Четвер, 25.04.2024, 06:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 13
Манна небесна  чи євротупик?



Налякані заявами столичних функціонерів про ймовірність втрати Івано-Франківськом права на проведення чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року, місцеві чиновники знову заговорили про Палац спорту. З’ясувалося, що за рік «поетапної роботи щодо реалізації проекту» не спромоглися навіть виготовити акт на пропоновану земельну ділянку. Тож постановили: документ має побачити світ до 14 грудня. Та лише наївні можуть гадати, що саме його бракує столиці Прикарпаття для того, аби побачити у ділі кращі баскетбольні дружини Старого світу.

Івано-франківські чиновники вперто намагаються зв’язати докупи два абсолютно різні проекти під умовними назвами «Чукалівка» і «Євробаскет». Насправді вони не мають нічого спільного. Нагадаємо, «палацова епопея» в обласному центрі стартувала за півроку ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

«Клонований» бізнес

Якщо клонування людини у всьому світі заборонено, то «клонування» успішного бізнесу – загальновизнаний і ефективний метод. Йдеться про франчайзинг – спосіб розпочати власну справу, придбавши права на використання чужої торгової марки та відпрацьованої схеми бізнесу. Достатньо згадати, що 40% усіх роздрібних продажів у світі здійснюється саме через франчайзингові мережі. Проте ця форма співпраці має певні особливості, які варто врахувати бізнесмену-початківцю. Як успішно розпочати свою справу за системою франчайзингу й уникнути розчарувань, дізнавався «ЗК».

Купівля франшизи: вимоги «материнських» компаній

Переваг у франчайзингу чимало: відпрацьована й перевірена схема ведення бізнесу, «розкручена» торгова марка, економія коштів на рекламу та запуск бізнесу, навчання й підтримка «материнської» компанії. Проте щоб мати доступ до усіх цих благ, необхідно ще сподоба ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Недбалі міліціонери підуть в… народне господарство?



Масштабна ротація керівних кадрів у системі Міністерства внутрішніх справ не оминула й Івано-Франківщину. Прикарпатську міліцію, як ми вже повідомляли у номері за 22 листопада, очолив уродженець Львівщини генерал-майор Олег Сало, а його попередник Василь Варцаба повернувся на Закарпаття. 

У вівторок новий начальник УМВС в Івано-Франківській області дав першу прес-конференцію для місцевих журналістів. Насамперед він повідомив, що з нещодавнім введенням нового Кримінально-процесуального кодексу (КПК) України зовсім іншим стає підхід до роботи міліції. «З новим КПК міліція вже не так каральний орган, як орган, який допомагає людям», – підкреслив О.Сало.
Зокрема, зараз всі повідомлення, якого б характеру вони не були, мусять бути зареєстровані. «Немає та ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Казначейські зобов’язання
Державні цінні папери, призначені для купівлі фізичними особами


У минулих публікаціях ми розповіли про таку форму заощаджень, як депозити. Фінансисти рекомендують населенню активно користуватися цим інструментом збереження коштів, до того ж, переконують  потенційних вкладників, що Національний банк України забезпечить стабільний курс національної валюти.
Міцність гривні є великою фінансовою та соціальною цінністю, справжнім досягненням нинішнього керівництва Нацбанку. Нещодавно цій головній фінансовій інституції країни надано право вводити обов’язковий продаж експортерами частини валютної виручки, яку вони сконцентрували за кордоном в сумі майже 9 мільярдів доларів та не поспішали повертати на Батьківщину. Нині забезпечено надійне надходження валюти до державної скарбниці.


Окрім депозитів, Національним банком пропонується такий механізм для капіталовклад ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Таксомоторна навігація
«Таксі «Галичина-1553» вперше у Івано-Франківську впроваджує на машинах своєї служби GPS-навігацію.
Як повідомили у службі таксі, обладнання машин пристроями навігації скоротить час прибуття на виклики у 2-3 рази. Диспетчер направлятиме на виклик машину, яка найближче перебуватиме до потрібної адреси. Всі виклики фіксуватимуть і записуватимуть до єдиної бази.
Пасажири, які постійно користуватимуться послугами служби, можуть розраховувати на картку постійного клієнта, знижки на вартість проїзду та акційні розіграші призів. Також можна буде скористатися послугою попереднього замовлення. І навіть за межами Івано-Франківська. Служба співпрацюватиме зі своїми партнерами у Львові, Тернополі та Чернівцях, які користуватимуться єдиною базою даних.
Наш кор.
Переглядів: 675 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Впорядкування скверів продовжиться
Наступного року міська влада продовжить роботу з впорядкування скверів.
Про це повідомила заступник головного архітектора Івано-Франківська Світлана Лосюк.
За її словами, вже розроблений проект реконструкції так званого Привокзального скверу у межах Привокзальної площі та вулиці Гаркуші. Він передбачає його благоустрій, освітлення та озеленення. Реалізація проекту залежить тільки від його фінансування, яке необхідно передбачити у бюджеті наступного року.
У 2013 році також планують завершити відповідно до розробленого проекту й впорядкування скверу на розі вулиць Незалежності і Шухевичів. Після довгоочікуваного встановлення там пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи у сквері завершать роботи з озеленення. Чорнобильські громадські організації пропонують його назвати сквером Героїв Чорнобиля.
А наразі тривають роботи з відведення землі для скверу на розі вулиць Мазе ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Сергій АДАМОВИЧ,
депутат обласної ради,  ВО «Свобода»


Виразка, яка роз’їдає країну

Нещодавно в арт-кафе «Мармуляда» відбувся круглий стіл «Від проголошення до відновлення: як зробити Незалежність справжньою», присвячений річниці Всеукраїнського референдуму. Його було організовано Громадським інститутом аналітики та «Молодою Просвітою», а в дискусіях взяли активну участь відомі громадські діячі, політичні лідери, журналісти та науковці.
Інтелектуальною перлиною круглого столу став письменник Юрій Андрухович. У своїх виступах відомий український літератор уже не вперше озвучив тезу, що країна задля здобуття повноцінної незалежності повинна позбутися «регіонів, що заражені гангреною». Цією метафорою Юрій Андрухович нагородив південно-східні області, що вперто чинять опір українізації, є заражені пострадянськ ... Читати далі »
Переглядів: 709 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Сніг збиткується з пішоходів і транспорту
За тиждень травмувалося більше сотні іванофранківців


Як повідомив головний лікар центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк, за минулий тиждень внаслідок вуличних травм за медичною допомогою до міського травмпункту звернулися 106 осіб. За його словами, випадки травматизму були зафіксовані практично на всіх вулицях обласного центру. Найчастіше люди травмувалися на вулицях Коновальця, Галицькій, Хоткевича та Січових стрільців. 50% травм становили переломи верхніх кінцівок, 30% – нижніх та 20% – забої мяких тканин.

За словами в.о. директора ЄРЦ Миколи Вітенка, підрядні організації до прибирання снігу на закріплених прибудинкових територіях приступили ще під час снігопаду. «У понеділок ми обстежили 250 прибудинкових територій і у переважній більшості вони були прибрані та посипані піщано-солян ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

На вогник до ялинки

Центральна міська ялинка на Вічевому майдані засяє святковими вогнями надвечір 18 грудня.

Про це повідомив перший заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Василь Білик. За його словами, 21-метрову лісову красуню привезли з Вишкова Надвірнянського району і на центральній площі міста встановили ще 6 грудня. Прикрашатимуть її за допомогою дизайнера. Ілюмінацію на ялинці та на центральних вулицях і площах міста монтуватиме ДП «Міськсвітло».
Загалом, на підготовку і прикрашання міста до новорічно-різдвяних свят, за словами В.Білика, планують витратити 187 тисяч гривень. Фінансування здійснюватиметься за кошти державного бюджету і комунальних підприємств міста.
Під ялинкою традиційно встановлять фігуру Святого Миколая та ангела, а ось обіцяних казкових героїв біля неї не буде. Не прижилась в Івано-Франківську і традиція встановленн ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Поярмаркуємо
З понеділка, 17 грудня, в Івано-Франківську розпочнеться традиційна передноворічна ярмарка.
Про це повідомив начальник міського управління торгівлі Іван Ляхович.
На відміну від попередніх років, єдиним місцем її проведення стане площа Ринок. Саме тут можна буде придбати штучні ялинки, ялинкові прикраси, електричні гірлянди та іншу новорічну атрибутику за цінами, нижчими ніж у торгівельній мережі. За словами І.Ляховича, до участі у ярмарці вже зголосилися чотири десятки учасників. Серед них і умільці із Косова, які торгуватимуть своєю сувенірною продукцією.
Тим, хто не хоче встановлювати популярні нині штучні ялинки, а  віддає перевагу живим лісовим красуням, стануть у нагоді ялинкові базари. Окрім ринку «Траян» на вулиці Старозамковій, вони діятимуть і на ринках, що на вулицях Стуса, Короля Данила та Петлюри. Саме тут можна буде придбати легально зрубані вічнозелені деревця з відповідними ... Читати далі »
Переглядів: 789 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Встановлять нові світлофори
Незабаром на перехрестях вулиць Сахарова-Бандери та вул. Короля Данила і Південного бульвару встановлять нові світлофорні об’єкти.
Про це повідомив начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук. За його словами, світлодіодні світлофори Київської фірми СЕА «Електротехніка» вже на складі ДП «Міськсвітло», яке їх і встановлюватиме. Залежно від кількості світлофорів та типу їх монтажу вартість робіт із встановлення одного світлофорного об’єкта орієнтовно складе 150-200 тисяч гривень. Наразі коштів на це ще нема і навіть за самі світлофори місто з київською фірмою ще не розрахувалося.
Нагадаємо, що недавно новий світлофорний об’єкт встановили на перехресті вулиць Галицької-Тролейбусної-Пасічної, яке зазнало реконструкції з розширенням, а міськвідділ ДАІ не один рік рекомендує міській владі встановити світлофорний об’єкт на аварійнонебезп ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Доукомплектували автобусні маршрути
За результатами конкурсу на визначення перевізників на міських автобусних маршрутах загального користування, що відбувся минулого тижня, автобусами вдалося доукомплектувати три маршрути.
Про це повідомив заступник начальника відділу транспорту і телекомунікацій департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Володимир Чих.
За його словами, на 100% вдалося укомплектувати рухомим складом недавно відновлений маршрут № 83 «Обласна лікарня – онкодиспансер», який після введення в дію результатів конкурсу обслуговуватимуть чотири автобуси. На один автобус більше курсуватиме і на маршрутах №54 «вул. Симоненка – АС-3» та № 78 «м-н «Каскад» – Тех. університет», де все ще бракуватиме по одній машині.
На обслуговування решти восьми маршрутів, що виносились на конкурс, жоден з перевізників заявки не подав. За словами В.Чиха, при потребі у тридцять автобусів перевізники на ... Читати далі »
Переглядів: 776 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Щоб не платити – ходять пішки
Розширення зони платного в’їзду і паркування  у центрі міста найближчим часом не передбачається


Цього року міській владі нарешті вдалося реалізувати давнє прагнення обмежити рух автотранспорту в центральній історико-архітектурній частині Івано-Франківська та запровадити платний в’їзд на площу Ринок. Пішоходи радіють. Машин там й справді стало менше. Але й існуючі паркувальні майданчики у зоні платного в’їзду здебільшого не заповнені автомобілями. Відколи в’їзд на площу Ринок став платним, водії заплатили комунальникам 17 тисяч 350 гривень. Багато це чи мало, у мерії воліють не уточнювати і наголошують, що передовсім йшлося про забезпечення зручності та створення належних умов для відпочинку мешканців і гостей Івано-Франківська у центральній історико-архітектурній частині міста. Адже люди роками скаржилися на пожвавлений рух транспорту че ... Читати далі »
Переглядів: 997 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Заява
Громадського руху «Український вибір»


Останнім часом   з вуст деяких політиків і чиновників високого рангу лунають «авторитетні» твердження про те, що приєднання України до Митного союзу не видається можливим через відсутність договірно-правової бази, а також нібито через загрозу обмеження державного суверенітету України. Особливо дивує, що подібні заяви роблять люди, які мають юридичну освіту.



Рух «Український вибір», що ініціював громадську дискусію про участь України в цій міжнародній економічній Спільноті, заявляє про юридичну неспроможність і очевидну надуманість подібних тверджень. На нашу думку, причиною таких заяв є відсутність політичної волі для прийняття рішення, яке на даному етапі буде служити інтересам усієї країни, а не інтересам вузьких політичних і фінансових кіл.
Хочемо нагадати, що бе ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Реєстрація речових прав по-новому
З 1 січня 2013 року набуває чинності нова процедура державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень


Досі повноваження реєстрації права власності на нерухоме майно здійснювали відповідні бюро технічної інвентаризації при реєстрації права власності на домоволодіння, квартири, нежитлові приміщення та інші об’єкти нерухомого майна, управління держкомзему – при реєстрації права власності на земельні ділянки.

Новий порядок реєстрації прав на нерухомість передбачений Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі - Закон), відповідно до якого створено єдину систему державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, яка поєднала в собі інформацію про всі об’єкти нерухомого майна, що буде відображатись у Державному реєстрі речових прав.
Права, які вже зареєстровані, залишаться чинними, ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Врятувати сестру - 2
Серед білого дня батько викрав власну доньку, коли вона поверталася з дитячої бібліотеки, до якої завітала після школи


Детективно-кримінальну історію спостерігали минулого тижня мешканці Тлумача. Власне, свідками пригоди судилося стати трьом працівникам районного відділення Пенсійного фонду. З вікна робочого кабінету в обідню пору жінки побачили, як чоловік викрав дитину і намагався її щосили увіпхнути в автомобіль. Але дівчинка впиралася, кричала і била руками у вікно автомобіля, намагаючись самотужки себе захистити. Але все було марно, бо на допомогу горе-батькові прийшов водій автомобіля. Працівники Пенсійного фонду кричали, стукали у вікно, але, на жаль, не встигли вибігти на вулицю, щоби зарадити бідолашній дівчині. Вони одразу ж повідомили про те, що бачили, старшу сестру дитини.


Ця історія не могла залишити нас байдужими, оскільки вона трапилася із героїнею одн ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Sine ira et studio
«Без гніву та упередженості»


Осінь 1683 року для Європи була неспокійною, але щасливою – Відень вистояв! У нашому місті ця подія відгукнулася і радістю,  і смутком водночас.
Тиск турків наприкінці XVII ст. на Європу настільки посилився, що Османська імперія вирішила взагалі поглинути християнський світ. У 1683 році більш ніж стотисячна турецька армія під командуванням Кара Мустафи, оточивши Відень, реально загрожувала поневоленню всієї Європи. Цій експансії протистояли європейські правителі, народи і держави, а також Ватикан. До стін оточеної столиці Австрії звідусіль стікались військові загони. 12 вересня об’єднана європейська армія розгромила турків. Місто було врятовано.


Турецькій навалі чинили опір австрійці, німці, чехи, угорці, словаки, литовці. Найбільшою була армія польського короля Яна Собеського. Частина армії формувалася на Прикарпатті. Так на дві тре ... Читати далі »
Переглядів: 852 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Орест ПАСТУХ:
«У класичній п’єсі намагаюся відшукати сьогодення»


Минулого тижня на сцені Тернопільського драмтеатру в рамках фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» франківчани представили одну із цьогорічних прем’єр «Фатальні жінки Бальзамінова», режисером якої є наймолодший режисер Івано-Франківського облмуздрамтеатру Орест Пастух. Цьогорічний фестиваль приніс перемогу у номінації «За режисуру ІІ-го ступеня», яку Орест Пастух розділив із режисером-постановником національного театру ім. М.Заньковецької  Богданом Ревкевичем, а також перемоги у номінаціях «Мистецька надія» (Євгеній Холодняк за роль Бальзамінова) та «Кращі костюми» (художник по костюмах Олена Андрійчук).
Цього року колишній головний режисер Хмельницького драмтеатру перейшов на постійне місце роботи до Івано-Франківська. Про те, чим зумовлені такі зміни у творчості р ... Читати далі »
Переглядів: 1107 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Від печалі до радості
«Ураган» поступається аутсайдеру і обігрує лідера


У перший день зими вболівальники «Урагану» вкотре згадували незлим тихим словом літню селекцію клубу – їх улюбленці розгромно поступилися рівненському «Кардиналу». Та не пройшло і тижня, як франківці в далекому Луганську обіграли лідера змагань – місцевий ЛТК.


Матч в Луганську відбувся на нещодавно відкритій «ЛТК-Арені». Красень-спорткомплекс, що розрахований на 2,5 тисячі глядачів, довершив реконструкцію цілого каскаду споруд (сюди входять ще один спортзал і приміщення дитячої академії клубу). Загальний кошторис реконструкції склав 80 мільйонів гривень. Власне в Луганську втілили в життя той проект, про котрий давно мріють керманичі франківського клубу.
Матч з «Ураганом» був усього другим за ліком на новенькій арені. В попередньому турі господарі обіграли тут харківський «Локомотив». Власне й у грі з франківцями ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Івано-Франківській ДЮСШ №3 – 30 років!

Цієї осені виповнилося 30 років з моменту утворення Івано-Франківської ДЮСШ №3. Нині тут культивують такі види спорту, як футбол, важка атлетика, шахи, теніс, тхеквондо і гандбол.
Найбільшої слави школа зажила завдяки своїм футболістам. Її вихованцем, до прикладу, є нинішній капітан львівських "Карпат" Ігор Худоб'як. Кольори національної збірної України свого часу захищав також Андрій Хомин (екс-гравець "Прикарпаття", "Динамо", "Ворскли" та ін.), життя котрого 13 років тому трагічно обірвалося в автокатастрофі.

В ДЮСШ №3 розпочинали заняття футболом і два гравці івано-франківського "Урагану" - Петро Шотурма і Тарас Королишин. Перший з них в складі збірної України нещодавно брав участь у чемпіонаті світу з футзалу. Другий - є гравцем української "молодіжки".
Останнім часом ДЮСШ 3 стала справжньою кузнею кадрів для ФК "Нафтохім ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)

Клубний рекорд «Говерли»

Майже місяць – з 4 листопада по 2 грудня – баскетболісти франківської «Говерли» не знали гіркоти поразок у матчах національного чемпіонату. Здолавши шістьох суперників поспіль, «ведмеді» встановили клубний рекорд (для виступів у еліті).

Переможна хода нашої команди обірвалася у Дніпродзержинську. Традиційно для нашої команди розв’язка поєдинку припала на останні секунди. Поступаючись господарям двома очками, підопічні Євгена Мурзіна пішли в останню атаку. Проте найрезультативніший говерлянин у цій грі – Тревіс Пітерсон (25 очок) у вирішальний момент схибив.
За схожим сценарієм «Говерла» поступилася у Черкасах. З тієї різницею, що на завершальний кидок вивели Юджина Лоуренса. Між двома згаданими поєдинками «Говерла» поступилася також у Миколаєві. Тож на зміну одній серії прийшла інша.
Днями на тренерській лаві іванофранківців відбулися пе ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Додав: bond | Дата: 13.12.2012 | Коментарі (0)