П`ятниця, 29.03.2024, 07:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28
Муніципальна аптека: довіряти чи перевіряти?
«ЗК» аналізував, як працює новостворений проект влади «для людей»




Середнє і старше покоління жителів Івано-Франківська добре пам'ятають ті часи, коли у місті лікарські препарати можна було придбати лише у державних аптеках. Але в останні два десятиліття ситуація змінилася з точністю до навпаки і приватні аптеки та аптечні пункти вщент заполонили фармацевтичний ринок. Зокрема, на Прикарпатті  сьогодні зареєстровано майже тисячу аптек та аптечних складів, і з них жодної комунальної.
І от на початку листопада минулого року, під вивісками деяких франківських аптек з’явився напис: «Муніципальна аптека. Мінімальні ціни». У ЗМІ новина про нові фармамаркети з граничною роздрібною націнкою на ліки лише 15% розлетілася блискавично, проте громаду не надто заінтригувала, бо ж не так давно у місті « ... Читати далі »
Переглядів: 1105 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Хто в місті господар?
Міська рада знову визнала роботу міськвиконкому незадовільною  і вказала на неефективність роботи міського голови


У вівторок розпочала свою роботу 34-та сесія Івано-Франківської міської ради. У ній уже традиційно взяли участь народні депутати від ВО «Свобода» Олександр Сич та Руслан Марцінків, до яких вперше приєднався Роман Чернега від партії «УДАР  Віталія Кличка». 39 питань порядку денного депутати міськради одразу вирішили поділити на два пленарні засідання. Питання про новий персональний склад міськвиконкому у порядку денному не було.

Ветеранське слово

Перед початком сесійного засідання слова від імені ініціативної групи виборців-ветеранів попросила Лідія Благова. З відчутним хвилюванням вона спершу довго дякувала всьому керівному складу міста, народним депутатам і депутатам міськради, керівникам підрозділів місь ... Читати далі »
Переглядів: 806 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

На Прикарпатті будуть створювати ради старійшин

Сприяти у створенні громадських рад, зокрема у кожному селі заснувати раду старійшин як дорадчий, консультативний, допоміжний орган співпраці з сільським головою, місцевими депутатами порадив головам райдержадміністрацій та міським головам міст обласного значення голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк під час прес-конференції 25 лютого, що транслювалася у прямому ефірі обласного телебачення «Галичина».

Михайло Вишиванюк особливу місію покладає на формування громадянського суспільства, на активність громади та її відповідальність за прийняття колегіальних рішень, важливих для життєдіяльності тієї чи іншої території, села, селища, міста. А ще голова облдержадміністрації рекомендує органам виконавчої влади по вертикалі якнайактивніше залучати до вирішення великих і малих місцевих проблем депутатів рад різних рівнів, за ... Читати далі »
Переглядів: 775 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Чиновники допоможуть комунальникам
Представники виконавчої та представницької влади традиційно допомагатимуть комунальникам прибирати місто після зими і дружно вийдуть на толоку.
Про це повідомив міський голова Віктор Анушкевичус. Він  зазначив, що вже мав з цього приводу попередню розмову з секретарем міськради Миколою Вітенком.
За словами мера, толок буде щонайменше дві. Перша відбудеться вже на початку квітня. Чиновники і депутати прибиратимуть прибережні дамби обох Бистриць. Остання – перед Великодними святами та Днем міста.
Комунальники такій підмозі владного трудового десанту лише раді. І не виключають, що між цими двома толоками, ініціюватимуть проведення ще кількох.
Наш кор.
Переглядів: 625 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

«Багаті жирують – бідні пікетують»

Хоч не минуло й півроку, відколи івано-франківська «Свобода» «штурмувала» місцеве казначейство, цього тижня представники політсили знову зібралися на протест з вимогою припинити системне блокування урядом коштів місцевих бюджетів, а місцевим казначеям відкрито пояснити свою позицію з цього питання.

Незважаючи на «непікетну» погоду, під стінами держустанови зібралася понад сотня  людей, у своїй більшості одягнених у сині та оранжеві жилети, себто уніформу працівників комуналки. Очолив акцію протесту, як завжди, невтомний івано-франківський «бунтар» – «свободівець» Руслан Марцінків, тепер вже у статусі народного депутата. Протестувальники завзято декламували креативні гасла: «Наші діти також хочуть їсти», «Уряд Азарова – у відставку», «Багаті жирують – бідні пікетують» та «Віддайте наші гроші!».
«Наші вимоги дуже прості, – в одні ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Сергій АДАМОВИЧ,
депутат Івано-Франківської обласної ради, ВО «Свобода»


Що чекає Україну: бунт чи революція?
Відомо, що суспільство в кризові періоди здатне до бунту чи революції. За першого варіанту люди, які обурені діями влади, доведені до відчаю голодом, війною чи іншими катаклізмами, влаштовують бунт – ллється кров, руйнують урядові установи і т.д. У відповідь на це влада застосовує війська і правоохоронні органи та трактує події, як виступ проти законної влади.
В іншій ситуації суспільство гуртується й організовано скидає владу. Замість дискредитованих чиновників з’являються нові державні службовці, докорінно змінюється чинний суспільний устрій. Так відбувається революція.
Проте люди встають з колін і здійснюють докорінні зміни тільки тоді, коли є належний рівень розвитку громадянського суспільства. У св ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Соціальний діалог
20 лютого в нашій державі відзначили День соціальної справедливості

Законодавче закріплення основних принципів організації та «правил» функціонування соціального діалогу між органами влади, організаціями роботодавців та працівників – важливий крок з огляду на підтримку здійснення ефективного соціального діалогу в Україні.

Необхідною умовою розвитку та покращення економічної ситуації в місті є ефективна бюджетна політика, яка спрямована на оптимальне збалансування бюджетних параметрів з урахуванням бюджетних пріоритетів, розвитку бюджетної сфери та необхідності виконання міською владою головних функцій.
Питання легалізації заробітної плати набуває сьогодні великої актуальності, адже від розміру отриманої заробітної плати залежить як рівень соціального захисту людини, так і розвиток економіки міста. Для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ри ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

ЗАПИТУЙТЕ –ВІДПОВІДАЄМО
На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр»  Вадим  Войтик.
— До кого звертатись, щоб зрубати тополю?
— Не передбачені в тарифі з утримання будинку роботи виконуються коштом і на замовлення департаменту комунального господарства. Звертатись можна як до ЄРЦ, так і безпосередньо до департаменту (вул. Незалежності, 7, (0342) 3-22-12).
— Куди звертатися з приводу асфальтування території біля під’їзду. Минулого року тепломережа міняла труби і залишила яму.
— Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» відновлення покриття проїзної частини після завершення робіт з прокладання інженерних мереж або заміни дільниці мережі, або тимчасового їх використання для облаштування будівельного майданчика виконується водо- або теплопостачальним підприємством або підрядником на підставі протоколу ущільнень, за типом існуючих на всю ширину та довжину в межах ... Читати далі »
Переглядів: 683 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Біометричні паспорти
Міська міграційна служба роз’яснює, що це таке


6 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Відповідно до цього закону в Україні розпочато процес поступового впровадження документів, що міститимуть безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документа.

Оформлення і видачу паспорта громадянина України здійснює розпорядник Єдиного державного демографічного реєстру  –  територіальний підрозділ Державної міграційної служби України. Такі підрозділи, які громадяни  часто називають «паспортними столами», створені і функціонують у кожному райцентрі Івано-Франківської області, а також в Івано-Франківську.
Для того, щоб розпочати оформлення та видачу громадянам біометричних документів, необхідно ... Читати далі »
Переглядів: 680 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Арбітражні керуючі прогулюють наради
Незважаючи на те, що тенденція погашення заборгованості із зарплатні працівникам на підприємствах-банкрутах в області є далеко не оптимістичною, арбітражні керуючі, які є ключовими фігурами на всіх стадіях процедури банкрутства та власне відповідальними за виплату боргів розореного підприємства, колективно  ігнорують рандеву з начальством.  
22 лютого в обласному управлінні юстиції відбулося відразу два заходи: засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та зустріч з арбітражними керуючими. Проте, незважаючи на важливість запланованих заходів, із 32 арбітражних керуючих на засідання з’явилося тільки 11.  
Начальник управління юстиції Василь Кавацюк зобов’язав своїх підлеглих з’ясувати причини прогулів держслужбовцями важливих засідань.
«Пам’ятаю, у 1998 році в нас було 96 мільйонів заборгованої з ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Навчання без бар’єрів

Уже цього року в Івано-Франківську можуть запровадити інклюзивне навчання для школярів із особливими потребами. Відповідне рішення прийняв міськвиконком і доручив міському управлінню освіти і науки вже у 2013 році забезпечити впровадження інклюзивної освіти в загальноосвітніх навчальних закладах.
Утім, чиновники від освіти ніяк не можуть розрубати гордіїв вузол проблем, пов’язаних із цим не надто простим питанням. Кажуть, що примусово цього не робитимуть, аж поки не виникне нагальна потреба. Тим більше, що значна частина громадськості лякається самого терміну «інклюзивна», не знаючи, що воно таке взагалі.


Поспішати повільно

Найперше все впирається у фінансування. Щоправда, чи не найбільшою проблемою для впровадження інклюзивного навчання є його несприйняття людською свідомістю. У нас роками склалися стереотипи про те, що люди, котрі в ч ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Молодих просвітян побільшало
21 лютого в залі Народного дому «Просвіта» з нагоди Міжнародного дня рідної мови відбулася творча зустріч молодої еліти краю.
В урочистій обстановці в ряди молодих просвітян вступили тридцять старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів міста. Як повідомила голова івано-франківської обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, така традиція в Івано-Франківську була започаткована минулого року.
«Молодь поповнює просвітянські ряди. Ми сподіваємося, що вони братимуть активну участь у творчому та інтелектуальному житті нашого краю», – зауважила пані Євгенія під час урочистого вручення посвідчень.

З іменем видатного педагога
На засіданні міськвиконкому Івано-Франківської міської ради було прийнято рішення про присвоєння імені Софії Русової школі-садочку №7.
«Таке ріше ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

У полоні танцю



Впродовж цілого тижня у приміщенні Івано-Франківського облмуздрамтеатру вирувало справжнє свято танцю. Тут відбувся фестиваль естрадно-спортивного танцю «Фест», котрий проходить у нашому місті вже 23 роки поспіль.

Цьогоріч фестиваль зібрав рекордну кількість учасників за усі роки. Відрадно, що участь у ньому беруть не тільки колективи із Прикарпаття, але з усієї України, ба навіть з-за кордону. На рівних змагалися на сцені драмтеатру як наймолодші учасники танцювального колективу «Шанс» із міста Тлумача, так і по одному колективу з сусідніх Росії, Молдови та Білорусі.
Упродовж двох конкурсних днів на сцені було все – від класики до сучасних ритмів. Члени журі відзначили також різнобарвність стилів та жанрів, а особливо вражала творча фантазія керівників танцювальних колективів, котрі подбали про постановку ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Малювати може кожен

Експозиція картин сучасного мистецтва, котра розгорнулася у фойє Івано-Франківської обласної філармонії, містить тільки невелику частину робіт, створених учнями Школи мистецтв протягом 2007-2010 років. Керівник громадської організації «Молодіжна мистецька формація «Форумс» Микола Джичка охоче ділиться спогадами про діяльність Школи мистецтв, тим більше, що за чотири роки школа здійснила вісім випусків талановитих людей, котрі мають хист до малювання.

Уже з 1 березня Микола Джичка сподівається набрати нових учнів. Каже, що для повноцінного функціонування потрібно хоча б 10 осіб. «Учнями нашої школи може бути будь-хто віком від 17 до 117. Головне – мати жагуче бажання щось творити», – зауважує художник.
Крім технічних навиків, треба знати властивості матеріалів. Зрештою, майбутнім учням пропонуватимуть просто розслабитися в матеріалі, що дає можливіс ... Читати далі »
Переглядів: 763 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Домашній подіум Надії Діденко
Франківчанка посіла друге місце на етапі Кубка світу




В суботу у туристичному комплексі «Буковель» пройшов завершальний етап Кубка світу серед лижних акробатів. Подія такого рівня в Україні відбувалася вперше. Втім, організатори зі своїм завданням впоралися. Приємно, що одним з тріумфаторів змагань стала наша землячка Надія Діденко.


Кубок світу з акробатичних стрибків мав дебютувати в Україні ще у 2009-му. Місцем змагань була заявлена столиця України – Київ. Втім, провести змагання в серці багатомільйонного мегаполіса не вдалося. Забракло коштів на облаштування металічних конструкцій для штучного трампліна. В Буковелі таких проблем не було. Трампліни без будь-якого металу постали вчасно. Правда, через відлигу в день офіційних стартів зона приземлення стала занадто м’якою, через що глядачі стали с ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Буковель: далі буде?

Схоже, після кількох років пошуку Буковель знайшов той вид лижної програми, що здатен прославити його у світі спорту – лижну акробатику. Для цього у туркомплекса є все необхідне. До того ж це одна з небагатьох зимових дисциплін, де українські спортсмени претендують на провідні позиції. 

Нагадаємо, Буковель дебютував у календарі Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) як місце проведення гірськолижних змагань. З 2006 по 2011 роки тут відбувалися старти слаломісти. Проте більшість інших видів так званої альпійської програми курорт осилити не в силах – не вистачає потрібного перепаду висот і відповідного рельєфу місцевості.
Змагання з лижної акробатики Буковель вперше провів у 2010-му. Після трьох вдалих стартів Кубка Європи в травні минулого року 48-й конгрес міжнародної лижної федерації, що відбувся в корейському Канволенді, віддав нам один з етапів Кубка сві ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Дві перемоги «ведмедів»

Здобувши перемоги в чергових домашніх поєдинках, франківська «Говерла» зробила вагому заявку на вихід у плей-офф чемпіонату суперліги. За умови вдалої гри у заключних матчах регулярної першості «ведмеді» можуть зазіхнути на місце в квартеті лідерів.

Минулої п’ятниці підопічні Євгена Мурзіна вдруге поспіль взяли гору над маріупольським «Азовмашем», котрий міцно утримує другу турнірну позицію. Суперники почергово виходили вперед. Беземоційна статистика зафіксувала тринадцять змін лідера. Вирішальне слово все ж було за господарями. Найкращим в їх складі став Кінделл Дайкс. Американець втретє у сезоні оформив дабл-дабл (17 очок + 11 підбирань).
В недільному поєдинку проти «Дніпра-Азоту», одного з аутсайдерів змагань, франківці вирішили не лоскотати нерви уболівальникам. Здобувши перемоги у кожній з чотирьох чвертей поєдинку, «ведмеді» досягли у пі ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

«Нафтохімік» тримає удар
Єдиний представник області в чемпіонаті України під час міжсезоння зазнав суттєвих кадрових втрат

Вдала гра калуського «Нафтохіміка», яка принесла йому торік срібні нагороди національного чемпіонату і Кубок України, зіграла з ним злий жарт. Кращих гравців команди в міжсезоння розібрали більш заможні клуби з Росії. Відтак керманичам клубу нині доводиться латати діри.

В чемпіонат сусідньої країни перебралися одразу четверо гравців калуської команди – тріо вірменок (Карапетян, Алексанян і Костанян) і гравець національної збірної України, кращий бомбардир команди Ольга Бойченко. Однак це далеко не всі втрати. Одна з найдосвідченіших вітчизняних футболісток 35-річна Юлія Ващенко готується стати мамою.
Трагедія трапилася з 18-річною Вікторією Пилипів, яка 14 лютого була важко поранена в одному з розважальних закладів обласного центру. Гра ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Покер Цвєлих

У минулі вихідні відбулися матчі 1/8 фіналу футзального Кубка України. На цій стадії франківський «Ураган» був представлений одразу двома командами.
«Ураган-2» протистояв у Кременчуці місцевому «Лукасу», граючим тренером якого є кращий бомбардир в історії івано-франківської команди Валентин Цвєлих. 33-річний форвард не втратив своїх кращих якостей, розписавшись у воротах гостей чотири рази.


Натомість «Ураган» кваліфікувався у чвертьфінал. Підопічні Сергія Гупаленка втретє у сезоні взяли гору над колись дуже незручним «Єнакієвцем». Знову потішив голом ураганівських уболівальників Андрій Сімка. Наприкінці поєдинку ветеран поцілив ще й у власні ворота.
Кубок України. 1/8 фіналу. 23-24 лютого. "Лукас" Кременчук - "Ураган-2" Івано-Франківськ - 7:3 (Цвєлих, 3, 5, 23, 26, Кулька, 15, 38, Крупін, 38 – Ярий, 5, Зварич, 31, Боргун, 37). "Єнакієвець" - "Ураган" - 2:4 (Тіаго, 16, ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Контури нового сезону

Минулого тижня виконком обласної федерації футболу затвердив календар змагань на 2013 рік. Зокрема, старт черговому чемпіонату регіону планують дати 7 квітня. А першою пробую сил для аматорів традиційно стане «Кубок Підгір’я», який відбудеться вже вдвадцяте.

Ювілейний турнір проходитиме з 16 по 24 березня. Склад його учасників стане відомим до кінця наступного тижня. Щодо іншого традиційного змагання – Кубку федерації пам’яті Мирослава Думанського, то ІФФФ перенесла його на кінець серпня. Планується, що відтепер його розігруватимуть вихованці кращих футбольних шкіл країни, які приїздитимуть до Івано-Франківська перед стартом чергового сезону у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Родина відомого футболіста погодилася із запропонованими змінами.
Календар обласних змагань поповнився ще кількома турнірами для вихованців ДЮСШ. Зокрема, в травні ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Футбол і голуби
Пішов з життя Юрій Шулятицький


Минулої п’ятниці на 71-му році пішов з життя Юрій  Йосипович Шулятицький, представник однієї з найвідоміших футбольних династій краю, хороша людина та справжній професіонал своєї справи.
Юрій Шулятицький з’явився на світ у важкий воєнний час, в серпні 1942-го. Разом з молодшим братом Тарасом (1945 р.н.) змалку ганяв м’яч на розташованому неподалік їх оселі стадіоні «Локомотив» (нині «Гірка»). З часом обоє стали гравцями основного складу «залізничників».


Юрій Йосипович тривалий час був капітаном команди, граючим тренером, далі – просто тренером і директором стадіону. Під його керівництвом «залізничники» на початку 1980-х досягли найбільших успіхів – двічі стали чемпіонами області і увійшли до числа кращих аматорських клубів України (1982 р.).
А от Тарас, якого товариші називали гірчанським Пеле, ще в юнацькому віці перейшов до іва ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Який відсоток сімейного бюджету ви витрачаєте на харчування?

Валентина,  менеджер:

– Відсотків тридцять-сорок, думаю.  Моя зарплатня невелика, тому велика частина витрачається на їжу. Це притому, що я живу одна, без сім'ї, і купую тільки найнеобхідніші продукти. Делікатеси бувають по великих святах хіба що…

Віктор Васильович,  багатодітний тато:

– Більше половини моїх доходів ми витрачаємо на їжу. У нас немає рідні у селі, тому купуємо все – від цибулини, картоплини і так далі… Щоб дітки нормально росли і розвивались, постійно купуємо м'ясо, рибу, овочі, фрукти, не кажучи вже про стандартні продукти – кисломолочні чи хлібобулочні, крупи, олію і таке інше.

Марта, студентка:

– Моєї стипендії вистачає лишень на панчішки та на проїзд до батьків, так що харчуюсь я з їхнього бюджету (сміється)… А от батьки витрачають половину доходів на їжу для себе і двох сту ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Побутова хімія: допомога чи небезпека?

Побутова хімія займає важливе місце в нашому житті – миття посуду, прання і прибирання квартири тощо. Ми бачимо безліч рекламних роликів про хімічні засоби, які начебто швидко та зручно впораються з будь-якою поверхнею. Але чи це безпечно для нашого організму? При спілкуванні зі знайомими ми часто чуємо, який засіб ефективніший для прибирання квартири і який краще купувати. Проте дуже мало інформації ми чуємо про склад побутової хімії, якість цих засобів, як впливає побутова хімія на нас і наших близьких. На думку лікарів, щоденне використання синтетичних миючих засобів призводить до таких захворювань, як: депресія, порушення зору, захворювання шлунково-кишкового тракту, гіпертонія, почервоніння шкіри, алергія, екзема, онкологічні захворювання.

Дуже зручно й швидко мити посуд за допомогою миючих засобів. Залита жиром пательня відми ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

У чому загроза грипу

Гострі респіраторні вірусні інфекції, у тому числі і грип, утворюють найбільш поширену групу патології, яка в структурі інфекційної захворюваності займає  майже 97-98%. В середньому щорічно ці інфекції вражають до 40% населення. Матеріальний збиток від грипу перевищує витрати на всі інші інфекційні захворювання разом узяті.

Підхопити вірус грипу можна в будь-яку пору року, але найчастіше це трапляється взимку, оскільки імунітет людини в цей період найбільш ослаблений. Багатьом здається, що грип – це невинне захворювання, яким хворіє майже кожна людина. Насправді грип дуже небезпечний і може спричинити серйозні ускладнення: бронхіт або пневмонію (запалення легенів), гайморит або синусит (запалення придаткових пазух носа), ураження серця, нирок та головного мозку. Ускладнення після грипу, як правило, лікуються не швидко – в середньому 2-4 тижні. ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)

Тропічні ліси чутливі до глобального потепління

Тропічні ліси часто називають «легенями планети», оскільки вони, як правило, вдихають вуглекислий газ і видихають кисень. Але кількість вуглекислого газу, який поглинають ліси, з року в рік збільшується  через  зміни в кліматі.

Група вчених-кліматологів з Університету Ексетера дослідила, наскільки   вразливими є  ліси до зміни клімату.  Провідний автор дослідження професор Пітер Кокс з університету Ексетера пояснює: «Більш ніж десять років ми намагаємось відповісти на питання, чи  будуть амазонські ліси відмирати в умовах зміни клімату? Дослідження показує, що ризик невеликий, якщо зміна клімату пов'язана зі збільшенням росту рослин при підвищенні діоксиду вуглецю. Але якщо цей ефект знижується, ми можемо побачити значне вивільнення вуглецю з тропічних екосистем».
Дослідження демонст ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Додав: bond | Дата: 28.02.2013 | Коментарі (0)