Четвер, 25.04.2024, 13:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 14
Різкі рухи головою



Призначення нового голови обласної державної адміністрації для Івано-Франківщини стало «сподіваною несподіванкою». Місцева преса перманентно повнилася чутками про відставку Михайла Вишиванюка протягом всього часу його перебування на посаді. Тому і цього разу новину про звільнення голови ОДА, що почала циркулювати владними коридорами звечора 7 листопада, більшість сприйняла як чергову «качку». Втім, як з’ясувалося зранку наступного дня, даремно. Інтригу розвіяли укази Президента України, опубліковані на його офіційному сайті близько 9-ї години ранку. Першим №623/2013 Президент звільнив з посади Михайла Вишиванюка, а іншим №624/2013 призначив головою Івано-Франківської облдержадміністрації головного «регіонала» області Василя Чуднова.

Такого аншлагу, як минулої п’ятниці ополудні, стіни «білого дому» не бачил ... Читати далі »
Переглядів: 912 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Місто чотирьох автостанцій
Івано-Франківськ досі не має повноцінного автовокзалу


З минулого тижня автобуси міжнародних та міжобласних маршрутів почали відправлятися з івано-франківської автостанції №2, що у мікрорайоні «Пасічна». Хоча відповідне рішення обласна координаційна рада з безпеки дорожнього руху ухвалила ще влітку, для багатьох пасажирів, водіїв і навіть керівників автотранспортних підприємств це стало несподіванкою.
Зміна місця відправлення автобусів найбільше незручностей додала саме пасажирам – і мешканцям, і, особливо,  гостям Івано-Франківська. Адже, щоб сісти чи, скажімо, здійснити пересадку на потрібний автобус, їм доведеться ще якось добиратися до цієї автостанції на околиці. Однак нічого складного у цьому обласні та міські чиновники від транспорту не вбачають та наголошують, що практично у всіх великих містах головні автовокзали чи автостан ... Читати далі »
Переглядів: 942 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Подадуть гарячу воду

З вівторка в Івано-Франківську відновили централізовану подачу гарячої води.

Про це повідомив в.о. директора державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак. Він наголосив, що гарячу воду отримають й мешканці тих будинків, які обслуговує «Станіславська теплоенергетична компанія», оскільки вона уклала відповідну угоду з «Теплокомуненерго» на надання цієї послуги споживачам «СТЕК».
За словами В.Рущака, подавати гарячу воду своїм абонентам  «Теплокомуненерго» почало ще з 17 жовтня. Однак з подальшим відчутним потеплінням підприємство частково призупиняло роботу своїх  котелень, щоб виконати вказівку уряду про економію газу. Завдяки цьому добове споживання блакитного палива вдалося зменшити з 180 до 90 тисяч кубометрів. «Зараз середньодобова температура атмосферного повітря становить шість градусів за Цельсі ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ – місто героїв

10 листопада в Івано-Франківську відкрили першу анотаційну дошку українським героям в рамках ініційованої фракцією ВО «Свобода» в міській раді програми «Івано-Франківськ – місто героїв». Участь у відкритті взяли народний депутат України, свободівець Руслан Марцінків, секретар міської ради Микола Вітенко та відомий історик та краєзнавець міста Михайло Головатий.

Першими відомими особами, що постали внаслідок реалізації проекту, стали Симон Петлюра, Михайло Грушевський та Володимир Винниченко. Анотаційна дошка із цими видатними українцями з’явилася на фасаді будинку, що на Січових стрільців, 12, де колись в тодішньому готелі «Одеса» (теперішньому «Дністер») вони зупинялися. Концепція такої програми передбачає не лише дороговартісне помпезне вшанування героїв, але в естетичній, простій та доступній формі донести до мешканців міста та його гос ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Подолали бар’єр невідомості

Для того, аби цьогорічні випускники загальноосвітніх навчальних закладів комфортно почувалися під час проходження процедури ЗНО, керівництво Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти спільно із міським управлінням освіти і науки провели день відкритих дверей.

 «Ми хочемо показати, як це все здійснюється, і переконати усіх, що фальсифікації і справді не реальні», – сказав під час зустрічі із школярами директор ІФРЦОЯО Богдан Томенчук. Він також провів невелику екскурсію приміщеннями Центру.
Першими поглянути на всю систему оцінювання знань зсередини до ІФРЦОЯО завітали старости випускних класів міських шкіл. Освітяни переконані, що отриману інформацію випускники шкіл швидко донесуть до своїх однокласників.
«Під час пробного тестування, реєстрація на котре розпочалася ще 1 листопада, дуже важливо побороти психологічний бар’єр: як з ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Один раз замало

Двічі на тиждень вивозити так звані негабаритні відходи закликає комунальників керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула.

За його словами, за минулий тиждень санітарний стан міста значно покращився. Тверді побутові відходи з контейнерних майданчиків вивозять регулярно, а так звані негабаритні – згідно з графіком.
«Згідно з графіком негабаритні відходи перевізники вивозять раз на тиждень. Але на окремих майданчиках цього недостатньо. Тому цей графік треба переглянути. І щоб не було значного накопичення, вивозити негабарити треба двічі на тиждень», –  вважає С. Кукула.
Водночас, значного накопичення ТПВ і негабаритного сміття, за його словами, у місті наразі нема. «Ситуація із вивезення сміття покращилася, – каже С.Кукула. –  Трохи гірша картина з вивезенням листя і гілля дерев. Але якщо продовжувати у такому темпі, як минулого тижня, то мож ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Дірку в каналізації забетонують

Залом столітнього каналізаційного колектора діаметром 2000 міліметрів на вулиці Галицькій ліквідують до кінця тижня.

Про це повідомив генеральний директор КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Олександр Чеповий. За його словами, у понеділок ввечері ремонтники завершили укріплення аварійної ділянки траси колектора фундаментними блоками, які повинні запобігти зсувам грунту, а у вівторок приступили до армувальних робіт для зведення бетонного перекриття у місці пошкодження та герметизації стінок колектора. Повністю завершити аварійно-відновлювальні роботи планують до кінця тижня.
Нагадаємо: ввечері минулої п’ятниці на вулиці Галицькій, біля Народного дому «Княгинин», внаслідок залому монолітбетонного каналізаційного колектора діаметром 2000 мм відбулось просідання на глибину до чотирьох метрів основи дорожнього полотна на площі 25 квадратних метрів. ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Ігор Дутка, голова фракції «Партії регіонів» в Івано-Франківській міській раді


Курс на євроінтеграцію

Обраний українською владою курс на євроінтеграцію відкриває широкі можливості для збільшення надходжень іноземних інвестицій в економіку країни.
Нещодавно вперше в Україні відбулося відкриття регіонального засідання Всесвітнього економічного форуму «Стратегічний діалог про майбутнє України», одним з напрямків роботи якого стало вироблення шляхів залучення іноземних інвестицій в умовах дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.
На сьогодні ми бачимо, що Уряд працює над залученням інвестицій в Україну. Це той шлях, на який Україна стала ще в 2010 році, прийнявши Програму економічних реформ, ключовим завданням якої є створення максимально сприятливого бізнес-клімату для інвесторів.
В умовах низької дин ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Виглядатимуть зиму

З суботи дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління організує цілодобове чергування персоналу і спецтехніки на випадок снігопадів.

Про це повідомив начальник ДРЕУ Володимир Юсипів. Наразі, за його словами, відбувається переобладнання спецтехніки для роботи у зимовий період.
«Частина техніки вже відремонтована і готова до роботи взимку, частину ще ремонтуємо і переобладнуємо. До суботи всі ці роботи завершимо і організуємо цілодобове чергування на випадок снігопадів», – сказав В.Юсипів.
Керівник ДРЕУ також поінформував, що підприємство вже приготувало 1200 тонн протиожеледних матеріалів і замовило ще два вагони солі для приготування піщано-соляної суміші.
Наш кор.
Переглядів: 661 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Нові регулювальники

Під кінець року в Івано-Франківську встановлюють нові світлофорні об’єкти та відключають старі.

Нещодавно на вулиці Галицькій, поблизу зупинки громадського транспорту «Радіозавод», запрацював новий світлофор. Його встановлення два роки тому ініціювали студенти та керівництво Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і депутат міськради Світлана Оришко. На замовлення департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку міськвиконкому роботи виконали КП «Міськсвітло» та дорожнє ремонтно-есплуатаційне управління.
А незабаром, як повідомив начальник управління капітального будівництва міськвиконкому Володимир Ковальчук, новий світлофор запрацює на перехресті вулиць Короля Данила та Південного бульвару. Ще один новий світлофорний об’єкт на замовлення УКБ змонтують на перехресті вулиць Гетьмана Мазепи та Проектної, побл ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Реконструкція в спальних районах



Кількість облаштованих та оновлених дворів в Івано-Франківську зростає. 12 листопада відбулося відкриття ще одного такого двору на вул. Миколайчука, 15, 15а, 17, 17а, 19 та на вул. Симоненка, 24, благоустрій якого проведено в рамках започаткованої депутатами-«свободівцями» програми реконструкції прибудинкових територій. Участь у відкритті взяли народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків та депутат міської ради Оксана Савчук.

Це було справжнє свято для мешканців двору. Адже завдяки ініційованій депутатами програмі вдалося повернути прибудинкову територію до нового життя. Роботи виявилось чимало: величезні вибоїни на пішохідних доріжках та понівечені бордюри на досить великій ділянці вимагали клопіткої праці.  
Народний депутат України від фракці ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

В ЄРЦ оголосили результати конкурсу
Конкурсна комісія 7 листопада оголосила список переможців конкурсу КП «ЄРЦ» з надання житлово-комунальних послуг на 2014-2015 роки. До участі зголосилися 19 фірм побутового обслуговування населення.
За підсумками переможцями визнано як чинні підрядні організації, так і нові. Зокрема, трубопровідні мережі третього округу обслуговуватиме ТОВ «Галичина ІВ», п’ятого – ПП «Малі трубопроводи».
Ліфти міста будуть обслуговувати ПП «Прикарпатліфт», новостворене комунальне підприємство «Ліфт-Франківськ» та ПрАТ «ОТІС» – українське представництво транснаціональної корпорації зі столітньою історією бренду.
Не знайшли підтримки конкурсні пропозиції ТОВ «Енергосервіс-ІФ», ПрАТ «АТП-0928», ТОВ «Сервіс-Сіті-ІФ», ПП «Гарант».
Абсолютна більшість рішень приймалася комісією одностайно.
Під час оголошення результатів голова конкурсної комісії Олег Капустяк відз ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Світове співтовариство підтримує євроінтеграцію України

До саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі залишилося кілька тижнів. Верховна Рада приймає останні євроінтеграційні законопроекти, а політики по всьому світу висловлюють свою позицію щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Позитивні сигнали
За словами колишнього голови Генерального директорату з питань розширення в Єврокомісії Майкла Лі, Угода про асоціацію з Україною – наймасштабніший договір, який коли-небудь укладали з країною, яка не є членом Євросоюзу. Майкл Лі – один із найдосвідченіших європолітиків, він більш як 30 років займався питаннями євроінтеграції у Європейській комісії, вів переговори щодо прийняття Чехії у ЄС, тому його словам можна довіряти.
На користь євроінтеграції України висловилися представники багатьох країн світу. Зокрема, екс-держсекретар США Гілларі Клінтон висловила пер ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

День студента: 67 річниця міжнародного свята

У світі День студента почали святкувати  17 листопада 1946 року. Цю дату офіційно встановили на честь чеських студентів –патріотів на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі. Українські ж студенти приєдналися до міжнародного свята у 1999 році. Для когось День студента – черговий привід повеселитися, а для когось – день символічного об'єднання,  підвищення ролі студентства у громадянському та політичному житті країни.
Сьогодні права та обов'язки студентів у різних країнах регламентуються по-різному. Наприклад, в Австрії студент обов'язково повинен у встановлені строки подавати заяву про продовження навчання, у чіткі терміни записуватися на здачу іспиту і забирати заяву про складання іспиту. А головне – австрійські студенти, як і студенти Німеччини, зобов'язані оплачувати своє навчання.


Переваги укра ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Львів: корисні уроки



Про те, яким має бути Івано-Франківськ, та в якому напрямку розвиватися, сьогодні у місті говорять все більше. Яким повинен бути наш обласний центр: історико-культурним  чи все-таки бізнесовим? Що, зрештою, важливіше: збереження місцевого колориту та автентики чи прогресивний формат розвитку?

На тлі подібних розмов багато хто вважає, що ми повинні піти слідами сусіднього Львова. Міста, що має чітке бачення свого майбутнього, втілене в стратегічному плані розвитку, та, зберігаючи за собою статус культурної та туристичної столиці, активно нарощує «м’язи» в інших прогресивних сферах, зокрема IT-секторі.  
І хоча порівнювати два міста – Івано-Франківськ та Львів – справа невдячна й непотрібна (надто вже різна «вагова» категорія), кілька львівських «уроків» іванофранківцям все ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Як змінилося ставлення до Голодомору
Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні 2013 року, більшість українців (66%) погоджуються з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, натомість не погодились з твердженням 22% опитаних. Не визначились з цього питання 12% опитаних.
Слід відзначити, що за останні чотири роки зафіксовано найбільший відсоток респондентів, які вважають Голодомор геноцидом. Зокрема, згідно з результатами досліджень, у  2010 р. цей відсоток становив 61%, у 2011 р. – 58%, у 2012 р. – 59%, а вже у 2013 р. – 66%.
При цьому кількість противників визнання Голодомору геноцидом протягом 2010-2013 років зменшилася з 25 до 22%.
Тезу про геноцид поділяють понад 80% мешканців Заходу, Центру та Півночі, а також більше половини респондентів на Сході та близько 40% – на Півдні та Донбасі. Ріст показника ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Кличко йде в Президенти

Днями лідер Партії «УДАР» Віталій Кличко з трибуни Верховної Ради заявив, що балотуватиметься на майбутніх виборах Президента України в 2015 році.

Віталій Кличко окреслив першочергові завдання, які він ставить перед собою та своєю політичною силою. Лідер «УДАРу» переконаний, що успіх будь-якої людини і країни в цілому залежить від вірного формулювання завдання і волі для її виконання. Кличко впевнений, що відповідальний політик повинен знайти ключову проблему, яка не дозволяє всьому суспільству зробити крок вперед. За його словами, політик повинен мати безстрашність і рішучість донести свою точку зору до людей, об'єднати їх заради мети – вирішення цієї проблеми. При цьому він твердо переконаний, що це має бути зроблено, які б перешкоди не стояли на шляху, і які б сили не намагалися перешкодити.
Основні проблеми, з якими, на думку лідера «УДАРу» ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Вадим ПІСАРЄВ:
«Класика є найбільшим показником танцюристів»




У грудні 2010 року на базі Івано-Франківської обласної філармонії у рамках культурно-мистецького проекту «Схід-Захід» була створена Балетна школа Вадима Пісарєва. За майже три роки своєї діяльності вона доказала, що навіть у нашому місті, де дотепер балетним мистецтвом майже ніхто не цікавився, є усі шанси створити справжній театр опери і балету. У цьому переконаний і сам маестро, народний артист України, провідний танцівник світу, художній керівник Донецького національного академічного театру опери і балету ім. А. Солов’яненка Вадим Пісарєв. Минулого тижня він завітав до Івано-Франківська, щоби переконатися, що справжнє балетне мистецтво можливо розвинути, якщо для цього є бажання. Своїми враженнями від невеличких успіхів Балетної школи Вадим Пісарєв поділився із нашими читачами.< ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Палац таки запрацює

Льодовий палац у Калуші, збудований коштом державної програми «Хокей України» і відкритий у 2009 році, перманентно припиняє свою роботу. Місто просто не має коштів на його утримання. Після тривалих перемовин за погодженням з Міністерством молоді та спорту України споруду передали на баланс облради.

Цього року лід у Калуші розтопили ще у квітні. Коли ковзанка відновить свою роботу, невідомо. Дирекція арени не в силах розрахуватися з ПАТ «Прикарпаттяобленерго» за раніше спожиту електроенергію. Борг складає понад 110 тис. грн. Натомість самій арені боргують за оренду і калуська міськрада, і обласна ДЮСШ…
Втім, як стверджує начальник облспортуправління Мирослав Карабін, льодовий палац вже незабаром відновить свою роботу. Чергова сесія Івано-Франківської облради має ухвалити рішення про створення обласного комунального підприємства "Льодова арена” та з ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

«Буковель» взяв паузу
Минулого року відомий гірськолижний курорт вперше прийняв один з етапів Кубка світу з фрістайлу. І хоч до того часу нагороди змагань вже знайшли своїх володарів, виступи лижних акробатів викликали чималий інтерес. Публіка, зрозуміло, жадала продовження. Але…
В календарі міжнародних змагань на сезон 2013-14 рр. Буковель не фігурує. Після семи сезонів, впродовж яких прикарпатці організовували змагання під егідою FIS, вони взяли паузу. Очевидно, це пов’язано з особливостями олімпійського сезону, під час якого програма стартів є коротшою, ніж зазвичай.
Приміром, програма Кубка світу з фрістайлу-2014 включає всього п’ять етапів. Вони відбудуться в Азії та Північній Америці. В грудні лижні акробати двічі виступлять у Китаї. В січні  змагатимуться у США (два етапи) та Канаді, де й визначаться переможці. Після цього кращі візьмуть курс на Сочі, щоб посперечатися за олімп ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Олімпійська зима
До зимових Ігор в Сочі залишилося 84 дні


Цими вихідними представники зимових видів спорту розпочнуть новий сезон. Його піком стане Олімпіада в російському Сочі, яка пройде в період з 7 по 23 лютого. Україна, зі слів очільника вітчизняного НОКу Сергія Бубки, планує делегувати на ігри 55 спортсменів. Будуть серед них і прикарпатці.
За оцінками фахівців, до кола претендентів на поїздку в Сочі нині входять шестеро наших земляків. Скільком з них вдасться здобути омріяні перепустки на Ігри, наразі невідомо. Чотири роки тому в олімпійському Ванкувері змагалося рекордне число прикарпатців – п’ятеро. Троє з них опісля завершили кар’єру. Йдеться про ветерана лижних гонок Романа Лейбюка та двох стрибунів з трампліна – Олександра Лазаровича і Володимира Бощука. Бощук нині вже входить до тренерського штабу національної збірної.


З числа тих, хто стартував у Ванкувері, в строю зали ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ туристичний:середмістя

Івано-Франківськ дуже подобається приїжджим людям. Подорожній, який побував у столиці Прикарпаття двадцять-тридцять років тому, дотепер згадує місто між двома Бистрицями – симпатичне і досить комфортне для постійного проживання. Історія населеного пункту – як людська біографія, але із суттєвою різницею: у своє колишнє людина може повернутися лише подумки, а місто живе сьогоденням і якоюсь своєю частиною – в минулому. Унікальну можливість одночасно побачити кілька історичних епох створює середмістя зі старовинною архітектурою.

Івано-Франківськ – одне з небагатьох вітчизняних міст, де в малозміненому вигляді зберігся центральний квартал з історичною забудовою, в епіцентрі якого – 49,5-метрова ратуша. У 70-ті роки радянські зодчі мали намір "до основанья” модернізувати цей прилеглий до площі старовинний квартал у стилі "соціалістичног ... Читати далі »
Переглядів: 718 | Додав: bond | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)