П`ятниця, 29.03.2024, 11:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 24
Лікарі підуть до школи

Довгі черги у дитячій поліклініці, шум, гамір, тиснява батьків і дітей та великий об’єм роботи щодня для працівників поліклініки. Так проходили медогляди школярів протягом двох років. А крім того, батьки були змушені супроводжувати своє чадо до медичного закладу, попередньо відпросивши себе з роботи та дитину із навчального закладу.
Усю складність цього процесу прекрасно розуміли педагоги, але зарадити цьому не могли.
Відтепер усе зміниться. Адже у загальноосвітні навчальні заклади України повертаються шкільні медогляди. Відповідну постанову  16 січня прийняв уряд.


Цю звістку позитивно сприймають як медики, так і вчителі. І хоча серед батьків є чимало таких, котрі не готові, аби їхню дитину «зайвий раз» оглядали медпрацівники, думку більшості батьків при прийнятті такого рішення також брали до уваги. ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Тимчасовий статус

Попередній склад виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, двічі відправлений нею у відставку, продовжуватиме працювати до затвердження нового складу виконкому.

Про це, посилаючись на роз’яснення юридичного відділу міськвиконкому, на вівторковій апаратній нараді заявив заступник міського голови Микола Саєвич.
«Відповідно до частини першої статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування», виконавчий комітет здійснює свої повноваження до формування нового складу виконавчого органу», – зацитував віце-мер відповідь юридичного відділу міськвиконкому на запитання секретаря міськради Миколи Вітенка про теперішній статус виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.    
Водночас М.Саєвич поінформував, що М.Вітенко теж ще офіційно не приступив до виконання обов’язків секретаря Івано-Франківської міської ради.
А т ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Більше – не значить краще

Мешканці Пасічної скаржаться на перевантаження автобусного маршруту №85 «вул. Целевича – вул. Ребета».

Одразу наголосимо, що 85-й маршрут і проблемним не назвеш, і автобусів там багато, але у години пік, особливо вранішні, їх доводиться брати ледь не штурмом. А все тому, що левову частку пасажирів складають студенти медуніверситету. Не допомагає і маршрут № 40-а, який у цей час теж завантажується «під зав’язку».
Заради справедливості також додамо, що міська влада неодноразово йшла назустріч пасажирам і поетапно збільшила кількість автобусів на маршруті №85 з восьми до одинадцяти, серед перевізників він вважається одним із найкращих, а перевантаженість машин спостерігається лише на кілька рейсів. Тож постає два питання: чи доцільно ще збільшувати кількість машин і чи приватні перевізники, непогано заробляючи на 85-му маршруті, не спроможні замінити хоча б 2-3 авт ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Новому поколінню – нові технології

У Івано-Франківську з’явиться перший дитячий садок, зведений за проектом підвищеної енергоефективності із застосуванням елементів так званого «пасивного будинку». Наразі розроблений проект проходить експертизу. Сучасну споруду вже у цьому році розпочнуть зводити у селі Крихівці Івано-Франківської міськради. Темпи будівництва і термін здачі дитсадка у дію в подальшому залежатимуть лише від вчасного фінансування у повному обсязі.

Будівництво нового сучасного дитсадка за принципом т.зв. «пасивного будинку» у Крихівцях міська влада Івано-Франківська анонсувала вже давно. Тоді сподівалися на фінансову підтримку у його спорудженні закордонних донорських організацій. Але, на жаль, з цим так і не склалось. Міністерство регіонального розвитку, до якого Івано-Франківськ звернувся з проханням співфінансувати реалізацію цього пілотного проекту, мі ... Читати далі »
Переглядів: 818 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Без піску – слизько

Через відсутність коштів на придбання піску і відсіву для виготовлення піщано-соляної суміші та паливно-мастильних матеріалів для техніки під час ожеледиці на дорогах Івано-Франківська може виникнути надзвичайна ситуація.

Про це повідомив заступник начальника дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління Віталій Бурко. За його словами, залежно від погодних умов, вулиці міста розчищають від снігу і посипають протиожеледними матеріалами 60 працівників з благоустрою та від п’яти до 18 одиниць спецтехніки. В управлінні організоване цілодобове чергування водіїв, механізаторів та працівників з благоустрою. Вже використано три тисячі тонн піщано-соляної суміші. Є запас 60 тонн технічної солі, з якої можна виготовити 600 тонн протиожеледних матеріалів, але через відсутність коштів на придбання піску і відсіву наразі це неможливо. Бракує грошей і на придбанн ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Епідемії грипу нема, але медики до неї готові

Медичні заклади Івано-Франківська до можливого виникнення  епідемії грипу готові.

Про це заявила заступник головного лікаря Центральної міської клінічної лікарні Емма Гошовська. Вона поінформувала, що на випадок епідемії у стаціонарах міської дитячої клінічної лікарні, центральної міської клінічної лікарні та міської клінічної лікарні №1 медики готові розгорнути 138 додаткових ліжок для хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. При цьому у стаціонарах розмежовуватимуть потоки хворих на ГРВІ та інші патології. Лікарні забезпечені медикаментами на 306 тисяч 497 гривень, яких вистачить на 10 днів епідемії.
«В основному до можливої епідемії ми готові, – сказала Е.Гошовська. – Готові завжди, бо вже не одну епідемію пережили і маємо досвід лікування, а люди мають реакцію на вірус і вироблену опірність організму». Хоч ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Іван  МАРКУТА,
депутат міської ради,  фракція ВО «Свобода»


Місто для мешканців чи мешканці для міста?

Чи задумуємося ми над  цим у нашому звичному житті, насиченому всілякими подіями та повсякденними турботами? Як сучасній людині, оточеній з усіх боків випробуваннями, задумуватися над такими темами? І чи варто взагалі звертати увагу на такі речі? Як би там не було, але щоби зрозуміти саму суть, варто над нею замислитись і вникнути у всі деталі. Тож  давайте розберемо все і по порядку.
Кожен населений пункт водночас є як частиною великої нашої держави, так і самобутнім неповторним місцем для життя, наділеним правом вести свою самоврядну політику. Наш Івано-Франківськ запозичив за свою історію багато цікавинок для сучасників, тому він є дуже гарним доповненням до ряду міст-обласних центрів. Н ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Пріоритет – пішоходам
Після площі Ринок в’їзд транспорту обмежать на майдан Шептицького


Головні завдання реалізації програми «Обмеження руху – розширення можливостей» – зменшення кількості автомобілів на площі Ринок та перекриття транзитного руху транспорту через неї – досягнуті, а наступним кроком стане обмеження зони паркування транспорту на майдані Шептицького.


Про це повідомив директор комунального підприємства «Технічний центр «Сервіс-Авто» Андрій Строїч. Він нагадав, що міська влада неодноразово робила спроби обмежити в’їзд у центральну історико-архітектурну заповідну зону Івано-Франківська та перекрити транзитний рух транспорту через площу Ринок, однак всі вони донедавна зазнавали невдач.
У 2005 році на вулицях Галицькій та Вітовського встановили шлагбауми і почали справляти плату за в’їзд на площу Ринок. За словами А. Строїча, нововведення тоді п ... Читати далі »
Переглядів: 863 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Компостуйте талони за проїзд
З 1 лютого тролейбусні маршрути переведуть на безкондукторну систему обслуговування


Кондуктори, касові апарати, компостери… Усе нове – добре забуте старе. У 1996 році, з метою збільшення виторгу від перевезень пасажирів, у тролейбусах почали працювати кондуктори і зникли компостери, а у 2013 році, через брак кондукторів, компостери знову повертають у тролейбуси. Не відомо, чи у їхніх салонах знову наноситимуть написи «Кращий контролер – ваша совість», але керівництво КП «Електроавтотранс» сподівається на свідомість пасажирів, які за проїзд у тролейбусах знову мають компостувати квитки.

За словами директора «Електроавтотрансу» Леоніда Яковця, повернення до безкондукторської системи – вимушений крок, бо працювати кондуктором із середньою зарплатнею у 1800-1900 гривень ніхто не хоче. «Є водій, є технічно справний тролейбус, але нема кондуктора. І що, тролейбус не ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Олег СИНЮТКА:
«Щоб суспільство рухалося вперед, потрібно робити непопулярні речі»   


Олег Синютка, заступник міського голови Івано-Франківська з економічних питань в час мерства Зіновія Шкутяка, ось уже шість років як працює на посаді першого заступника міського голови Львова. Імідж, завойований в Івано-Франківську, він успішно переніс у Львів. Там він здебільшого займається господаркою. Кажуть, за що береться – намагається довести до логічного результату. Його характеризують як строгого і відповідального, його поважають і бояться… Як в людини непересічної, в нього є затяті опоненти і надійні союзники.
В контексті розмов про ймовірні дочасні вибори міських голів Львова та Івано-Франківська в обласному центрі Прикарпаття про Олега Синютку заговорили як про потенційно сильного претендента на посаду міського голови Івано-Франківська. Аргумент – після льві ... Читати далі »
Переглядів: 1186 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Запитуйте-відповідаємо

Івано-Франківська комунальна реформа і зміни в утриманні житлового фонду викликають ряд питань у мешканців міста. Відтепер на найбільш актуальні з них у постійній рубриці  на шпальтах «Західного кур’єра» відповідатиме директор КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик.

— Чула, що з нового року всіх паспортистів переводять до новоствореної Державної міграційної служби. Де можна буде отримати довідку для оформлення субсидії – в ЄРЦ чи в ДМС?
— Дійсно, відповідно до нових завдань на Державну міграційну службу було покладено обов’язок з реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб. Втім, і раніше паспортисти жеків не виконували самостійно таку функцію, а лише готували відповідні документи.
Тож  із появою ДМС жодних змін у самій процедурі оформлення паспортних документів чи проведенні реєстрації громадян (прописці) не відбулося.
Зараз обговорюєт ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Дорога для влади  в борг?

Стан доріг в Україні завжди викликав багато критики і негативу. Відома російська приказка «в Росії дві біди – дурні і погані дороги», на жаль, є актуальною і для України. Особливо в українців посилилося критичне ставлення до вітчизняних доріг після того, як вони виїхали на заробітки чи на відпочинок в Європу і побачили тамтешній стан дорожнього покриття.

Стан доріг викликає неабияке занепокоєння взимку, коли ожеледь і сніг додають особливої пікантності подорожам власникам автомобілів. Місто Івано-Франківськ і область у цій ситуації не є винятком. Цієї зими дороги чи не в найгіршому стані за останні роки. Проте сьогодні спробую виступити на захист автодорожників.
Звичайно, ви мені можете заперечити, що нічого працівників дорожніх служб захищати, і почнете згадувати про непродуману схему пров ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

«Івано-Франківськгаз» – банкрут? Абсурд!

Минулого тижня в електронних мас-медіа появилася інформація про те, що господарські суди у січні відкрили справи про банкрутство кількох обласних підприємств з газопостачання і газифікації.
Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Справи порушені за заявами кредитора – компанії «Укртрансгаз» щодо підприємств «Івано-Франківськгаз», «Сумигаз», «Чернігівгаз», «Закарпатгаз», «Криворіжгаз» і «Миколаївгаз». А кількома днями раніше господарські суди Луганської, Вінницької, Дніпропетровської та Харківської областей порушили справи про банкрутство газопостачальних підприємств «Луганськгаз», «Вінницягаз», «Дніпрогаз» та «Харківміськгаз».
Невже у таких солідних підприємств паливно-енергетичного комплексу справи настільки кепські, що доводиться вести мову про банкрутство? І хто зацікавлений у тому, щоб суспільство повірило в черговий сучасний міф?
... Читати далі »
Переглядів: 775 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Отримав подарунок – заплати податок

Так вже повелося  у нашій країні, що питати про вартість піднесеного кимось дарунка вважається як мінімум нечемно.  А даремно, бо якщо виявиться, що ціна отриманого презенту перевищує половину мінімальної заробітної плати, на вас очікує ще один сюрприз, щоправда, менш приємний – сплата податку. Така норма прописана у Податковому кодексі.

Отож, що таке «податок на подарунки» і  хто повинен його сплачувати, як саме податківці шукатимуть «обдарованих» неплатників, та яке покарання очікує на порушників – читайте у «ЗК».
«Додаткове соціальне благо»
Отож, згідно з податковим законодавством, кожен презент, дорожчий за 573,50 грн., розглядається владою як додаткове соціальне благо, а отже, обкладається податком у розмірі від 5 до 17 відсотків тієї суми, яка перевищила дозволену. Чим дорожчий подарунок — тим більший і под ... Читати далі »
Переглядів: 865 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

«Ромашка» працює

В Івано-Франківську нарешті спромоглися відкрити після реконструкції ще один дошкільний навчальний заклад – садочок № 17 «Ромашка». Цього дня у місті очікували довго. Спочатку говорили про можливе його відкриття ще до 1 вересня 2012 року, згодом дату відкриття ще двічі переносили. А вже від сьогодні дошкільний навчальний заклад запрацював.
Дитячий садочок розрахований на 190 місць. Відзначимо, що це вагомий крок у забезпеченні дошкільної освіти для маленьких іванофранківців. До цього понад десять років приміщення ДНЗ використовувалось не за призначенням.
Фото Тараса Яковина

Переглядів: 609 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Війна з тестами

З 4 січня цього року розпочалася реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання, яка триватиме  до 5 березня. Наразі у центрах оцінювання якості освіти говорять про надто низький рівень реєстрації майбутніх абітурієнтів, проте тут переконані, що основний наплив молоді буде всередині лютого. Принаймні так було у попередні роки.

Уже через тиждень після початку реєстрації на ЗНО в Україні вкотре заговорили про доцільність такої системи оцінювання знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Втім, це не новина для організаторів тестування. Палиці в колеса системи, котра вже сьомий рік працює на теренах нашої держави, намагаються встромити майже щороку, щоправда кожного разу це роблять інші дійові особи. Перший віце-спікер Верховної Ради України Ігор Калетник сумнівається в ефективності тестів, а тому пропонує провести з цього приводу парламентські слуханн ... Читати далі »
Переглядів: 869 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Олександр Сич скупався на Водохреща
Народний депутат України, «свободівець» Олександр Сич вже традиційно на Водохреща побував на святковій службі Божій в храмі Преображення Господнього василіанського монастиря на Ясній Горі в Гошеві Долинського району та взяв участь у Великому Йорданському Водосвятті на річці Лужанка, що протікає в урочищі безпосередньо під тамтешнім монастирем. На завершення ж вкотре скупався в крижаній гірській воді річки Свіча.
Як пояснює сам Олександр Сич, звичка приїздити на Йордан до Гошева зародилася ще декілька років тому. За словами народного депутата України, це насамперед  зумовлено неперевершеною атмосферою духовного піднесення, якою оповиті ці святі місця.
Сама ж процедура купання на Водохреща, на переконання «свободівця», окрім своєрідного екстріму, додає ще й здоров’я, гарту тілу та сили духу, дозволяючи у повній мірі відчути енергетику Йорданської води ... Читати далі »
Переглядів: 640 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Мистецька дилема:
класичний спів чи сучасне мистецтво?


Про те, що сучасне мистецтво у нашому місті насправді існує, напевно, зайвий раз годі говорити. Про це час від часу нагадують мистецькі акції, котрі демонструють таланти наших сучасників. Однак, як виявляється, в Івано-Франківську ніяк не може вирішитися питання щодо створення так званого осередку всього того, що належить до сучасного мистецтва. Довгоочікуваний Центр сучасного мистецтва насправді існує поки що тільки віртуально.

До… Центру сучасного мистецтва
Чи довго ще доведеться скитатися митцям, наразі не відомо. Івано-Франківська міська рада у цьому напрямку вже навіть зробила свій крок – затвердила статут Центру сучасного мистецтва. Як запевняє депутат міськради, голова постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту Оксана Савчук, ця культурна струк ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Ювілей «Гірки»
Домашній арені «Тепловика» - 85 років!




Першу згадку про футбол на Гірці знаходимо у місцевій пресі в травні 1927 року. Оглядач «Кур’єру станиславовського» відзначає однойменний клуб, як молоду і дуже амбітну команду. Разом з тим зауважує, що його керманичам слід навести дисципліну в команді і лад на трибуні, яка «в тім часі постала до ужитку». Новачок не знайшов собі гідних суперників у класі С і одразу ж перейшов у клас В. У розіграші Кубка Станиславова «гірчани» посіли третю сходинку після «Ревери» і «Станиславовії».


Спортивний клуб «Гірка» (польською – «Гурка») постав у важкі повоєнні часи. В травні 1922 року Станіслав Волошин став гуртувати місцевих підлітків довкола «Товариства приятелів шкільної молоді», що мало на меті насамперед духовне виховання. Члени товариства власними руками на кошти від пожертв зве ... Читати далі »
Переглядів: 894 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Парад рекордів у Донецьку

Протистояння «Єнакієвця» та «Урагану» в рамках 13-го туру національного чемпіонату очікувалося з особливим нетерпінням. Скориставшись трансферним вікном, суперники поповнили свої склади легіонерами з Бразилії. Напередодні було владнано останні формальності, і команди вийшли на гру в бойових складах.

У протокол матчу внесли одразу дев’ятьох легіонерів – по чотири бразильці з кожного боку і поляк Будняк в «Урагані». В певні ігрові проміжки на майданчику одночасно перебувало одразу семеро іноземців, що стало новим рекордом чемпіонатів України!
З’ясувати, чиї бразильці кращі, не вдалося. За кількістю легіонерських голів зафіксовано нічию – 2:2. Долю зустрічі вирішили «аборигени». Українці «Урагану» виграли свій «мікроматч» у співвітчизників з «Єнакієвця» з рахунком 3:1.
Відзначимо, що ураганівець Андрій Сімка відкрив лік своїм голам вже в о ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Все про «Ураган»

Позавчора в офісі НФК «Ураган» було презентовано ювілейне видання, присвячене 10-літтю франківського клубу. "Мені дуже приємно, що підсумком нашого ювілейного марафону став саме цей буклет із символічною назвою "Ураган. 10 років історії", – зауважив президент клубу Олександр Бубен.

Видання європейського формату обсягом у понад сотню сторінок містить цікаві факти, невідомі події з життя команди, яскраві фото. Автори сезон за сезоном відтворили історію клубу, згадали поіменно всіх, хто мав причетність до НФК «Ураган». Дещо з наведеного тут навіть мені було невідомо, – зізнався О.Бубен.
Усі охочі можуть дізнатися, як виникла назва клубу, як створювалися його герб та гімн, знайти результати усіх матчів, турнірні таблиці тощо… Родзинкою видання є постери ураганівських «зірок» – Валентина Цвєлих, Романа Ярого, Андрія Сімки, Федора Пилипіва, Сержао, Біро Ж ... Читати далі »
Переглядів: 640 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Галицьке дербі  у «Фіналі чотирьох»

Минулої неділі завершилося друге коло у вітчизняній баскетбольній суперлізі. За його підсумками буде складено календар заключних матчів турніру. Окрім того, остаточно сформувався квартет учасників розіграшу Кубка Суперліги. Матчі турніру відбудуться 26-27 січня на майданчику львівської «Галичини».

На відміну від попередніх сезонів, коли участь у кубкових змаганнях брала вісімка кращих, нині кількість претендентів на почесний трофей скоротилася вдвоє. Через зайнятість на євроарені поза розіграшем залишилися «Будівельник» (чинний володар трофею), «Азовмаш», «Хімік» і «Донецьк». Останній, правда, не потрапив би до фіналу за спортивними показниками.
В останній момент місце у «Фіналі чотирьох» виборов «Миколаїв», котрий зумів перемогти у гостях іншого претендента – «Черкаські мавпи». Саме миколаївцям на пару з запорізьким «Ферро-ЗНТ ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)

Роксолана: турецькі вигадки та українська правда

Найдорожчий проект в історії турецького телебачення – серіал «Величне століття. Роксолана» – збурив не лише тамтешніх ісламістів, а й українську громадськість. Обидві сторони зійшлися на тому, що історію частково спотворили. Ось тільки у кожного на це свій погляд.
Турецьким критикам і затятим ісламістам не сподобалося, що султана у серіалі показали як хтивого любителя жінок і вина, а Роксолана видалася хоч і стервозною, зате розумною і освіченою жінкою. Як виявилося, для частини турків образ Роксолани носить сумнівну репутацію. А деякі називають її не інакше, як українською Еммануель. Натомість Сулейман І для турків – майже месія: за час правління він значно розширив кордони Османської імперії. Правляча ісламістська партія навіть мала намір подати до суду на творців серіалу, звинувативши їх в образі почуттів віруючих і викривленні ві ... Читати далі »
Переглядів: 1466 | Додав: bond | Дата: 24.01.2013 | Коментарі (0)