Середа, 24.04.2024, 22:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Березень » 15
Вступна кампанія
Чи існуватиме ЗНО в Україні ще хоч кілька років?


Хоча розроблення проекту зовнішнього незалежного оцінювання почалося ще в далекому 1993 році (тоді був проведений експеримент – тестування в декількох школах, але з певних причин експеримент виявився невдалим), обов'язковою умовою для вступу до вузів воно стало лише у 2008 році. Тоді для України це був справжній прорив у сфері освіти, адже нова система вступу відкрила перед випускниками шкіл реальну можливість здобути вищу освіту без зв’язків та хабарів, лише завдяки власним знанням.

Але нещодавно у ЗМІ прозвучала заява міністра освіти Дмитра Табачника про те, що він виступає за повернення оцінювання знань абітурієнтів на вступних іспитах. Таким чином, школярам доведеться, крім тестів незалежного оцінювання, здавати ще й вступні іспити. А при вступі бали за тести, іспити у вузі і шкіл ... Читати далі »
Переглядів: 1327 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Станиславів  проти Івано-Франківська
Чи варто повертати місту стару назву?


Станиславів… Стара назва Івано-Франківська викликає почуття ностальгії, адже вона неначе овіяна серпанком історії. Тож не дивно, що в багатьох наших краян виникає запитання: а чи не варто повернути місту його історичне ім’я? Інтерес до цієї теми значно зріс у зв’язку з важливою для Івано-Франківська датою, адже цього року місто святкує 350-річний ювілей надання магдебурзького права. Ми детально проаналізували це питання й зібрали основні аргументи «за» і «проти» перейменування міста. Отже, чи бути Івано-Франківську Станиславовом?


Аргументи «ЗА»
– Івано-Франківськ — немилозвучна назва. «Подвійна» назва міста, яка пишеться через дефіс, важко сприймається, складно запам’ятовується і її непросто вимовити. Особливо важка вона для іноземців, що утруднює міжнародні контакти.
– Назва «Станиславів» набаг ... Читати далі »
Переглядів: 1120 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Шукають і не знаходять
Ні нових перевізників, ні нових автобусів у місті немає


Влада Івано-Франківська не може залучити приватних перевізників для обслуговування затверджених міськвиконкомом постійних міських автобусних маршрутів, які наразі не діють, і немає коштів на придбання автобусів для  комунального підприємства «Електроавтотранс».


Це стало відомо під час пленарного засідання 21-ї сесії міськради. Відповідаючи на  запит депутата Василя Ревчука щодо відновлення роботи  автобусних маршрутів №50 «м-н «Каскад» – аеропорт» та №83 «АС-2 – онкодиспансер» і можливості введення нового автобусного маршруту сполученням «Онкодиспансер – обласна лікарня», начальник відділу транспорту і телекомунікацій департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Юрій Маджуга поінформував, що приватні перевізники відмовились їх обслуговувати через нерентабельність, а коштів н ... Читати далі »
Переглядів: 812 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Хто – у владу?

12 березня стартував новий набір учасників проекту «Молодь і влада».

Проект «Молодь і влада» має на меті з-поміж студентів 3-5 курсів ВНЗ, активістів місцевих молодіжних організацій та органів студентського самоврядування виявити найбільш здібних і талановитих людей, які б набували знань, умінь та навиків, необхідних для роботи в органах виконавчої влади, підвищити громадсько-політичну активність молоді нашого міста та омолодити кадровий резерв місцевих владних структур. Участь у  ньому  надає всім охочим чудову можливість побачити роботу органів міської влади "зсередини", змінивши при цьому власну (часто, не надто схвальну) думку про їхню роботу, а з часом, ставши  успішним  державним службовцем або ж активним громадсько-політичним діячем, виправити побачені раніше недоліки, змінивши роботу місцевої влади, а з нею і життя громади на краще.
На сьогод ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Руслан Марцінків:
«У дитячих садках міста вже цього року збільшиться кількість місць»


Відбулось друге засідання робочої групи з вивчення шляхів збільшення кількості місць у дошкільних навчальних закладах міста, що сформована розпорядженням міського голови за ініціативи секретаря міськради Руслана Марцінківа.

За дорученням Руслана Марцінківа управління освіти й науки МВК подало свої пропозиції оптимізації дошкільних груп та сформувало кошторис таких заходів.
Після детального дослідження кожного із запропонованих пунктів та вивчення  поданих кошторисів комісія визначилася з конкретними пропозиціями та пріоритетами. Першочерговими кроками стануть наступні заходи: відновлення роботи ДНЗ №17 (Вовчинецька, 210) з відкриттям 5 дошкільних груп цьогоріч та другої черги (5 груп) у наступному році, відкриття 2 груп у приміщенні ЗШ №2, відкриття додаткової групи в ДНЗ №36 завдяки переселенн ... Читати далі »
Переглядів: 852 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Володимир Олійник, депутат обласної ради,
фракція «Наша Україна»


Матимемо владу, на яку заслуговуємо

Про вибори 2012
Громадяни нашої країни часто недооцінюють значення виборів для розвитку держави. Багато людей звикли обурюватися бездіяльністю влади і часто не розуміють, що суцільні нарікання, пасивність у виборчому процесі ніколи не змінять суспільство. На виборах до Верховної Ради України 2012 року не буде позначки «проти всіх». Відсутність такого вибору має заохотити людей до активного голосування, адже невикористані бюлетені громадян будуть використані для забезпечення перемоги нечесними кандидатами.
У 2002 році Івано-Франківська область успішно пройшла випробування, як можна об’єднуватися навколо особистостей, а не навколо політичних амбіцій. Тепер українські опозиційні сили теж зрозуміли, що без узгоджених кандидаті ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Максимум за мінімум

Замість виділення коштів на закупівлю саджанців дерев міська влада вимагає від «Зеленого господарства» розроблення нової програми озеленення Івано-Франківська, хоча й на ту, яку «Зелене господарство» пропонувало торік, грошей теж не виділили.


За умовами тендеру з озеленення Івано-Франківська у 2012 році міське «Зелене господарство» зможе висадити лише 50 молодих дерев і 100 кущів, – повідомив його керівник Василь Федів. Він бідкається, що цьогоріч суттєво зменшене фінансування робіт з озеленення обласного центру, а наразі, за зверненнями і скаргами мешканців, підприємство змушене здійснювати роботи з так званого формування крон, зрізання дерев та підстригання живоплотів.
Ну, старі дерева зрізати, крони формувати чи живопліт підстригати – це вам не молоді деревця висаджувати, які ще можуть не прийнятися і всохнути. У минулі роки комунальники рапорт ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Перепрограмовуються на літо

Масові скарги мешканців у минулі вихідні на недостатню температуру гарячої води були  пов’язані з перепрограмуванням диспетчеризованих центральних теплових пунктів на роботу в літньому режимі.

Це заявив в.о. директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Руслан Гайда і запевнив, що відповідні роботи вже виконані й проблему таким чином знято. Принагідно він поінформував, що підприємство повністю розрахувалося за спожитий впродовж жовтня-грудня минулого року природний газ. Але заборгованість за блакитне паливо наразі становить 72 мільйони гривень. Якщо держава компенсує «Теплокомуненерго» різницю в тарифах, яка складає 53 мільйони, а споживачі вчасно розраховуватимуться з підприємством за надані послуги, воно зможе погасити існуючу заборгованість і розпочати підготовку до нового опалювального сезону 2012-2013 років.
Тим часом перший засту ... Читати далі »
Переглядів: 931 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Собаки не винні

У розмноженні бродячих собак винні люди, а спорудити притуло для таких тварин  Івано-Франківську має допомогти Євросоюз.


Принаймні так вважає директор комунального підприємства «Полігон» Богдан Тимочко. «Проблема з бродячими собаками не буде вирішена доти, поки люди не зрозуміють, що не треба їх годувати і викидати на смітники харчові відходи, – заявив він. – Собаки можуть розмножуватися з восьмимісячного віку, а пара тварин за рік може дати до 16 щенят приплоду. І так далі, в геометричній прогресії».
Керівник КП «Полігон», яке, окрім своєї основної роботи – експлуатації міського сміттєзвалища, займається ще й зменшенням кількості бездоглядних тварин в місті, поінформував, що минулого року дві бригади відловлювачів з вулиць обласного центру Прикарпаття забрали понад три тисячі тварин. З них 465-ти собакам у віварії медуніверситету зробили операції –  стери ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Шевченко: між двома міфами

Господь дарував українському народові пророка, який став для нього ідейним, моральним та духовним дороговказом. Парадокс полягає у тому, що впродовж багатьох десятиліть, канонізуючи Тараса Шевченка, мало що було зроблено для пізнання причин його істинної слави та величі.
До речі, викривлене сприйняття, а той відверте фальшування місця і ролі Шевченка у суспільному та духовному житті нації розпочалося аж ніяк не в радянську добу, як вважає чимало нинішніх апологетів Кобзаря.


Відомий поет і філософ Євген Маланюк справедливо зазначав, що біля витоків першого міфа, який спотворив образ справжнього Шевченка у XIX сторіччі, стояли українські "народники".
Саме вони послідовно нав’язували стереотип "кожушного поета" – співця жіночої недолі та майстра чарівних сільських пейзажів.
"На тім тлі і в тій атмосфері, – писав Маланюк, – покалічена цензурою і в пень з ... Читати далі »
Переглядів: 740 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Олександр Сич:
«Тарас Шевченко – це символ, геній і дух України!»


9 березня в Івано-Франківську відбулися заходи з нагоди відзначення 198-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, участь в яких взяла й місцева  «Свобода».
Урочистості розпочалися ходою до пам’ятника Кобзарю, де й відбулося віче. Мітинг розпочався з панахиди, яку відправили священослужителі традиційних українських церков. Опісля слово мали представники влади та громадськості.
Голова Івано-Франківської обласної ради, очільник обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич підкреслив, що Шевченко – це ідентифікатор української культури та гідності.


«Тарас Григорович Шевченко – це наш символ, геній і дух. Які б часи не були: чи то царська імперія, чи то Радянський Союз, чи то сучасність – Шевченкове слово завжди актуальне. Його шанують усі і всюди. Кожен із новітніх «геростратів», ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Анатолій Гриценко:
За різкі заяви європейцям потрібно дякувати, а не закривати рота


Ми, українці, створили всі проблеми всередині країни. І в наших інтересах, щоб у державі панували чесність, прозорість, демократія, повага до людини.
Немає нічого дивного в тому, що, коли ситуація наближається до точки кипіння, зарубіжні посли не можуть мовчати, і спочатку делікатно, а потім голосно роблять відповідні заяви.


Так, як зараз роблять заяви європейські держави, Америка, Канада, ніколи з Україною не говорили. Без усілякого дипломатичного етикету нам прямо кажуть: випустіть політичних в’язнів, припиніть тиск на підприємництво, реформуйте несправедливі суди тощо. Але ми того, на жаль, не чуємо. В цьому й проблема.
Коментуючи реакцію українського міністерства закордонних справ на звинувачення глави представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Кому – шоу, кому – бізнес
Концерти в Івано-Франківську відбуваються при повних аншлагах


Із пробудженням весни наче із зимової сплячки прокинулися і діячі мистецтва. Ледь не щодня, навіть в такому відносно невеликому місті, як Івано-Франківськ відбуваються концерти за участю українських і зарубіжних артистів. Усі вони, як правило, відбуваються на найбільшій сцені міста.
Ми вирішили поцікавитися, чому раптом із перших днів весни Івано-Франківський облмуздрамтеатр став таким популярним на шоу-програми та видовища? Що відбувається за кулісами концерту і як виглядає весь процес його підготовки?


Організація та проведення культурно-масових та розважальних заходів за участю артистів естради – це лише видима частина айсберга. Насправді вся система роботи шоу-бізнесових структур недосяжна пересічному українцеві. Цією сферою суспільного життя керують монополісти, котрі краще від будь-кого знают ... Читати далі »
Переглядів: 936 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (1)

Пийте, діти, чисту воду – будете здорові!

На початку березня у загальноосвітній школі-ліцеї №23 відбулося урочисте відкриття шістьох питних фонтанчиків з очисними фільтрами, які встановлені в рамках реалізації проекту «Сприяння екологічній обізнаності населення з метою виховання відповідального ставлення до водних ресурсів, як необхідної умови сталого розвитку регіону».

 Нагадаємо, що в нашому місті його реалізовувала громадська організація «Центр муніципального та регіонального розвитку – ресурсний центр» в рамках спільного проекту ПРООН та компанії «Кока-Кола» «Кожна краплина має значення».
Керівник проекту в Івано-Франківську Богдан Білик, заступник міського голови з гуманітарних питань Михайло Верес заявили на церемонії відкриття фонтанчиків, що саме змалку потрібно виховувати в людини прагнення і потребу бути здоровою, дбати про своє здоров’я, а цьому, безу ... Читати далі »
Переглядів: 807 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

У місто завітала весна

Як не дивно, навіть не забарилася.

Весна до Івано-Франківська завітала із квітами та посмішками. Постарались зробити городянам свято активісти молодіжного виконкому. Вони перетворили  вулицю Незалежності на барвисту оранжерею. Понад дві сотні тюльпанів — не справжніх, а виготовлених вручну із паперу – юнаки та дівчата роздавали перехожим.
 Паперові презенти мешканці міста приймали охоче. Кажуть, така випадкова радість — гарна нагода відволіктися від буденних клопотів і турбот.
 «Тюльпани – це звичні квіти, які асоціюються із приходом весни. Їх дуже люблять в Англії. У цій країні у казках тюльпан служить колискою для маленьких ельфів та інших малюсіньких фантастичних істот.
Стародавня східна казка розповідає, що в золотистому бутоні чарівного жовтого тюльпана зберігалося щастя. Одержати його міг лише той, перед ким бутон розкриється. Жит ... Читати далі »
Переглядів: 724 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Від Опілля до Карпат
396 команд, майже 4 000 матчів і понад 15 000 голів

Надвірна

Чемпіони: 2006-07 і 2010 – Тисменичани, 2008 – Лісна Тарновиця, 2009 і 2011 – Перерісль.
1 ліга    І    В    Н    П    М    О
Перерісль    22    16    4    2    57-24    52
Тисменичани    22    14    3    5    63-26    45
Гаврилівка    22    13    3    6    53-40    42
Волосів    22    10    3    9    59-60    33
Лісна
Тарновиця  &n ... Читати далі »
Переглядів: 995 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Від Опілля до Карпат
396 команд, майже 4 000 матчів і понад 15 000 голів


Наймасштабнішим проектом на теренах нашого краю безперечно є регіональні футбольні турніри. Торік на зелені газони вийшли майже 400 аматорських команд (половина з яких – з юнацькими складами) – майже на 40 колективів більше, ніж у 2010-му. Впродовж сезону вони зіграли майже 4 000 матчів. Якщо припустити, що на грі в середньому була присутня хоча б сотня глядачів, то на стадіонах краю загалом побувало півмільйона вболівальників! Підсумки року – у нашому огляді... 

Івано-Франківськ
    І    В    Н    П    М    О
«Форум»    16    11    4    1    35-21    34
Крихівці    16    10 &n ... Читати далі »
Переглядів: 992 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Нова «картинка»
Палац спорту проектуватимуть франківські фахівці


У вівторок під головуванням голови облради Олександра Сича відбулася чергова нарада щодо будівництва в Івано-Франківську Палацу спорту, на якій було представлено проект, розроблений місцевими фахівцями НДІ "Діпромісто”. Саме його ухвалено взяти за основу. Раніше, нагадаємо, своїми розробками прикарпатців тішили столичні проектанти.

Цей проект конкретніший за попередній, – заявив голова облради. – Ми змогли почути відповіді на питання, які нас цікавили в першу чергу: яка кошторисна вартість проектних робіт, коли вони можуть бути завершені, якою може бути вартість власне будівництва?
Спорткомплекс передбачає проведення турнірів європейського рівня з футзалу, волейболу, баскетболу та гандболу. Також він придатний для проведення концертів, виставок тощо. Обласні керманичі, втім, звернулися до проектантів з проханням пе ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

ФУТЗАЛ Чемпіонат України. Екстра-ліга. 21 тур.
 10 березня. «Єнакієвець» – «Енергія» – 0:1. «Ураган» – «Моноліт» – +:-. «Локомотив» – ЛТК – 2:0.
Становище команд
    І     В     Н     П           М       О
„Енергія”    18     13    4     1     66-28       43
„Локомотив”     18     12     2     3     55-29      38
„Ураган”     18    9    2    7    59-63 31
„Єнакієвець”    18     5     5     8     44-46     20
ЛТК    18    6     1 & ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Коли судний день?

10 березня сплив час,   що був наданий івано-франківському «Прикарпаттю» для наведення ладу у клубній бухгалтерії. Як відомо, ПФЛ зобов’язала прикарпатців погасити борги із зарплати та обов’язкових платежів перед лігою. На кону – професійний статус клубу.

Своє рішення дисциплінарний комітет ПФЛ ухвалив ще 1 лютого на підставі «грубого порушення франківцями статутних та регламентних вимог ФФУ та ПФЛ, законодавства України та систематичного ігнорування рішень ліги». За це клуб, як відомо, вже «розплатився» трьома заробленими очками. 
Як випливає з рішення, на момент проведення засідання ДК «Прикарпаття» боргувало ПФЛ понад 50 000 грн. і півтора року не виплачував зарплатні своїм працівникам!? З цього приводу 30 листопада до ПФЛ звернулося 53 його працівники. Ліга взяла до розгляду тільки 30 заяв – футболістів, віце-президента, спортивного директора т ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Тренуються на аматорах
Бурштинський «Енергетик» продовжує підготовку до нового сезону. Правда, через брак фінансів прикарпатці не полишають рідних пенатів, зустрічаючись у контрольних матчах з аматорськими колективами.
Єдиним винятком став поєдинок з ФК «Львів», що відбувся минулої суботи на львівському стадіоні СКА. Зустріч аутсайдерів першого дивізіону принесла нічию – 1:1 (у гостей відзначився Микуш). Не було виявлено переможця і в двох інших спарингах бурштинців – і в матчі з брошнівськими «Кроно-Карпатами», і в зустрічі з «Карпатами» з Яремчі обійшлося без голів. Вчора бурштинці зустрічалися з земляками – «Галичиною-Вапном».
Вже наступного тижня домашнім поєдинком з ПФК «Севастополь» бурштинці продовжать виступи у першоліговій першості країни.

У «Нафтохіміка» хороший настрій

На відміну від чоловічих команд, жіночий «Нафт ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Курс на «профі»

Завершується черговий чемпіонат західноукраїнської хокейної ліги. ХК «Калуш», який впродовж сезону впевнено тримався на другій сходинці, на фініші дещо здав свої позиції, зазнавши трьох поразок поспіль – від «Явора» з Яворова, «Червонограда» і львівського «Експреса». І лише минулої суботи калушани перервали невдалу серію у грі з дрогобицьким «Енеєм».


Відтак на позиції калушан активно наступають згадані вище «Червоноград» і «Експрес». Їх особиста зустріч завершуватиме чемпіонат. А до того «експресівці» ще мають зіграти з лідером – «Явором», який достроково забезпечив собі перемогу в турнірі. «Калуш» цієї суботи вирушить у гості до «Львова». А ще в команди з міста нафтохіміків є в запасі домашня гра з рівненським «Фаворитом».
Тим часом, розпорядженням голови ОДА Михайла Вишиванюка створена робоча група  з вивчення можливостей щодо відкриття обласн ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)

Сьогодні ведучий рубрики «Мій Івано-Франківськ», заслужений журналіст України Роман Фабрика запросив до перед’ювілейної розмови головного поштмейстера не тільки обласного центру, але й усього Прикарпаття, керівника Івано-Франківської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Михайла Миколайовича Саковського.
Він народився у Чорнолізцях Тисменицького району. Трудову діяльність розпочав на посаді електромонтера міської телефонної мережі. Служив в армії. Водив потужний бронетранспортер. Здобув вищу освіту в Одеському електротехнічному інституті зв’язку ім. О. Попова. Був головним інженером, начальником Тисменицького районного вузла зв’язку. А згодом очолив і районний вузол поштового зв’язку. У 2004 році його призначили директором Івано-Франківської дирекції УДППЗ «Укрпошта». Михайло Миколайович Саковський – заслужений працівник сфери послуг України, Почесний зв’язківець України, член-кореспондент національної Академії зв’язку України.


... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: bond | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)