людям було цікаво, вони скупчувалися на мості, перехилялися через перила, дивилися, фотографували, знімали на відео. Щоб запобігти можливій трагедії, міст треба було закрити. Навіть під приводом того, що він аварійний».
Зараз же, за ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Курс – на роботу
Цього тижня комунальники відновлять ремонти доріг і розпочнуть підготовку Івано-Франківська до Великодніх свят та Дня міста.
Про це повідомив заступник міського голови-директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Микола Саєвич.
За його словами, у понеділок відбулась нарада щодо відновлення ремонтів доріг, їх черговості та визначення методів ремонту у кожному конкретному випадку.
«Бригади дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління уже працюють на дорогах. Ями засипають щебенем, – сказав у вівторок, 2 квітня, М.Саєвич. – Завтра, за сприятливої погоди, будуть їх заробляти холодним асфальтом. Як тільки дороги висохнуть, розпочнемо поточні ремонти із застосуванням гарячої асфальтобетонної суміші».
«Є ділянки доріг, які латати нема змісту, – каже перший заступник міського голови Зіновій Фітель. – Треба брати ділянки по 50-60 метрів, заганяти ... Читати далі »
Переглядів: 729 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Місто розквітне
До Великодніх свят і Дня міста комунальники мають намір заквітчати центральну частину Івано-Франківська.
Про це повідомив керівник міського «Зеленого господарства» Василь Федів. За його словами, наразі бригади підприємства у місті обрізають і формують крони дерев. Згодом, коли остаточно зійде сніг, прибиратимуть і впорядковуватимуть міські сквери, доглядатимуть за цибулинами нарцисів і тюльпанів. «Якщо більше не падатиме сніг, то до свят вони мали б розцвісти», – каже В.Федів.
Водночас він додав, що до Великодня на світильниках у центрі міста розмістять 200 ваз, у які висадять 6,1 тисячі штук квітів. Загалом же у місті мали б розцвісти 120 тисяч квітів на квітниках площею у 2 тисячі 270 квадратних метрів. «Щороку нам зменшують фінансування на озеленення, і якщо так буде й далі, то всі ці квітники доведеться засіяти травою і перетворити на газони», – попередив керівник «Зел ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Не може бути!
Івано-Франківські комунальники оголосили конкурс на вивезення сміття з неіснуючих вулиць.
Саме до такого висновку можна дійти, уважно прочитавши офіційне оголошення про проведення конкурсу на вивезення ТПВ, опубліковане на офіційному сайті міськвиконкому та у газеті «Західний кур’єр».
Не вірите? Будь ласка, читаймо разом: лот №2 – вулиця Кобилянська! Де ця вулиця? Вулицю Кобилянської можна знайти на карті Івано-Франківська, а Кобилянську? Звідки ж вивозити сміття?
Або лот №7 – вулиця Будівельників. Дійсно, була колись у Івано-Франківську вулиця з такою славною назвою, якою увіковічнили тих, хто розбудовував місто, зводив нові мікрорайони. Але ж її давно переіменували і присвоїли офіційну назву «вулиця імені Івана-Павла ІІ». У тому ж лоті №7 знаходимо і вулицю Трускавецьку, яку свого часу теж переіменували на вулицю імені патріарха Йосипа Сліпого. Навіть меморіальну дошку патріарху на одному ... Читати далі »
Переглядів: 794 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Пасажири знають краще…

Після публікації інформації «Транспорт заховають у кишені» до редакції звернулися кілька голів будинкових комітетів, які вважають, що департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку вибрав не зовсім правильні  пріоритети у програмі облаштування зупинок громадського транспорту на 20013-14 роки.

Зокрема, голови будинкових комітетів будинків № 32 і №30 на вул. Надвірнянській та № 45 на вулиці Хоткевича просять за рахунок коштів міського бюджету, виділених на Програму облаштування зупинок громадського транспорту на 2013-2014 роки, облаштувати зупинки громадського транспорту у мікрорайонах вулиць Нової-Хоткевича-Надвірнянської-Паркової.
«Цими зупинками користуються близько 20 тисяч мешканців мікрорайонів, а вони не відповідають правилам благоустрою, санітарним нормам і небезпечні для пасажирів», – пишуть вони. Так, зупинка «Трускавецька» обслугову ... Читати далі »
Переглядів: 693 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Андрій  Тютюник, фракція ВО «Свобода»


Громадська ініціатива – це новий спосіб вирішення старих проблем


З приходом у Івано-Франківську міську раду молодих людей із зовсім іншим мисленням і баченням розвитку міста багато чого змінилося. Саме молоді депутати хочуть донести до громади  міста розуміння співучасті. Адже ніхто не зробить ремонт під’їзду, не замінить труби чи двері, не вирішить будь-яку іншу проблему без ініціативи самих мешканців.  Громадська ініціатива – це новий спосіб вирішення старих проблем. За період своєї депутатської діяльності я дійшов висновку, що людей потрібно активізовувати для того, щоб вони не просто чекали, що хтось почне вирішувати їхні проблеми, а самостійно бралися за їх вирішення. Саме конкретна людина з конкретними прагненнями, проблемами та планами має підштовхнути інших до втілення з ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Чуже замість свого

Місцеві підприємства харчової промисловості мають проблеми зі збутом своєї продукції у супермаркетах.

Про це повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик.
За його словами, місцеві товаровиробники реалізують свою продукцію через 93 фірмові магазини і співпрацюють з багатьма закладами торгівлі міста та області, але 60% продукції на прилавках івано-франківських магазинів – імпортні або завезені з інших регіонів. «Якість харчування – зараз питання номер один,  – каже Б.Білик. –  Продукція івано-франківських товаровиробників досить якісна, але її мало на прилавках».
Найбільші ж проблеми у місцевих товаровиробників зі збутом своєї продукції через супермаркети. «Більшість з них не місцеві і продукція до них постачається централізовано, – зазначив Б.Білик. – Місцева ж продукція – це для н ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Жага знань
У зовнішньому незалежному оцінюванні знань цього року візьмуть участь 93% івано-франківських одинадцятикласників.
Про це повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. За її словами, на участь в ЗНО-2013 зареєструвалося 1272 випускники 11-х класів, що становить 93%. У Івано-Франківську буде 15 пунктів тестування, де загалом складатимуть ЗНО понад п’ять тисяч учасників з обласного центру та районів області.
Серед особливостей цьогорічного ЗНО Н.Микула назвала те, що до нього включили предмет «зарубіжна література», випускники зможуть обирати для тестування не п’ять, як було досі, а чотири предмети і всі учасники ЗНО проходитимуть обов’язкову процедуру перевірки металодетекторами, щоб унеможливити користування під час тестування мобільними телефонами.
Основна сесія ЗНО-2013 відбуватиметься з третього по 27-ме червня, а додаткова – з четвертого по 11-те ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Шумне сусідство
Розважальний заклад на вулиці Миру допікає тамтешнім жителям




Люди скаржаться на розташоване у прибудові до їхньої багатоповерхівки (Миру, 90) кафе «Софіївка», де, за їхніми словами, час від часу відбуваються  гучні застілля, що не дають їм спати ночі напроліт. Дирекція закладу своєю чергою переконує, що правопорушення у роботі кафе востаннє були зафіксовані ще влітку, тобто майже рік тому, а сьогодні «Софіївка» працює виключно у дозволеному законодавством режимі роботи.

Гей, забава…

Розпочалося «шумне» сусідство ще торік улітку. Спочатку, як розповідають жителі нижніх поверхів будинку по вул. Миру, 90, музика в кафе, що знаходиться поряд у прибудові, грала просто гучно, згодом в хід пішла «жива», а у червні, коли в «Софіївці» почали справляти  весільні бенкети, «дискотека» не припинялася ... Читати далі »
Переглядів: 934 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

ЗАПИТУЙТЕ –ВІДПОВІДАЄМО

На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр»  Вадим  Войтик.

— Раніше ЖЕКи засвідчували заяви та довіреності громадян. Чи надають такі послуги посадовці ЄРЦ?
— За місцем проживання може бути засвідчена довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо). (Ст. 245 ЦПКУ)
Місце проживання — житловий будинок, квартира, приміщення, де строком понад 6 місяців на рік проживає фізична особа, до паспортного документа якої про це внесено відповідні відомості (постанова КМУ від 09.08.2005 N 720).
Посадовими особами ЄРЦ можуть засвідчуватись довіреності та підписи на заявах виключно щодо осіб, чиє місце проживання розташовано в будинках, що перебувають в управлінні підприємства. Плата за такі послуги не стягується.
— Чи може ЄРЦ засвідчити розписку?
... Читати далі »
Переглядів: 692 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Громадська рада ЄРЦ обговорювала проблеми прибирання та ліфтів

29 березня відбулось чергове засідання Громадської ради ЄРЦ. Члени ради обговорили питання прибирання прибудинкових територій, обслуговування ліфтового господарства. Також обговорювалось питання застосування енергозберігаючих технологій.

Це вже третє засідання консультативно-дорадчого органу, створеного при «Єдиному розрахунковому центрі» восени минулого року. Головним завданням ради є допомога муніципальному управителю в ухваленні ключових рішень.
Зокрема, рада заслухала інформацію начальника Житлово-експлуатаційної організації №9  Любов Андрусяк щодо надання послуги із прибирання прибудинкової території, механізмів та шляхів вдосконалення надання послуги.
Члени громадської ради виступили з пропозиціями покращення надання послуги з прибирання прибудинкової території, зокрема щодо закріплення двір ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Нема на то ради…

«Секретаріат Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України стривожений черговим проявом нездорових стосунків між органами місцевого самоврядування Прикарпаття та комунальними ЗМІ», – йдеться в заяві, схваленій секретаріатом Івано-Франківської  обласної організації Національної спілки журналістів України.

«У п’ятницю, 29 березня, під час звіту перед депутатами обласної ради головних редакторів комунальних ЗМІ, заснованих Івано-Франківською обласною радою, стався безпрецедентний за останнє 20-річчя випадок огульного зневаження журналістської праці з боку окремих депутатів.
Найприкріше, що приклад у цьому подали самі ж депутати-журналісти. Спочатку депутат Дмитро Захарук, який свого часу доклав чимало зусиль до створення першої в Україні демократичної газети «Галичина», фактично піддав обструкції своє дітище. Попр ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

«Тріумф десятиріччя» пройшов тріумфально
Івано-Франківськ вшанував своїх лідерів економічного розвитку




Десятий раз в Івано-Франківську пройшла церемонія вшанування лідерів економічного розвитку «Тріумф». Вона була особливою – адже цього разу вшановували кращих з кращих за десятиріччя. Саме тому в залі обласного музично-драматичного театру панувала піднесена, урочиста атмосфера, лейтмотивом якої було возвеличення людей праці. А підтримували її ведучі – акторка обласного муздрамтеатру ім. І.Франка Галина Баранкевич і тричі ведучий акції «Тріумф» заслужений артист України Євген Нищук. Музичний супровід вдало здійснював муніципальний естрадно-симфонічний оркестр під орудою Валерія Чикириса.   
Своє мистецтво переможцям у тринадцяти номінаціях дарували фіналіст телепроекту «Голос країни. Діти» калушанин Юрій Привика, учасниця телепроект ... Читати далі »
Переглядів: 948 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Івано-франківська Італія
Чи можна в нашому місті скуштувати справжню піцу?


Якщо пройтися центром Івано-Франківська, можна відразу й не зрозуміти, де знаходишся — на Прикарпатті чи у сонячній Італії. Адже вивіски «Піцерія», «Піца» рясно прикрашають вулиці нашого міста. Звичайно, Івано-Франківську поки що далеко до батьківщини цієї славетної страви — Неаполя, де знаходиться близько 800 піцерій. Але можна все ж з упевненістю стверджувати: іванофранківці таки «присіли» на італійську кухню. Однак чи реально спробувати в місцевих закладах справжню піцу?

Справжня піца — яка вона?
«Піцу споконвіку готували в печі на дровах», — зауважує пан Андрій, директор івано-франківської піцерії «Florens». — «А тому саме такий спосіб випікання можна вважати класичним. Тісто для піци найчастіше просто розтягують руками, рідше розкачують качалкою. В італійських ресторанах кухарі-піцейоли часом влашто ... Читати далі »
Переглядів: 985 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Ольга СЛОНЬОВСЬКА:
«Казок наша молодь читати не буде»




Своїм романом «Дівчинка на кулі» Ольга Слоньовська змінила уявлення деяких наближених до літературних кіл діячів про те, якою насправді має бути література. Про цей твір заговорили як про нове явище у написанні біографічних творів, а ще у Ольги Володимирівни появилося чимало заздрісників. І все через перемогу у «Коронації слова». Втім, вона, професор кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, не звертає на це уваги, а продовжує працювати. І вже цього року сподівається випустити у світ нове дітище – продовження «Дівчинки на кулі». Тим часом ми запросили пані Ольгу до розмови про літературу, адже її «коронований» твір став найбільш популярним серед молоді.


– Пані Ольго, ваша книжка наробила чимало шуму серед читачів та літе ... Читати далі »
Переглядів: 1112 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Від Карпат до Паміру
Сорок років тому «Спартак» дебютував у першій всесоюзній лізі


«Для нашої команди побачення з першою лігою було радісною, хвилюючою і трохи... тривожною подією. Ставало приємно від думки, що тепер про «Спартак» знатимуть, так би мовити, у всесоюзному масштабі. Але одночасно кожен розумів, що новий сезон не буде безтурботною прогулянкою від Карпат до Паміра, і ніхто на футбольному полі не зважатиме на те, що ти дебютант», – ділився своїми переживаннями від дебюту «Спартака» в першій лізі наставник команди Віктор Лукашенко.


Клопотів у підготовчий період не бракувало. Річ у тім, що, здобувши перемогу в перехідних матчах 1972-го року над ризькою «Даугавою», а разом з нею – путівку в першу лігу, франківці зіткнулися з великими кадровими проблемами. Одразу чотирьох футболістів «основи» – Тараса Белея, Валерія Голубцова, Степана Рибака та Юрія Іванова… рекрутували до лав рад ... Читати далі »
Переглядів: 1239 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Чортова дюжина
Визначився склад учасників чемпіонату Івано-Франківщини з футболу 2013 року. Бажання виступати в провідному дивізіоні виявили 13 клубів. Старт змагань запланований на 14 квітня.
В останні роки учасниками змагань майже незмінно були 16 команд. Такою ж планувалася їх кількість і тепер. Однак троє учасників, зваживши на свої можливості, вирішили виступати у другому дивізіоні.
Як ми вже повідомляли, вкотре відмовилися від підвищення у класі «Карпати» з Кут. З власної ініціативи сходинкою нижче опустилися городенківський «Пробій» і «Прут» з Делятина, котрий через невідповідність стандартам власної арени проводив свої матчі у Яремче. Водночас після певних вагань підвищується в класі отинійська "Славія".
Отже, на старт нового футбольного сезону в першій обласній лізі планують вийти такі колективи (за абеткою): «Газовик» Богородчани, «Гал-Вапно» Галич, «Гуцульщина» Косів, «Карпати» Коломия, «Карпати» Яремче, «Кроно-Карпати» Брошнів-Осада, «Нафтовик» Долина, «Теплов ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Стартує плей-офф чемпіонату

Цієї неділі стартує другий етап чемпіонату баскетбольної суперліги України. Франківська «Говерла», котра посіла у регулярній першості восьму сходинку, зустрінеться з переможцем першого раунду – столичним «Будівельником». Ця дуель стартує в понеділок.

На відміну від попередніх сезонів, коли серії тривали до трьох перемог однієї з команд, нині суперники змагатимуться до чотирьох звитяг. Протистояння розпочнеться на майданчику більш рейтингового клубу (два поєдинки). Господарем двох наступних стане слабкіший колектив…
«Говерла» і «Будівельник» зіграють у Києві 8 і 10 квітня, в Івано-Франківську – 15 і 17 числа відповідно. Далі (за потреби) матчі відбуватимуться за таким графіком: 20-го – Київ, 22-го – Івано-Франківськ і 24-го – знову Київ.
В цьому сезоні суперники зустрічалися тричі, і незмінно перемагали господарі: в Києві – 92:84 і 92:79 ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Невтомний ветеран

Своєрідно відзначив свій 66-й день народження спортсмен-ветеран з Івано-Франківська Василь Кричун. Разом з любителями спортивного туризму він піднявся на найвищу вершину Українських Карпат – гору Говерла.

І хоч погода була не дуже сприятливою (вітер, мороз, снігові намети), задоволення від чистого гірського повітря, сонця навколишньої природи було надзвичайне. Зазначимо, то було ювілейне, десяте сходження, яке з 2004-го щороку організовує федерація спортивного туризму Львівщини. В сходженні взяли участь майже 350 чоловік з усіх куточків України, а також наші сусіди з Польщі.
До цього нев’янучий спортсмен здобув серію перемог у ветеранських турнірах з легкої атлетики – відкритій першості Києва та чемпіонаті України. Змагання проходили з інтервалом у кілька тижнів в манежі Республіканського вищого училища фізичної культури і спорту. Загалом на двох т ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Час фіналів

Завершився перший етап чемпіонату Івано-Франківщини з волейболу. Найцікавішим в останній день регулярної першості було протистояння калуського «Нафтохіміка» і бурштинського «Західрембуду», які мали визначити фіналіста в особистій зустрічі.

Напередодні бурштинці поступалися калушанам одним заліковим балом, тож їм була необхідна тільки перемога (з будь-яким результатом). Гості досягли свого у напруженому п’ятисетовому поєдинку (28:26, 21:25, 22:25, 25:18 і 15:10). Відтак, набравши однакову кількість очок з «Нафтохіміком», «західрембудівці» обійшли конкурента за кращим співвідношенням партій – 1,41 супроти 1,38.
В останньому турі фінальну путівку оформив також галицький «Володар». Суперниками представників Галицького району у вирішальних матчах стануть долинський ЛВУМГ і СК «Залуччя» з Снятинщини, які достроково оформили свій вихід у другий раунд.  
... Читати далі »
Переглядів: 640 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)

Для кого драма, а для кого свято

1 квітня в книгарні «Є» арт-центру «Гармидер» в Івано-Франківську відкрилася персональна виставка колажів молодої талановитої художниці Ірени Хованець під назвою «Драма відчуження». Це своєрідний калейдоскоп фрагментів кінострічки, що складається з 25-ти колажів. Він відображає всі ті речі, які в останні кілька років були поряд і впливали на життя та навколишнє середовище.

Назва виставки відображає внутрішнє бажання відмежуватися від емоційного дуалізму навколо, від меркантильності світу, від неспроможності людей дослухатися до себе. Художниця не боїться залишитися наодинці з собою. Таким чином вона намагається очистити свій внутрішній світ, прагне чинити спротив діючій соціальній машині у пошуках справжності.
«Назву присвячено відомому італійському кінорежисеру Мікеланджело Антоніоні, фільми якого відображають відчуження людини в соці ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 04.04.2013 | Коментарі (0)