П`ятниця, 29.03.2024, 15:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 13
«Проспект демократів»
20 років тому громадськість міста дізналася про  «хатки» перших місцевих скоробагатьків



Минулого року Україна  відзначила 20 років  незалежності, а вже через рік, тобто цими днями, можемо «святкувати» двадцятиріччя від тоді, як у Івано-Франківську з’явився перший «беверлі-хілз» – котеджне містечко з «хатинками» перших прикарпатських скоробагатьків. Розташувалося «царське село» на території Чукалівки. У народі його назвали «Проспектом демократів». Тут перед очима «маленьких українців» красуються дво-триповерхові міні-палаци з високими мурами і злими собаками.

Передісторія

Початок 90-х… Масштабні мітинги проти комунізму, владу на Західній Україні здобуває Народний Рух. Цей період в історії Руху, як тепер зазначають історики, був позначений «кризою самовизначення». Одна з газет з цього приводу писала: «Деякі лідери Народ ... Читати далі »
Переглядів: 1270 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (2)

Перемога не зовсім видна



Закон «Про засади державної мовної політики», скандально ухвалений 3 липня, збурив українське суспільство. Особливо на національно-свідомій Івано-Франківщині. Депутати рад різних рівнів Прикарпаття ухвалювали звернення до керівництва держави, вимагали від президента ветувати закон та погрожували не виконувати його на території області, а партійні і громадські активісти вигадували нестандартні методи протесту.


Так, в Івано-Франківську минулої середи «свободівці» організували театралізоване відрізання зрадникам мови свинських язиків. Увечері того ж дня молодь за підтримки міського голови виклала з тисячі свічок напис «Українська мова» та великий тризуб перед приміщенням ОДА. А в четвер відбулася інсценізована акція буцімто за надання гуцульській говірці статусу бодай районної.
«Гуцули на акції вімага ... Читати далі »
Переглядів: 860 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (1)

Відібрав у річки хлопців
Мешканець Тисмениччини врятував двох підлітків, які тонули в Дністрі

Це сталося минулого четверга у селі Довге Тисменицького району. За інформацією територіального управління МНС в області, троє підлітків приїхали на велосипедах з села Рошнів, що за 4 км, скупатися в Дністрі. Одразу ж кинулися до води. Наймолодший з них, 12-річний Віталій, взагалі не вмів плавати, але хлопців це не бентежило, бо вони знали, що вода у цьому місці не глибока. Але в якусь мить Віталій оступився і його понесла течія. 13-річний Святослав кинувся рятувати товариша і сам опинився у водяному полоні.
Крики дітей про допомогу почув місцевий житель – 56-річний Василь Левицький, котрий саме був неподалік на пасовиську. Не роздумуючи, чоловік кинувся рятувати підлітків. Одного за одним він виштовхав хлопців з води на берег. Коли Віталій та Святослав прийшли до тями, і пан Василь пересвідчився, що з ними все гараз ... Читати далі »
Переглядів: 766 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (1)

Микола ЗЕЛІНСЬКИЙ,
депутат обласної ради




Необхідно відмовитись від дідівських принципів

У середовищі спілкування молоді щодалі, то якнайчастіше лунає теза про можливу еміграцію "з цієї країни". Одне із соціологічних досліджень засвідчило, що більше 80% українських студентів мають намір виїхати за кордон. Раніше кращого життя шукали здебільшого науковці або малокваліфіковані робітники. Тепер більшість українських гастарбайтерів – золотий генофонд. Це студенти, які після закінчення вишів мали би відроджувати Україну і творити з неї справді європейську державу. Експерти вважають, що якщо ситуація не зміниться, за рік-два цвіт нації цвістиме на користь інших країн.
Нині Україна потребує нових ідей, нових знань і навиків. Чинні парламентарі та провладні кандидати, які по декілька скликань "просиділи” у Верховній Раді України, довел ... Читати далі »
Переглядів: 788 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Сич – на вершині соціології 

На замовлення тижневика «Дзеркало» з 10 травня по 20 червня 2012 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) проводилося дослідження «Політична ситуація в Івано-Франківську: травень-червень 2012».


Результати соціологічного дослідження засвідчили, коли б вибори до Верховної Ради України відбулися найближчої неділі, у них взяло б участь 80,2% мешканців Івано-Франківська.
Серед політичних партій найбільший рівень підтримки наразі демонструє ВО «Свобода». За неї б проголосувало 21,4% тих, хто має намір взяти участь у виборах. Показники інших опозиційних політичних сил наступні: ВО «Батьківщина» – 19,6%, УДАР – 13,5%, Фронт змін – 12,4%, «Громадянська позиція» – 3,7%. Рівень довіри до партії «Наша Україна» становить 1,2% і є рівним показнику довіри до КПУ. Партія регіонів набрала б близько 4,6%, «Україна – Вперед» – 2,3%.
Лідером громадської д ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Без газу хліба не спекли
Через пошкодження газогону Івано-Франківський хлібокомбінат перебував без блакитного палива.
У понеділок через пошкодження під час земляних робіт одним із приватних підприємств газопроводу середнього тиску на вулиці Сорохтея без блакитного палива зосталися абоненти села Крихівці, мікрорайон вулиць Довженка-Чорновола-Петлюри та прилеглі до них. Під відключення газу для усунення пошкодження на мережі потрапило й ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат». Але головного постачальника хлібобулочних виробів для обласного центру газовики про це навіть не попередили. Тож уже приготовлене на хліб тісто пекарі вчасно використати не змогли.
«Директор хлібокомбінату зателефонувала мені о другій годині ночі і повідомила, що на комбінаті тонни замішаного тіста, а газу, щоб пекти хліб, нема. Невже ви не могли їх попередити, щоб вони хоч тісто не замішували?» – допитувався у заступника начальника міськог ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (1)

У «ТрактирЪ» з пікетом
Секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків повідомив, що, відстоюючи українську мову, ініціюватиме пікет кафе «ТрактирЪ Ратуша».
«Ми боремося за українську мову, а біля ратуші, нашої святині, розташований заклад із вивіскою «ТрактирЪ Ратуша». Як з цим підприємцем говорити? Нехай напише кафе чи кав’ярня, але ж не «ТрактирЪ», – обурювався Р.Марцінків під час вівторкової апаратної наради в міськвиконкомі.
Пояснення директора міського рекламно-інформаційного центру Вікторії Шахоріної, що текст цієї вивіски не суперечить чинному законодавству, секретар міськради навіть слухати не хотів. «Нас не цікавить законодавство, нас цікавить конкретна справа. Ви передайте підприємцю, що ми проведемо там акцію, якщо він не зробить те, що вимагає громада», – заявив Р.Марцінків.
Водночас, за словами В.Шахоріної, в Івано-Франківську є чимало вивісок іноземними мовами, зі словами і  ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Оптимістичні показники  й песимістичні тенденції
Орендарі комунального майна Івано-Франківська все частіше звертаються з проханнями про зменшення орендної плати та ініціюють розірвання договорів оренди.
Про це повідомив заступник голови Фонду комунального майна територіальної громади Івано-Франківська Ігор Гриненько. За його словами, борги і так звані «неустойки» із орендної плати наразі складають 12 млн. 806 тис. грн. Лише за неповернення до комунальної власності об’єкта оренди на вулиці Мельничука, 14, що вже давно перебуває в аварійному стані, неустойка становить 8 млн. 127 тис. грн. «Договір оренди по цьому приміщенню припинений, але орендар не підписує акта приймання-передачі», – зазначив І. Гриненько.
Водночас він повідомив, що фонд комунальної власності ініціюватиме ухвалення змін до програми приватизації на цей рік і додаткового включення до неї ще шести об’єктів на орієнтовну ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Чому їм це можна?

Чи могли б ви собі дозволити утримувати працівників, які тотально ігнорують правила робочого режиму, тобто які просто не ходять на роботу? Жоден бізнес чи жодна інша структура не може бути ефективною, якщо ці правила не виконувати. Це зрозуміло кожному. Проте, це цілком може собі дозволити українська держава, тобто ми з вами, сплачуючи зарплату та масу інших соціальних пільг людям, для яких жоден робочий режим – не указ, і які можуть собі дозволити роками – ! – не з'являтися на робочому місці. У першу чергу, ідеться про депутатів Верховної Ради.
Показово, що закон "Про статус нардепа" спочатку вміщує права народних  обранців, а вже потім – їхні обов'язки. Права далеко не обмежуються правом законодавчої ініціативи, голосу та власної позиції, що найбільш необхідно для виконання головних функцій представника народу. У правах – ще перший ранг державної служби з ві ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (1)

Дмитро Гнатюк:
«Ті, хто збурили цю «мовну хвилю» проти народу, проти держави, повинні понести кримінальну кару»




Його запросили співати на іменинах у Сталіна, який зачарований співом юнака запитав: «В кого учішся?» — «В Паторжинського». — «Славний пєвєц! Паклон єму пєрєдавай!»
Вчитель же, нічого не знаючи про це запрошення Гнатюка, холодно прийнявши передане вітання, сказав своїм учням: «Ти, ти і ти — ніколи більше не будете співати для Сталіна і Мао Цзедуна».
Але Гнатюк уже не належав собі. Потім була симпатія і від Микити Хрущова, який на гастролях співака  у Москві персонально замовив для себе улюблену «Пісню про рушник». Гнатюк співав, як завжди, з великим натхненням, а в результаті з’явився Указ про присвоєння йому звання народного артиста СРСР. Співакові було то ... Читати далі »
Переглядів: 1050 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Жебрацтво – безвихідь чи професія?

З настанням літа у місті побільшало жебраків. Їх можна побачити на вулицях,  в автобусах та потягах, біля церков і магазинів і навіть на проїжджій частині дороги. Просять старенькі бабусі, молоді жінки, чоловіки в інвалідних візках.
Хтось пройде мимо, вдаючи, що не помітив жебрака, хтось змилосердиться та кине гривню, а хтось подумки обуриться: куди дивиться держава?
Але насправді рідко можна зустріти людину, яка справді потребує допомоги. Жебрацтво із соціального явища переросло у справжню професію, для якої не потрібно жодних знань та особливих навичок.
Та не у всіх випадках люди жебракують з власної волі. Когось на вулицю з простягнутою рукою змусила вийти складна життєва ситуація, а хтось боїться покинути "бізнес” через можливі проблеми з "начальством”.

Підприємці  без податків

«Пані, дайте копійочку», – кричить на вулиці Незалежн ... Читати далі »
Переглядів: 1148 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Пенсія по блату
Прокуратурою Івано-Франківської області порушено кримінальні справи щодо службових осіб пенсійного фонду в м. Калуші та начальника відділу кадрів одного з місцевих підприємств, – повідомила прес-служба обласної прокуратури.
Встановлено, що ці особи оформили 10 жителям Івано-Франківської області завідомо фіктивні пільгові пенсії. Для цього посадові особи, використовуючи своє службове становище, підробляли довідки про нібито виконання робіт, які надавали пільги на пенсію, та отримували винагороду.
Внаслідок злочинних дій посадовців з бюджету Пенсійного фонду України впродовж шести років незаконно нараховано та безпідставно виплачено пільгових пенсій на загальну суму понад 380 тисяч гривень.
В справі триває досудове слідство.

Спекуляції  на пільговиках
Заступник прокурора області затвердив ... Читати далі »
Переглядів: 796 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Літній променад


Настала гаряча пора відпусток. Як не скористатися моментом та не відпочити від виснажливих робочих буднів?! Напевно, немає таких людей, котрі би не прагнули з насолодою провести канікули в колі родини. Особливо, якщо приправити свій відпочинок чимось приємним і корисним. Вишуканими спеціями до основної страви із назвою літній відпочинок можуть стати найрізноманітніші культурні розваги міста. Ми спробували з’ясувати, наскільки реально влітку культурно відпочити в обласному центрі.

Куди піти влітку і як правильно організувати свій відпочинок? Цим питанням переймається чи не кожен мешканець нашого міста. Найбільш гостро воно виникає у тих, в кого немає можливості бодай на деякий час втекти в село до родичів чи поїхати на моря. Доводиться коротати довгі літні дні відпустки під сонячним промінням на асфальті. Якщо ще декілька дн ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

«Лудинє-фест» вдруге пройшов у Косові



Гуцули народне святкове вбрання називають «лудинє». Саме так і назвали косівчани фестиваль етнічного одягу «Лудинє-фест», який вже вдруге проходить  у мальовничому райцентрі. Перший на Гуцульщині фестиваль автентичного та сучасного одягу   із фольклорними елементами відбувся торік у Косові на Івана Купала.

Організатори цього свята   – косівчани та викладачі  Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва – мають на меті продемонструвати розмаїття строю в селах Гуцульщини, багато-гранні вміння майстрів народної творчості, які працюють у цій царині, привернути увагу молоді до автентичного одягу і ще раз довести туристам та гостям краю, що Косів – найбільший центр прикладного мистецтва в Карпатах.
«Лудинє-12» був присвячений  костюмам гуцульського весілл ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Кінець експерименту!
Івано-Франківщина залишилася без професійного футболу


Цими вихідними стартує 22-й чемпіонат України з футболу. На зелені поля одночасно вийдуть представники усіх трьох його ешелонів. Серед них не буде жодної команди з Івано-Франківщини. І бурштинський «Енергетик», і франківське «Прикарпаття» зникли з футбольної карти країни. 

Як ми вже повідомляли, центральна рада Професіональної футбольної ліги України ще 6 червня позбавила обидва клуби професійного статусу. «Енергетик» власноручно виніс собі вирок, не завершивши попередній сезон. «Прикарпаття» до фінішу дотягнуло, однак не спромоглося отримати ліцензії на подальші виступи.
Вже наступного дня після засідання центральної ради у ПФЛ отримали лист з Івано-Франківська, в якому прикарпатці слізно просили не позбавляти їх професійного статусу. Відтак найвищий орган ПФЛ – Конференція, яка відбулася 11 червня, підк ... Читати далі »
Переглядів: 824 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

У «Говерлі» – нові обличчя
Як повідомляє сайт eurobasket.net, івано-франківська Говерла підписала контракти з Тревісом Пітерсоном та Кіндаллом Дайксом.
27-річний Пітерсон був добре відомий головному тренеру франківців Євгену Мурзіну за торішніми матчами у Єврочеллендж Кап проти Простежова. У складі чеської команди центровий набирав 12,4 очка і 7,0 підборів в середньому за гру національного чемпіонату.
Раніше Пітерсон виступав за болгарські Рілска Спортіст і Лукойл Академік. У 2009-му році Тревіс визнавався MVP регулярного сезону Балканської ліги, в 2011-му він став чемпіоном і володарем кубку Болгарії.
Інший новачок "Говерли" – 24-річний атакуючий захисник Кіндалл Дайкс виступав останні два сезони в чемпіонаті Румунії за команду Клюж-Напока. За цей час Дайкс постійно був в числі головних бомбардирів ліги, а також визнавався одним з кращих гравців чемпіонату.
У минулому сезоні Дайкс н ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

«Ураган» залишився без лідерів

Те, про що останнім часом мовилося в кулуарах, відбулося. Івано-франківський «Ураган» відмовився від послуг своїх лідерів. Команду залишила не тільки численна бразильсько-азербайджанська діаспора, але й дехто з українців. До їх числа несподівано потрапив кращий бомбардир команди Валентих Цвєлих.


Як повідомив днями офіційний сайт клубу, по завершенні сезону 2011-2012 рр., в якому івано-франківський "Ураган" виборов Суперкубок України та бронзові медалі Екстра-ліги, закінчилися терміни дії контрактів у майже половини гравців команди. Співпрацю з шістьма футболістами вирішено не продовжувати.
Окрім Цвєлих, який у 196 матчах у футболці «Урагану» відзначився 191 голом, Івано-Франківськ залишають Сержао, Біро Жаде, Карліньос, Леандріньо та Ділву. Їм усім надано статус вільних агентів.
«Ураган», схоже, бере своєрідні фінансові канікули. Клуб не укладатиме доро ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Як використати свою заздрість з користю

Кожна людина у своєму житті переживала заздрість. У всіх були на це свої причини: хтось спостерігав за успіхом товариша, інший помітив щасливу сім’ю сусіда, а хтось побачив новий автомобіль співробітника. Заздрість ґрунтується на порівнянні себе з іншими людьми і часто виникає внаслідок низької самооцінки, комплексів, страхів. Якщо вчасно на заздрість не відреагувати, це почуття може завдавати болю протягом багатьох років.


Існує стереотип, що жінки схильні заздрити більше, ніж чоловіки. Жінки часто  заздрять, читаючи глянцеві журнали, дивлячись, як інші носять модний одяг, користуються сучасною побутовою технікою, мають багатого чоловіка. У жінок сфера заздрості пов’язана із сім’єю, дітьми, побутом. У чоловіків сфера заздрості – це досягнення.  Мужчини часто заздрять через більшу зарплату співробітника, кращий автомобіль ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Медовий сезон

Ось і настав сезон на соковиті кавуни та смачні дині. Правда, зараз продають скоростиглі сорти, в яких рівень нітратів знаходиться на межі допустимої норми,            а то і перевищує її.
Як вибрати кавун
Скоростиглі сорти кавунів вирощують під плівкою, з додаванням великої кількості добрив. За короткий термін ці ягоди не встигають стати солодкими, зате встигають увібрати в себе нітрати та інші шкідливі речовини.


Медики не рекомендують купувати скоростиглі і імпортні кавуни. Краще починати ласувати цими ягодами з середини серпня.
Щоб вибрати соковитий і солодкий зрілий кавун, слід дотримуватися кількох правил:
Не купуйте кавун у невідповідних місцях, запитуйте у продавця свідоцтво держсанепіднагляду.
Кавуни повинні лежати під накриттям, на спеціальних піддонах висотою не менше 20 сантиме ... Читати далі »
Переглядів: 1068 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)

Не стати жертвою гадюки

З настанням літа на території області почастішали випадки укусів зміями людей. Як повідомляє територіальне управління МНС в області, впродовж червня та початку липня до лікувальних закладів Івано-Франківщини з діагнозом «укус змії» госпіталізовано 18 осіб. На щастя, обійшлося без смертельних наслідків.


Найбільш поширеною серед плазунів на території нашої області є гадюка карпатська. Якщо вкусила гадюка, то на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних зубів (рідше одного) – кровоточиві ранки, віддалені одна від одної на 1-1,5 см. У місці укусу спершу відчувається сверблячка, а через 10-15 хв. починає розвиватися набряк, що досягає свого максимуму через 10-12 год. Пульсуючий біль у місці поранення, як правило, незначний, злегка можуть боліти лімфатичні вузли. Зазвичай, цими симптомами картина вичерпується, але в ряді випадків отруєння протік ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: bond | Дата: 13.07.2012 | Коментарі (0)