П`ятниця, 19.04.2024, 12:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 08
Депутати – від народу   
Що отримають новоспечені обранці, а що – їхні виборці?..   




Усі без винятку народні обранці з того моменту, як вони стануть щасливими власниками депутатських мандатів, окрім обов’язків, автоматично отримають безліч прерогатив. Як не дивно, із 38-ми статей достатньо великого закону «Про статус народного депутата України», про обов'язки парламентаріїв йдеться тільки у двох. Решта сторінок присвячено викладу прав і привілеїв «кращих представників  народу».
Що саме включає в себе «статус народного депутата», як планують ним скористатися новообрані достойники від Прикарпаття?


ВРУ: включено все!

Почнемо з того, що нардеп, незалежно від постійного місця проживання, за його бажанням, має право отримати повністю умебльовану й обладнану всією побутовою технікою квар ... Читати далі »
Переглядів: 921 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Швидше збудуєш – менше заплатиш
Міська влада хоче збільшити орендну плату за землі, які не забудовуються п’ять і більше років




В Івано-Франківську є чимало територій, обгороджених будівельними парканами. На одних будмайданчиках щоденно кипить робота. На інших, в силу певних обставин, будівництво уповільнилось, або й взагалі призупинене. Але є і такі ділянки, які забудовники колись взяли в оренду під будівництво, проте досі його так і не розпочали, а окремі з них навіть парканами не обгородили. За словами міських чиновників різних рівнів, таких, візуально, начебто, вільних ділянок, які, однак, вже роками орендують забудовники, у місті налічується зо два десятки, а то й більше. Щоб стимулювати початок їхньої забудови, керівництво міста вирішило підвищити орендну плату за землі, які впродовж п’яти і більше років не використовуються за призначен ... Читати далі »
Переглядів: 778 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Швидше збудуєш – менше заплатиш
Міська влада хоче збільшити орендну плату за землі, які не забудовуються п’ять і більше років




В Івано-Франківську є чимало територій, обгороджених будівельними парканами. На одних будмайданчиках щоденно кипить робота. На інших, в силу певних обставин, будівництво уповільнилось, або й взагалі призупинене. Але є і такі ділянки, які забудовники колись взяли в оренду під будівництво, проте досі його так і не розпочали, а окремі з них навіть парканами не обгородили. За словами міських чиновників різних рівнів, таких, візуально, начебто, вільних ділянок, які, однак, вже роками орендують забудовники, у місті налічується зо два десятки, а то й більше. Щоб стимулювати початок їхньої забудови, керівництво міста вирішило підвищити орендну плату за землі, які впродовж п’яти і більше років не використовуються за призначен ... Читати далі »
Переглядів: 894 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

«Бібліотечні» пристрасті

В Івано-Франківській науковій бібліотеці імені Франка назрів серйозний  конфлікт. Колектив обласної «читальні» розділився на два ворожі табори, а у центрі всіх перипетій – директор установи Людмила Василівна Бабій. Одна частина підлеглих звинувачує свого  керівника «у корупції і хамстві», в той час як інша частина працюючих повністю підтримує його роботу. Незадоволені переконують: ті, хто «за» Людмилу Бабій, просто бояться втратити своє робоче місце.

І «проти», і «за»
А почалося все з того, що кілька тижнів тому в облдержадміністрацію надійшов лист-скарга, у якому тринадцять авторитетних працівників обласної бібліотеки звинувачували свого начальника пані Бабій у тому, що вона «не санкціоновано розпоряджається залами бібліотеки, дозволяючи проводити там зовсім «небібліотечні» заходи, а кошти від оренди йдуть невідомо куди; заб ... Читати далі »
Переглядів: 1208 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (1)

Пісня на біс(а) 

Чи покращили своє матеріальне становище артисти, котрі «оспівували»  кандидатів  у депутати?
Можливо, комусь передвиборчі тури артистів вже остогидли, проте є чимало людей різних вікових категорій, котрі позитивно сприймають таке явище. Мовляв, на безкоштовні концерти можна ходити залюбки, коли ще така «халява» буде? З іншого боку, народних та заслужених трохи лякає така можливість продемонструвати свою творчість, бо таким чином вони розбещують українців.


Найбільшими «жнивами», де знаменитості можуть заробити, вважаються новорічні корпоративи, під час яких райдери артистів зростають у декілька разів, та вибори. Що стосується концертів на підтримку політиків, то тут артисти поводяться більш стримано, вони не завищують своїх можливих гонорарів, а тримають їх майже на рівні звичайних заробітків за концерти. Ще один важливий момент – не в ... Читати далі »
Переглядів: 966 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Замість нового тролейбуса –  п’ять з капремонту

ДКП «Електроавтотранс» оголосило тендер на закупівлю п’яти тролейбусів «Шкода 14Tr» після капітального ремонту.

За словами директора «Електроавтотрансу» Леоніда Яковця, такий крок продиктований нагальною необхідністю поповнення парку рухомого складу і бажанням вивести з експлуатації в Івано-Франківську тролейбуси марки  «ЮМЗ» виробництва Південного машинобудівного заводу.
Нагадаємо, що свого часу міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звернувся до керівництва Київської міськдержадміністрації з проханням передати містові 15 тролейбусів марки «Шкода» (в тому числі і кількох «гармошок» «Шкода 15 Тr»), які будуть вивільнені з експлуатації після отримання «Київпастрансом» нових тролейбусів у рамках підготовки до проведення «Євро-2012», а секретар міськради Руслан Марцінків заявляв, що міськрада виділить ... Читати далі »
Переглядів: 1008 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Наш «Штаб» найкращий

Міністерство внутрішніх справ позитивно оцінило роботу Івано-Франківського громадського формування з охорони громадського порядку «Штаб»  і рекомендує поширити його досвід серед інших міст України.

Про це повідомив заступник начальника міськвідділу внутрішніх справ підполковник міліції Валентин Данилюк. За його словами, з цією метою 19 листопада в Івано-Франківську відбудеться спеціальний семінар для керівників обласних управлінь МВС та їхніх заступників з громадської безпеки. Учасників семінару ознайомлять з практикою взаємодії Івано-Франківського міськвідділу внутрішніх справ з міським громадським формуванням з охорони громадського порядку «Штаб» та його роботою.
Водночас підполковник Данилюк зауважив, що тільки минулого тижня за допомогою  представників громадського формування «Штаб» міліціонери затримали сімох правопорушників та чоло ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Головне, щоб дорога була рівна



Очевидно, саме таким принципом послуговувались шляховики під час вибіркового капремонту вулиці Січових стрільців в Івано-Франківську. Адже у деяких місцях шар нового настеленого асфальту перевишує висоту бордюрів. Хоча, відповідно до державних будівельних норм, висота бордюра від так званого лотка повинна становити 15 сантиметрів.
Це підтвердив і заступник начальника міського управління капітального будівництва Микола Халак. Однак він зазначив, що це стосується об’єктів нового будівництва, капітального ремонту чи реконструкції вулиць. На вулиці Січових стрільців здійснювався лише вибірковий капремонт дорожнього покриття шляхом нарощування, а не капремонт чи реконструкція вулиці.
«Ми там знімали три-п’ять сантиметрів асфальту і настеляли новий. У кількох місцях він і справді на рівні бордюрі ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Шляховикам боргують гроші

Через невчасне фінансування лише на трьох із одинадцяти передбачених вулиць наразі вдалося повністю завершити так званий вибірковий капітальний ремонт дорожнього покриття.
Про це повідомив начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук. За його словами, підрядна організація виконала робіт з вибіркового капремонту вулиць на 12 млн. 641 тис. грн., з яких 5 млн. 441 тис. грн. залишились не профінансованими.
Повністю вдалося завершити ремонти вулиць Пулюя, Тролейбусної та Гординського. На вулицях Вовчинецькій та Січових стрільців залишилося заасфальтувати обойми каналізаційних люків, які шляховики уже підняли до рівня нового покриття, а на частині вулиці Галицької та її примиканні до вул. Тролейбусної – настелити вехній шар покриття і замосити тротуари. Не вдалося завершити вибірковий капремонт частини покриття у районі вулиць Галицько ... Читати далі »
Переглядів: 794 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Вулицю ремонтують –  тріски летять
Громадськість змусила відкоригувати проект реконструкції вулиці Шевченка, щоб зберегти на ній липову алею




Довгоочікуваний початок комплексної реконструкції вулиці Шевченка – однієї з найстарших і найкрасивіших вулиць Івано-Франківська – викликав жваві дискусії громадськості довкола її проекту та спровокував скандал. Не заперечуючи необхідності реконструкції вулиці, її мешканці, до яких долучилися тисячі івано-франківців та гостей міста, виступили категорично проти того, щоб на вулиці, яка колись називалася Липовою, комунальники зрізали усі липи, як це було передбачено проектом. Після акцій протесту та громадських слухань громаді таки вдалося змусити владу здійснити додаткове обстеження зелених насаджень на вулиці Шевченка й відкоригувати проект її комплексної ре ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Ріяфет  ГАСИМОВ,
 депутат міської ради, фракція «За зміни в Івано-Франківську»


Місто як людина

Будь-яке місто зароджується і розвивається, як людина. Часом бувають періоди злетів, іноді ж його стан опиняється на межі виживання. На жаль, ми бачимо людей, які нікому не потрібні. У них немає стимулу розвиватися, їх життя – суцільні сірі будні.
Місту, як і людям, потрібна увага і турбота. Це аксіома життя. Коли воно відчуває підтримку – воно сяє не тільки  новими будівлями та вітринами нових  крамниць, запахом  затишних кав'ярень та неперевершеною красою парків та скверів, а й безліччю можливостей для кожного жителя.
Звісно, над належною інфраструктурою, чистим повітрям та охайністю вулиць  потрібно наполегливо й щоденно працювати, як і потрібно дати громадянам будь-якого міста шанс… Шан ... Читати далі »
Переглядів: 845 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Хліб подорожчає на гривню?

А станеться це навесні 2013 року, прогнозують експерти аграрного ринку. Кажуть,  на те є підстави. Зокрема, пекарям доведеться більше платити за енергоресурси, фермерам – за добрива. А у підсумку це зростання може скласти близько 20% нинішньої ціни на хліб, тобто майже гривня на буханці, вважає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Якщо скорегувати по вартості пшениці, то ціна має зрости десь на 20%. Ми знаємо, яка частка вартості зерна у структурі собівартості хліба. А якщо врахувати ще і зростання інших складових: газ, електроенергія, то все разом дає саме таку цифру», –  повідомив він.
А що думають з цього приводу прикарпатські агроструктури, – дізнавався «ЗК».
Світлана Криворучко, директор ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат»,  песимістичні прогнози щодо зростання цін на хліб відкидає. Каже, вона особисто сьогодн ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Врятувати сестру

 «Я хочу жити у сестри Світлани», – ледь чутно і боязко промовила десятирічна Оля у залі суду (з етичних міркувань імена героїв змінено. – Авт.). Такою однозначною мрією дівчинка живе більше року. Увесь цей час вона намагається віднайти хоча б промінчик радості у житті після смерті матері. Поневіряння дитини в інтернаті, а тепер у батькової сестри аж ніяк не задовольняють дитину – вона мріє жити нормально – як живуть її ровесники.

Загублене дитинство

Минулого четверга Тлумацький районний суд так і не поставив крапку в історії маленької дівчинки, хоча на це сподівалися і позивач, і відповідач. Після низки судових засідань суддя ще призначила судові дебати, котрі відбудуться 12 листопада. А вже тоді, очевидно, буде винесено рішення щодо подальшої долі дитини. Власне, до суду із позовом на сестриного батька звернулася старша сестра Олі Світла ... Читати далі »
Переглядів: 981 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (1)

Торговець наркотиками  в білому халаті

Співробітники Івано-Франківського обласного підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків і галицької міліції в ході операції під умовною назвою «Батискаф» викрили у вчиненні наркозлочинів 30-річного лікаря-психіатра однієї з райлікарень, – повідомили в СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

За словами керівника ВБНОН УМВС України в Івано-Франківській області Валерія  Шнуренка, цей медичний працівник потрапив у поле зору правоохоронців не випадково. В оперативників були певні підстави запідозрити, що лікар порушує свої службові інструкції і може здійснювати протиправні дії, використовуючи бланки суворої звітності на відпуск лікарських засобів, які містять наркотичні чи психотропні речовини. Власне, завершальний етап міліцейської роботи підтвердив не тільки ці припущення, але й розкрив «багатогранну» сутність ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Упіймали  «на гарячому»

4 листопада в Івано-Франківську близько 18 години чергова пульта передала по радіостанції орієнтування наряду групи затримання УДСО терміново виїхати на вулицю Сірика. Звідти надійшло повідомлення про те, що невідомі особи виносять з будинку металічні труби від системи опалення, – поінформувала інспектор у зв’язках із ЗМІ  УДСО при  УМВС України в Івано-Франківській області Марія Мельникович.

Прибувши за вказаною адресою, група затримання обстежила будівлю та прилеглу до неї територію і справді застала у дворі  двох  осіб, які виносили металічні труби. Міліціонери затримали цих громадян. Тим паче, що в цей час до місця події підійшла жінка із сусіднього будинку і повідомила, що то вона телефонувала в міліцію з метою припинення крадіжки громадського майна.
Під час перевірки було з’ясовано, що 52-річний мешканець Тисмен ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Ера «Карпат» триває

У неділю завершився ювілейний, 75-й чемпіонат Івано-Франківщини з футболу. Вперше за шість останніх років його переможець визначився не в останьому турі чи в золотому матчі, а заздалегідь. Однак незмінним залишилося його ім’я. В турнірі знову тріумфувала команда під назвою «Карпати».


Чемпіонські відзнаки після дворічної перерви знову отримають «Карпати» з Яремче. Їх відрив від срібного призера – богородчанського «Газовика» сягнув рекордної для останнього десятиліття позначки – десять очок. Такої переваги чемпіон не досягав 12 років, після того, як у 2000-му ФК «Королівка» обійшов франківську «Корону» на 14 балів.
Для яремчанців це вже четверте «золото» турніру. Нагадаємо, що в 2007-09 рр. їм вдався своєрідний хет-трик, після чого чемпіонська естафета перейшла до інших «Карпат» - з Печеніжина та Коломиї. Нині коломияни змушені були задовольнитися третім місцем. Та, не з ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

У «Нафтохіміку» – кращі з кращих

Калуський «Нафтохімік» продовжує збирати нагороди футбольного сезону. Здобувши Кубок України і поклавши до нього срібні медалі національного чемпіонату, команда була відзначена й кількома індивідуальними призами.


Федерація футболу України спільно з редакцією газети "Команда" вперше провели опитування фахівців з метою визначення лауреатів в жіночому футболі. Два десятки респондентів назвали свої варіанти трійки найкращих. Перше місце приносило три бали, друге – два, третє – одне. Представники "Нафтохіміка" перемогли одразу у трьох номінаціях з п’яти.
Меценатом року було названо президента ФК "Нафтохімік" Сергія Чмихалова. Він набрав максимальну кількість балів серед переможців усіх номінацій – 46, значно випередивши найближчих переслідувачів. Другим з 27 очками «фінішував» президент чемпіона України – харківського «Житлобуду-1» Олекса ... Читати далі »
Переглядів: 881 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Зірковий уїк-енд «Урагану»
Івано-франківський клуб гучно відсвяткував своє 10-ліття


Наприкінці минулого тижня в обласному центрі відбулися урочистості з нагоди ювілею НФК «Ураган». Треба віддати належне керманичам клубу, які зуміли зібрати в один час і в одному місті майже усіх з тих, хто залишив найбільший слід в його історії. Нічого подібного Івано-Франківськ та й, зрештою, український футзал ще не бачили.


У п’ятницю ураганівські зірки знову вийшли на майданик коледжу фізвиховання. Розділившись на дві команди (одну очолив колишній тренер франківців Сергій Ожегов, іншу – нинішній наставник Сергій Гупаленко), вони потішили вболівальників результативним футболом. Як годиться, товариський матч завершився внічию – 7:7.  
Футболку «Урагану», зокрема, вдягли рекордсмени клубу Роман Ярий, за плечима у якого 284  офіційні матчі, та Валентин Цвєлих, котрий у 196 іграх відзначився 19 ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Стартував  чемпіонат області

30 жовтня  стартував чемпіонат Аматорської баскетбольної ліги Івано-Франківської області. До участі у змаганнях зголосилися 12 команд з п’яти міст. На першому етапі вони зіграють у двох підгрупах.

У групі А виступатимуть: «Пасаж», «Орлан»-ІФНМУ і КФВ і «Горяни» з обласного центру, а також «Надвірна» та «Богородчани». У групі Б - франківські ПНУ, «ВамБуд», ІФНТУНГ, ДЮСШ№2-КФВ, а також «Калуш» і «Снятин».
Серед учасників турніру не буде чинного чемпіона області – коломийського «Тирлича», котрий вирішив зосередитися на першоліговій першості країни. Натомість дебютують у змаганнях «Пасаж» і «Горяни».
За результатами одноколового турніру по чотири кращі команди пройдуть до наступного раунду змагань.
АБЛ Івано-Франківщини. «Пасаж» – «Надвірна» – 70:33. «Орлан»-ІФНМУ – КФВ – 80:41. «Пасаж» – КФВ – 113:44. ІФНТУНГ -«ВамБуд» – 45: ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Сто перемог «Говерли»

Баскетболісти франківської «Говерли» в чемпіонаті країни продовжують чергувати перемоги з невдачами. От і з південного турне за маршрутом Южний – Одеса команда повернулася з п’ятидесятивідсотковим результатом.


Розв’язку обох матчів підопічні Євгена Мурзіна за традицією відклали на останні хвилини. Хоча, здавалося, в матчі з «Хіміком» «ведмеді» уникнуть валідольного завершення гри – у третій чверті їх перевага сягла 16 очок. Однак провал у заключній десятихвилинці, під час якої гості здобули всього дев’ять пунктів, перевернув все догори дригом.
Побутує думка, що «Говерлі» не вдається рівно проводити поєдинки через коротку лаву запасних. Особливо помітна відсутність рівноцінної заміни в матчах проти сильних суперників, а «Хімік» сьогодні ділить лідерство з «Ферро-ЗНТУ».
Власне, характер матчів «Говерли» не залежить від того, хто їй протистоїть. ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

Що робити, коли вас шантажують?

Поняття шантаж означає домагання від іншої особи шляхом погрози, насильства чи інших подібних дій вчинити дії, які заборонені чинним законодавством. Систематичне приниження людської гідності полягає, зокрема, у багаторазових образах, глумлінні над потерпілим, цькуванні, поширенні наклепницьких вигадок, іншому принизливому ставленні до потерпілого.

Шантаж  включає два види дій:
• погрозу викриттям, повідомленням відомостей, які компрометують особу (наприклад, вимога займатися проституцією під погрозою повідомлення про засудження в минулому чи про наявність венеричного захворювання);
• погрозу заподіянням іншої шкоди, залякування з метою створити вигідну для себе обстановку, поставити потерпілу особу в залежне становище. Це, зокрема, вивезення особи за кордон і відібрання в неї документів, погроза заподіяння шкоди рідним чи бли ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Додав: bond | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)