Вівторок, 23.04.2024, 01:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14
Sede vacante

Святіший Отець Бенедикт XVI зрікається престолу


У понеділок втретє за всю історію існування Церкви Папа Римський зрікся престолу. Після того, як Папа Бенедикт XVI оголосив про свій відхід, над Римом пройшла гроза. Інформаційні агентства всього світу одразу ж облетіли фото блискавки, котра влучила у купол собору Святого Петра. Для вірних це стало знаком із неба. І хоча до офіційного зречення Папи ще залишається два тижні, а в самому Римі не відбувається жодних масових подій релігійного характеру, вірні з усієї Європи з’їжджаються до столиці католицизму.

Бенедикт XVI був 265-м Папою, якщо вести лік від апостола Петра. Тим часом у Римі вже задумуються над проведенням конклаву, на котрому і мають обрати нового Понтифіка. Деякі джерела повідомляють, ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Виконком – по-молодіжному 

13 лютого минуло 4 роки з того часу, коли з ініціативи міського голови Віктора Анушкевичуса відновлена діяльність Івано-Франківського молодіжного міськвиконкому (ММВК). За цей час його активісти втілили у життя чимало креативних ідей та різнопланових проектів.

Особливої уваги заслуговує проект «Молодь і влада», покликаний з-поміж студентів 3-5 курсів ВНЗ, активістів місцевих молодіжних організацій та органів студентського самоврядування виявити найбільш здібних і талановитих людей. Кожен охочий отримує нагоду побачити роботу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради та обласної державної адміністрації «зсередини», сформувати власну незалежну думку про міську владу та, зрештою, знайти своє місце в житті. На сьогодні 27 учасників проекту, які свого часу успішно пройшли стажування, працевлаштовані у викон ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

«Оптимізацію» по-івано-франківськи призупинено

Школи та лікарні в області поки що не чіпатимуть

Саме так вирішили прикарпатські депутати-члени комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій обласної ради після довгих дискусій на засіданні 8-го лютого. Своїм одноголосним рішенням вони рекомендували призупинити розпорядження обласної державної адміністрації №59 «Про заходи щодо оптимізації мережі бюджетних установ області та економії видатків місцевих бюджетів на 2013 рік» від 31 січня 2013 року, яке передбачало закриття та реорганізацію багатьох освітянських закладів у різних куточках області, скорочення кількості ліжок у лікарнях, а також звільнення працівників із ряду бюджетних установ. Питання про план заходів щодо упорядкування мережі бюджетних установ комісія рекомендувала винести на розгляд Консультативної ради п ... Читати далі »

Переглядів: 693 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Олег ГОНЧАРУК,

депутат міськради, фракція «За зміни в Івано-Франківську»


Місто сповнене надій!  

Мій прихід у громадське життя Івано-Франківська був рішенням виваженим, до якого я ретельно готувався. Суть цієї діяльності я пізнав на прикладі свого батька, який здійснив довгий і результативний шлях громадського діяча у житті мого рідного міста.
На свій вік, а мені 45 років, зреалізувався як успішний бізнесмен. Очолюю фірму "Лігос", яка входить в п'ятірку найбільших виробників України в своїй галузі (виробництво печива, солодощів, круасанів), створив великий колектив (500 працівників), який ефективно працює і зростає. Бажання працювати, дисципліна, знання, правильно підібрана команда – ... Читати далі »

Переглядів: 650 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Вас (не) почують

«ЗК» провів власний експеримент, як працюють «гарячі лінії» в держустановах

«Гарячою лінією», всеукраїнською чи регіональною, сьогодні може похвалитися чи не кожен державний відомчий орган. Таке спеціалізоване формування, запозичене у європейців, в українських держструктурах почало з’являтися ще з десять років тому. В ідеалі мета його створення – «живий» діалог влади з громадянами, можливість кожного пересічного українця зателефонувати та отримати оперативну відповідь на хвилююче питання. Але, як відомо, хороші наміри та їх реалізація – не завжди одне і те саме.
Отож, куди і з якого приводу органи влади радять телефонувати іванофранківцям, та яка вірогідність того, що на іншому кінці дроту вас почують – з’ясовував «ЗК».


«Гарячі-холодні»
Номери «гарячих» телефонів вказую ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Запитуйте – відповідаємо

На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик.

— Ми не задоволені роботою ЄРЦ, але створювати ОСББ бажання не маємо. Чи є якийсь інший спосіб позбутися нав’язаної нам організації?
— Відповідно до законодавства України, саме власники визначають виконавця послуг, в тому числі з утримання будинку та прибудинкових територій. Однак у випадку, коли такої згоди немає, рішення за власників ухвалює орган місцевого самоврядування – міська рада чи виконавчий комітет.
У нашому місті міська рада прийняла таке рішення 2 червня 2011 р., яким комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр» визначено виконавцем послуг з управління будинками, спорудами або групою будинків, з утримання будинків та прибудинкових територій та з ремонту приміщень, будинк ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Підсумки співфінансування

Упродовж 2012 року всі роботи з поточного і капітального ремонту житлового фонду ЄРЦ виконувались на умовах співфінансування. Загальна вартість робіт, щодо яких залучались кошти статутного фонду підприємства, склала понад 5400 тис. грн. Пайова участь мешканців склала майже 2000 тис. грн., які сплачуються рівними частками упродовж терміну від кількох місяців до року, одночасно з поточними платежами за утримання будинку.


Загалом виконані майже 700 об’єктів на 500 будинках. При цьому із залученням коштів ЄРЦ – 163 об’єкти. Зокрема, на умовах співфінансування з боку міста відремонтовано 30 дахів, 59 під’їздів, у 44 будинках були реконструйовані підвальні розгалуження інженерних мереж та стояки трубопроводів, шість будинків утеплено. Крім того, у дванадцяти будинках проведено реконструкцію електричних мереж.
«Під співфінансуванням ми м ... Читати далі »

Переглядів: 759 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

До пенсії готуйся змолоду

На січневому засіданні Комітету з впровадження економічних реформ Президент України Віктор Янукович роздав на горіхи багатьом, хто відповідає за їхнє впровадження. Більше того, їхнє невиконання він назвав саботажем. Цими ж днями новоспечений міністр соціальної політики Наталія Королевська заявила, що дефіцит Пенсійного фонду України за підсумками 2012 року склав понад 27,2 млрд. грн., причому зберігається він у тому числі через недієздатність проведеної пенсійної реформи.

А як рухається пенсійна реформа на місцях, зокрема, на Прикарпатті? Про це – в інтерв’ю з першим заступником начальника головного управління ПФУ в Івано-Франківській області Валерієм Семанишиним.

– Валерію Степановичу, яка ситуація з впровадженням пенсійної реформи в Івано-Франківській області? Як ... Читати далі »
Переглядів: 887 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Журнал «The Economist» вказав реальну вартість української гривні

Якщо вам завжди здавалося, що вартість долара в Україні дещо (а можливо і вельми суттєво) перебільшена, можете радіти. Правда, поки не тому, що від сьогодні американська валюта на наших теренах продаватиметься за своєю реальною ціною – на це, певно, ще доведеться чекати і чекати. Зате тепер маємо офіційний доказ того, що вартість гривні по відношенню до долара значно занижена. Цей факт днями підтвердив впливовий англійський економічний щотижневик «The Economist».

За версією видання, долар в Україні має коштувати не вище ніж 4,35 гривні – на противагу теперішнім восьми. До такого висновку «The Economist» дійшов в результаті проведення чергового щорічного оцінювання адекватності вартості валют різних країн порівняно з купівельною спроможністю їх громадян. За «одиницю вимірювання» ще ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Одного дитсадка замало

Цього року село Вовчинець Івано-Франківської міської ради отримає новий дитячий садок. Споруджений за індивідуальним проектом сучасний дошкільний навчальний заклад на 160 місць, влада села попередньо планує відкрити першого вересня на День знань. Його будівництво ведеться за кошти сільського й державного бюджетів. Наразі будівля готова на 85%. Якщо не буде перебоїв з фінансуванням, будівельники її здадуть вчасно. Однак уже тепер зрозуміло, що одного дитсадка для Вовчинця замало.

Як розповів сільський голова Вовчинця Михайло Назар, рішення про спорудження дитячого садка влада села прийняла у 2008 році. Наступного, 2009-го, року виготовили проект. У 2010 році провели тендер на будівництво і у березні 2011-го вже приступили до будівництва. Зараз цей об’єкт №1 для села готовий на 85%. Залишилося завершити утеплення фасаду, вик ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Як наблизити медицину до людей?


Сільський голова Михайло Назар вважає, що реформа первинної ланки медичної допомоги для Вовчинця дала негативний результат.

Нові приміщення, виділені для сільського медично-діагностичного закладу, що мав би обслуговувати мешканців так званого «нового села» і комплексу багатоповерхівок у мікрорайоні «Каскад», наразі пустують.

«Зі своєї сторони ми зробили все, – каже М.Назар. – Є приміщення, у них тепло і світло, зараз виготовляємо спеціальні меблі. Лише заходьте і працюйте, лікуйте людей і надавайте їм інші медичні послуги. Але для того, щоб вони запрацювали, немає штатних одиниць. З реформою первинної ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Не той уже футбол

Цього року сільській футбольній команді Вовчинця «Бистриця» виповнюється 90 років.

На жаль, останнім часом команда, яка колись досить непогано грала, вболівальників успіхами не радує. Можливо, і на це дуже сподівається сільська влада, ситуація зміниться з введенням в експлуатацію нового футбольного поля на майбутньому сільському спорткомплексі, яке заплановане на червень цього року.
Як повідомив сільський голова Вовчинця Михайло Назар, під майбутній спорткомплекс відведено 1,5 га землі. Уже спланували і засіяли газон головного футбольного поля розміром 68 на 104 метри, придбали газонокосарку для догляду за ним. Згодом змонтують систему поливу, зведуть роздягальні. Також у спорткомплексі передбачені місця для двох міні-футбольних полів, тенісних кортів, волейбольного майданчика.
Ще один повномірний міні-футбольний майда ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Асфальт замінять плиткою?

Цьогоріч влада Вовчинця продовжуватиме розпочаті роботи з благоустрою села, будівництва та освітлення вулиць.

Про це повідомив сільський голова Михайло Назар. За його словами, у попередні роки у Вовчинці вдалося виконати значний обсяг робіт з благоустрою, асфальтування та освітлення вулиць. Зокрема, торік заклали щебеневу основу під цьогорічне асфальтування вулиць Коновальця, Героїв УПА та частини вул. Берегової.
Тим часом Вовчинецька влада вже розмірковує над тим, щоб селу надати європейського вигляду і невеличкі затишні вулиці, де немає інтенсивного руху транспорту, вимощувати плиткою. Зараз фахівці вивчають можливість і доцільність такого кроку. Хоча вже зрозуміло, що мощення тротуарів і проїжджої частини малих вулиць плиткою обійдеться не дорожче, а, можливо, й дешевше за асфальтування, – зазначив М.Назар. Перши ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Найдорожче – життя дружини
Іванофранківець Олександр Корбіч просить допомогти врятувати його другу половинку

Любов – безмежне почуття. Втім, спізнати сповна його прояв подеколи доводиться не у найприємніші моменти життя. Недаремно ж кажуть, що справжній друг пізнається в біді. Таким другом для Марії Шевчук став її чоловік Олександр Корбіч. Коли вони тільки познайомилися, то Олександр знав про хворобу Марії. Відрадно, що чоловік не опустив руки і не залишав дружину наодинці із її стражданнями у той момент, коли вона цього справді потребує. Тепер Олександр переконаний, що її життя і здоров’я залежить від того, наскільки він зможе їй допомогти. Тому й старається віддати все заради неї – єдиної на світі.


Як тільки жінка захворіла, вона, як і більшість людей, не хотіла, щоби про її недугу знали. Але тепер вона розуміє, що без допомоги людей їй не обійтися.
Хвороба ... Читати далі »

Переглядів: 703 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Стати донором почесно

В установах міста пройдуть «Дні донора»

У критичні для здоров’я моменти ми вимушені звертатися за допомогою до іншої людини: рідного або чужого, який віддасть нам частинку себе. Саме в даруванні і полягає сенс слова «донор».


Донорство крові виникло понад 100 років тому після відкриття Ландштейнером груп крові. При його організації відзначали труднощі із залученням донорів. Спочатку для здачі крові запрошувалися родичі пацієнтів. Масове донорство в Україні було розпочате у 30-ті роки ХХ ст. Протягом 60–70 років ХХ ст. завдяки зусиллям працівників служби крові було досягнуто значних успіхів у гематології, хірургії, онкології, трансплантології тощо. Наприкінці 80-х – на початку 90-х років ХХ ст. пропаганду донорства було занедбано.
Зараз в лікувальній практиці застосовують в основному компоненти крові, ... Читати далі »

Переглядів: 630 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Кохати по-франківськи

Місцеві поети і прозаїки – про «вічне почуття»

Що таке кохання? Практично кожен із нас легко пригадає кілька цитат на цю тему. Найчастіше ми цитуємо «вічних» класиків або загальновідомих естрадних виконавців. Але ж місцеві майстри слова також збагатили наш лексикон багатьма цікавими й романтичними висловами. З нагоди свята всіх закоханих доречним буде пригадати деякі з них, а заодно й з’ясувати, що ж означає «кохання по-івано-франківськи»? Отже, за версією місцевих літераторів, кохання – це…

Психічна хвороба
Патріарх українського постмодернізму Юрій Андрухович уважає, що кохання – це психічна хвороба. Так він пише про це почуття у своєму циклі поезій «Листи з України». Не дуже романтично, зате щиро.
Я заліз у тугу, як в тогу чи в робу.
Моя ніч — ніби голка в горл ... Читати далі »

Переглядів: 1060 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Оркестр солістів в Івано-Франківську

23 лютого до нашого міста завітає відомий київський оркестр «Крещендо»

Цей молодий, але вже знаний в Україні колектив вперше приїжджає до нашого міста, тож ми вирішили познайомити з ним наших читачів і запросили до розмови керівника та засновника оркестру Святослава Кондратьєва.


– Пане Святославе, про що найперше ви хотіли б розказати нашим землякам, що, на вашу думку, є характерним для вашого колективу?
– Напевно, найбільш цікавим є той факт, що ми недержавний колектив, а отже всіх нас насамперед об’єднує не трудова книжка, а велике бажання займатись улюбленою справою. Другим, не менш важливим фактом є те, що я намагаюсь зробити цей проект, а оркестр «Крещендо» – один із моїх улюблених проектів, успішним з комерційної точки зору. За три роки активної ... Читати далі »

Переглядів: 986 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Українське кіно? «Звичайна справа»! 

Минулої суботи в івано-франківському кінотеатрі «Космос» відбулася особлива прем’єра –фільм «Звичайна справа» режисера Валентина Васяновича – друга за рахунком повнометражна українська кінокартина, що вийшла у всеукраїнський прокат.

Фільм знято у жанрі трагікомедії. В основі сюжету історія життя «маленької» людини – сорокалітнього психоаналітика Толіка, який гостро переживає «кризу середнього віку». Після несподіваного звільнення з роботи герой вирішує кардинально змінити своє життя. Однак, спроб чоловіка розпочати все з чистого аркуша і втілити в реальність свою мрію – стати «вільним» поетом – не розуміють ні друзі, ні родина.
У головних ролях знялися Тарас Денисенко, Віталій Лінецький, Леся Самаєва, Семен Фурман. В епізодах можна побачити видавців братів Капранових та кінорежисера Михайла Іллєнка.< ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Духовні традиції – в одній збірці

Наукова бібліотека Івано-Франківського національного медичного університету поповнилася новими книжками відомого прикарпатського дослідника старовини, культурно-громадського діяча, краєзнавця, педагога, письменника Василя Романюка. Автор подарував книгозбірні одразу два свої останні видання – тритомник «Богові і Україні» та перший том «Місто між двома Бистрицями».


«Тритомник «Богові і Україні» містить відомості про вірування українців від найдавніших часів і до сьогодні. Я подаю нові дослідження, котрі ще ніколи не були опубліковані. Всі матеріали підтверджуються копіями документів чи ілюстраціями, – розповідає автор. – Працюючи над тритомником, я намагався подати не просто нове бачення історичного минулого, але й реальне. Тому мені доводилось чимало поритися в архівних документах, а також спогадах старожилів». ... Читати далі »

Переглядів: 815 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Перехрестя світів

На сцені облмуздрамтеатру показали притчу

Відтепер у театральному меню Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка «на десерт» пропонують інтелектуальну страву – «Готель двох світів». Директор театру Ростислав Держипільський переконаний, що театр може дозволити собі таку розкіш і показати серйозний твір про вічне, над котрим варто задуматися.
Режисером прем’єри став уже відомий франківському глядачеві Орест Пастух. У театрі кажуть, що довіряють режисерові настільки, що він може творити нові, досі не притаманні жанри.
«Ми закликаємо глядача йти до театру не тільки сміятися, але й думати», – зауважує режисер прем’єри Орест Пастух. Вибір сучасного автора для постановки – уподобання самого режисера вистави.
Під час роботи над постановкою режисер давав повну волю ак ... Читати далі »

Переглядів: 818 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)

Пряники-валентинки від «Надії»

Напередодні Дня Валентина – свята всіх закоханих – менеджери фірми «Надія» вперше провели творчий майстер-клас з декорування пряників.

Учасники майстер-класу мали нагоду дізнатися захоплюючу історію та романтичну легенду виникнення медових пряників; одержати рецепт духмяного пряничного тіста та секрет тонкощів його приготування; оволодіти сучасними видами та техніками розпису; власноруч красиво та креативно задекорувати пряник-валентинку.
Фахівці кондитерського цеху фірми «Надія» переконані, що пряники – це не лише солодке задоволення, а й гарний подарунок коханим з нагоди Дня Валентина.
Переглядів: 658 | Додав: bond | Дата: 14.02.2013 | Коментарі (0)