П`ятниця, 29.03.2024, 16:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 22
«Вітіна тисяча»
З 1 червня відновляться виплати заощаджень вкладників Ощадбанку СРСР


Довжелезні черги із декількох десятків людей, здебільшого старшого віку. Ця юрба ще від третьої години ночі чатує біля відділення Ощадбанку в очікуванні бодай сьогодні потрапити в приміщення фінансової установи і подати свій пакет документів для реєстрації. Уже вдень черга невпинно зростає, а кількість людей всередині банку така, що декому не вистачає сил, щоби дочекатися своєї черги, записатися чи взяти обіцяну тисячу гривень. Таку картину ми спостерігали чотири роки тому по всій Україні. Бо так виглядала система повернення вкладів.


Ажіотаж, із яким українці кинулися повертати свої кровні фінансові заощадження, згодом назвали «синдромом Ощадбанку». Декілька місяців мороки для пересічних українців, декілька походів до Ощадбанку і вистоювання в черзі, а в результаті – для всіх ... Читати далі »
Переглядів: 1268 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Мода на фемінізм

Фемінізм сьогодні надзвичайно модне слово. Проте мало хто знає, що це таке. У більшості фемінізм асоціюється чи з оголеними жіночими грудьми на Хрещатику (як це роблять учасниці руху «Femen»), чи з нестандартною сексуальною орієнтацією, чи з ненавистю до чоловіків взагалі. Деяких «дівчаток-феміністок» (як вони себе називають) можна побачити на вулиці із цигаркою чи пляшкою пива. При цьому вони мотивують свою поведінку гендерною рівністю. «Ми феміністки!» – виправдовуються вони. Але чи так повинні жінки доводити рівність своїх прав з чоловіками?

Жінка  в політиці:  за чи проти?

 У сучасному суспільстві жінки працюють на рівні з чоловіками, але все одно відчувають якийсь тиск з боку сильної статі. І справді, варто лише чоловікові побачити жінку за кермом, як починаються безпідставні насмішки і кпи (сам чоловік при цьому ... Читати далі »
Переглядів: 1033 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Місто у вогні

Через зумисні підпали на території Івано-Франківської міської ради вигоріли десятки гектарів сухої трави і зайнялися кілька будинків одного із садових товариств у приміському селі Хриплин.

Про це повідомила начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко. «Спалювання сухої трави під час посиленого вітру набуває неконтрольованого характеру і несе певну загрозу, бо вигорають великі площі», – констатувала вона.
За словами Т.Клочко, найбільше – 40 гектарів площі – вигоріло у садовому товаристві «Патріот». Вогонь там також пошкодив вісім споруд і 12 господарських прибудов. Поблизу елеватора на вулиці Юності вигоріло 10 гектарів площі. Також на площі 400 квадратних метрів суха трава горіла в кінці вулиці Коновальця і на площі 200 квадратних метрів – на Південному бульварі. На останню адресу пожежники виїздили два рази. Окрім цього, суху траву спалювали і у р ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

«Тріумф» отримав переможців 

Відбулась 9-та щорічна церемонія вшанування лідерів економічного розвитку міста «Тріумф-2011», організатором якої виступає управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету.


Вручаючи першу номінацію «Інвестиція 2011 року» підприємству ТзОВ «Електролюкс Україна» в особі директора Алессіо Бонфанті, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус зазначив: «Завдяки цьому підприємству та його колективу місто Івано-Франківськ в минулому році отримало найбільшу кількість інвестицій за всі роки незалежності. Компанія «Електролюкс» стала одним з найбільших інвесторів міста. За це ми вдячні інвестору та бажаємо подальших успіхів та процвітання».
 За словами Віктора Анушкевичуса, «завдання влади щодо бізнесу є не заважати, а якщо звертаються – допомагати, а також обов’язково пошановувати. Влада має шану ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Прикарпаття – у трійці лідерів

Тижневик "Коментарі" склав новий рейтинг голів облдержадміністрацій.  За підсумками трьох кварталів  2011 року лідером рейтингу став голова Вінницької облдержадміністрації  Микола Джига, на другому місці  – голова  Київської ОДА Анатолій  Присяжнюк.   «Бронзу»  здобув голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк,  піднявшись з шостого місця  на третє  (39,5 бала).

За версією «Коментарів», наша область увійшла у двійку регіонів з найвищими темпами зростання обороту роздрібної торгівлі і з найнижчою інфляцією. У жовтні Івано-Франківщина продемонструвала  успіхи у приборканні цін: на міських ринках середні ціни на сільгосптовари були на 7,5% нижчими, ніж у жовтні минулого року, причому ціни на картоплю склали лише 31,6% від рівня минулоріч ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Газопровід був під тиском
Під час спроби демонтажу газових труб у недіючій будівлі на вулиці Коломийській троє осіб одержали термічні опіки другого і третього ступеня та були госпіталізовані до обласної клінічної лікарні.
Як повідомила начальник служби оперативного реагування Тетяна Клочко, інцидент трапився минулої п’ятниці у викупленому приватним забудовником і вже розселеному чотириквартирному будинку. Троє осіб разом з колишнім мешканцем однієї із квартир не перекривши газ, за допомогою болгарки намагалися відрізати трубу газопроводу, який ще був під тиском.
А ось невідомі, які викрали запірну арматуру на двох теплових стояках у будинку на вулиці Довженка, вчинили фаховіше. Спершу вони відключили опалення і злили з системи теплоносій, внаслідок чого без тепла опинилась половина 80-квартирної багатопорверхівки. Такі грамонті дії зловмисників дають підстави припустити, що тут працювали ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Будівництво ГЕС призупинено

Голова ОДА Михайло Вишиванюк підписав розпорядження про призупинення будівництва ГЕС у Верховинському районі. Про це він повідомив 16 березня на спеціально скликаній прес-конференції.

День перед тим голова ОДА разом з начальником Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Михайлом Бойком та начальником Державної екологічної інспекції в області Ігорем Шкіцею побували у Верховинському районі, де ознайомилися з ситуацією на місці.
«В результаті побаченого ми прийшли до висновку призупинити там будівництво дереваційної ГЕС на Черемоші, – сказав Михайло Вишиванюк. – Оскільки власники-інвестори мають рішення сесії, дозвіл, створено робочу групу з фахівців, експертів, на основі висновків якої буде прийнято остаточне рішення. Але попередньо є всі підстави сказати, що ці речі робити в Карпатах неприпустимо. Ніяких дереваційних ГЕ ... Читати далі »
Переглядів: 822 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Надмірне будівництво ГЕС може зруйнувати унікальні екосистеми

Василь ГОЛОВЧАК, депутат обласної ради, голова фракції УНП

У 2008 році Кабмін України затвердив «Державну цільову програму комплексного протипаводкового захисту в басейнах рік Дністер, Прут і Серет». Програмою, зокрема, передбачено, що до 2025 року в басейнах цих рік мають збудувати 72 протипаводкові ємності, 42 з яких – на Івано-Франківщині, для регулювання стоку води у гірських річках під час паводків, а на їхній базі побудувати міні-ГЕС.
В цілому у рамках державної програми «Енергія природи» в Карпатах планується збудувати 550 ГЕС. Зокрема, на Закарпатті - 330, близько 20 – на Львівщині та від 50 до 150 – в Івано-Франківській і Чернівецькій областях.
 Більшість запропонованих проектів малих ГЕС у Карпатах передбачають будівництво ГЕС дериваційного типу. ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

ЮНЕСКО нам не світить?

Споруджені на площі Ринок впродовж останніх років новобудови відчутно зменшили історико-архітектурну та мистецьку вартість центральної частини Івано-Франківська і як результат перекреслили для міста можливість потрапити до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, – констатували учасники розширеного пленуму Івано-Франківської міської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, який відбувся минулого тижня.


Монстри забудови
Івано-франківська архітектурна спадщина має давні європейські корені і є ознакою нашої центральноєвропейської ідентичності, але заразом і самобутності, – зазначив відповідальний секретар міської ради товариства Василь Романюк. – В результаті різношарових взаємовпливів, діалогів, різних культур витворився унікальний історично-культурний продукт, який є привабливим для гостей міста. А з другого боку, утворене «т ... Читати далі »
Переглядів: 1220 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Прибирання не видно
«Після зими Івано-Франківськ має непривабливий санітарний стан, прибирання території міста здійснюється повільно, а його результатів на вулицях взагалі не видно», – зявив під час вівторкової апаратної наради в міськвиконкомі начальник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула.
За його словами, магістральні вулиці Галицьку, Вовчинецьку, Тисменицьку, Коновальця, Петлюри, Довженка, балансоутримувачем яких є дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління, прибирають від пилу і бруду недостатньо, а змети під бровками взагалі ніхто не чистить і не вивозить.
Сказане начальником муніципальної інспекції з благоустрою підтвердив і перший заступник міського голови Зіновій Фітель: «Від дороги до бордюру метр бруду ніхто не чистить і це зараз є найбільшою проблемою», – вважає він.
У підсумку С.Кукула запропонував керівництву ДРЕУ до прибирання міста залучити більше техніки і продовжити ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Михайло Назар:
«Політика селу шкодить»


Сільська влада повинна об’єднувати громаду довкола розв’язання господарських проблем, а не займатися політикою, яка селу шкодить. Так вважає сільський голова Вовчинця, що територіально входить до Івано-Франківської міської ради, Михайло Назар.

Для цього він має всі підстави.  Адже йому доводилось шукати  порозуміння з депутатами Вов чинецької сільської та Івано-Франківської міської рад кількох скликань, колишніми й теперішніми першими керівниками обласного центру, а також докладати зусиль до згуртування сільської громади задля вирішення господарських проблем. У єдності, як мовиться, сила, а громада – великий чоловік.
«На місцевому рівні не повинно бути політики, бо це небезпечно, – каже М.Назар. – Особливо це небезпечно для села. Тут треба докладати максимум зусиль, щоб сільська гр ... Читати далі »
Переглядів: 986 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

БЮТ виключив Королевську
І дав їй «путівку» в самостійну політику


Виключення Наталії Королевської  з фракції «БЮТ – «Батьківщина» поставило хрест на можливості об'єднання опозиційних сил. Таку думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій   Віталій Бала, коментуючи події, що відбулися в парламенті  в середу  14 березня.

Нагадаємо, що саме в цей  день парламентська  фракція «БЮТ- «Батьківщина» прийняла рішення про виключення зі своїх лав лідера УСДП, народного депутата Наталію Королевську. При цьому її звинуватили у всіх гріхах – починаючи від співпраці з Адміністрацією президента і закінчуючи мало не демонстративною відмовою голосувати за внесення до порядку денного проектів постанов щодо виконання рекомендацій ПАРЄ.
І це при тому, що ще напередодні голосування всім небайдужим до політики к ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Анатолій Гриценко:
Мабуть, регіонали впевнені, що їм тюрма не загрожує


14 березня 2012 року Верховна Рада України не підтримала проект Закону №9708 «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань)», внесений головою парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, лідером партії «Громадянська позиція» Анатолієм Гриценком. За його прийняття за основу проголосувало лише 158 народних обранців.

Виступаючи з трибуни ВР, автор законопроекту наголосив, що він не є персоніфікованим і не стосується лише Тимошенко, Луценка, Іващенка. «Десятки тисяч людей, які перебувають сьогодні у в’язницях, – це українські громадяни і ми повинні бути переконані, що за ґратами дотримується закон так само, як і на свободі», – заявив ... Читати далі »
Переглядів: 778 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

За Закарпатську Україну

17 березня у містечку Солотвино, що на Тячівщині, відбулося урочисте віче з нагоди закладення пам’ятного каменя керівнику штабу Карпатської Січі 1938-1939 років Михайлові Колодзінському (псевдонім «Гузар», «Кум»), відомому українському політичному і військовому діячу, провідному члену УВО і ОУН Зенону Коссаку (псевдонім «Тарнавський»), який з кінця 1938 року був помічником начальника штабу ОНОКС М. Колодзінського, та двом десяткам січовиків, що були розстріляні угорськими окупантами і скинуті в солотвинську соляну копальню 19 березня 1939 року.

В урочистому вічі, окрім Закарпатської «Свободи», взяли участь «свободівські» делегації з Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької, Тернопільської та Дніпропетровської областей.
«Вклонитися полеглим героям, серед яких земляк Михайло Колодзінський, уродженець села Поточище Городенківського  району, з Прикарпаття приї ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Дев’ять з половиною тижнів
«Енергетик» поновлює виступи в першості країни


Післязавтра відбудеться перший для Івано-Франківщини офіційний футбольний матч сезону-2012. У Бурштині в рамках першолігового турніру чемпіонату України зійдуться бурштинський «Енергетик» і ПФК «Севастополь». У другій частині сезону суперники зіграють по 13 матчів. Триватиме цей змагальний відрізок дев’ять з половиною тижнів…

Про те, як непросто далося бурштинцям нинішнє міжсезоння, «ЗК» вже писав. Через фінансові проблеми «енергетики» мали на підготовку до другої частини сезону лише місяць. Та й взагалі питання участі команди в турнірі вирішилося за лічені години до матчу з кримчанами.
Втім, «основа» команди награна роками, тож притиратись один до одного гравцям не потрібно. Склад команди поповнили четверо – Іванишин та Івашко з «Прикарпаття», Чапко з ФК «Львів» та орендований у «Севастополя» Ігор Худоб’як (вос ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Аматори визначилися

Позавчора виконком обласної федерації футболу затвердив регламент і склад учасників чергового чемпіонату Івано-Франківщини. Як і в попередні роки, за звання чемпіона боротимуться 16 команд. Стартує турнір 1 квітня.

Новачками змагань стали косівська «Гуцульщина», ФК «Калуш» (обоє виступали у 2 лізі, косівчани стали переможцями змагань) та «Карпати» з Яремче, що поновлює свої виступи після річної перерви. Вони замінили невдах попереднього сезону – франківські «Прикарпаття-2» і «Ніку-Динамо», а також ФК «Гвіздець», котрий припинив виступи.
Вчора за допомогою фахівців Федерації футболу України відбулося жеребкування календаря змагань. Отож, у першому турі зустрінуться: «Сокіл» Угринів – «Карпати» Яремче, «Карпати» Коломия – «Бескид» Надвірна, «Яспіль» Ясенів-Пільний – «Нафтовик» Долина, «Снятин-Євромодуль» – «Пробій» Городенка, «Калуш» – «Гал-Вапно» Га ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Прем’єрний «дубль»

Минулої неділі завершився чемпіонат області з футзалу. Його переможцем стала команда Прикарпатського торгового дому, яка поклала золоті нагороди у нещодавно здобутий кубок області. Відзначимо, що це перший «золотий дубль» в історії змагань. А загалом і «золото», і кубок ПТД виграло втретє.


Другу та третю команди чемпіонату розсудила лише різниця забитих та пропущених голів – микуличинські «Зорі Карпат» обійшли «Баварію РП». Невдахами ж змагань стали новачки – «Ревера» і «Бистриця» зі Старого Лисця. Їх замінять призери першої ліги – «Віза Вторма» і ДПА, оскільки переможець – «Конструктив-ЗПС-2» не має права на підвищення у класі. 
Чемпіонат Івано-Франківщини. Вища ліга. 17 тур. 9-11 березня. ІФКФВ – «Алан» – 6:4. «Бистриця» – «Ревера» – 8:2. «Баварія РП» – «Ютім»-КЕП – 5:4. «Зорі Карпат» – «Конструктив ЗПС» – 2:2. ПТД – «Алан» – 5:1. 18 тур. 14-16 березня. «Зорі Ка ... Читати далі »
Переглядів: 859 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

«Ведмедів» загнали в кут

Франківська «Говерла» продовжує засмучувати своїх симпатиків. Минулої суботи підопічні Євгена Мурзіна провели гру «без захисту» у Кривому Розі. Один з аутсайдерів змагань накидав у кошик прикарпатців 103 очки, хоча саме надійна гра у захисті є своєрідною візитівкою прикарпатців.

«Говерла» всього два очки «не дотягла» до клубного антирекорду. Більше команда отримувала тільки від «Будівельника» у рік свого дебюту в суперлізі. Поразка від «Кривбасбаскета» стала четвертою поспіль для «ведмедів» у чемпіонаті, внаслідок чого вони поставили під сумнів свій вихід у плей-офф.
До завершення регулярного чемпіонату франківцям залишилося зіграти п’ять матчів – вдома з «Азовмашем», «Дніпром» і «Галичиною», у гостях – з «Донецьком» і «Черкаськими мавпами».  Найближчі з них – 27 та 30 березня проти азовців та дніпрян відповідно.
Чемпіонат України. Суперліга. 15-16 березн ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

Мій Івано-Франківськ – це не тільки архітектурні пам’ятки чи будівлі, які мають історичну цінність. Мій Івано-Франківськ – це постаті, особистості, які проживали тут і залишили помітний, а часто й недооцінений слід у творенні культури міста.
Моя розповідь про письменницю і відому громадську діячку жіночого руху на Галичині минулого століття Ольгу Дучимінську та її опікунку, районову провідницю жіночої сітки ОУН на Тернопільщині, двоюрідну сестру Головного Провідника ОУН С. Бандери Мирославу Антонович.


Мій Івано-Франківськ – це постаті


Володимир КОВАЛЬЧУК, заслужений юрист України


О. Дучимінська, яка друкувала свої твори під псевдонімами О.Барвінок, Ірма Остапівна, О. Рута, народилася на Львівщині у сім’ї директора початкових шкіл. Закінчивши 7 класів школи в Яворові, вчительську освіту здобула у семінарії сес ... Читати далі »
Переглядів: 1011 | Додав: bond | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)