Субота, 20.04.2024, 11:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 19
Землю – паркам і скверам
Івано-Франківська міська рада ініціює офіційне відведення земель під парки і сквери


На наступну сесію міськради департамент містобудування та архітектури має підготувати рішення про надання дозволів на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок під парками та скверами. Фактично йдеться про узаконення ще уцілілих зелених зон з метою оформлення права користування земельними ділянками та унеможливлення їхньої забудови. Адже кількість зелених насаджень на одного мешканця Івано-Франківська і так була уп’ятеро менша від норми. За роки так званого будівельного буму кількість міських скверів лише зменшувалась. Їх забудували торговими центрами і багатоповерхівками. А про те, де зможуть відпочивати їхні мешканці чи прості перехожі, забудовники не думали.

Давно минули ті часи, коли наше місто могло ... Читати далі »
Переглядів: 1148 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (2)

Село без сільради

Уже наступного року кількість сільських рад на Прикарпатті може скоротитися на сорок відсотків. Влада сподівається, що таким чином вдасться не тільки зекономити бюджетні кошти, але й стимулювати розвиток місцевих громад. «ЗК» вирішив з’ясувати, чи залишаться села без сільських рад, яке майбутнє їх чекає і як такі новації спри-ймають без-посередньо мешканці сільської місцевості.

Про адміністративно-територіальну реформу говорили впродовж усіх років незалежності нашої держави. Цього разу, очевидно, балачки про укрупнення сільських рад виявляться не пустими, адже міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк заявив, що вже з наступного року в державі будуть впроваджуватися кроки щодо зміни адміністративно-територіального устрою держави.
Поки що тільки для небагатьох українців доступний проект пропонованих реформ. Втім Верховна Рада ... Читати далі »
Переглядів: 1417 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Гроші на ювілей

Напередодні Великодня стало відомо, що Уряд виділив 10 мільйонів гривень на підготовку до відзначення 350-річчя Івано-Франківська.

Про це повідомив перший заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Василь Білик. За його словами, роботи з підготовки до відзначення ювілею Івано-Франківська, які фінансуються з міського бюджету, будуть виконані в повному обсязі. А за кошти з держбюджету комунальники спершу планували здійснити капітальний ремонт вулиці Тараса Шевченка, впорядкувати сквер на вул. Грюнвальдській, завершити реконструкцію центрального міського парку культури і відпочинку імені Шевченка та відремонтувати 17 будинків-пам’яток архітектури.
«Ми сподівалися на набагато більшу суму. Спершу просили 40 мільйонів, згодом суму зменшили до 20,4, а в підсумку Кабінет Міністрів України виділив тільки 10 мільйонів. Прикр ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

У Калуші п’яний укусив міліціонера.
У того – гепатит С


 На Прикарпатті рятують життя дільничному інспекторові з Калуша Зоряну Пілянському. Якщо протягом місяця не зберуть потрібну суму на лікування, то смертельна хвороба з’їсть повністю печінку.

Усе сталося миттєво. П’яні волоцюги на автобусній зупинці кинулися на перехожих. Хотіли пограбувати. Інспектор Пілянський, що проходив повз, не задумувався ні секунди. Кинувся боронити людей. Ніхто з перехожих не допоміг. Зорянові таки вдалося самотужки затримати двох порушників, третій утік. Найбільш агресивний, який і вкусив Зоряна за ногу, був відомий міліції й раніше — судимий, зловживав спиртним, імовірно, й наркотиками…
Бешкетник за непокору міліції та розбишацтво відбувся штрафом на двісті гривень. Дільничний натомість дістав гепатит С. Перший курс лікування відбув успішно. І навіть повернувся до роботи в міліції.
Але хво ... Читати далі »
Переглядів: 683 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Вогонь не має вихідних і свят

Подвійну тризну справив цього Великодня вогонь на Прикарпатті. У світлий понеділок та вівторок пожежі вкоротили віку двом жителям Коломийщини – чоловікам сорока та тридцяти двох років.

Загоряння у літній кухні на своєму подвір’ї 66-літній мешканець с. Жукотина помітив близько 7-ої ранку в понеділок. Чоловік вийшов надвір і аж за голову схопився: з-під дверей та з віконних щілин споруди клубочився дим, червоні відблиски полум’я віддзеркалювалися у склі на вхідних дверях. Пенсіонер кинувся відчиняти кухню, адже відразу зрозумів, що горить саме ліжко, на якому мав спати його син. Селянин знайшов його вже без найменших ознак життя на підлозі поблизу ліжка. Витягнув сина на подвір’я, а тоді самотужки загасив пожежу та повідомив про нещастя сусідів і правоохоронців.
Друга трагедія трапилася наступного дня у селі П’ядики. Пасажир таксі, котрий о пів на п’яту ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Секретарю міської ради п. Р.Марцінківу
Головному редактору газети «Західний кур’єр» п. Р.Угринчуку


Відкритий лист
Звернутися до Вас з цим відкритим листом мене спонукала інформація в газеті «Західний кур’єр» від 12 квітня №15 під заголовком «До історичної брами підійшли впритул», де Ви згадали моє ім’я, як такого, хто має «заборгованість» перед…
Мені видавалося, що свою позицію щодо фінансування реконструкції брами Палацу Потоцьких я чітко виклав на попередньому засіданні сесії міської ради. Вона полягала і полягає в тому, що я,  безумовно, підтримуючи Вашу стурбованість станом цієї споруди і ідею термінової її реконструкції, вважаю, що благодійні кошти громадян міста не можна використовувати на ремонт чи реконструкцію чиєїсь приватної власності. Будь-які, навіть найблагородніші, наміри не можуть порушувати право приватної власності, яке закріплене Конституцією України. Фінансування ре ... Читати далі »
Переглядів: 846 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Happy birthday Lenin

Петро ШКУТЯК,
депутат обласної ради, фракція «Наша Україна»


Український Національний Фронт — назва кількох нелеґальних політичних організацій, що діяли на Західній Україні у 1960-1970-х рр.
1) Нелеґальна політична організація, яка діяла у 1964-1967 рр. в Івано-Франківській, Львівській та інших областях УРСР.
Задум створити підпільну організацію виник у Дмитра Квецка. Протягом 1961-1963 pp. він підготував низку програмних документів майбутньої організації, а влітку 1964 р. у лісі біля рідного села Слобода-Болехівська Долинського району викопав криївку, придбав багато літератури, виданої підпіллям ОУН 1947-1948 pp. У вересні 1964 р. дав згоду працювати в організації колишній нелегал ОУН і політв'язень Зеновій Красівський, який жив у Моршині на Львівщині. Він став автором "Тактики УНФ" та співавтором низки пр ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Демонтаж за планом

До наступного вівторка комунальники демонтують усі незаконно встановлені  кіоски на майдані Шептицького.
Про це повідомив заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку – начальник управління житлово-комунальної політики Микола Матіїв.


Він наголосив, що демонтаж за відповідними рішеннями міськвиконкому незаконно встановлених малих архітектурних форм в основному відбувається згідно з розробленим планом, однак зазначив, що в процесі робіт виникають труднощі. На переконання М.Матіїва, перед рішенням про демонтаж того чи іншого об’єкта має бути юридичний висновок, віза на документі начальника юридичного відділу міськвиконкому, представник якого повинен бути в комісії з демонтажу. Крім того, демонтувати окремі споруди через їхні конструкції чи габарити важко суто технічно. Скажімо, якщо виконувати рішення міськвиконому і демонтовувати ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Великдень без ексцесів
Великодні свята в Івано-Франківську пройшли спокійно, без надзвичайних ситуацій та грубих порушень громадського порядку.
Про це повідомив заступник начальника міськвідділу внутріших справ Василь Непеляк. За його словами, до забезпечення правопорядку під час святкових заходів, в яких взяло участь 42 тисячі осіб, залучались 87 працівників міліції. «Ми задіяли майже увесь особовий склад міськвідділу, – каже В.Непеляк. –  Грубих порушень правопорядку в місті не було».
Загалом же за минулий тиждень до чергових частин міської міліції надійшло 250 інформацій, зареєстровано 51 злочин. 37 злочинів правоохоронці вже розкрили. В місті зафіксовано три нещасні випадки, 25 раптових смертей, одне самогубство та одну дорожньо-транспортну пригоду.
Наш кор.
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Ситуація під контролем

Початковий ажіотаж щодо електронної реєстрації дітей до дошкільних навчальних закладів міста в центрі надання адмінпослуг зменшується.

Про це повідомила начальник експертно-аналітитчного відділу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Христина Федотова. За її словами, він був викликаний спотворенням інформації окремими ЗМІ та самими ж мешканцями, а також бажанням заявників обійти встановлений  нормативно-правовими актами порядок реєстрації.
«Заявники, котрі пройшли перереєстрацію, однозначно відчули позитивні зміни, адже часто їх порядковий номер виріс і тепер вони бачать його на веб-сайті, – каже Х.Федотова. – Ті, хто чітко дотримався правил електронної реєстрації та завчасно пройшов визначену процедуру, можуть бути впевнені, що їхня дитина буде зарахована до обраного дошкільного закладу», – наголосила вона.
Нагадаємо, що ідея впровадження елек ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

«Олімпійська надія-2022»

Наша держава докладе всіх зусиль, аби реалізація проекту «Олімпійська надія-2022» в Україні стала можливою. Завдання, яке стоїть перед нами, дуже непросте – на конкурсних умовах перемогти і переконати функціонерів світового спорту, що Україна здатна на високому рівні проводити такі змагання. Саме виконання таких великих проектів є серйозним поштовхом для розвитку держави та окремих регіонів. Наші діти, майбутні покоління оцінять те, що ми з вами зараз робимо. Про це 12 квітня заявив Президент України Віктор Янукович у Львові під час наради з питання підготовки заявки для отримання Україною права на проведення зимових Олімпійських і Паралімпійських ігор 2022 року.


На цій представницькій нараді виступив і голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, який, зокрема, наголосив: для того, аби Карпатський регіон набув ще більшої пр ... Читати далі »
Переглядів: 693 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Фатальне знайомство

У Косівському райвідділі міліції, що на Івано-Франківщині, розпочато розслідування кримінальної справи стосовно 34-річного місцевого мешканця, котрий обґрунтовано підозрюється у вчиненні вбивства жителя Криму. Як з’ясовано, чоловіки випадково познайомилися в одній з крамниць, розговорилися, знайшли спільні теми для спілкування, і, як часто це трапляється, продовжили дозвілля за чаркою. Місцевий мешканець дещо знається на виготовленні сувенірних виробів з дерева,  а 35-річний кримчанин у лютому цього року приїхав на Косівщину навчитися різьбярству. З цією метою приїжджий чоловік винаймав у Косові стареньку хатину, познайомився з людьми, які давали йому поради з опанування цим народним промислом.

Отже, як мовиться, ніщо не віщувало біди, однак під час розпиття спиртних напоїв між чоловіками виникла певна суперечка, один образив іншого. В іншій ситу ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Сім нещасливих обіцянок

Вибори наближаються, політики щодня обіцяють українцям манну небесну. А ми подивимось, що з обіцяного вони вже виконали. Виявилося – небагато.
Сайт моніторингу політичних обіцянок "Владометр" вирішив згадати деякі обіцянки, що так і не вдалось виконати, реалізувати чи втілити. Очевидно, не тому, що їх ніхто й не збирався виконувати. І зовсім не тому, що ці обіцянки в принципі неможливо було виконати.
Просто їх обіцяльникам не пощастило, не поталанило. Та й просто не повезло.


1. Янукович не показав Межигір'я журналістам
24 червня 2010 року на прес-конференції, що її було присвячено першим 100 дням на посаді, після питання Мустафи Найєма Віктор Янукович запросив журналістів до своєї резиденції в Межигір'я. Сам запросив. Експромтом.
"Збирайтесь, прямо зараз поїдемо, без підготовки". Президент був готовий прийняти на своїй території хоч п'ять авто ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Ігор Насалик:
«Проблеми держави не розв’язати  без зміни політики»


Політика без реального життя не існує. Вона починається з сіл, міст, а не з Банкової чи Верховної Ради. В цьому переконаний Ігор Насалик, мер міста Калуш, заступник голови партії «Громадянська позиція».

Найбільша проблема у суспільстві сьогодні – це недовіра.
«Клани змінюються, а ситуація залишається тою ж самою. Політика держави направлена на те, щоб зруйнувати судову систему, зробити людину винною. Дати таку заробітну плату, щоб зробити її бідною. Дати таку охорону здоров'я, щоб зробити її хворою. Тому що бідними, винними і хворими набагато легше управляти, ніж свідомими, захищеними і здоровими», – вважає Насалик.
В 90-х багатими ставали ті, хто займався приватизацією, а сьогодні пішла приватизація податкової, силових структур, прокуратури. 99% з нинішньої влади треба міняти ... Читати далі »
Переглядів: 728 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (1)

Єврокомісія дала попередню оцінку новому КПК
В Єврокомісії вважають, що процес підготовки нового Кримінально-процесуального кодексу України повинен стати прикладом для опрацювання та ухвалення інших законодавчих актів. Про це повідомив у коментарі "Укрінформу" представник Єврокомісії Петер Стано.
"Ми хочемо наголосити, що підготовка Кримінально-процесуального кодексу відбувалася в тісній співпраці з експертами Ради Європи. Це є добрим прикладом для подальшого опрацювання іншого законодавства", – зазначив П. Стано, який є речником Єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле.
Водночас він зауважив, що предметну оцінку змісту нового КПК України Єврокомісія дасть пізніше, після вивчення цього питання експертами.
Gazeta.ua
Переглядів: 632 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

До нас знову їдуть ковалі

Щороку в рамках святкування Дня міста Івано-Франківськ приймає ковалів з усього світу. Цьогоріч свято буде проходити 4-6 травня. Вже всьоме проведення  Міжнародного фестивалю «Свято ковалів» підтримуватимуть ПАТ «Прикарпаттяобленерго» та фінансова компанія «Декра».

Для ковальської спільноти цьогорічний фестиваль є особливим, оскільки він десятий – ювілейний.
Вперше за всю історію фестивалю демонстрація ковальської праці та ярмарок кованих речей розмістяться на так званому комплексі Бастіон – між фортечним провулком і вулицею Низовою. А в галереї бастіонного комплексу буде працювати традиційна ХІ міжнародна виставка  «Орнаментальне ковальство», на якій буде представлено найкращі роботи майстрів ковальського мистецтва вітчизняних та зарубіжних учасників фестивалю.
Загалом фестиваль планує зібрати близько 200 учасників. Наразі вже ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Солодке слово – кохання, та гірке – коханка…

Різкий пронизливий дзвоник вхідних дверей розітнув важку тишу самотньої квартири. Оленка, немов сомнамбула, підняла голову і каламутним поглядом втупилася прямо перед собою. Вставати з дивана та йти у коридор відчиняти було понад усякі сили й здавалося безглуздим і непотрібним. «Хто це може бути? – пробігла думка. – Байдуже: подзвонять-подзвонять та й підуть». Проте невідомий перед вхідними дверима і не думав покидати свій пост.

Покохати жонатого
Невгамовний дзвоник заливався ще хвилини зо дві. Нарешті Оленка не витримала і пошкандибала відчинити непроханим гостям. На порозі стояла Вікторія. Проте це була не та вичепурена леді, якою її звикли бачити усі довкола. Набрякле почервоніле обличчя переконливо свідчило, що жінка плакала гірко і довго. Розхристане пальто, берет, що з’їхав на лівий бік, та розстебнута сумочка також виказували несп ... Читати далі »
Переглядів: 1022 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Сім найвидатніших коханок усіх часів

Вони знали, як привернути до себе увагу, потішити не лише око чоловіка, а й душу. Вони розбивали серця та керували державами, прагнучи простого жіночого щастя…
До вашої уваги 7 найвідоміших куртизанок, фавориток, улюблениць і просто Жінок, які здобули славу неабияких коханок.


Діана де Пуатьє (1499-1566 рр.)
– вона була фавориткою Франсуа I та Генріха II.
Діані були притаманні надзвичайно проникливий розум та політична інтуїція. Король Генріх II довіряв їй написання багатьох офіційних листів, які були підписані злитим іменем «HenriDiane». Улюблениця короля заслужила звання  «розуму» трону, а її впевненість, досвід та лояльність зробили Діану надійним союзником короля.

Маркіза де Помпадур (справжнє ім’я Жанна-Антуанетта? –Пуассон)(1721-1764 рр.) — коханка французького короля Людовика XV.
Жанна-Антуанетта настільки зачарувала кор ... Читати далі »
Переглядів: 828 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

У бій ідуть «старики»

Центральним у третьому турі вважався поєдинок в Коломиї, де місцеві «Карпати» приймали своїх яремчанських «одноклубників». Він затінив інші, не менш цікаві, двобої. Цікаво, що долю більшості з них вирішив досвід. «Старики» принесли перемогу «Придністров’ю», «Тепловику», «Кроно-Карпатам»…

«Карпати» К – «Карпати» Я – 0:0. Попередження: Крохмалюк (К). Арбітр Синишин. 2 000 глядачів. «Карпати» К: Раковіца, Огаль, Климус, Р.Гаврилюк, Блажко, Кавінський, Крохмалюк, О. Ткачук (Михайлів, 90), Столярчук (Червінський, 65), Щеглюк. «Карпати» Я: Плетеницький, Канюк, Срібний, Конкольняк, Чопик (Веретко, 36), А.Олійник (Овчар, 86), Веприк, Луцик, Маковійчук (Свірідов, 43), Гаврилишин (Вовчак, 24, Ольшанецький, 65), Р.Ципердюк. Юнаки – 3:1.
Календар звів команди, котрих вважають головними претендентами на «золото», вже в третьому турі. В очікуванні безкомпромі ... Читати далі »
Переглядів: 917 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Стартує кубковий турнір
Сьогодні відбудуться матчі попереднього етапу (1/16 фіналу) розіграшу кубка Івано-Франківщини. Його учасниками стануть дев’ять клубів другої ліги, яким жереб обрав у суперники клуби першого дивізіону.
Отож, сьогодні зустрічаються: "Хутровик" – "Сокіл", "Черемош" – "Гуцульщина", "Карпати" Б – "Кроно-Карпати", "Обертин" – "Яспіль", "Карпати" К – "Прут", "Сваричів" – "Калуш", "Граніт" – "Тепловик", "Славія" – "Снятин", "Дністер-Рітас" – "Нафтовик".
З 1/8 фіналу розпочнуть виступи "Карпати" К, "Битків", "Карпати" Я, "Галичина-Вапно", "Газовик", "Придністров’я", "Пробій".

Календар першості області 2012 року (друга ліга)
Учасники змагань: "Граніт" Тлумач, "Обертин" Обертин, "Карпати" Болехів, "Сваричів" Сваричів, "Черемош" Верховина, "Хутровик" Тисмениця, "Славія" Отинія, "Карпати" Кути, «Дністер-Рітас» Побережжя.


1 т ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

Сьогодні виступити у нашій постійній перед’ювілейній рубриці її ведучий заслужений журналіст України Роман Фабрика запросив президента обласної Асоціації ветеранів ДАІ — «Зелена хвиля» полковника міліції у відставці Зіновія Сочавського.
Він корінний галичанин. Свого часу був начальником Управління Державтоінспекції УМВС нашої області, згодом займав високі міліцейські посади в Мурманській області, в Ташкенті, в Луганську. 40 років життя віддав вивченню проблем безпеки руху. Кандидат наук, був професором кафедри організації та контролю за безпекою дорожнього руху Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ. Автор і співавтор кількох книг, що розглядають сферу безпеки дорожнього руху.

Алгоритм безпеки руху


Чим ближче підходимо до 350-річчя з часу заснування нашого славного міста, тим реальнішими зринають у пам’яті спогади, пов’язані з етапами розви ... Читати далі »
Переглядів: 1223 | Додав: bond | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)