Четвер, 18.04.2024, 21:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 03
За традицією,                  у День незалежності визначився черговий володар Кубка         Івано-Франківщини.            Ним вдруге поспіль стали «Карпати» з Коломиї.     У вирішальній грі покутяни здолали лідера чемпіонату –     «Карпати» з Яремче.
Суперники зустрілися вдруге за тиждень. У рамках чемпіонату області перемогу в рідних стінах святкували яремчанці (3:1). За кілька днів на франківському стадіоні «Наука» коломияни реваншувалися – 2:1. Тим самим вони зберегли за собою почесний трофей, здобутий торік у двобої з «Ясполем» (3:1 у Калуші).
Всі голи були проведені до перерви. Причому, майбутнім тріумфаторам довелося відігруватися. Із цим завданням вони впоралися, на диво, швидко. Впродовж 20-ти хвилин «дублем» нагадав про себе один з кращим бомбардирів об ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Зі зміною назви цього гірського містечка на Яремче, здавалося, попередня залишилася у минулому. Та не так сталося, як гадалося. І тут ми ніяк не обійдемося без чинного «Українського правопису», який цього року перевидала київська «Наукова думка». Уважно читаємо § 113. Правопис прикметникових форм від географічних назв, пункт              2-й, а це 145-та сторінка: «Якщо при творенні... прикметникових форм від українських географічних назв відкритий склад з о, е стає закритим, діє правило про чергування о, е з і: Лозовa – лозiвський, Свaтове – свaтівський, Хмeлеве – хмeлівський». Сюди відноситься і Яремче з відкритим складом з е. І його прикметникові форми такі: Ярeмче – ярeмчівський, а отже Ярeмчівщина, ярeмчівець, ярeмчівка, ярeмчівці.
А як бути з відмінюванням? У цьому разі нам пригодиться «Український орфографічний словник», який підготували й уклали Український мовно-інформаційний фонд і Інститут мовознавства ім. ... Читати далі »
Переглядів: 1892 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

З нагоди 20-ї річниці відновлення Української гімназії №1 від міської влади учням здійснено подарунок у вигляді оновленого басейну.
Ще декілька днів і стіни міських шкіл заповняться дитячим гулом, а учні знову приступлять до засвоєння нових знань. У свою чергу Івано-Франківська міська влада старається зробити все необхідне для того, щоб навчальний процес у школах проходив у якомога комфортніших та сучасніших умовах як для самих дітей, так і для кожного педагогічного колективу.
Для Української гімназії №1 2012 рік є особливим, адже у цьому році навчальний заклад святкує 20-у річницю з часу його відновлення. Попри те, що основні урочистості святкування відбуватимуться 14 жовтня, директор гімназії Ігор Дейчаківський уже сьогодні демонструє журналістам подарований міською радою оновлений плавальний басейн.
У навчальному закладі басейн функціонує уже понад 16 років, проте ще донедавна його стан вимагав здійснення ремонту. Зношене пластикове покриття ванни басейну створювало труднощ ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Вивчаємо іноземні мови легко і з задоволенням

«Скільки іноземних мов ти знаєш, стільки разів ти людина» – важко не погодитися з цими мудрими словами. Опанувавши англійську, німецьку й польську мови, я справді відчула: ці знання суттєво полегшують життя у сучасному світі. Але щоб успішно вивчати іноземні мови, потрібно мати відповідні навики й знати невеличкі «секрети». Як і де вдосконалювати свої знання, хто такі «неправдиві друзі перекладача» і що входить у лінгвістичний «must have» – читайте далі.
Труднощі перекладу
У кожній мові є своєрідні «камені спотикання», які майже завжди викликають труднощі у тих, хто її вивчає.
Наприклад, в англійській мові більшість слів читається зовсім не так, як пишеться. «Пишемо «Лондон», а читаємо «Ліверпуль» – цей жарт незабаром видасться вам зовсім не смішним. Щоб тренувати правопис, пишіть диктанти, намагайтеся якомога більше читати. Крім того, в англійській мові аж 12 граматичних часів, які перед очима розгублених початківці ... Читати далі »
Переглядів: 2589 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Щоразу український парламент дивує нас нововведеннями. Цього разу вони стосуються відділів громадянства і реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ. Від 1-го серпня парламентарі  вирішили позбавити цей орган функції видачі громадянам внутрішніх паспортів. Натомість Верховною Радою була сформована нова структура, окрема від міністерства – Державна служба міграції.
Але, як і у більшості випадків, у вітчизняних чиновників все заплановане не вийшло відразу, і як доказ того – труднощі, що виникли при впровадженні прийнятих новацій у життя. У багатьох областях України через затягнення процедури передачі бланків з МВС до новоствореної міграційної служби видача внутрішніх паспортів громадянам була вимушено призупинена.
За даними Міністерства внутрішніх справ, уже без затримок видаються паспорти в 16-ти областях, з рештою поки складно.
Чи існує «паспортна проблема» на Прикарпатті, дізнавався «ЗК».
«У нашій області проблем із видачею паспортів не було взагалі», – ... Читати далі »
Переглядів: 893 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Комісія з присудження літературної премії імені Ярослава Дорошенка продовжує прийом матеріалів на визначення лауреатів 2012 року. Премія заснована Івано-Франківською міською радою спільно з обласною організацією НСПУ з метою вшанування пам’яті відомого українського поета, громадського діяча, багаторічного політв’язня Ярослава Дорошенка.
Премією відзначаються збірки сонетів та окремі добірки, опубліковані в часописах впродовж останніх трьох років, автори яких проживають в Україні чи поза її межами, сповідують ідеали загальнолюдських цінностей, пропагують світові красу і досконалість українського поетичного слова і володіють мистецтвом створення однієї з найдавніших та найскладніших поетичних форм – сонету.
Премія присуджується щорічно до 16 жовтня, дня народження Ярослава Дорошенка, і вручається на творчому вечорі, присвяченому вшануванню його пам’яті.
Висунення кандидатів на здобуття премії проводиться колективами творчих спілок і товариств, мистецьких установ, культурно-про ... Читати далі »
Переглядів: 1066 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Вступним словом презентацію книги «Споживча кооперація Івано-Франківщини» відкрив голова правління облспоживспілки Мирослав Ціхонь, він же й керівник видавничого проекту. Про те, як тривала робота над створенням цієї щедро ілюстрованої книги – своєрідної історії споживчої кооперації Прикарпаття, розповів автор-упорядник Роман Фабрика.
У книзі обсягом майже 300 сторінок, яка побачила світ у видавництві «Місто НВ», детально викладено етапи розвитку і становлення кооперативного руху на Пикарпатті, починаючи з ХІХ століття до наших днів. Особливо об’ємно йдеться в книзі про діяльність системи споживчої кооперації від 1939 року, а також про розвиток кооперативного руху на початку третього тисячоліття.
Не тільки ветеранів споживчої кооперації, нинішніх працівників галузі, але й сторонніх читачів зацікавлять розповіді про районні споживчі товариства і райспоживспілки, про фінансово-комерційний кооперативний коледж ім. С.Граната, про музей споживчої кооперації Прикарпаття та інші матеріа ... Читати далі »
Переглядів: 957 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Найперше хочу  від імені тих, хто проголошував незалежність, сердечно привітати всіх краян із нашим національним святом – Днем незалежності України. Безумовно, ця дата навічно увійшла в історію нашої державності, започаткувала нову епоху в житті українського народу, абсолютно легітимно, на основі міжнародного права закріпила наші віковічні прагнення до державного національного відродження та свободи.
Це є незаперечна правда. Але і є інша правда: в нашій новітній історії ще не було річниці Незалежності, яка би відзначалася в таких важких умовах. Ще не було таких явних загроз і викликів, які сьогодні несе з собою діючий владний режим. Останній «подарунок» влади до Дня незалежності – мовний закон – не залишає сумніву в антиукраїнській, антидержавній суті нашої влади, яка є ментально чужою для українців. Бо чужими є для хохлів-малоросів, вічних хрунів і запроданців і наша МОВА, і наша КУЛЬТУРА, і наша ЦЕРКВА, і наша ІСТОРІЯ, і наша ТРАДИЦІЯ. Україна на наших очах при нашому мовчан ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

24 серпня з нагоди Дня Незалежності України відбулася урочиста хода у вишиванках та святкове віче
На традиційну святкову ходу у вишиванках зібралося кілька тисяч жителів міста. Від пам’ятника Іванові Франку до Вічового майдану учасники ходи пройшлися під марш оркестру та заклики: «Слава Україні!», а також пронесли велетенський прапор, який активісти «Студентської Свободи» освятили на вершині гори Піп Іван.
Вічовий майдан став епіцентром святкування. Саме тут пройшло урочисте віче з нагоди Дня Незалежності України. Розпочався захід із святкової літургії, яку відправили священики традиційних українських церков. Вони привітали український народ зі святом, а голові  Івано-Франківської обласної ради Олександрові Сичу вручили нагороду – Орден Святого Володимира 2-го ступеня від Святішого Патріарха Київського Філарета за розбудову та сприяння українській церкві.  

Переглядів: 668 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Для кожного українця незалежна Україна – це батьківська хата, де слово «Україна» завжди вимовляється з пошаною і святістю. Це пам’ять про наших прадідів з пожовклих фотографій, які ніби хочуть сказати нам: «Добре вам, діти! Ви живете в незалежній Україні, маєте волю та, зрештою, не бідуєте. Бережіть її, шануйте! Не скигліть, що вам зле у власній хаті… Не гнівіть Бога! І не нарікайте на Україну. Бо небагато на землі народів, які би так довго і такою величезною ціною здобули свою незалежність, свободу, як український нарід, – сказав у своєму виступі під час урочистостей з нагоди 21-ї річниці української незалежності голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.

«На вівтар Свободи цілі покоління поклали своє життя, вмирали з твердою вірою, що Україна стане вільною, і вона постала волею Всевишнього та 346-ма голосами народних депутатів першого Українського парламенту, які 24 серпня 1991 року проголосували за незалежність України, – підкреслив голова ОДА. – Серед них було 13 ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Незабаром Івано-Франківськ отримає ще один доволі визначний «трофей» від Ради Європи – Почесний знак. Святкова церемонія вручення нагороди відбудеться 16-го вересня. А одночасно з урочистостями з приводу відзнаки ПАРЄ у місті пройдуть ще два великих фестивалі – традиційне для іванофранківців «Свято хліба» та відроджений «Прикарпатський вернісаж», де буде представлено декоративно-прикладне мистецтво нашого краю. Проходитимуть усі святкування на майдані Шептицького.
На святкові заходи Івано-Франківськ очікує гостей і зі своїх міст-побратимів, і безпосередньо з Ради Європи. Загалом до столиці Прикарпаття мають прибути 40 іноземних делегацій.
Як повідомив начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик, для святкування вже розроблено кінцеву програму заходів, а «на майдані Шептицького комунальні служби вже наводять ідеальну чистоту».
До слова, Івано-Франківськ вже є володарем двох нагород ПАРЄ – Європейського диплому (був вручений у 2005 році) та Почесн ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ готується до старту нового навчального року, а тому в закладах освіти тривають останні приготування. Як підсумовують освітяни, цього року у місті проведено значний обсяг робіт і чи не кожна із шкіл поповнилася так званими обновками.
Голова постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту Оксана Савчук каже, що у 2012 році у бюджеті міста закладено кошти на проведення капітальних ремонтів ряду об’єктів освітньої галузі.
Ремонт актового залу у ЗОШ №25 вже тривалий час стояв на порядку денному, адже ця школа обслуговує доволі великий житловий масив мікрорайону «Каскад» і зараз у ній навчається понад 900 учнів.
Як зауважує Антоніна Гонтар, заступник директора школи, до цього часу актовий зал був у жалюгідному стані.
На капітальний ремонт актового залу з бюджету міста виділено 160 тис. грн. і 13 тис. грн. з фонду на виконання депутатських повноважень для придбання 52 стільців. Роботи здійснено ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Івано-Франківська обласна рада прийняла Програму захисту і розвитку української мови на території Івано-Франківської області.

У такий спосіб депутати підтримали ініціативу голови Івано-Франківської обласної ради, голови обласної організації ВО «Свобода» Олександра Сича й рекомендували у свою чергу районним та міським  радам  міст  обласного значення прийняти  відповідні  районні  й  міські  програми, які б врегульовували та сприяли належному функціонуванню  рідної мови.
Програмою передбачено створення нормативно-правової бази для захисту і розвитку української мови на теренах Івано-Франківської області, збагачення духовного потенціалу молодого покоління шляхом створення україномовного продукту в місцевому телерадіопросторі, придбання й популяризація матеріалів з функціонування мови у суспільстві, створення електронної бібліотеки української літератури, популяризація сучасного українського мистецтва, підтримка українс ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Представники громадськості та влади поклали вінки до погруддя Івана Франка, яке встановлене в сквері на однойменній вулиці в Івано-Франківську. Також церемонія вшанування пам’яті видатного громадського діяча відбулась біля підніжжя пам’ятника Івану Франку на площі біля обласного музично-драматичного театру.
Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус наголосив, що ми маємо дякувати Господу Богу за те, що незважаючи на усі труднощі, несприятливі умови, він все ж таки дарував українському народу світочів, дарував геніїв, які робили все для того, щоб ми врешті-решт здобули Незалежність. Одним з таких геніїв був Іван Франко.
«Я тішуся з того, що наше славне місто вже 50 років носить ім’я Івана Франка. Він неодноразово бував у нашому місті, з його ім’ям, творчим шляхом, громадською та політичною діяльністю пов’язано дуже багато місць у Івано-Франківську. Вважаю те, що в 1962 році наше місто у рік свого трьохсотріччя отримало нову назву на честь Івана Франка, відновленням істор ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

А чи готова дитина йти до школи? Віддавати її в школу в 6 років, або, може, варто почекати ще рік? Як допомогти дитині пристосуватись до нових для неї умов шкільного навчання? Ці питання не можуть не хвилювати батьків дошкільнят. Але дати правильну відповідь навіть досвідченим батькам не завжди легко.

Запам’ятайте, ваша дитина готова йти до школи, якщо:
— правильно вимовляє всі звуки;
— замість молочних зубів виросли (або ростуть) постійні;
— має добрий зір та слух;
— має гарний апетит та міцний сон;
— уміє користуватись ножицями;
— правильно зауважує, що відбувається довкола;
— любить слухати оповідання, що ви їй читаєте, вміє їх переказати;
— уміє малювати;
— уважно переглядає дитячі фільми і вистави, вміє розповісти, що їй сподобалось;
— уміє відгадувати прості загадки;
— охоче грається з дітьми;
— прибирає за собою іграшки;
— уміє складати пазли і конструктори;
— не плаче і не сердиться, коли програє у настільних іграх;
... Читати далі »
Переглядів: 2310 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Жіночий чемпіонат України, у якому всьоме бере участь калуський «Нафтохімік», ввійшов у фазу вирішальних матчів. Суперницям залишилося визначити володарів «срібла» та «бронзи», а також розіграти національний кубок.
«Золото» чемпіонату за два тури до фінішу практично забронював за собою харківський «Житлобуд-1». Конкуренцію йому складав «Нафтохімік», однак прикра поразка у домашньому поєдинку з опонентками позбавила наших землячок надій на загальний успіх. Поквитатися з кривдницями калушанки можуть вже найближчим часом, оскільки жереб звів лідерок у півфіналі національного кубка. Перша гра відбудеться 30 серпня в Калуші, матч-відповідь – за тиждень.
А от доля «срібних» нагород чемпіонату, очевидно, вирішиться лише в заключному турі (він відбудеться 12 жовтня). Його в особистій зустрічі розіграють «Нафтохімік» та «Донеччанка» з Донецька. Господарками зустрічі будуть прикарпатки. А до цього «Нафтохімік» ще зіграє на полі чернігівської «Легенди», котра вперше за багато років залишила ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Футзальний «Ураган» не змінює своїм традиціям. Підготовка до чергового сезону проходить за графіком, що добре знайомий старожилам команди, а їх нині більшість. Спершу – піщані пляжі Одещини, потім – польські Бескиди. А там знову у бій…
Найгучнішим придбанням франківського клубу у міжсезоння став 23-річний гравець національної збірної Польщі Павел Будняк. Угоду із ним уклали на один рік з можливістю пролангації. До переїзду в Україну Будняк виступав у складі бронзового призеру національного чемпіонату "Рекорда" з Бєльсько-Бялої. В новому сезоні поляк, очевидно, буде єдиним легіонером у складі франківського клубу.
Раніше «Ураган» уклав угоди з кількома молодими футболістами, зокрема, Юліаном Горбатим та Ігорем Корсунем з клубної школи. Нагадаємо, що в головній команді вже виступають двоє її виховаанців – Петро Шотурма і Тарас Королишин. Незважаючи на юний вік, новачки проходять підготовку з «основою».
Вже понад тиждень «Ураган» перебуває в Польщі, де встиг зіграти два контроль ... Читати далі »
Переглядів: 1010 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Останнім часом календар обласного чемпіонату складають за допомогою жеребу. Представники команд витягують кульку з відповідним номером, після чого комп’ютер автоматично визначає графік ігор. Цього разу календар вийшов «неправильним». В тому сенсі, що претенденти на нагороди зустрічаються задовго до фінішу сезону.
Ще не встигла забутися минулотижнева дуель у Брошневі, де місцеві «Кроно-Карпати» за рівної боротьби поступилися яремчанським «Карпатам», як останні вийшли на гру з чинним чемпіоном – «Карпатами» з Коломиї. Попри те, що надворі кінець літа, суперники в чемпіонаті ще не програвали. З урахуванням попередніх сезонів яремчанці не знали гіркоти поразок 20 матчів, а покутяни – 35! Тож чия серія обірветься? А може команди, як і в першому колі, підпишуть «мирову» (в Коломиї, нагадаємо, матч завершився без голів)…
Посеред тижня обидва колективи оформили путівки у фінал кубка області, а отже матч в Яремчі відкривав двораундове протистояння «одноклубників». «Перший тайм» залишився ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Особливості життя національних меншин на Прикарпатті
...Сьогодні в Івано-Франківську офіційно зареєстровано майже 200 єврейських сімей, тобто десь майже півтисячі осіб. Молоді в цих списках майже немає, кажуть євреї, більша частина з них виїхала закордон.
«Як нам тут живеться? Живеться добре. А коли живеться добре - то вже добре, – по-єврейськи загадково жартує Моше Колесник, рабин єврейської громади в Івано-Франківську. – Дякувати Богу, синагога в нас є, все необхідне для життя теж є. І з  офіційної точки зору все дуже добре – з місцевою владою стосунки у нас хороші».
Щоправда, на вулиці, каже голова громади, люди трапляються різні, і не надто толерантні також бувають. Але це вже неофіційна сторона медалі. «Це просто життя», – каже рабин.
Збирається єврейська громада у приміщенні синагоги на вулиці Страчених. Поряд із храмом – сучасний готель у «єврейському» стилі, де також час від часу проводять «звані обіди» для представників єврейської громади.
На іди ... Читати далі »
Переглядів: 1124 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Щоранку, дістаючись на роботу, івано-франківці незлим тихим словом згадують міську владу. Пасажири нарікають на неритмічну роботу громадського транспорту та  переповнені у години «пік» маршрутки. Водії скаржаться на недолугу організацію дорожнього руху, розбиті дороги та постійні «корки» на вулицях центральної частини міста. А пішоходи – на нерівні, не відремонтовані тротуари із перекошеною плиткою, викришеним асфальтом та  засипаними шутром і щебенем  ями, втрапивши у які можна запросто поламати собі ноги, не кажучи вже про високі підбори жіночого взуття. Комунальники кажуть, що про проблему знають, але не вважають її критичною, бо в інших містах вона ще гірша. А  тротуарів не ремонтують, бо на це завжди бракує коштів.

Європейська традиція
Бруківка на вулицях і тротуарах – давня європейська традиція. Колишній Станиславів славився своєю чистотою та охай-ністю, брукованими вулицями та викладеними так званими теребовельськими плитами тротуарами. Ще і ... Читати далі »
Переглядів: 1030 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Нещодавно в усіх прикарпатців викликало побоюваня можливе подорожчання хліба. Київські ЗМІ одразу підкинули жару в багаття, мовляв, це вкрай несприятливі погодні умови призвели до того, що українські аграрії збирають дуже низькі врожаї зернових. А через це восени ціни на м'ясо та молокопродукти підскочать майже вдвічі.
Окремі вітчизняні фахівці вважають, що подорожчання продуктів мало б відбутися  уже сьогодні, але політики перед виборами штучно стримують зростання цін – адміністративними та антиринковими методами. Проте після виборів ціни відпустять, що, власне, і спричинить інфляцію.
Отож, «ЗК» вирішив з’ясувати, чи справді цього року по Україні пройшла хвиля неврожаю, що неминуче призведе до підвищення цін.
Незважаючи на чутки, поширені столичними ЗМІ, селяни з різних районів Івано-Франківської області кажуть, що цьогоріч врожай пшениці та вівса, як на диво, добрий. Великі аграрні фірми інформацію щодо своїх врожаїв оприлюднювати не бажають, але, як запевняють в управ ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ визнаний найкращим містом для життя в Україні, – пише інтернет-видання «Українська правда». Це західноукраїнське місто вже вдруге очолює рейтинг журналу «Фокус». Як пояснює редакція – у цьому місті всім всього достатньо.
Рейтинг найкращих міст для життя «Фокус» складає кілька років поспіль. Для визначення такого найкращого міста журналісти збирають дані про безпеку, медичне обслуговування, інфраструктуру, фінансову стабільність, дозвілля, екологію тощо у кожному з них. За кожним із параметрів місту присуджується сума балів від 0 до 50. Далі відбувається ранжування міст. У результаті, у 2012 році найкращим містом для життя визнаний Івано-Франківськ. Він вже очолював цей рейтинг 5 років тому.


І хоча тепер  Івано-Франківськ набрав максимальну кількість балів лише за одним із 16 критеріїв (за кількістю ліжко-місць в лікарнях на душу населення), він став єдиним містом, котре потрапило до всіх тематичних міні-рейтингів проекту. Тож сума балів у Івано-Фр ... Читати далі »
Переглядів: 896 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

19 серпня в Івано-Франківську міська організація ВО «Свобода» вшанувала пам'ять лідера Українського національного фронту, дисидента Михайла Дяка. Вшанування пройшли біля барельєфа українському дисиденту на вулиці Національної гвардії. У заході взяли участь секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків, депутати-«свободівці», мешканці міста та син Михайла Дяка  Олесь  Дяк.
Розпочався захід із поминальної панахиди, яку відправили отці Руслан та Віталій храму Пресвятої Богородиці. «Ми повинні прагнути досконалості духовної та національної. Це взаємопов’язані поняття. І такі постаті, як Михайло Дяк, мають служити прикладом, що здатен стати для нас уроком патріотизму», – сказали священики.
«Свободівець» Руслан Марцінків звернувся до учасників із закликом пам’ятати та наслідувати українських героїв. «Щороку ми вшановуємо пам'ять нашого українського героя Михайла Дяка саме перед великим державним святом – Днем Незалежності. У 60-ті роки, коли УПА завершує своє існув ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Цього року з нагоди відзначення 350-річчя Івано-Франківська на сесії міської ради було вирішено нагородити видатних людей званням «Почесний громадянин Івано-Франківська». А вчора, напередодні Дня незалежності, на черговій сесії міської ради «почесним громадянам» вручили відповідні відзнаки. Одним із восьми бенефіціантів став заслужений журналіст і краєзнавець, дослідник доль репресованих краян Лук’ян Дмитрович Вардзарук. Про цього чоловіка чимало цікавого можуть розказати подаровані ним книжки для обласної бібліотеки. Тут окремо створено «Фонд Лук’яна Вардзарука». До речі, Лук’ян Дмитрович вже підготував декілька десятків книжок, котрі незабаром також поповнять найбільшу книгозбірню Прикарпаття. Напередодні вручення нагороди нам вдалося поспілкуватися з дослідником повстанської боротьби на Прикарпатті паном Вардзаруком.

– Пане Лук’яне, ви отримуєте звання «Почесний громадянин Івано-Франківська». А що це визнання означає особисто для вас?
– Думаю, що, в першу чер ... Читати далі »
Переглядів: 1045 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Депутати Івано-Франківської міської ради розпочали консультації між фракціями щодо дострокового припинення повноважень міського голови. Причина – балотування Віктора Анушкевичуса в народні депутати.
«Ви, як Пилип з конопель, вирішили балотуватися до Верховної Ради по Івано-Франківському виборчому округу. Мушу стверджувати, що ваш вчинок, Вікторе Андрюсовичу, є не чим іншим, як зрада громадян, зрада українців», – заявив секретар міськради Руслан Марцінків на вчорашній сесії.
«Будьте чоловіком, добре подумайте: або зніміть свою кандидатуру на виборах до Верховної Ради України і не ставайте тушко-кандидатом, або добровільно підіть з посади міського голови, написавши заяву. Бо це принаймні буде чесно перед франківчанами», – апелював до міського голови  секретар міськради.
Депутати-«свободівці», заручившись підтримкою своїх колег із «Фронту змін», «Батьківщини» та «УДАРу», пригрозили міському голові, що «допоможуть» йому прийняти правильне рішення.
На переконання депутат ... Читати далі »
Переглядів: 710 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Незалежність – символ і найдорожчий скарб української нації. Її відновлення є закономірним результатом незламної боротьби за національне визволення й територіальну самостійність, логічним продовженням тисячолітньої державницької традиції, що в різні історичні епохи викарбовувала у мільйонів українців волелюбне прагнення до свободи, справедливості та демократії.
24 серпня – вікопомна подія й водночас свято, яке зобов’язує кожного бути гідним спадкоємцем цієї традиції, ревно оберігати та продовжувати її. Переконаний, що із проголошенням самостійної, соборної Української держави, відновленням національних символів та інституцій наше спільне змагання не завершилося. Головним завданням на сучасному етапі державотворення є наповнення Української держави українським національним змістом.
Реалізація поставленої цілі обумовлює необхідність організації системи влади на засадах поєднання кращих зразків світової практики з національним досвідом, вимагає відновлення еволюційного демократично ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Розв’язалася інтрига щодо участі (чи не участі) міського голови Івано-Франківська у виборчій кампанії до Верховної Ради України. Віктор Анушкевичус – балотується. І як він зазначив під час спільної прес-конференції з лідером Української народної партії Юрієм Костенком, балотується «не так, як деякі – заради цікавості і для того, щоб розпорошити голоси виборців та відвернути їхню увагу він справжніх фаворитів», а для того, щоб перемогти.

Представляючи Віктора Анушкевичуса як кандидата в народні депутати по мажоритарному округу №83 (м. Івано-Франківськ) та Василя Головчака і Дмитра Чуйка –  кандидатів, котрі від Івано-Франківської обласної організації УНП увійшли до списку політичної партії «Наша Україна», Юрій Костенко охарактеризував їх як «надійних та перевірених людей, які за жодних обставин не стануть «тушками».
«Голова ІФОО УНП Віктор Анушкевичус знана і шанована людина, яка має репутацію щирого патріота нашої держави. Тому не дивно, що саме пан Віктор йтиме ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

У Львові триває Ювілейна міжкрайова пластова зустріч (ЮМПЗ) – завершальний етап святкування 100-ліття скаутської організації «Пласт». На зустріч прибули понад 2500 пластунів з США, Канади, Австралії, Аргентини, Великої Британії, Німеччини та інших країн.
Основна церемонія проходила минулої неділі біля пам’ятника Тарасу Шевченку, після спільної Служби Божої під проводом священнослужителів-пластунів, а розпочалася вона запаленням вічного вогню Начальним Пластуном, пл. сен. д-ром Любомиром Романківим, Генеральним секретарем Світового Конгресу Українців, головою Проводу ОУН(р) Стефаном Романівим та міським головою Львова Андрієм Садовим.  
Кульмінацією ЮМПЗ стало вручення найпочеснішої пластової відзнаки «Залізного Хреста» родичам пластунів, що не зламали своїх присяг. Відзнаки отримали родичі Степана Бандери та його братів Василя й Олекси, Романа Шухевича, Олега Ольжича, Лева Ребета, Михайла Сороки, Миколи Арсенича, засновників «Пласту» – Івана Чмоли та Петра Франка. Вперше за ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську презентували сайт «Український шлях». Акценти сайту, на думку членів однойменної громадської організації, розставлено на найважливіших кроках, пов’язаних із організацією обговорень української національної ідеї, християнських цінностей.
Організатори запевняють, що створили сайт для думаючих українців, котрі переймаються долею України, готові протистояти прийомам маніпуляції людиною, аналізувати стан справ і надавати пропозиції щодо вирішення проблем буття та орієнтирів майбутнього.
Голова правління громадської організації «Український шлях» Мирослав Давидів обґрунтував необхідність появи сайту та відмінність його від інших сайтів. «В українському ідеологічному просторі після відновлення державної незалежності 1991 року і краху комуністичної ідеології не відбулося утвердження системи цінностей, яка б дала відповідь на запитання: «Як і яку країну необхідно будувати?» Натомість розпочав формуватися руйнівний для справи українського державотворення ідеологічний ха ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Але потрібно думати про якість навчання

Освітянські заклади Прикарпаття в основному готові до нового навчального року.
За словами начальника головного управління освіти і науки ОДА Зінаїди Болюк, в області вперше до школи підуть 15 086 дітей, 10 737 учнів стануть випускниками.
Забезпечуючи навчальний процес, прикарпатські освітяни спільно з представниками влади шукатимуть шляхи вирішення багатьох проблем. Зокрема, бракує вчителів для викладання іноземної мови у першому класі та фахівців для роботи з дітьми з різними нозологіями. Чимало шкіл краю здійснюють навчання у дві зміни. Турбує керівників освітянських закладів також повільність процедури виготовлення державних земельних актів. 212 прикарпатських шкіл досі не мають таких документів.
«У нас є 66 шкіл, в яких навчається менше 20 учнів, 44 школи – до 20 учнів», – наголосила на колегії ОДА Зінаїда Болюк.
Чому б не дати у села, де є такі малокомплектні школи, автобуси, «щоб ці діти переїхали в іншу школу разом ... Читати далі »
Переглядів: 909 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)

Станом на 1 серпня поточного року загальна сума заборгованості з оплати праці в області склала 7,3 млн. грн. Ліквідувати у третьому кварталі борги по зарплаті зобов’язав керівників активних  підприємств голова ОДА Михайло Вишиванюк.
Як повідомила на колегії обласної державної інформації начальник управління праці ОДА Ярослава Ульванська, з означеної суми 3,1 млн. грн. (42%) – це заборгованість перед працівниками економічно активних підприємств, 3,3 млн. грн. (44,7%) – підприємств-банкрутів і 975,1 тис. грн. (13,3 %) – тих, що призупинили свою діяльність у 2011 році та попередніх роках.
Найбільше боргують підприємства та установи, діяльність яких пов’язана з промисловістю, торгівлею, операціями з нерухомим майном. Проблемною залишається ситуація на підприємствах державної форми власності, зокрема на ДП «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод», у Калуській нафтогазорозвідувальній експедиції ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» та на Коломийському експериментальн ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: vovak | Дата: 03.09.2012 | Коментарі (0)