П`ятниця, 19.04.2024, 03:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 02
Михайло ВИШИВАНЮК:
Якщо ми дійсно хочемо чогось досягти,  то повинні відходити  від політики подвійних стандартів


У вівторок голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк зустрівся з місцевими журналістами у вітальні нашої редакції. Керівник області став першим гостем «ЗК» у новому році і викликав жвавий інтерес у «пишучої братії». Незважаючи на мороз, послухати губернатора приїхали працівники ЗМІ навіть з районів.

Відповідаючи на запитання – а вони стосувалися і майбутніх парламентських виборів, і стосунків з Президентом, і російсько-українських баталій навкого газової труби, і активізації правоохоронних органів у чиновницьких колах, –  Михайло Васильович, на наш погляд, видавався простим і відвертим. Іноді жартував, іноді ділився філософськими роздумами про життя, а загалом – нудитися присутнім журналістам не давав. Сподіваємося, ... Читати далі »
Переглядів: 1083 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Розпливчастий генплан
Головний містобудівний документ Івано-Франківська поки що є нечітким не лише на моніторі комп’ютера, а й в реальності  


Вже майже два тижні мешканці обласного центру мають можливість ознайомлюватися з генеральним планом Івано-Франківська. Засекречений донедавна документ відкрили громаді з ініціативи «свободівської» більшості міськради.
Остання коректура генплану, зумовлена соціально-економічними змінами впродовж 90-х років минулого століття, відбулася у 2001 році. Саме тоді місто переживало так званий будівельний бум і забудовувалось, на жаль, з порушенням цього документа. Тож зараз Івано-Франківськ потребує або чергового коригування існуючого, або розроблення нового генплану забудови. Про це, оприлюднюючи головний містобудівний документ, повідомило керівництво департаменту містобудування та архітектури.
Відкривши на моніторі компь’ютера розпливчастий (як в прямому, так поки що, на жа ... Читати далі »
Переглядів: 1127 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (1)

Робота над помилками
Міськрада погодила умови проекту мирової угоди по спірній землі у «Нивках», але не задовольнила протесту прокуратури щодо виділення землі під паркінг «Парк Готелю».


У вівторок відбулася позачергова 20-та сесія Івано-Франківської міської ради, на якій депутати, так би мовити, працювали над помилками, допущеними на попередніх сесіях, у попередніх скликаннях і навіть за колишньої Української РСР. Нагальність її проведення секретар міськради Руслан Марцінків пояснив тим, що до кінця січня треба було встигнути внести зміни до окремих попередніх рішень про встановлення місцевих податків і зборів, розглянути у 10-денний термін протест заступника прокурора міста й врегулювати проблемні питання щодо викупу землі для розширення міського кладовища та земельного спору між Івано-Франківськом, Тисменицькою райдержадміністрацією й Загвіздянською сільською радою (підґрунтям до якого стало р ... Читати далі »
Переглядів: 920 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Морози місту не страшні?

Різке зниження температури повітря не  позначилось на роботі підприємств життєзабезпечення Івано-Франківська і його комунальних служб, які продовжують працювати стабільно. Про це повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськвиконкому Юрій Щочкін.

За його словами, надійне функціонування систем життєзабезпечення обласного центру за умов різкого зниження температури обговорювалось на позачерговому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Комісія визначила першочергові завдання й заходи підприємствам та організаціям, які забезпечують стабільне функціонування міста для недопущення виникнення надзвичайних ситуацій. «Всі системи життєзабезпечення працюють стабільно, органи управління та сили цивільного захисту міста до дій в період погіршення погодних умов готові та здатні виконати покл ... Читати далі »
Переглядів: 938 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Героїв Крут вшанували скорботним віче і ліричним концертом

У неділю, 29 січня, в Івано-Франківську відбулися заходи з нагоди відзначення  94-ї річниці бою під Крутами. Центральною вулицею міста пройшла смолоскипна хода, яку очолив секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків.

«Героїзм – це те, що не піддається розуму. Чи можна пізнати розумом те, що ці юнаки, яким навіть не було по 18 років, пішли на смерть, бо проти них була направлена десятитисячна армія Муравйова. І не задумуючись, вони зробили той крок, який сьогодні для нас є прикладом. Прикладом жертовності та героїзму. І до тих пір, поки ми будемо приходити, до тих пір, доки ми будемо шанувати  героїв, вчиняти за них молитву, ці герої житимуть в наших серцях», – виголосив пан Марцінків.
А головні ініціатори свята – пластуни – влаштували на Вічевому майдані справжню військову фотосесію. Одягнувши однострої вояків Крут, з макетами ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Вмирати по-новому

З кінця жовтня ми нулого року поча ли діяти нові правила констатації та перевірки причин смерті. Їх встановив спільний наказ Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я. Ініціатори цього документа кажуть, що він виданий для того, щоб уникнути прецедентів, коли людині з корисною метою «допомагають» відправитися у кращий світ, а у свідоцтві про смерть вказують, що вона померла природною смертю.


Та на ділі все стало набагато складніше, ніж було дотепер. Більше клопотів додалося як для родичів померлої особи, так і для медиків, правоохоронців, голів віддалених сіл. До чого тепер треба бути готовим у випадку смерті людини?
Кожна смерть в Україні – злочин?
За новими правилами «вмирання», повідомлення про смерть приймає «швидка» (у селах – фельдшер) та служба «102». Медики відразу дають знати у міліцію. Повідомляти слід про кожен випадок смерті людини, незалежно ... Читати далі »
Переглядів: 950 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Олександр БУБЕН,
депутат міської ради, фракція «За зміни в Івано-Франківську»


А громада це хто?

Мені, як керівнику постійної комісії з питань  промисловості та підприємництва особливо ріжуть вухо закиди та некоректні висловлювання на адресу представників бізнесу, які лунають останнім часом з уст «обраних» чи призначених чиновників.
Чомусь владці, фактично найняті нами, громадянами, для захисту наших інтересів, дозволяють собі відокремлювати бізнес від громади. Маніпулюючи свідомістю людей та викривлюючи істинний стан речей, вони розділяють суспільство на «нас» – громаду та «їх» – представників підприємницьких кіл різних рівнів.


Мені дійсно не зрозумілий такий поділ, я не уявляю, як можна протиставляти поняття, які по суті є одним цілим, адже бізнес – це також частина громади, його важлива невід’ємна частина. Це маленькі та великі коле ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Подалі від спокуси тримає моральність і відповідальність, а не страх перед покаранням

«Щоб здолати корупцію, не потрібні десятиріччя. Систему змінюють люди», – заявив в ефірі одеського телеканалу ОНТ голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.


Корупція була при всіх президентах України, крали при всіх урядах, але суттєва відмінність чинної влади від попередніх – зрощування правоохоронних органів з бандитами, впровадження системи «смотрящих» та створення інфраструктури корупції. У багатьох країнах, де спостерігалися такі ж наміри влади, усе закінчилося не дуже добре, варто лише згадати останні події в країнах північної Африки.
Ключові імпульси по боротьбі з корупцією або, навпаки, по створенню системи «смотрящих» ідуть згори, з першого крісла країни. Тож якщо звідти йтимуть позитивні імпульси, не буде «мусорів», а з’являться міліціонери, замість кірєєвих-вовків буду ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Івано-Франківськ 100 років тому
Ювілей скасували. Будували «хмарочоси», церкву, заснували школи


(Закінчення. Поч. у №№ 3 і 4)
Від 1899 року в місті працює школа і учительська семінарія сестер василіянок на Заболотівській вулиці (тепер Василіянок). Для ведення школи зі зростаючим числом учениць давній будинок вже не надавався. Новий проект розробили львівські архітектори І. Левинський та О. Лушпинський. Гроші на його зведення збирались українською громадою. Одну тисячу корон на будову передав із власного гаманця цісар Франц Йосиф І.
Першу чергу школи і монастиря (ліве крило) спорудили протягом року – від травня 1911 до травня 1912 року. Тоді василіянки навіть одержали право створити жіночу гімназію і провели набір у перший клас. Роботу гімназії припинила Перша світова війна. Повністю проект реалізований у 1938 році під керівництвом будівничого М. Грицака. Будинок є єдиним зразком українського стилю в архітектурі ... Читати далі »
Переглядів: 865 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Відголосся далекого грому
   
Неординарний літературний захід відбувся в Івано-Франківську 25 січня. У скромному помешканні письменника-публіциста  Геннадія Бурнашова, що називається, яблуку ніде впасти. Знаного майстра пера прийшли привітати з виходом нової книжки колеги-письменники, представники влади, друзі родини.


Торік громадськість краю відзначала 75-річний ювілей пана Геннадія, і тоді заступник міського голови м.Івано-Франківська Михайло Верес пообіцяв посприяти фінансуванню нової книжки ювіляра. І, як завжди, дотримав слова. Напередодні Нового року до чисельного творчого доробку письменника, який налічує понад 80 видань, долучилася книжка з промовистою назвою «У горах громи гудуть», яка побачила світ у видавництві «Івано-Франківськ-ЛІК».
Незважаючи на важку недугу, Геннадій Васильович – росіянин з українською душею – плідно працює в царині дослідження національно-визвольного руху. Н ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Господь дав йому взамін духовні очі

Він дивує митників і прикордонників, у Європі його переслідують репортери і телекамери. І лише в рідному Івано-Франківську мало хто знає про героїчні паломницькі піші походи незрячого
68-річного отця Ігоря Іваніва.

Незрячий – не значить сліпий
У далеку дорогу до обителі Бога священик зазвичай бере дві пари кросівок, великий зошит, де записує прохання всіх, хто про це його просить, нехитрі харчі, кілька десятків євро до кишені. А в дорозі його незмінно підтримує під руку 28-річний парафіянин церкви Святої Параскевії УГКЦ у м. Болехові Андрій Калюжний.
«Я незрячий, але не сліпий. Бог і кожен, кого зустріну на своїй паломницькій дорозі, є моїми очима, – каже священик. – Будь-яке паломництво – це паломництво до Бога. І цю дорогу я вимірюю не кілометрами, а силою щирої молитви».
Коли п’ять років тому священик сказав друзям, що відчуває потребу долати ногами тисяч ... Читати далі »
Переглядів: 859 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Збірні модульні дамби: ми тепер в безпеці?

На Прикарпатті започатковано виробництво збірних модульних дамб – спеціальних металевих конструкцій, призначених для захисту населених пунктів від повеней.


Розроблені румунськими інженерами ще у 2005 році, коли сама Румунія потерпала від важких повеней, вони пройшли бойове хрещення у місті Галац. Кілометр таких загороджень врятував тоді цей населений пункт від підтоплення, зберігши життя людей та майна на мільйони гривень. У наступні роки модульні дамби успішно експлуатувалися в Угорщині і Німеччині.
Перевага модулів у тому, що вони легко збираються-розбираються, транспортуються і зберігаються, мають термін придатності більше десяти років. Таку конструкцію можна розкласти та надійно закріпити практично при будь-якому рельєфі та грунті.  Кожна секція дамби має вагу 110 кілограмів, висоту – півтора метра. Вона розрахована на те, аби витримати навантаження води до 3 ... Читати далі »
Переглядів: 853 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

«Якось воно буде» спрацьовує не завжди,
або Скупий підприємець іноді не платить нічого


Язіткнулася з чужою бідою під дверима відділення анестезіології  Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Пан доктор, що мав прокоментувати нам стан одного з пацієнтів, десь забарився, а я знічев’я розглядала людей в лікарняному коридорі. У найдальшому куті, зіщулившись, схлипувала якась жіночка. Зіжмаканий носовичок, притулений до очей, був геть мокрий від сліз, опущені плечі здригалися. Маленька постать уособлювала горе, відчай, безпорадність. Мимоволі захотілося підійти до нещасної, заспокоїти, розрадити.

Чоловіка збирали  по шматках
Спочатку пані Галина – так звали жінку – неохоче відповідала на запитання, проте вже за декілька хвилин нещастя прорвало греблю стриманості й пані похапцем розповіла свою історію. Там, в одній із палат відділення інтенсивної терапії, зараз бореться за життя її чоло ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

І що то за напасть...
Травми продовжують переслідувати гравців «Урагану»


Після останнього матчу чемпіонату країни з харківським «Локомотивом» і без того переповнений лазарет франківського клубу поповнив Микита Тменов. Столичні фахівці діагностували у нього розрив зв’язок коліна. Приступити до тренувань гравець зможе не раніше травня.

Травма Тменова, втім, не найскладніша з-поміж тих, що випали на долю «ураганівців» у поточному сезоні. На початку року було прооперовано кандидата до лав національної збірної Романа Кордобу – у нього закритий перелом лівої ноги. У березні він лише почне ставати на ногу і отримувати невеликі навантаження під пильним наглядом фахівців. У цьому сезоні Кордоба і Тменов «Урагану» вже не допоможуть.
Також не відомо, чи встигнуть повернутися в стрій до завершення чемпіонату бразильці Біро Жаде і Ділву. Біро Жаде, який є одним із помічників керманича команди Сергія Гупаленка, повернувся ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Немонолітний турнір?

В кулуарах вітчизняної екстра-ліги все настійливіше говорять про те, що по завершенні паузи в чемпіонаті турнір позбудиться одного з своїх учасників, а саме харківського «Моноліта».

Якщо таке справді трапиться, то в заключних матчах турніру «монолітівцям» будуть зараховані технічні поразки. Гравці ж клубу отримають статус вільних агентів і зможуть поповнити лави інших команд.
Тим часом учасники чемпіонату, делегувавши на футзальне Євро найкращих свої гравців, заклопотані підготовкою до чергових матчів. Зокрема, «Ураган» планує провести спаринги з першоліговими колективами Львова та Чернівців.
Наступний офіціний матч франківці проведуть 14 лютого зі ще одним представником другого дивізіону – ковельським «Шанс-Авто» (перша гра 1/8 фіналу Кубка України) на своєму майданчику. А вже через чотири доби «Ураган» в рамках національного чемпіонату буде гостем «Єнакієвця».
Становище команд
... Читати далі »
Переглядів: 717 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

Підмога з Бразилії В останній день січня в

Вукраїнському футзалі завершився період переходів. НФК «Ураган» минулого тижня уклав контракти з двома новими гравцями. Ними стали 35-річний бразилець Леандріньо і 20-річний вихованець горлівського футболу, гравець української «молодіжки» Сергій Крикун.

Леандріньо з’явився в «Урагані» з подачі свого співвітчизника Біро Жаде. Новачок «Урагану» вісім років провів в Іспанії (має підданство цієї країни) і чотири – у Росії. Він володіє російською і «пристосований» до наших морозів – грав за команди Тюмені, Новосибірська і московський ЦСКА, а отже не потребує тривалої адаптації.
Та не тільки згаданими обставинами керувалися у своєму виборі керманичі франківського клубу. Леандріньо – ще й гравець хороший, про що свідчать майже вісімдесят голів у матчах російського чемпіонату. Наразі «Ураган» уклав угоду з бразильцем до завершення сезону.    
Щодо Кри ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)

ХК «Калуш» піде на підвищення?

За відсутності торішнього чемпіона західноукраїнської хокейної ліги – ХК «Луцьк» боротьбу за першість у черговому турнірі ЗУАХЛ повели яворівський «Явір» та ХК «Калуш», котрі суттєво переважають решту учасників змагань. 

В черговому поєдинку прикарпатці здолали у гостях луцький «Любарт» – 7:0. Тепер вони готуються до двох заключних домашніх матчів чемпіонату: цієї суботи «Калуш» прийматиме рівненський «Фаворит», а за тиждень, 11 лютого, свого головного конкурента – «Явір». Зустріч лідерів у першому колі принесла мінімальну перемогу представнику Львівщини – 2:1. Це наразі єдина втрата калушан у турнірі. Чи вдасться нашим землякам узяти реванш?
Не виключено, що вже наступного сезону «Калуш» залишить лави ЗУАХЛ. Відповідно до підписаної угоди між Івано-Франківською ОДА та компанією «Лукойл», остання скерує у 2012 р. на розвиток хокею в області понад 3 млн. грн. Цієї суми вистач ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (1)

Сьогодні заслужений журналіст України Роман Фабрика пропонує увазі читачів другу розповідь нашої спеціальної рубрики, приуроченої до 350-річчя Івано-Франківська. Цього разу репортер зустрівся з доцентом Івано-Франківського національного медичного університету, дочкою відомого в нашому краї дослідника карпатських лісів, науковця і громадського діяча Миколи Саєвича, на честь якого названа одна з вулиць нашого міста, – Христиною САЄВИЧ. 

Місто сповнених мрій


Янародилася у Станіславі. Це моє рідне  місто, і я горджуся, що воно оновлюється. Хоча, як на мене, потрібно зберігати, дбати і про старовинні будівлі. Без минулого немає майбутнього.

Я навчалася на фізико-математичному факультеті нашого педінституту, що тепер зветься Прикарпатським національним університетом. Сорок років викладала фізику в медичному інституті. Тут здобула вчену ступінь кандидата ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Додав: bond | Дата: 02.02.2012 | Коментарі (0)