Вівторок, 23.04.2024, 22:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19
Революція і гроші
Чи перекладуть бюджетний провал на Майдан?

Є у вітчизняних бюджетотворців міцна традиція: недофінансовувати бюджетні галузі та видатки на виконання делегованих державою повноважень місцевому самоврядуванню в останні місяці року. Педагоги, медики, працівники культури та комуналки в регіонах уже звикли до «затягування пасків» у листопаді-грудні через напруженість у виплаті їм зарплат. І хоча сьогодні нарікання на недофінансування найневідкладніших потреб заглушене європодіями, грошей на виконання делегованих державою повноважень на грудень катастрофічно бракує.

Крім хронічних болячок державної економіки, тривожну ситуацію довкола «перемелення» місцевих бюджетів нагнітає й нестабільна політична обстановка в країні. Невщухаючі події останніх тижнів та пов’язані з ними економічні ризики впливають і на ситуацію у держфінансах.
І без того розхитані ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

У центрі Івано-Франківська відкриють безкоштовну ковзанку

Незабаром у центрі Івано-Франківська запрацює ковзанка. Спорудити її планують біля міської Ратуші, з боку вул. Галицької. Розміри ковзанки – 15х30 м, загальна площа – 450 м2.

Уже з 24 грудня біля Ратуші розпочнуть монтувати огорожу майбутньої ковзанки. Заливатимуть її тоді, коли температура повітря опуститься хоча б до позначки -2-30С. В цілому роботи по заливанню ковзанки триватимуть близько тижня. Після цього відбудеться її офіційне відкриття.
Товщина льоду буде близько 20 см, тому навіть якщо протягом одного-двох днів температура повітря підніматиметься до плюсової, ковзанка все одно зможе функціонувати.
Директор департаменту комунального господарства, транспорту та зв’язку Михайло Смушак наголошує: «Ми хочемо подарувати дітям свято, хочемо, щоб ці новорічні свята їм запам’яталися, щоб дітям було цікаво ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Працюють стабільно

Всі комунальні підприємства життєзабезпечення Івано-Франківська працюють у звичному режимі і у повному обсязі забезпечують надання житлово-комунальних послуг.

Про це повідомив перший заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Василь Білик. Він наголосив, що підприємства життєзабезпечення міста працювали і продовжують працювати стабільно та готові до роботи під час погіршення погодних умов і зниження температури повітря.
В.Білик поінформував, що дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління організувало чергування 22 одиниць спецтехніки та заготовило 2800 тонн протиожеледних метеріалів, а у всіх комунальних підприємствах життєзабезпечення міста цілодобово працюють диспетчерські та чергують аварійні служби, які здатні оперативно реагувати на можливі аварійні та надзвичайні ситуації.  
Наш кор. ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Ярослав  ДУБАС, депутат Івано-Франківської міськради, фракція ВО «Свобода»


Чому так є, і що далі?..

Наше політичне життя подібне до перекручених правил правопису або якогось коловороту, де ніби все закономірно, але логіці не піддається. Тиждень, що минув, ознаменувався значними подіями, що залишать свій слід в історії сьогоденної України, і, можливо, дадуть новий поштовх до самоусвідомлення і перетворення громадян на народ.
Подій надто багато, щоб вмістити їх в невеличку статтю, але хочу зупинитись на двох, здається, не пов’язаних між собою подіях: перша – це повторний розгін майдану з 10 на 11 грудня; друга – перевибори до Верховної Ради на п’яти округах.
В ніч з 10 на 11 грудня відбулась спроба повторного розгону Майдану і чергова спроба тиску на народні зібрання. На мене, як члена громади, найбільше ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Сміття більше, ніж контейнерів

В Івано-Франківську необхідно збільшити кількість місць для складування негабаритних відходів  і будівельного сміття.

Це заявив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула. За його словами, визначених міськвиконкомом чотирнадцяти місць для складування негабаритних відходів для Івано-Франківська замало.
«У місті є понад дві сотні контейнерних майданчиків для сміття і лише чотирнадцять для негабаритних відходів, – каже С.Кукула. – Негабарити перевізники сміття звідтіля вивозять регулярно, але чотирнадцять місць для складування негабаритних відходів замало і їхню кількість потрібно збільшити».
Як поінформував заступник голови правління ПрАТ «АТП-0928» Михайло Яцків, для вивезення негабаритного сміття підприємство щодня виділяє п’ять власних машин і один навантажувач, а також залучає до цього техніку інших підприємс ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Миколай прийде до школярів

До Дня Святого Миколая в Івано-Франківську відбудеться чимало святкових заходів, які для малечі готують управління освіти і науки та управління культури.

Як поінформувала начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула, 18 грудня о 10.30 в обласній філармонії розпочнеться святкове дійство «Подорож Святого Миколая». Також відбуватимуться конкурс дитячих малюнків «Різдвяний янгол» та майстер-клас «Різдвяний затишок оселі».
Н.Микула зазначила, що цього року з ініціативи батьківського комітету впродовж двох місяців у філармонії проходили благодійні концерти «Подаруй добро і серце своїм дітям», у яких брали участь колективи філармонії, хор «Воскресіння» та хор Прикарпатського університету. Виручені від концертів кошти передадуть на лікування онкохворих дітей.
Свої заходи з нагоди Дня Святого Миколая готує дітям і управління культ ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

По зарплату – до Києва

Через заборгованість із зарплати працівники міського парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка мають намір їхати у Київ до Кабміну.

Про це на вівторковій апаратній нараді у міськвиконкомі заявив директор парку Володимир Ротару. За його словами, виплату зарплати працівникам парку ось уже третій тиждень не фінансує казначейство.
«Від імені нашого колективу заявляю, що ми вимагаємо негайної виплати заробітної плати. Ми вважаємо, що свідома невиплата зарплати – це кримінальне правопорушення, а такі дії казначейства носять провокаційний характер щодо підриву авторитету влади і уряду. Якщо сьогодні не  виплатять зарплату, то завтра представники трудового колективу виїдуть у Київ до Кабінету Міністрів, до Президента і до Генпрокуратури, щоб там дали пояснення правомірності дій міської казначейської служби», – попередив В.Ротару.
Водноч ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Українці – не китайці,а Майдан – не Тяньаньмень!

Деякі «мудрі голови» в Україні «щиро» здивовані та обурені: якої бісової матері тим студентам не сидиться у теплих аудиторіях, що влаштували собі «пікнік» на столичному Майдані! Невже так вражені тим, що їх обдурили з європейським майбутнім? А чи знають вони, що їхніх ще незабутих предків дурять від самих початків нашої Незалежності? Очевидно, так і не вдалося владі закріпити мовчазну покору на генетичному рівні, щоби безперешкодно дурити нові покоління «братів незрячих гречкосіїв».

Коли на початку 90-х років минулого століття тривав розвал економіки, наших братів на Сході дурили  страшилкою  «Во всьом віновата нєзалєжность!». Як висновок – треба схилити голови і мовчки рухатись фарватером, визначеним для малоросів імперією, що знов спиналася на ноги за Хутором – Михайлівським. Тодішнє керівництво держави  т ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Погано прибирають

Прибирання івано-франківських вулиць погіршилося.

Про це повідомив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула. За його словами, це пов’язано з тим, що дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління на зимовий період законсервувало пилососи і прибирання міста зараз здійснюється лише вручну.
«Прибиральна спецтехніка зараз у місто не виїжджає. Прибирання здійснюється лише вручну, а цього недостатньо, бо двірники не можуть охопити всю територію міста», – зазначив С. Кукула.
Як пояснив головний інженер ДРЕУ Богдан Яцишин, пилососи й справді на зиму законсервували, бо під час механізованого прибирання вони використовують воду, яка при низьких температурах замерзає.
«Законсервували – і правильно зробили, – погодився перший заступник міського голови Зіновій Фітель. – Двадцять років тому у вас ніяких пилососів не було, і ви місто прибирали. Треба прибирати йо ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Сучасні «шерлоки»
«ЗК» дізнавався про особливості роботи місцевих приватних детективів

Достоту оцінити реальні масштаби сучасного детективного ринку в Україні практично неможливо, запевняють обізнані, як і впорядкувати з цього приводу об’єктивну статистику. Всеукраїнська асоціація приватних детективів об’єднує у своїх лавах понад 30 маститих сищиків і детективних агентств з усіх регіонів України. Але оскільки трудяться українські слідопити без прямого закону, що регулював би їхню діяльність, велика кількість детективних агенцій зареєстровані як звичайні бюро журналістських розслідувань чи охоронні фірми. Свої власні, не вписані в жоден реєстр, детективні агентства мають також деякі банки, потужні бізнес-структури та олігархи. А конкуренцію всім цим «конторам» складають так звані детективи-фрилансери, що не обтяжують себе ані офіційною реєстрацією, ані членством у будь- ... Читати далі »
Переглядів: 841 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Розшукали «гостьового» злодія

В Івано-Франківський міськвідділ міліції звернулась 42-річна місцева мешканка. Жінка повідомила, що з її помешкання невідома особа викрала дорогу куртку та 500 гривень.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами правоохоронці затримали 29-річного зловмисника, який вчинив крадіжку. Як виявилося, чоловік зайшов в гості, де викрав гроші та жіночу куртку.
Правоохоронці викрадене повернули власниці, а відносно злодійкуватого приятеля відкрили кримінальне провадження за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 185-ї КК України (таємне викрадення чужого майна, крадіжка, за що передбачено штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років).

Виявили групу нарко-роз ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Не Митний союз, а дещо хитріше

Підписання у вівторок так званих московських угод, згідно з якими Росія надасть Україні кредит на суму 15 млрд. дол., означає, що Москва може стати за певних умов розпорядником дефолту України.

Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
«Тут про Митний союз не йдеться. Тут ситуація набагато хитріша і набагато складніша. Тому що фактично тут йдеться про зовнішньополітичне і військово-політичне партнерство України і Росії. З урахуванням того, що відновлюється військово-промислова кооперація, і українські підприємства одержать оборонні замовлення з Росії. Це означає, що ми залучаємося до військово-політичного контуру РФ. Завжди раніше ми більше орієнтувалися на НАТО і Атлантичну систему безпеки», – пояснив політолог.
«Коли ми візьмемо кредит, то Росія може нам або оголосити дефолт, або пробачити дефолт. Т ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Більше уваги, тепла і любові

19 грудня Україна святкує День Cвятого Миколая — одне з найсвітліших і найрадісніших свят усього християнського люду. Цього дня кожен з нас, згадуючи дитинство, сподівається на якесь маленьке диво, здійснення заповітної мрії, котра під силу лише Святому Миколаю.
Колись у давнину Cвятий Миколай започаткував добру традицію – таємно обдаровувати дорослих і дітей. За цим прикладом батьки почали таємно класти подарунки своїм дітям, які вірили, що це — подарунки від Cвятого Миколая. Тому діти з особливим нетерпінням чекають 19 грудня. В Україні Святий Миколай завжди вважався покровителем і заступником усіх дітей.
Та, на жаль, є діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди. Це дітки, які потребують підтримки від держави і суспільства вже сьогодні. 
 

Кожній дитині  потрібна родина

Втрата батьків – одна із найбільш ... Читати далі »
Переглядів: 708 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Чому через політичні ігри мають страждати люди?

Революційні події у столиці, можливо, комусь і видаються спробою щось радикально змінити у державі, однак жодного конкретного плану реформування держави та жодних конкретних пропозицій щодо модернізації вітчизняної економіки від очільників революції ми так і не почули. Можна було б їм це пробачити, якби вони, принаймні, не заважали працювати іншим. Однак для того, щоб підкинути багаття до полум’я протесту, опозиціонери вирішили заблокувати роботу ключових державних установ – Адміністрації Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Київської міської державної адміністрації. Логіку тут віднайти важко, адже одна справа – політична боротьба, а інша – перешкоджання роботі державного механізму. І якщо перше не має безпосереднього впливу на добробут пересічних громадян, то друге може призвести до суттєвих негативних наслідків.  
Ось ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Чи буде на Софіївці сучасна поліклініка?
або Про деякі перспективи медицини в Івано-Франківську


Івано-Франківська обласна рада на одній із останніх сесій повернула у власність міста приміщення, котре раніше мало бути використане для спорудження обласного перинатального центру. Але обласне керівництво вирішило, що на вулиці Софіївка обласний перинатальний центр буде недоречним, і почала зводити нову будівлю поблизу Обласної клінічної лікарні на вулиці Федьковича.
Що тепер робитиме місто із повернутим лікарняним корпусом і чи буде там взагалі лікувальний заклад, дізнавався кореспондент «Західного кур’єра».


Поки що головний лікар міста Тарас Масляк не впевнений, що ця будівля перейде під опіку саме медицини. «Так, ми говорили про потребу приміщення у тому мікрорайоні, але питання остаточно треба обговорювати із депутатами міської ради. Не знаю, чи доцільно мені наперед говорити про цю б ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Головний лікар Івано-Франківська вивчав досвід медичної реформи у польському Жешуві

Днями головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк відвідав  польське місто Жешув. Поїздка відбувалася в рамках програми співпраці міст-побратимів, тому івано-франківських лікарів запросили познайомитися із польською системою охорони здоров’я, зокрема, із ланкою сімейної медицини, з наданням первинної медичної допомоги та роботою педіатричної служби.

„Ми зустрічалися із головними лікарями трьох поліклінік. В одній з них об’єднані і сімейні лікарі, і вузькі спеціалісти. Інша перебуває на балансі міста, і в ній працюють суто вузькі спеціалісти.  Ми також зустрілися із приватними лікарями сімейної медицини. У медицині Польщі частково залишився той принцип, який на сьогоднішній день існує і у нас. Адже і в Івано-Франківську функціонують відділення сімейних лікарів, є вузькі спеціал ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Фільми прикарпатських митців здобули визнання

В Івано-Франківську відбувся фестиваль фільмів-лауреатів Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема», який щороку проходить у Дніпропетровську. Презентація фільмів пройшла у рамках святкування 15-річчя Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України у затишному «Гранд кафе» кінотеатру «Люм’єр».

Відкривав імпрезу відеофільм «З чистих джерел», присвячений історії виникнення та розвитку хорового мистецтва на Прикарпатті, який здобув у цьому році спеціальний диплом та приз за режисуру Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема». Фільм був створений на базі студії документального кіно Мирослава Бойчука (автор ідеї Ольга Терешкун, режисер та оператор –  член Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Мирослав Бойчук). Варто зазначити, що у фі ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Солом’яне диво

Дідухи, обереги, дзвіночки, ангели, іграшки і навіть коники – усе це стало частиною святкової експозиції. Під час відкриття виставки уже було чимало охочих придбати роботи, але організатори попросили не розкуповувати чудо-вироби, а почекати бодай декілька днів, щоби цими роботами могли помилуватися відвідувачі музею.

Пані Юлія вже 15 років є незмінним керівником гуртка «Соломоплетіння» у селі Небилів. Жінка запевняє, що усі підготовчі матеріали виконує власноруч. Для цього спеціально висівають жито. «Для такої роботи підходять стебла будь-яких зернових культур, але я перевірила на власному досвіді, що все-таки найкраще такій обробці піддається саме житня солома. Основне встигнути вчасно зібрати і висушити заготовки», – ділиться секретами творчості Юлія Чічак.
Перше захоплення соломоплетінням у жінки розпочалося із подарованого дідуха. Придивившись до те ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

З м’ячами до Європи
У поточному сезоні в єврокубкових турнірах виступають одразу дванадцять вихідців з Прикарпаття


Останній кубковий похід прикарпатських клубів до Європи датований 2011 роком, коли на майданчиках Старого світу «засвітилися» футзальний «Ураган» і баскетбольна «Говерла». Та це аж ніяк не означає, що наші спортсмени сьогодні не представлені в престижних клубних турнірах. Невеличкими групами і поодинці вони продовжують торувати шлях до спортивних вершин. А сезон 2013-14 рр. взагалі може стати рекордним за кількістю наших земляків у континентальних турнірах.
Черговим прикарпатцем в єврокубкових змаганнях став гравець одеського «Чорноморця» Петро Ковальчук. У минулий четвер 29-річний уродженець Надвірнянщини зіграв у виїзному поєдинку одеситів проти голландського ПСВ, в якому «моряки» здобули вкрай важливу перемогу (1:0). Цей успіх дозволив підопічним нашого земляка Романа Григорчука вийти ... Читати далі »
Переглядів: 761 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Наш Харитонович

За вікнами  рвійний грудневий вітер полоще прапори на українських євромайданах. Молодь піднялася і повела батьків на спротив нарузі і сваволі над власним майбутнім. Чимало на франківському майдані педагогів, керівників закладів освіти. Тільки Володимира Харитоновича Маланія, директора ДЮСШ №2,  тут немає… І причина цієї відсутності більш ніж поважна – вже понад сорок днів тому його бунтівна душа полинула у вічний засвіт, звідки вороття нема…

А нам тут так не вистачає його – мудрого, розважливого, ледь іронічного друга, колеги, педагога, директора, члена колегії управління освіти і науки. А ще – українця, галичанина, патріота. Звичайно ж, сюди слід додати такі природні людські поняття, як коханий чоловік, турботливий син (зовсім недавно він втратив матір), добрий батько, люблячий дідусь, прадідусь. Останнім почесним званням він гордився чи не на ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Додав: bond | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)