Середа, 24.04.2024, 17:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30
Кожному по заслугах

Рейтинг найоплачуваніших професій на Прикарпатті


Ринок праці в Івано-Франківську вельми різноманітний: від добре знаної професії двірниці, перспективою якої батьки лякали нас ще в школі, до супервайзерів та джава-девелоперів, про яких ще три роки тому ніхто в Україні і не чув.
Як інформують прикарпатські статисти, середня заробітна плата пересічного іванофранківця цьогоріч – 2500 гривень. Але є щасливці, яким за допомогою свого ремесла вдалося переплюнути за рівнем заробітків інших та всім на заздрість зайняти хлібніші місця в робочому секторі. «Захід-ний кур’єр» дізнавався, хто ці обранці долі, які за свої труди отримують в рази більшу за середню винагороду, та скільки саме щомісячно вони мають можливість покласти у свої гаманці. До вашої уваги звед ... Читати далі »
Переглядів: 1605 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Без зовнішніх ознак інфекції,
або Знайдімо сил, щоб відшукати в собі гідність



Ольга ГОЯНЮК,
депутат  міськради,                       
фракція  ВО «Свобода»

Вже минає майже рік з того часу, як нашу країну буквально вкинули у провалля. ..
На жаль, так складається, чомусь історично, що на кожного українця припадає мінімум по два щирого недруга, котрий так і прагне вирвати у нас язика.
І їм таки це вдалося…
Пам’ятаю той день дуже чітко. Нічого особливого: трошки похмурий, бо був сезон червневих дощів, але загалом досить теплий і злегка вітряний. Тоді ніщо не віщувало трагедії, а вона сталася: такий собі землетрус, зрушення тектонічних плит, виверж ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Правда про дороги

Цього тижня в облдержадміністрації та міськвиконкомі знову говорили про стан доріг. Очільники області і міста нарешті прозріли і сказали правду. У понеділок на колегії ОДА губернатор Михайло Вишиванюк заявив, що облавтодор ремонтує дороги «брехнею і на папері» і що на Прикарпатті вони «найгірші в Україні». А у вівторок на нараді у міськвиконкомі мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус висловив невдоволення темпами ремонтів доріг у місті і зобов’язав шляховиків подати йому план робіт.

Дарунок до Дня незалежності
Нову дорогу, яка з’єднає вулицю Мазепи і Південний бульвар, шляховики мають побудувати до 24 серпня. Такий кінцевий термін їм встановив місь-кий голова Віктор Анушкевичус. «Зробіть дарунок містові і 24 серпня відкрийте рух новою дорогою з вулиці Мазепи через Південний бульвар до вулиці Бельведерської», – звернувся мер до начальника міського управління капітального ... Читати далі »
Переглядів: 877 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Скоротять тролейбусний маршрут

Через поганий стан проїжджої частини вулиці Автоливмашівської тролейбусний маршрут №2 «Вокзал – завод «Карпатпресмаш» можуть скоротити до автостанції №4 на вул. Юності.
Директор КП «Електроавтотранс» Леонід Яковець каже, що вулиця Автоливмашівська зараз взагалі не придатна для руху тролейбусів. Але, оскільки у Хриплинську промзону пасажирів возити таки треба (туди не пролягає жоден інший маршрут громадського транспорту), він пропонує робити це лише у години пік. Решту часу тролейбуси маршруту №2 доїжджатимуть лише до розворотного кільця поблизу автостанції №4 на вулиці Юності.
Прохання керівника «Ел-ектроавтотрансу» про скорочення тролейбусного маршруту №2 підтримав і перший заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Василь Білик. Водночас він поспішив запевнити, що орієнтовно через два тижні на вулиці Автоливмашівські ... Читати далі »
Переглядів: 968 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Що сесія прийдешня нам готує

Голова обласної ради Василь Скрипничук розповів, чим здивує депутатів 22-га сесія

У вівторок, 28 травня, Василь Скрипничук дав чергову прес-конференцію для журналістів. Говорив очільник обласної ради здебільшого про майбутню 22-гу сесію, яку запланували на  21 червня.
Міліція «заговорить»…
За словами керманича облради, дійство обіцяє бути ненудним. Загалом депутати заслухають більш ніж три десятки питань. Серед них найбільш злободенні: про виконання обласного бюджету за перший квартал 2013 року, віднесення міста Бурштин до категорії міст обласного значення та про ситуацію довкола мисливських угідь на Прикарпатті.
Також, за словами Василя Скрипничука, саме на 22-й сесії депутати почують «дебютну» доповідь управління МВС в області про стан боротьби зі злочинністю, охорону громадського поряд ... Читати далі »
Переглядів: 793 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Мер закликає до взаємоповаги

Намагання міської влади ліквідувати стихійні зупинки автобусів приміських маршрутів у центральній частині міста викликала спротив їхніх постійних пасажирів.
Минулого тижня широкого резонансу набув рейд Муніципальної інспекції з благоустрою щодо ліквідації стихійної зупинки мікроавтобусів Богородчанського напряму на вулиці Панаса Мирного. На думку міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, окремі люди перекручують дії міської влади і штучно нагнітають ситуацію щодо цього. Мер наголосив, що в’їзд приміських автобусів у місто ніхто не забороняв. Більше того, міська влада, за його словами, свого часу погодила схеми руху кількох приміських автобусних маршрутів транзитом через центральну частину Івано-Франківська до автостанцій на околицях. Але водії їх не дотримувалися і продовжували ставати на відстій у центрі міста.
«Ми не забороняємо їм в’їзд у місто. Але, висад ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Темні процеси

Знеструмлення мікрорайонів «Позитрон» і «Каскад» головний енергетик міста пояснив зсувними процесами.
Нагадаємо, що аварія сталася ввечері минулої п’ятниці. Під знеструмлення потрапила і водопровідна насосна станція, тож, окрім світла, у  квартирах мешканців цих мікрорайонів не було ще й води.
«Причиною аварії стали зсувні процеси у землі, які порвали кабель. Резервна лінія від перезволоження грунту відсиріла і під час переключення теж вийшла з ладу», – пояснив директор Івано-Франківського міського району електромереж Володимир Поліш. Він додав, що подібні аварії внаслідок незрозумілих зсувних процесів у землі останнім часом трапляються на всій території України.
А ось у мікрорайоні «Пасічна» інша біда. Його підтоплює дощовими водами. Як повідомив головний інженер-перший заступник генерального директора КП «Івано-Франкі-вськводоекотехпром» Михайло ... Читати далі »
Переглядів: 768 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

На запитання читачів відповідає директор КП «Єдиний розрахунковий центр»  Вадим  Войтик.

– Хто відповідає за проведення робіт з технічного обслуговування, поточного та капітального ремонтів балконних плит будинку? За чий рахунок вони здійснюються?

– Відповідно до п. 7 Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян, затвердженого наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 15 вересня 1992 р. N 56, загальна площа квартири (будинку) визначається як сума площ житлових і підсобних приміщень квартири (будинку), веранд, вбудованих шаф, а також площ лоджій, балконів і терас, які враховуються з використанням таких коефіцієнтів: для лоджій – 0,5, для балконів і терас – 0,3.
Таким чином, балкон є невід’ємною частиною квартири і разом з нею є приватною власністю мешканця, який приватизував житло. Згідно із ст. 322 Цивільного кодексу України, власник зобов’язаний утримувати ... Читати далі »
Переглядів: 997 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Руслан МАРЦІНКІВ:
«Свобода» матиме свого кандидата на посаду міського голови»



З обранням народним депутатом України екс-секретар міської ради Руслан Марцінків обріс політичною вагою. Тепер він не лише учасник політичних ток-шоу, а й один із потенційних спікерів ВО «Свобода» у парламенті. Згідно з партійним розподілом він відповідальний за просування ідей «Свободи» у Чернігівській області. В рідному ж Івано-Франківську Руслан Марцінків ключовий гравець у формуванні політики «свободівської» більшості у міській раді.

– Передбачається, що в Києві відбудеться виїзна сесія міської ради з приводу можливої приватизації НАК «Наф-тогаз України». Минулого тижня депутат міськради Сергій Благодир в рубриці «ЗК» «Трибуна депутата» висловив думку: чи доцільно витрачати кошт ... Читати далі »
Переглядів: 854 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Михайло НАЗАР:
«Збудуємо дитячий садок і продовжимо  благоустрій села»




Вовчинецька громада виступає проти забудови Вовчинецьких гір, має намір впорядкувати процес виділення землі, сподівається до першого вересня відкрити новий дитячий садок, а наступного року продовжить благоустрій села. Про це і не тільки – в інтерв’ю сільського голови Вовчинця Михайла Назара.

– Михайле Мирославовичу, нещодавно в Інтернеті з’явилась інформація щодо розподілу під забудову Вовчинецьких гір. Наскільки вона відповідає дійсності?
– Це питання виникло і набуло резонансу в останні кілька тижнів. Коли ми про це дізналися, одразу почали з’ясовувати, як таке могло статися. Зараз працює комісія, до складу якої увійшли представники пр ... Читати далі »
Переглядів: 1150 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Американський посол – до прикарпатського священика…

У рамках Днів США в Україні, котрі масштабно проходили на Прикарпатті, Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів Америки Джон Теффт із приватним візитом навідався у неофіційну столицю Гуцульщини – село Криворівня. Цікаво, що туди його запросив місцевий парох отець Іван Рибарук.

Знайомство пана посла із місцевим парохом відбулося ще у січні. Тоді колектив колядників із Криворівні гастролював столицею України і колядував у американському посольстві.
Милуючись карпатськими краєвидами, пан посол зауважив, що як тільки вийде на заслужений відпочинок, то обов’язково навідається у цей край ще раз, але вже на довший період часу, можливо, навіть з онучкою.
«Загалом ми намагалися не спілкуватися на теми економі-ки та видобутку сланцевого газу, які у ті дні обговорювалися в Івано-Франківську, – розповідає про візит посла у Криворівню м ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Ювілей древнього міста

Тлумач відзначив 800-річчя із часу першої письмової згадки. З цієї нагоди у місті відбулося чимало святкових заходів.

Але одним днем тут вирішили не обходитися, тому міська та районна влада запевнили, що це був лише перший етап святкування. Загалом же тлумачани відзначатимуть ювілей і під час Дня незалежності. Тут відбудеться вже традиційний фестиваль «Свято меду та короваю з нового врожаю» та обласний фестиваль «Смачний спас», а у вересні у районному центрі відбудеться фестиваль «Покутські джерела».
Мешканців цього покутського містечка недільного дня чекало чимало сюрпризів. Урочистості розпочалися із ходи центральною частиною міста та покладання квітів до пам’ятників. Урочиста частина відбулася у супроводі рясного дощу. Кажуть, що то на добробут та достаток міста.
Прапор, герб та символ влади міського голови ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Трагедія «бандерівців» – на сцені Донбасу

Франківська «Нація» розчулила першу леді Людмилу Янукович


Із приємними враженнями повернулися із гастролей українськими містами артисти Івано-Франківського облмуздрамтеатру. Вершиною ейфорії акторів став виступ із виставою «Нація» у Донецькому національному українському муздрамтеатрі.

«Якщо до центру України поїздка була для нас звичною, то протягом декількох років нам не вдавалося поїхати до Донецька, - каже режисер «Нації» Ростислав Держипільський. – Ще перебуваючи з нами на гастролях у Чикаго, Марія Матіос заявила про свою мрію поїхати з виставами до Донецька».
Театр став сучасним європейським і тепер диктує нову театральну моду. Про це зазначають театральні критики. Директор драмтеатру Ростислав Держипільський каже, що якось раптово після квітневих гастролей Західною Україною повернули вектор гастролей ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Свято української пісні

Всеукраїнська народна пісенна премія «Галицький шлягер» отримала свою прописку минулого тижня в обласному центрі Прикарпаття. Це стало можливим завдяки сприянню голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка.

На сцену обласного драмтеатру вийшли відомі українські співаки Микола Свидюк, Анатолій Матвійчук, квартет «Гетьман», Алла Попова, гурт «Дзвони», а також молоді виконавці Андрій Князь, Михайло Брунський, Марта Шпак. Загалом 14 виконавців заспівали по дві пісні. А вершити долю пісень довелося глядачам: з-поміж двох пісень вони обирали кращу, котра й прозвучить у фінальному концерті «Галицького шлягера» наприкінці грудня.
Заслужений артист України та організатор пісенної премії заходу Ярослав Борута називає цю пробу особливою подією в галузі музичного мистецтва України. Йому вдалося запросити чималу кількість артистів з усієї України. «Галицький шлягер» ... Читати далі »
Переглядів: 830 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

А тепер – «Газовик»

Одноосібним лідером чемпіонату стала команда з Богородчан

Черговий тур обласного чемпіонату розбив лідерський тріумвірат, котрий сформувався після попередніх матчів. Турнірну таблицю вперше в своїй історії одноосібно очолив богородчанський «Газовик». Минулого тижня богородчанці також пробилися до півфіналу обласного кубка.
Напередодні недільних матчів компанію «газовикам» на верхівці турнірної таблиці складали брошнівські «Кроно-Карпати» і косівська «Гуцульщина». Волею календаря брошнівці у черговому турі були вільними від гри, а косівчани не пройшли тест на лідерство у Коломиї. Місцеві «Карпати» після двох нічиїх у попередньому сезоні нарешті здолали непоступливих сусідів – 4:1. Очевидно, що «Гуцульщина» надалі залишається «домашньою командою»…
Коломия вийшли на другу позицію у «турнірці», а за втраченими очками ... Читати далі »
Переглядів: 826 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Жодних компромісів!

«Золото» футзального чемпіонату країни розіграють харківський «Локомотив» і франківський «Ураган»

За звання найсильнiшої команди України сезону 2012-13 рр. поборються харкiвський «Локомотив» та iвано-франкiвський «Ураган». У півфіналі наші земляки «всуху» обіграли луганський ЛТК, а харкiв'яни із загальним рахунком 3:1 здолали львiвську "Енергiю".
Вигравши обидва домашні поєдинки, «Ураган» просто приголомшив суперника на старті виїзного протистояння. Секундна стрілка не зробила й двох обертів, а прикарпатці вже передували з різницею у два голи. І хоч «телефоністи» один м’яч відіграли, балом продовжували правити гості.
На перерву підопічні Сергія Гупаленка пішли за рахунку 4:1 на свою користь. А тільки-но розпочався другий тайм, Петро Шотурма остаточно «добив» суперника. Відтак «Ураган» вийшов у фінал без «додатков ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Медики Франківська об’єднуються у проекті «Лікарняна каса»

Протягом півроку в Івано-Франківську діє громадська організація «Лікарняна каса». Нещодавно відбулися установчі збори її членів, на яких було обрано управління організацією та контрольно-ревізійну комісію. Цей проект називають праобразом майбутньої страхової медицини в Україні.
Створена «Лікарняна каса» відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України, який стосується створення лікарняних кас у різних регіонах. Такі організації уже активно працюють в окремих областях. Серед найвідоміших – «Лікарняна каса» Львівської залізниці, яка налічує до 100 тис. учасників, та «Лікарняна каса» Луцька, навколо якої об’єдналося близько 18 тис. осіб.
Поки що «Лікарняна каса» Івано-Франківська діє тільки у закладах охорони здоров’я. На сьогодні вона нараховує близько 450 членів. Діє організація за принципом страхової медицини. Людина зі своєї заробітн ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Сімейна медицина: не все одразу

В Україні триває медична реформа, не оминула вона й Івано-Франківськ. Насамперед реформа торкнеться первинної ланки медицини. Коли ми говоримо про первинну медичну ланку, то маємо на увазі розвиток сімейної медицини, створення первинних медико-санітарних центрів та діагностичних поліклінік.
У Івано-Франківську буде створено три первинні медико-санітарні центри (ПМСД), орієнтовно один такий центр буде розрахований на 100 000 населення. Працюватимуть центри на базі трьох міських поліклінік. А на базі четвертої буде створена діагностична поліклініка, яка буде займатися власне діагностикою. Тобто в Івано-Франківську працюватиме центральна діагностична поліклініка і її підвідділи при ПМСД.
Первинні медико-санітарні центри працюватимуть одночасно з поліклініками, щоб не погіршувати доступніст ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Зміїна небезпека

У зв’язку із настанням стійкої теплої погоди під час відпочинку на природі збільшується можливість зустрічі з отруйною змією.

Укус змії може мати дуже серйозні наслідки, тому що отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини — серцево-судинну, кровотворну, нервову. У вкушеного вже через півгодини наступають загальні ознаки отруєння: слабість, головний біль, блювота, задишка, запаморочення, з’являється набряклість тканин, запалення лімфатичних вузлів.
Небезпека найчастіше підстерігає у сільській місцевості або на відпочинку у лісі, на річці, в туристичних походах, на дачних ділянках. Зазвичай змії самі не нападають на людину і кусають у випадках самозахисту, коли людина випадково наступає на них, хапає рукою разом із травою чи переслідує їх.
Укуси змій надзвичайно небезпечні для життя людини, а т ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

Сонце допомагає знизити тиск

Щоб знизити кров’яний тиск, вирушайте на прогулянку. Як показало нове дослідження, під впливом сонячних променів в кровоносних судинах виділяється речовина, що допомагає знизити тиск. При цьому користь від перебування на сонці значно переважує ризик розвитку раку шкіри.
До теперішнього моменту корисні для здоров’я властивості сонця приписувалися вітаміну D, який виробляється в шкірі під впливом ультрафіолетових променів. Вчені з університету Единбурга (Шотландія) вважають, що сонце має ще один, не пов’язаний з вітаміном D, механізм, що позитивно впливає на здоров’я серцево-судинної системи.
У ході дослідження вчені спостерігали за кров'яним тиском 24 волонтерів, поки вони засмагали в солярії. Результати показали, що кров’яний тиск значно знизився і залишався таким протягом наступної години в результаті впливу ультрафіолетових променів. У волонтерів, яких піддавали лише тепловом ... Читати далі »
Переглядів: 761 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)

День захисту дітей в Івано-Франківську

Кожного року в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей. Україна почала святкувати це свято ще у 1998 році. Цей день має на меті привернути увагу всієї світової спільноти до охорони здоров’я дітей, прав дітей на освіту,  дозвілля та багато іншого. В Івано-Франківську до Дня захисту дітей та з нагоди закінчення навчального року в усіх закладах освіти відбулося урочисте відкриття пришкільних таборів, а 1 червня в залі засідань міськвиконкому планується зустріч, на якій будуть присутні представники ради учнівського самоврядування та обдарованих учнів.

На 1 червня в Івано-Франківську заплановано багато цікавого. Зокрема, на площі Ринок о 12.00 розпочнеться  загальномі-ський захід «Свято в Республіці дитинства». Об 11.00  біля кінотеатру «Люм’єр» відбудуться дитячі конкурси для пришкільних таборів: ко ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 30.05.2013 | Коментарі (0)