Четвер, 28.03.2024, 10:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 07
(Не)доречна ревалоризація
У проекті відновлення будинку на вулиці Вірменській забагато поверхів




Будинок на вулиці Вірменській, 1 мали відновити до 350-річчя Івано-Франківська, але не встигли. Щоб у часі ювілейних святкувань мешканцям та гостям міста не муляли око його руїни, їх вирішили просто закрити «ширмою» з виглядом фасаду майбутньої будівлі. Після цього всім остаточно стало зрозуміло, що відновлювати вже, на жаль, колишню і втрачену пам’ятку архітектури місцевого значення 19 століття з використанням автентичних елементів, що збереглися, ніхто не буде. А замість двоповерхової будівлі тут  у класичному стилі «під старовину» мають намір звести нову споруду на три поверхи зі скляною мансардою. Саме ця обставина й викликала неоднозначну реакцію міської громади. Комусь таке архітектурне рішення подобається. А дехто категорично проти, небезпідставно вважаючи, ... Читати далі »
Переглядів: 1142 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Контроль за ринками

Відповідні служби мають посилити контроль за якістю та безпечністю продуктів на міських ринках у літній переіод.

Про це заявив начальник міського управління торгівлі Іван Ляхович. За його словами, наразі у місті функціонують 15 ринків на 5 тисяч 275 торгових місць. 110 торгових місць і 65 паркомісць для торгівлі з автомобілів на ринках відведено безпосередньо для виробників сільськогосподарської продукції. Там  вони її реалізують за нижчими цінами, що, за словами І.Ляховича, призвело до здешевлення продукції на ринках міста загалом.
«Ветеринарна і санітарно-епідеміологічна служби контролюють продукцію на ринках і не допускають грубих порушень, – каже І.Ляхович. –  Але під час літнього періоду необхідно посилити контроль за якістю і безпечністю продукції. Координація наших зусиль буде позитивно на це впливати», – вважає він.
Як повідо ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Мова під стінами… 

5 червня депутати Івано-Франківської міської ради провели позачергову сесію під стінами Верховної Ради України.

Відповідно до вимоги 22 депутатів та розпорядження міського голови Віктора Анушкевичуса у Києві відбулась позачергова виїзна 26 сесія Івано-Франківської міської ради. У зв’язку із нагальними обставинами, що склались довкола законопроекту «Про засади державної мовної політики» №9073 від 26.08.2011 року, до столиці прибула не тільки більшість депутатів Івано-Франківської міської ради, а й обласної ради Прикарпаття.
Неможливість пасивно спостерігати за насиллям над українською мовою, чи не найбільш сокровенним багатством народу, вивело під стіни парламенту не лише франківців, а й львів’ян, тернополян, волинян й депутатів інших місцевих рад.
Українська мова об’єднала довкола себе небайдужих та свідомих українців. Депутати під Верховн ... Читати далі »
Переглядів: 836 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Вода і вогонь

Затоплені помешкання, підвали, двори і вулиці, частково паралізований  рух тролейбусів та займання даху внаслідок попадання у нього блискавки – такі наслідки грозової зливи у Івано-Франківську в ніч на вівторок.


Як повідомила начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко, впродовж півтори години у місті випало 35 міліметрів опадів, що становить декадну норму.
Дощ, який розпочався о 3.30, незабаром перетворився на грозу, а о 5.05 набув ознак зливи. За її словами, дощові колектори не встигали приймати таку кількість води, бо вони не розраховані на зливу, тож дворові території та вулиці перетворились на ріки.Уже традиційно підтопило частину вулиці Надрічної. А через підтоплення перехрестя вулиць Івасюка – Івана Павла ІІ зупинились тролейбуси третього та сьомого маршрутів. До 7.30 мешканці мікрорайону «Каскад» не могли скористат ... Читати далі »
Переглядів: 844 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Автобус буде?

Якщо приватні перевізники не забажають обслуговувати автобусні маршрути, які мають пролягти вулицею Шухевичів, міська влада залучить для цього комунальний транспорт.


Про це на сесії міської ради заявив заступник міського голови – директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Микола Саєвич.
Нагадаємо, що конкурс на право обслуговування автобусних маршрутів№40 «АС-2 – вул. Шухевичів» та № 50 «м-н «Каскад» – аеропорт», які мають пролягти вулицею Шухевичів задля налагодження сполучення громадським транспортом з обласним бюро медико-соціальної експертизи,  запланований  на 4 липня. На нього виставлено по чотири графіки руху на кожному з маршрутів. «Якщо приватні перевізники не забажають взяти участь у конкурсі, ми будемо працювати над тим, щоб їх обслуговував комунальний транспорт, бо налагодження транспортного сполучення з МСЕК є вимогою облдер ... Читати далі »
Переглядів: 750 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (1)

Шкільне «оздоровлення»

Впродовж  літніх канікул у Івано-Франківську мають оздоровити 55% школярів, більшість з яких – у так званих пришкільних таборах.


Про це повідомив начальник управління у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики міськвиконкому Володимир Соловйов. «Цього року оздоровленню дітей державна влада приділяє ретельну увагу. Однак достатньо коштів для повноцінного оздоровлення у таборах впродовж 21-денної зміни нема, – каже  В.Соловйов. – Ним зможуть скористатися лише 12-15% дітей. Решта проходитимуть оздоровлення у пришкільних, виїзних і наметових таборах».
Як зазначив В.Соловйов, у Івано-Франківську планують оздоровити 11 тисяч 200 дітей. За кошти з обласного бюджету закуплять 179 путівок. У міському бюджеті на оздоровлення дітей передбачено 400 тисяч гривень. «А кошти з державного бюджету, як правило, надходять лише у кінці сезону», – к ... Читати далі »
Переглядів: 876 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Перспективні проекти

У надії на співфінансування міська влада Івано-Франківська розробляє низку програм розвитку і проектів будівництва соціально важливих об’єктів.

«Коли ми щось хочемо робити, у нас має бути проектна документація і пройдена експертиза проекту, – каже перший заступник міського голови Зіновій Фітель. – Ці папери можуть лежати на полиці, але вони мають бути. Коли нам скажуть подати свої пропозиції, ми їх покажемо і зможемо розраховувати на співфінансування».
За словами першого віце-мера, пріоритетними для міста є проекти будівництва магістральної дороги та транспортного моста через Бистрицю Солотвинську у Пасічній, зміни комплексної схеми організації дорожнього руху, реконструкції вулиці Шевченка та будівництво нових дошкільних навчальних закладів.
Так, розробляються проекти будівництва дитячих садочків у селах Угорники, Микитинці, Крихівці та реконструкції колишнього ... Читати далі »
Переглядів: 835 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Юрій Романюк,
депутат обласної ради, фракція ВО «Батьківщина»



Язичники сепаратизму

Дивним, і навіть неприродним, виглядає на перший погляд теорія омоскалення «язичництвом» – російською мовою, Галичини. Але теорія суттєво відстає від сумних реалій вибіркового галицького жлобства і апогею падіння особистої гідності, моралі, духовності та самоповаги до себе і оточуючих, коли деякі високоповажні хруні, наділені народом і державою високим статусом, показово вдягаючи щиро українські вишиванки, по-колаборантськи голосують у Верховній Раді за впровадження найширшого державного статусу російської мови.
Потім з протокольною пикою сміливо їдуть до своїх виборців у гірські карпатські села і розмірковують з гуцулами, бойками, покутянами і лемками про свій щирий патріотизм, виплекану з молоком матері любов до України, до опришків, до козак ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Зберігаймо воду по краплинці

Минулого тижня в Івано-Франківську пройшов прес-тур для журналістів західного регіону про досвід міста Івано-Франківська у відновленні природних джерел води силами громади та підвищенні обізнаності населення щодо збереження та захисту природних водних ресурсів.

Ця робота ведеться на Прикарпатті та в Івано-Франківську вже з 2009 року, відколи в Україні почав діяти спільний проект Програми розвитку ООН та компанії «Кока-Кола» (за підтримки ТМ «BonAqua») «Кожна краплина має значення». Координатором проекту в Україні є Тетяна Кудіна, яка розповіла журналістам про підсумки роботи проекту. За її словами, технічним компонентом реалізації проекту стало відновлення природних водних джерел у 15 селах 12 областей України. Зокрема, на Прикарпатті було відновлено джерело у с. Бринь Галицького району. Крім того, в Івано-Франківську буквально минулого тиж ... Читати далі »
Переглядів: 990 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Без води ані туди, ані сюди...
Чи існує в Івано-Франківську «водна» проблема?


Вода – джерело життя та незамінна для людського організму сполука. Її корисні властивості (знімати виснаження, тамувати спрагу, очищувати організм) ми використовуємо щоденно. Але щоб вода була придатна для побутових потреб населення, вона повинна відповідати державним стандартам. В Україні – це Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені  наказом Міністерства охорони здоров’я від 12 травня 2010 р. №400. А головним постачальником води в Івано-Франківську є КП «Водоекотехпром».

Довгий шлях  івано-франківської води

«Водопостачання Івано-Франківська здійснюється з річок Бистриці Надвірнянської та Бистриці Солотвинської, – розповідає начальник Черніївського комплексу водоочисних споруд в Івано-Франківській області Володим ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Прикарпаття відвідує НЛО?
Багато наших краян помічали загадкові об’єкти у рідному прикарпатському небі


Холодного осіннього вечора минулого року я стояла біля вікна й задумливо дивилася у темне небо. Раптом мою увагу привернула світлова точка, яка рухалася дивним чином: опише півколо — зупиниться, далі знову півколо… Що це була за дивина — стверджувати не берусь, однак хочеться вірити, що я була свідком чогось таємничого і незвичайного. Виявляється, багато наших краян помічали загадкові об’єкти у рідному прикарпатському небі. Невже й справді до нас прилітають гості з далеких світів? Ознайомившись із розповідями очевидців та основними версіями вчених щодо НЛО, ми спробуємо пролити бодай промінчик світла на цю нерозгадану таємницю.

 «Я бачив НЛО…»
Богдан Томенчук,
археолог, кандидат історичних наук,  м. Івано-Франківськ:

«Три роки тому влітку разом з експе ... Читати далі »
Переглядів: 1054 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

Нічийна смуга чемпіона

З-поміж матчів 11-го туру чемпіонату Івано-Франківщини вирізнялася гра в Косові, де зійшлися сусіди – місцева «Гуцульщина» та коломийські «Карпати». Поєдинок зібрав переповнені трибуни місцевого стадіону.

«Гуцульщина» – «Карпати» К – 0:0. Попереджені: Подолюк, Москалик – Климус, Огаль, М.Ткачук. Арбітр Дебенко. 1 000 глядачів. «Гуцульщина»: Назарук, Ганущак, Місько, Оліяр, Матвєєв, Подолюк, Чорней, Зачиковський (Савин, 86), Москалик, Роман (Будзуляк, 58), Рибак (Балагурак, 76). «Карпати»: Раковіца, Огаль (Червінський, 63), Климус, Р.Гаврилюк, Скибінський, Кавінський, Михайлів (Бужак, 46), М.Ткачук, Крохмалюк, О.Ткачук (Щеглюк, 4), Пислар. Юнаки – 1:2.
Гра виправдала сподівання вболівальників, навіть попри те, що завершилася без голів. Суперники діяли з великим завзяттям і нічия стала цілком логічним підсумком поєдинку. Для коломиян це третя пос ... Читати далі »
Переглядів: 855 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

У Більшівцях заговорив закинутий костел
Костел Благовіщення в Більшівцях – одна із найвизначніших пам’яток пізньобарокової архітектури ХVІІІ ст. Він височить над містечком Більшівці й приймає паломників.


Ця велична споруда костелу постала в Більшівцях на початку ХVIII століття. Тут молились отці кармеліти, аж поки радянська влада не закрила храм, перетворивши його на будівлю для господарських потреб. Під час війни була пошкоджена покрівля, споруда руйнувалась, тріскав фундамент.

І ось недавно старовинна будівля почала оживати. Справою оновлення костелу зайнявся отець Григорій Цимбала чину отців францисканців. Власне, храм свого часу належав кармелітам, вони його будували, вони тут служили...
На Прикарпатті під охороною держави 28 костелів і 4 синагоги. Костели, в основному барочного стилю, відзначаються монументальністю і величністю. Найвизначнішими з них є костел кармелітів 1624 р. в ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Додав: bond | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)