П`ятниця, 29.03.2024, 02:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 16
Тут блукає дух століть…
На День міста відкриють відреконструйований бастіон Станиславівської фортеці


До 350-річчя з часу заснування наше місто отримає неоціненний дарунок – відрекон-струйований бастіон Станиславівської фортеці, який дивом зберігся до наших днів, попри всі лихоліття, байдужість до нього за часів радянської влади і намагання його забудувати елітними житловими будинками під час недавнього «будівельного буму». На щастя, цього не сталося. Знайшлися небайдужі люди та приватний інвестор, які взялися втілювати проект реконструкції бастіону, масштабність і важливість якого для міста, його культурної, мистецької та туристичної привабливості можна буде оцінити згодом.
Позаду п’ять років копіткої роботи, два з яких пішли на погодження і досягнення засобів втілення мети. Попереду –  відкриття першої черги відреконструйованого бастіону, робота над наповненням експозиц ... Читати далі »
Переглядів: 1543 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (1)

Охололі чаші
Стадіони Івано-Франківщини зрідка заповнюються вщерть.


Часи, коли стадіони, наче магнітом вабили щотижня тисячі глядачів, давно канули в лету. Тож популярний колись вираз «на трибунах яблуку ніде впасти» теперішнє покоління журналістів практично не вживає. Сучасні спортивні арени заповнюються вряди-годи. І все ж вони були, є і, сподіваємось, надалі будуть своєрідними візитівками населених пунктів.

Дві закопані жердини, з’єднані поперечкою. На відстані ста метрів ще одна така конструкція. Довкола невеличкий рівчак або сяк-так проведена лінія з піску чи тирси. Так починалася історія чи не кожного прикарпатського стадіону. Хто був першим, нині встановити неможливо. Та відомо, що дві арени Івано-Франківщини вже перетнули поважний рубіж у сто років – «Рух» в обласному центрі (перша назва – боїско Каси Ощадности) та коломийська «Юність» («Сокіл»). Відомості про проведення тут «футбальових змагань ... Читати далі »
Переглядів: 848 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

У центрі Івано-Франківська обвалився будинок

В Івано-Франківську в суботу, 11 лютого, близько 19-ї години сталася аварія в одному з будинків у центрі міста.


У старому двоповерховому будинку на вулиці Січових стрільців,16 з невідомих наразі  причин обвалилися конструкції перекриття між першим і другим, другим і горищним поверхами. Залишилися тільки бокові стіни й дах із шиферу.
Під завалами опинилося 50 квадратних метрів приміщення магазину побутової хімії та косметики «Watsons», що знаходиться на першому поверсі будинку.
– На момент події у магазині було п’ятеро осіб. Дві продавчині, що стояли біля вхідних дверей, одразу вибігли на вулицю. Одна з них викликала МНС, – розповідає керівник Центру пропаганди УМНС області Богдана Засідко.
Рятувальники майже зразу прибули на місце обвалу. 60 МНСників розбирали завали вручну.
Мобільним телефоном зв’язалися із третьою продавчинею 33-річною Зоряною Гр ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Найстаршій мешканці Прикарпаття 115 років
У свій 115-й день народження Катерина Козак із Хотимира, що на Тлумаччині, не відмовилася від келиха шампанського за власне здоров’я.
Жінка почувається ще досить нормально як на такий поважний вік. Каже, що зроду не лежала в лікарні. Втім, усіма таємницями свого довголіття пані Козак не ділиться. Достеменно відомо, що жінка не мала власної сім’ї, а виховала двох дітей рідної сестри, котру в роки війни вивезли у Німеччину. Так і прожила  Катерина Козак все життя біля рідних племінників та їхніх родин. Привітати жінку з таким поважним ювілеєм 14 лютого завітали обласна, районна та сільська влада.
За даними обласного управління соціального захисту населення, цього року 51 жителю Івано-Франківської області виповниться 100 років, чотирьом – по 105 років і двом – по 110 років.
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 824 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

В ручному режимі
Через обвал будинку на вул. Січових стрільців, 16, де розташовувався диспетчерський пункт керування зовнішнім освітленням міста, зараз воно здійснюється в ручному режимі.
Про це повідомила начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко. За її словами, бригаді «Міськсвітла» доводиться об’їжджати 110 так званих шаф зовнішнього освітлення міста і вмикати та вимикати їх вручну, що затягує цей процес. Тому, коли вже темно, деякі вулиці ще не освітлюються, а на деяких вулицях ліхтарі ще світяться, коли на дворі вже ясно. І мешканцям міста до цього тимчасового явища слід ставитись з розумінням.
Як повідомив директор ДП «Міськсвітло» Юрій Волошанський, диспетчерський пункт керування зовнішнім освітленням міста вже перенесли в інше приміщення. Однак, щоб він запрацював, до нього ще необхідно прокласти 50 так званих телефонних пар. За словами в.о. начальника центру телекомунікаційних послуг «Укртелеком ... Читати далі »
Переглядів: 997 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (1)

Володимир Чорноус,
депутат міської ради, фракція «УДАР-Громадський форум»


Прозорість – ворог зловживань

31 січня ц.р. сесія Івано-Франківської міськради відмовилася оприлюднити на шпальтах «Західного кур’єру» звіт нашої контрольної комісії про зловживання міських чиновників. Така позиція депутатської більшості різко розходиться із задекларованим ними курсом на прозорість та відкритість роботи ради. Що ж, доведеться скористатися депутатською колонкою, щоб принаймні частково довести актуальну інформацію до відома городян.

Отже, контрольна комісія з вивчення та перевірки матеріалів ЗМІ щодо фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів була створена 17 березня 2011 року у складі 8 депутатів від усіх фракцій міської ради. За 10 місяців роботи мною як головою комісії було спрямовано 38 звернень у різні органи влади, підприємства т ... Читати далі »
Переглядів: 859 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (1)

Комунальникам боргують зарплату

Лише вісім із 24-х комунальних підприємств не мають заборгованості із зарплати своїм працівникам.


Про це повідомив заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку – начальник управління планування та реформування Михайло Смушак. За його словами, вчасно розраховуватись зі своїми працівниками вдається лише ЖЕО №№3, 7 та №9, ДКП «Електроавтотранс», полігону твердих побутових відходів, Єдиному розрахунковому центру, дирекції замовника та парку культури і відпочинку ім.Т.Г. Шевченка.
Чотири комунальні підприємства мають протерміновану заборгованість із зарплат. Серед них найбільше – 458 тис. грн. – боргує працівникам управління з випуску шляхово-будівельних матеріалів, борг КП «Івано-Франківськліфт» складає 183,9 тис. грн, а борг ДКП «Технічний центр «Сервіс-Авто» – 59,5 тис. грн. М.Смушак зазначив, що з приходом нових керівників на двох останніх комунальних підприємствах с ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

З «гарячої точки» – у меморіальній дошці

З нагоди вшанування воїнів-інтернаціоналістів на фасаді Івано-Франківської ЗШ №6 за підтримки ВО «Свобода» цього тижня встановили меморіальну дошку Романові Роговичу, який загинув під час бойових дій в Афганістані. Роман – випускник цієї школи.
Пам’ятну дошку відкрили секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків та голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько.


«Свободівець» Руслан Марцінків у своєму виступі зазначив, що «війна в Афганістані забрала життя багатьох українських юнаків, що змушені були виконувати військовий обов’язок».
«Статистика  свідчить, що третина загиблих в Афганістані – це українці, більша частина яких були вихідцями із Західної України. Ці меморіальні дошки, що встановлюються в наших школах, – це свідчення ціни імперії Радянського Союзу. Сьогодні маємо історичний урок. Ці хлопці виконали свою присяг ... Читати далі »
Переглядів: 810 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Прорвало газопровід «Союз»,
яким газ постачається до Європи

Це сталося в неділю о 7 ранку в районі села Березівка Тисменицького району. Газопостачання населенню області не припинялось. Газ перекинули резервною гілкою. Інша аварія залишила без газу села Рибне і Павлівка цього ж району. Дві доби без газопостачання перебувало 640 абонентів, люди вимушені були топити дровами.
Причина аварії вкрай цікава – невідомий серед поля закрутив вентиль, як наслідок – конденсат замерз у трубі. Версію про диверсію голова Івано-Франківської ОДА, керівник обласного оперативного штабу з надзвичайних ситуацій Михайло Вишиванюк заперечує. Каже, на подібні дії могла піти лише психічно хвора людина.
Аварійна ситуація ліквідована, встановлено додаткову муфту й запущено газ. На місці події для охорони виставлений  пост. Ситуація знаходиться під контролем УМНС в області. За даними фактами ведеться перевірка.
Марко БЕЗТЯМНИЙ

... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Збережемо і примножимо історичну пам’ять міста
10 пропозицій меморіального відзначення історико-культурної спадщини Івано-Франківська

(Закінчення. Поч. у №6)

6. Упорядкувати меморіальну дошку на будинку «Руської бесіди»
24 березня 2002 р. на будинку №24 на вул. Січових стрільців була поспішно відкрита художньо-меморіальна дошка з барельєфом Т. Окуневському, текст якої мало відповідає історичній достовірності. Бо напис у верхній частині «140 років «Руській бесіді» стосується м. Львова, де ця українська громадська організація була створена у 1861 р., коли Т. Окуневському було всього 3 роки! Таким чином, необхідно нарешті через 10 років цю меморіальну дошку замінити або доповнити її нижче таким текстом:
«У цьому будинку працювала філія українського галицького товариства «Руська бесіда», заснованого в м. Станіславові у 1884 році за ініціативою Є. Желехівського, Т. Окуневського та М. Бучинського».

7. Віднов ... Читати далі »
Переглядів: 1031 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Якби біля Качанівської колонії стояло 50 тисяч людей, президент був би змушений звільнити Тимошенко

Якщо говоримо серйозно про звільнення Луценка і Тимошенко, то це можливо лише тоді, коли суспільство буде тиснути на президента.


Переконаний: якби навколо Качанівської колонії хоча б з тиждень стояло 50 тисяч людей, президент був би змушений звільнити Тимошенко.
Оскільки їх нема, то Янукович може діяти безкарно. Але так довго продовжуватися не буде, бо вибори у жовтні змінять ситуацію кардинально.
Коли опозиція після парламентських виборів отримає стійку більшість у парламенті, яка не буде тушками тікати під прапори Януковича, то «на першому ж голосуванні вся країна і вся Європа побачать, що Чечетов підняв руку догори, а результат протилежний.
Це означатиме, що уряд Януковича буде заблокований і не проведе більше жодного корупційного закону. Саме тому  сьогодні вкрай важливо, щ ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Найбільші футбольні арени Івано-Франківщини

6 650
«Рух» Івано-Франківськ
Відкритий - 1908-09 рр.

«Рух» – одна з найстаріших арен України. До Другої світової війни стадіон належав міській Касі Ощадності, опісля і аж до 1980 р. – товариству «Спартак». У 1981 р. споруда перейшла на баланс заводу «Позитрон» і отримала назву «Кристал» (за іменем заводського спортклубу), з початку 1990-х – комунальна власність міста. По завершенні реконструкції, яка триває вже чверть століття, стадіон вміщуватиме 20 653 глядачі.

2 740
«Енергетик» Бурштин
Відкритий - 1976 р.

Попри те, що бурштинський спорткомплекс торік відсвяткував своє 35-річчя, він є одним з наймолодших у регіоні. Раніше футбольні баталії у містечку відбувалися на березі річки Гнила Липа. Однак із вводом в дію Бурштинської ТЕС ця місцина опинилася на дні водосховища, панорама якого відкривається з трибун арени.  

2 664
«Нафт ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Пластик замість дерева

У другій половині 1990-х найбільші українські стадіони стали замінювати старі совдепівські дерев’яні лавки на сучасні крісла. На Івано-Франківщині першим оновився рогатинський стадіон «Техно-Центр», що «приміряв пластик» влітку 1999 року.
Нині в області налічуються десятки арен, на яких встановлені індивідуальні місця для глядачів. «ЗК» вирішив класифікувати прикарпатські стадіони відповідно до їх місткості. І ось що у нас вийшло…


Одразу зауважимо, ми враховували винятково «нові» глядацькі місця. Декотрі з арен реконструйовано частково. Через це наразі пасуть задніх калуський стадіон «Хімік» чи надвірнянський «Нафтовик». У наведеній таблиці також не враховані окремі сільські арени, котрі мають по кількадесят місць.
Ми намагалися бути максимально точними при підрахунках, однак щодо окремих стадіонів все-таки змушені оперувати наближеними даними.
Лідером рейтингу цілком прогнозован ... Читати далі »
Переглядів: 1005 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

«Справа потопельників»
«Енергетик» і «Прикарпаття» потерпають від безгрошів’я


Позавчора футбольну громадськість краю зворохобила терміново скликана прес-конференція президента бурштинського «Енергетика» Мирослава Лотоцького. Дещо раніше незмінний керманич клубу заявив про серйозні проблеми з фінансуванням ввіреного йому колективу. Відтак можна було очікувати гучних заяв, аж до зняття команди з чемпіонату України.
За деякими даними, на прес-конференцію, що відбувалася  у бурштинському палаці культури «Прометей», також мав прибути один з керівників івано-франківського «Прикарпаття», у котрого схожа фінансова ситуація. Припускалося, що обидва потопаючі клуби краю можуть створити єдиний фронт заради збереження місця в професійному футболі.


Однак до присутніх вийшов лише Лотоцький. Він розповів, що перед самим початком заходу у телефонній розмові отримав гарантії фінансування команди з боку керівників компа ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Дуель лідерів

Минулої суботи у Калуші відбулася дуель лідерів західноукраїнської хокейної ліги. У гості до місцевої команди завітав яворівський «Явір».

Як і в першому колі, перемогу святкували хокеїсти з Львівщини, котрі практично забронювали собі чемпіонський титул. Калушани, найімовірніше, змушені будуть задовольнитися срібними нагородами.
Чемпіонат ЗУАХЛ. 4-5 лютого. «Львів» – «Еней» Дрогобич – 4:0. «Явір» Яворів – «Любарт» Луцьк – 11:3. 11-12 лютого. «Калуш» – «Явір» – 3:5. «Львів» – «Червоноград» – 0:2. «Фаворит» Рівне – «Любарт» – 3:2. ВІМ-«Беркут» Львів – «Експрес» Львів – 0:11.
Становище команд
    І     В     Н     П           М       О
„Явір”     13     13    0     0     101-29      ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Вибули у чвертьфіналі

Івано-Франківська «Говерла» не зуміла вибороти місце у «Фіналі чотирьох» Кубка Суперліги. Зустрічаючись з БК «Одеса», прикарпатці зазнали поразок в обох матчах і тепер можуть зосередитися на матчах чемпіонату, де стартувало третє коло.
Чемпіонат України. Суперліга. 8-12 лютого. «Київ» – «Галичина» – 83:85. «Кривбасбаскет» – «Дніпро-Азот» – 84:80. «Миколаїв» – «Черкаські Мавпи» – 86:77. «Одеса» – «Дніпро» – 102:94. 14 лютого. «Донецьк» – «Київ» – 90:78. «Галичина» – «Хімік» – 81:72. «Азовмаш» – «Миколаїв» – 89:63.
Становище команд
    І     В     П           М     %
"Будівельник”    26     20    6     2090-1981    76
"Донецьк”    27    19    8     2243-2070   ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Їх залишилося шестеро...

У вищому дивізіоні футзального чемпіонату України стало на одну команду менше. Керівництво харківського "Моноліту" таки ухвалило рішення про вихід з усіх офіційних змагань. Тепер першу столицю репрезентуватиме на вищому рівні лише «Локомотив».

"Моноліт" дебютував у вищій лізі у 2008-му. Нинішній сезон "жовто-сині" розпочали не надто вдало, проте в останніх матчах почали демонструвати непогану гру. Нагадаємо, це вже друга втрата новоутвореної Естра-ліги. Перед початком змагань відмовився від виступів під її егідою «Титан» з Покровського (Дніпропетровщина).
Ще під час трансферного вікна ряди "Моноліту" залишили Євген Юнаков (підписав контракт з "Єнакієвцем"), Андрій Бурдюг (перебрався до луганської ЛТК) та Максим Аветисян, що став гравцем "Урагану" на правах оренди. Однак тепер за регламентом змагань футболістам харківської команди надається статус "вільних агентів".
20-річний Аветис ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

«Ураган» претендує на фінал
У вівторок домашнім поєдинком проти ковельського «Шанса-Авто» франківський «Ураган» розпочав виступи в Кубку України. Як і очікувалося, представник першого дивізіону не зумів скласти конкуренції чинному чемпіону країни і поступився з двозначним рахунком.
Втім, де-юре про вихід «Урагану» у чвертьфінал вестимемо мову наприкінці березня, коли відбудуться матчі у відповідь. Чвертьфінальна стадія також складатиметься з двох поєдинків – вони пройдуть 29 квітня і 5 травня. А загалом володар призу визначиться аж влітку, коли відбудеться «Фінал чотирьох».
Відзначимо, що НФК «Ураган» ще восени подав заявку в АМФУ на право проведення вирішальних кубкових матчів (півфінали і фінал) в Івано-Франківську, однак відповіді не отримав й досі. Зважаючи на те, що цьогоріч прикарпатці навряд чи зуміють відстояти чемпіонський титул, не виключено, що вони зроблять ставку саме на вдалу гру у розіграші кубка країни. 
Ку ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)

Сьогодні ведучий рубрики заслужений журналіст України Роман Фабрика зустрівся з генерал-майором Іваном Жуковим. Іван Андрійович в роки війни визволяв Прикарпаття і наше місто від німецько-фашистських загарбників. У 1944р., визволяючи Станіслав, отримав важке поранення. Після війни живе в Івано-Франківську. Вже у незалежній Україні став кавалером трьох орденів Богдана Хмельницького. 

Трофеї війни — осколки під серцем

Був би вдячний Всевишньому, щоб бути присутна торжествах з нагоди славного 350-річчя міста, яке мені дороге і рідне. Хоч народився я в Росії, але коли був підлітком, сім’я переїхала на Донбас. Коли підріс, почалася Друга світова війна. На фронт пішов добровольцем, хоч ще й не мав 18-ти. Був піхотинцем. Рядовим. Служив у 161-й Станіславській стрілецькій дивізії. Перш ніж зустрів День Перемоги, а це було у Празі, довелося з боями пройти фронтовими дорогами, бездоріжжя ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Додав: bond | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)