Вівторок, 23.04.2024, 12:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 05
Хто хотів крові – дочекався
Революція, білоруський сценарій чи повзучий двірцевий переворот?..




В Україні тривалий час побутувала думка, мовляв, уже понад 20 років тупцюємо на місці тому, що в новітній історії України не проливалася кров. Незалежність у 1991 році вибороли без крові, Помаранчеву революцію відспівали без крові...
У ніч з п’ятниці на суботу (з 29-го на 30-те листопада) кров пролилася. Невинна кров. Кров романтиків. Та чи отримає Україна новий виток розвитку? Що відбувається насправді: революція, білоруський сценарій чи повзучий двірцевий переворот?..


Президент Янукович мав унікальний шанс увійти в історію як той, хто нарешті зробив рішучий цивілізаційний вибір. Він, на відміну від попередніх президентів, найближче підвів Україну до Європейського Союзу. Залишилося зробити один крок. Та він цю прірву не пе ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Кривава субота та штурмівна неділя

Моторошні кадри телевізійних репортажів та розповіді очевидців подій, що відбулися на Майдані  вночі з 29 на 30 листопада, шокували країну та світову спільноту. Гумові кийки, які завзято приземляються на голови, руки, ноги та інші частини тіла наляканих демонстрантів, дебелі беркутівці, що наздоганяють мітингарів у провулках,  та десятки поранених людей, що в паніці ховаються в Михайлівському Соборі – ось коротка ретроспектива подій тієї ночі.

Згодом озвучене владою абсурдне пояснення дій силовиків, начебто термінова необхідність встановити на столичному майдані новорічну ялинку та кіоски для ярмарку, скидалося на глум. Тисячі українців, обурені такою наругою з боку влади, без жодних закликів та політичних кличів, почали гуртуватися на Михайлівській площі з однією вимогою – негайна відставка Президента. Кількома годинами пізн ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Будемо з теплом

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомун-енерго» технічно готове до забезпечення стабільного теплопостачання міста та оперативного усунення можливих аварій на тепломережах взимку, але має борги за використаний природний газ.

Про це повідомив в.о. директора ДМП «ІФТКЕ» Василь Рущак. За його словами, зараз працюють усі котельні підприємства, які подають теплоносій до житлового фонду та закладів соціальної сфери, а до кінця тижня відновлять централізоване постачання гарячої води у будинки, де через аварії на мережах її  ще нема. «У нас цілодобово працює аварійна служба, і ми маємо необхідний запас матеріалів для оперативного усунення можливих аварій», – запевнив В.Рущак.
Водночас він поінформував, що борги підприємства за спожитий природний газ перед НАК «НафтогазУкраїни»  становлять 65,5 млн. грн., а рівень розрахунків – 80% при ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

До снігу готові

Міські комунальні підприємства виконали всі передбачені заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду і готові до боротьби зі снігом та ожеледицею під час погіршення погодних умов.

Про це повідомив перший заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Василь Білик. За його словами, комунальні підприємства міста працюють стабільно, забезпечили необхідний запас матеріалів і організували цілодобове чергування працівників та техніки на випадок можливих аварій на мережах та погіршення погодних умов і початку снігопадів.
Зокрема, дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління підготувало до роботи 22 одиниці спецтехніки для очищення вулиць і доріг від снігу. За потреби, до цієї роботи у місті залучатимуть техніку інших підприємств та організацій – спеціалізованого управлін ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

З третьої спроби
В Івано-Франківську запрацював автобусний маршрут №40 «МСЕК – АС-2».
Свого часу цей маршрут розробили на вимогу облдержадміністрації з метою забезпечення транспортного сполучення з обласним бюро медико-соціальної експертизи на вулиці Переяславській. Однак кілька разів конкурс на його обслуговування не відбувся через відсутність заяв перевізників-претендентів. Новий маршрут частково дублюватиме існуючий автобусний маршрут № 6 «АС – 2 – Меблева фабрика» і пролягатиме вулицями Галицькою, Бандери, Коновальця.
Нагадаємо, що мережа автомобільного громадського транспорту Івано-Франківська загалом налічує 56 автобусних маршрутів. Вісім маршрутів (№№ 2, 3, 33, 50, 53, 63, 74, 82)  довший час уже не функціонують і на стількох же маршрутах наразі фактично бракує необхідної кількості рухомого складу.
Наш кор.

Переглядів: 631 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Михайло  МАЛЯРЧУК, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»


Наш шлях – до Європи

На майдані. Знову ж я на майдані. Чи черговий це майдан, коли з великим бажанням змін я стою удень і вночі, у сонце, у дощ і у сніг.
Будучи у 2004 році ще учнем ліцею, я важко розумів політичні ідеології та гасла, проте добре розумів, що величезна кількість людей на вулиці стоїть не із добра. Ще тоді я чітко усвідомив, що поняття «держава» – це в першу чергу поняття «народ».
У 2010 році в команді ВО «Свободи» я став депутатом міської ради. Як і зараз, тоді я добре розумів, що за моєю спиною велика кількість людей, відповідальність за яких я особисто несу.
 У 2012 році основним об’єктом нашої боротьби стала українська мова. У серці України, у столиці ми не один день тримали оборону майдану від ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Працювати страйкуючи

Міська влада запевняє, що підприємства життєзабезпечення Івано-Франківська працюють у звичному режимі, і у теперішній ситуації закликає всіх працювати краще, ніж досі.

«Закінчуйте страйкувати і займіться роботою», – такими словами, адресованими директору «Єдиного розрахункового центру» Вадимові Войтику розпочав вівторкову апаратну нараду у міськвиконкомі міський голова Віктор Анушкевичус. В.Войтик намагався пояснити, що підприємство страйкує, виконуючи відповідне рішення міської ради, а сам він, як і більшість керівників структурних підрозділів міськвиконкому, у понеділок написав заяву на відпустку за власний рахунок, яку мер сам і підписав.
Нагадаємо, що 2 грудня в Івано-Франківську відбувся так званий загальноміський страйк. На знак солідарності зі страйкуючими, виконуючи волю багатотисячного віча, що зібралось у неділю перед адмін ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Банківська сфера: карткова система модернізується

Нацбанк України, вивчивши досвід розвитку національних платіжних систем, оголосив про нагальну потребу модернізації внутрішньодержавної карткової системи. Цій проблемі була присвячена прес-конференція, що відбулася в Управлінні НБУ в Івано-Франківській області.

Експерти банківської справи зазначають, що, оскільки за статистикою, 93,4% від усіх операцій з кратками українських банків складають внутрішньо українські операції, то однією із стратегічних складових модернізації НСМЕП є побудова Нацбанком Центрального маршрутизатора та розрахунково-клірингового центру НСМЕП, який повинен забезпечити здійснення розрахунків з платіжними картками за відкритими міжнародними стандартами.
Власне, 30 вересня ц.р. Центральний маршрутизатор переведено в дослідну експлуатацію. Сьогодні до нього підключено вже шість банків – учасників ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Ями трамбуватимуть снігом?

На початок зими в Івано-Франківську налічується 38 місць з невідновленим після планових та аварійних розкопок асфальтобетонним покриттям.
Про це повідомив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула. За його словами, це значно менше, ніж у попередні роки.
Найбільше – 14 – розкопок на рахунку КП «Івано-Франківськводоекотехпром», 13 – управління з експлуатації газового господарства, шість – міського району електромереж та п’ять – ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».
«Найбільше турбують розкопки управління газового господарства на вулицях Микитинецькій та Кисілевської і «Водоекотехпрому» на вулиці Галицькій. Це магістральна вулиця і там треба відновити покриття хоча б у чорновому варіанті», – наголосив С.Кукула.
«Ви знаєте, що на вулиці Галицькій у нас була велика розкопка з ліквідації пошкодження каналізаційного колектора. Там ще відб ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Щоб зимові свята були в радість

Напередодні Нового року, залишившись вдома сам, дванадцятирічний хлопчик занудьгував, подивився телевізор та вирішив урізноманітнити своє дозвілля. Хлопчик взяв декілька бенгальських вогнів та, зручно влаштувавшись на дивані, почав їх підпалювати. Коли нагріті стрижні почали пекти пальці, дитина кинула їх на диван, а сама побігла до ванної кімнати – остудити під холодною водою місце опіку. Через кілька хвилин почувся тріск. В кімнаті палав вогонь. Пожежа швидко знищила роками надбане майно батьків…


На жаль, під час шкільних новорічних канікул найчастіше трапляються сумні, а інколи навіть трагічні події. І пов’язано це не тільки з дитячими пустощами, але й з недбалістю і безвідповідальністю дорослих.
Під час придбання піротехнічних виробів особливу увагу необхідно звертати на сертифікат товару. Зацікавлені особи можуть ознайомитися з документацією на побу ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Шкільні хвороби
Останні дослідження проблем здоров'я дітей виявили стійку тенденцію до його погіршення. Захворюваність серед дітей 7-14 років в Україні зростає. Зокрема, спостерігається збільшення випадків виникнення так званих шкільних хвороб, тобто тих, що пов'язані зі зниженням гостроти зору, порушенням постави тощо. Так, за період навчання в школі рівень поширеності хвороб опорно-рухового апарату серед учнів зростає… у 5 разів! Це певною мірою пов'язане з невідповідністю шкільних меблів зросту дітей, а також інтенсивністю та тривалістю перебування їх за робочим столом, що призводить до зниження рухової активності школярів. Отож завдання і педагогів, і батьків – проводити контроль за достатнім руховим режимом дітей упродовж дня і дотриманням елементарних правил обладнання робочого місця. Варто знати, що гіподинамія є одним із механізмів, який послаблює всі функції підростаючого організму, а це призводить до виник ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

На закупи, проше бардзо!

Щороку в останні тижні напередодні католицького Різдва та Нового року українсько-польський кордон буквально «тріщить по швах» від напливу вітчизняних шопінг-туристів: у Польщі стартує сезон передсвяткових розпродажів. Хтось користується моментом, аби поповнити гардероб відомими лейблами, що, як переконують обізнані, у Польщі обходиться на порядок дешевше, ніж в Україні. Більш прагматичні вирушають «затаритися» дешевшим та якіснішим, у порівнянні з українським, провіантом. А хтось узагалі планує повернутися на Батьківщину вже у 2014-му, зустрівши рік прийдешній по той бік кордону.
Втім, і тим, і іншим, і третім Польща однаково широко відчиняє двері. Бо вигода від таких відвідин більш ніж помітна: українські «шопери», спокусившись на зарубіжний крам, щороку «дотують» економіку держави на мільйони доларів.  

Туризм із приставкою «шопінг ... Читати далі »
Переглядів: 790 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Франківці люблять своє кіно

Люди старшого покоління прекрасно пам’ятають фразу одного із героїв радянського фільму «Москва сльозам не вірить» про майбутнє. Він говорив, що у майбутньому не буде ані кіно, ні театрів, а буде суцільне телебачення. Насправді прогнози екранного героя так і не справдилися. Незважаючи на широку популярність «голубих екранів» у кожного вдома, театри зовсім не втрачають своєї популярності. Про це можна сказати на прикладі Івано-Франківська.

Окрім театрів, мешканці нашого міста полюбляють проводити свій вільний час також походами у кінотеатри. «Західний     кур’єр» дізнавався, які ж фільми користуються популярністю серед кіноманів Івано-Франківська.
Касові збори по-івано-франківськи дещо відрізняються від загальноукраїнських. Втім, повідомити таку комерційну таємницю керівництво кінотеатрів відмовляється. Зрештою, в Івано-Франківську складається й св ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

В очікуванні прем’єр Скорика
В Івано-Франківській обласній філармонії триває тиждень української музики


Вже стало доброю традицією в обласній філармонії розпочинати зимові вечори із теплотою класичної музики. Якщо минулого року це був фестиваль хорового мистецтва, то тепер дирекція філармонії запропонувала шанувальникам музики насолодитися кращими зразками українських композиторів.


«Хочеться відкривати світові українську музику, – каже директор філармонії Андрій Савка. – Вважаємо, що треба йти у Європу з українським обличчям та змістом. Сподіваємось, що цей тиждень української музики в Івано-Франківську стане доброю для цього нагодою і підготовкою».
Під час відкриття тижня української музики на сцені виступив академічний камерний оркестр «Harmonia nobile». У його виконанні звучали класика та романтика на музику Миколи Лисенка, Дмитра Клебанова, Володимира Івасюка та інших.
«Відкрива ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Слово «королеви»
Проект стадіону «Рух» модернізували під потреби легкої атлетики


Повернувши головну спортивну арену Івано-Франківська у комунальну власність, в міськвиконкомі заходилися оновлювати план її реконструкції. Якщо попередні проекти були зорієнтовані передусім на потреби футболу, то в теперішньому варіанті нарівні з «грою мільйонів» балом править «королева спорту» – легка атлетика. Окрім основного змагального ядра, для її представників передбачено розминочну зону та тренувальні зали.

– Це зроблено для того, щоб стадіон «Рух» міг претендувати на проведення легкоатлетичних змагань міжнародного рівня, – пояснює голова міськспорткомітету, за сумісництвом президент обласної федерації легкої атлетики Віталій Матешко. – Лише в такий спосіб, – переконаний він, – долею недобудованої арени можна зацікавити столичних спортивних функціонерів. А без них справу, розпочату ще у 1980-х, схоже, ... Читати далі »
Переглядів: 830 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Життя – як на долоні

Владика Софрон Мудрий відзначив 90-ліття від дня народження. З цієї нагоди у неділю в Архікатедральному соборі Святого Воскресіння відбулася подячна літургія, яку очолив глава УГКЦ Святослав Шевчук. Ювілейні святкування були спеціально перенесені на неділю, оскільки напередодні керівництво Української греко-католицької церкви перебувало у Римі.
На ювілей до владики-емерита Софрона Мудрого завітали представники різних конфесій, а також найвище керівництво Івано-Франківська та області. З нагоди ювілею голова обласної державної адміністрації Василь Чуднов від імені глави держави вручив владиці орден «За заслуги» другого ступеня.


«Сьогодні святкуємо ювілей мудрого чоловіка, якому батьки дали прізвище Мудрий, але Церква дала йому ім’я Софрон – мудрець, який є подібний тому чоловікові, якому Ісус сьогодні в Євангельському слові сказав: повернись до люд ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Великий скульптор починав сходження до світової слави у Станиславові
5 грудня – 25 років з дня смерті Григорія Крука


Григорій Крук – найвідоміший український скульптор за кордоном, національна гордість України. Перші сходинки до творчої майстерності він долав у Станиславові, у школі деревного промислу. Сюди його привіз із рідного Братишева на Тлумаччині директор початкової школи В. Лукасевич, помітивши у свого учня схильність до малювання і різьби.
Станиславівська промислова школа з офіційною назвою «Крайова школа деревного промислу» на час вступу Григорія вже мала 40-річну історію. Створена у 1884 р. як міська столярсько-різьбярська від 1891 р. стала крайовою, а в час навчання Г. Крука – державною.

Протягом перших двадцяти років існування заклад містився у винайнятих приміщеннях. У 1903 р. завершене зведення власного будинку. Його нинішня адреса вул. Лепкого, 28. У часи навчання Г. ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: bond | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)