П`ятниця, 29.03.2024, 02:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 27
Забрамні таємниці

Реставрацію брами палацу Потоцьких призупинено – чекають висновків археологів


У центрі Івано-Франківська, очевидно, так і залишиться на невизначений час руїна колишньої пам’ятки архітектури – брами палацу Потоцьких. Про неї буде нагадувати тільки вставлений ще напередодні ювілею міста величезний банер, котрим тоді заслонили пам’ятку від очей мешканців та гостей обласного центру.
Підрядник, котрий займається реставраційними роботами, тепер вирішив припинити цей процес, оскільки під час розбирання брами та частини огорожі натрапив на давні мури. «Територія палацу, виявляється, наповнена загадками і вимагає детального обстеження археологами», – відзначають представники фірми-підрядника. Втім, така позиція реставраторів насторожує громадськість. Люди турбуют ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Автобуси сюди не їздять

Маршрутів у місті багато, а куди потрібно, доїхати нічим


Із завершенням сезону відпусток та початком нового навчального року кількість пасажирів зросла, пасажиропотоки збільшились, а кількість автобусів на маршрутах не змінилась. За приблизними підрахунками, на міських маршрутах наразі бракує з чотири десятки машин. Із затверджених міськвиконкомом 56-ти постійних міських автобусних маршрутів дев’ять не функціонують і стільки ж маршрутів вважаються проблемними, бо на них автобусів менше, ніж необхідно. Час від часу міськвиконком оголошує конкурси на їх обслуговування, але перевізники просто не беруть у них участі, бо ці маршрути, мовляв, їм збиткові. Таким чином без належного сполучення пасажирським транспортом у місті зосталось кілька районів.
... Читати далі »

Переглядів: 1541 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (1)

Найбільше передвиборчого бруду – в обласному центрі

Найбагатшим на застосування брудних виборчих технологій наразі є виборчий округ № 83 (Івано-Франківськ). Такий висновок зробили представники Громадянської мережі «Опора» в ході спостереження за ходом парламентської виборчої кампанії в Україні.

«Перебіг виборчої кампанії характеризується масовим застосуванням брудних технологій проти опонентів. Кандидати у народні депутати не втримуються перед спокусою організації провокативних заходів проти своїх опонентів та поширення неправдивої інформації», – констатував координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012 в Івано-Франківській області Іван Маруняк на прес-конференції у вівторок.
Загалом по області спостерігачі «Опори» зафіксували поширення фальшивих листівок з образливим змістом на адресу самовисуванця Миколи Круця та кандидата в ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Сидять усі

Cудом першої інстанції до довічного ув'язнення засуджено співучасника вбивства кандидата в народні депутати Миколи Шкрібляка, що було скоєне наприкінці березня 2002 року.

19 вересня Івано-Франківський міський суд виніс вирок у кримінальній справі, порушеній Управлінням СБУ в області стосовно Юрія Мідрігана, співучасника резонансного вбивства Миколи Шкрібляка. 50-річного громадянина Молдови визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258 ККУ (терористичний акт) та ч. 1 ст. 263 ККУ (придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу).
Як відомо, на початку 2002 року M.Шкрібляк був зареєстрований кандидатом у народні депутати по виборчому округу № 90, де також балотувався І.Тимчук (бізнесмен з Надвірної, відомий у кримінальних колах за прізвиськом «Рукавичка»). Як встановило слідство, о ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

В бункері
Минулої суботи активісти «Студентської Свободи» здійснили національно-патріотичну мандрівку до криївки Грома.
Молоді націоналісти, незважаючи на складні погодні умови, підкорили вершину гори Березовачка, що у с. Зелена Надвірнянського району. Саме там, на висоті близько 1300 метрів захована криївка полковника Української Повстанської Армії Грома. Поїздка для студентів виявилася доволі цікавою та пізнавальною.
«Перші враження: маленькі дві кімнати – коридорчик з джерелом, де тримали продукти і речі, та кімнатка розміром два на два метри і висотою в неповний зріст, де жили і спали повстанці... Тут під землею шестеро повстанців провели всю зиму, жодного разу не виходячи на поверхню, щоб не бути розсекреченими, – ділиться враженнями координатор походу Михайло Малярчук.
Після відвідин схову молодь зустрілася з пані Марією, свідком тих подій, коли повстанців викрили..."Чу ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

А присяжні хто?
Івано-франківська міська влада агітує свідомих, сумлінних та відповідальних мешканців, керівників комунальних підприємств і журналістів ставати присяжними засідателями.
«Нам потрібно ще дванадцять кандидатів у присяжні. Це надзвичайно серйозне питання. І я прошу журналістів, керівників комунальних підприємств, мешканців зголошуватися», – закликав на вівторковій апаратній нараді у міськвиконкомі перший заступник міського голови Зіновій Фітель.
Як пояснив начальник юридичного відділу міськвиконкому Володимир Максилевич, відповідно до змін у законодавстві, до 1 листопада в Івано-Франківську мають бути сформовані та затверджені сесією міської ради списки присяжних у кількості 30 осіб. Наразі ж виявили бажання стати присяжними лише 18 осіб. Тому, за словами В. Максилевича, особи, які мають 30 років і подадуть довідки про несудимість та стан здоров’я, можуть потрапити у ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (1)

Під завалом недіючого цеху загинула людина
25 вересня о 17.43 на пункт зв’язку державної пожежно-рятувальної частини №6 м. Калуша надійшло повідомлення від чергового Калуського міськвідділу УМВС про те, що близько 15.00 на території недіючого «Хімзаводу» обвалилася цегляна стіна. Зі слів очевидця, під завалами будівлі може знаходитись людина.
О 18.55 пожежно-рятувальний підрозділ витягнув тіло загиблого з-під завалів на поверхню та передав працівникам міліції для встановлення його особи та причини смерті, повідомляє ТУ МНС в Івано-Франківській області.
Переглядів: 708 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Василь ГОЛОВЧАК,

депутат обласної ради, голова фракції УНП


Екологічні ризики видобування сланцевого газу

Успіх США у збільшенні добування сланцевого газу та розвиток технологій горизонтального буріння привів до дедалі частіших розмов про перспективи добування сланцевого газу в європейських країнах та Україні.
США до 2030 року забезпечуватимуть свої газові потреби, в основному, за рахунок видобутку сланцевого газу. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, про це йдеться в квітневому "Прогнозі розвитку енергетики до 2030 року", підготованому ExxonMobil. А країни Європи, відповідно до прогнозу, – за рахунок трубопровідних поставок газу з Росії та прикаспійських країн.
Видобування сланцевого газу в США зросло із 7,6 мільярда метрів кубічних у 1990 році до 93 мільярдів у 2009 році, забезпечуючи 14,3% вс ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Виборчим дільницям бракує навіть державних атрибутів

Учора мали запрацювати виборчі дільниці. Однак у окремих виділених містом для них приміщеннях ще тривають ремонти. Також на дільницях бракує сейфів, комп’ютерної техніки, телефонів і навіть державних прапорів.

Про це у вівторок повідомила начальник управління організаційно-інформаційної роботи та контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Наталія Лишак. За її словами, на адміністративній території Івано-Франківської міської ради загалом буде 107 виборчих дільниць (92 – звичайні та 15 спеціальних на постійній основі у лікувальних закладах). Більшість дільниць розташуються у навчальних закладах, підпорядкованих міському управлінню освіти і науки. А в окремих із них будуть навіть дві-три дільниці, що викличе певні труднощі у забезпеченні їх всіх необхідним приладдям і обладнанням та п ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Більше писанини, ніж роботи

Головним критерієм оцінки підготовки житлового фонду до осінньо-зимового періоду та початку опалювального сезону 2012-2013 років є наявність відповідного паспорта на кожен будинок.

Про це заявив перший заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Василь Білик.
За його словами, найбільші проблеми із паспортами готовності наразі у об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативах. Зокрема, із 214 будинків цих суб’єктів господарювання паспорти готовності мають лише чотири з них. На житловий фонд «Дирекції замовника» із 36 будинків уже видані 22 паспорти, а «Єдиний розрахунковий центр» відзвітував про наявність 1318 паспортів готовності житлових будинків, яких він має на балансі 1741.
«Зараз акценту ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Гроші на здоров’я

На оздоровлення дітей у міському бюджеті наступного року необхідно передбачити не менше семисот тисяч гривень.

Про це повідомив начальник управління у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики міськвиконкому Володимир Соловйов. За його словами, починаючи з 2012 року, оздоровлення дітей визначено пріоритетним завданням на рівні держави.

За урядовими директивами організованим відпочинком та оздоровленням мають бути охоплені не менше 55% дітей. Як пояснив В.Соловйов, оздоровленням вважається перебування у стаціонарі протягом 21 дня, а відпочинком – 14-денне перебування дітей у пришкільних, виїзних та трудових таборах.
Цьогоріч на це в міському бюджеті було передбачено всього 400 тисяч гривень, але управління освіти змогло залучити ще 840 тисяч позабюджетних коштів, з ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

І навчають, і годують

Харчуванням у івано-франківських школах охоплені 100% учнів, а школярі перших-четвертих класів харчуються безкоштовно.

Про це повідомив заступник начальника міського управління торгівлі Віктор Рараговський. За його словами, у кожній школі є буфет та їдальня. Харчуванням забезпечені усі школярі, а гарячим харчуванням – 92% учнів. Вартість одного обіду обходиться у п’ять гривень. Для учнів перших-четвертих класів харчування безкоштовне. Ще 136 школярів міста харчуються за рахунок підприємців.
За інформацією управління торгівлі, 32 міські навчальні заклади обслуговують 20 приватних підприємців та вище професійно-технічне училище готельного сервісу і туризму, які виграли відповідні тендери. У минулому навчальному році, за словами В.Рараговського, скарг на якість харчування не було. За час літніх канікул у шкільних їдальнях п ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

«Зелена» лотерея

Не є таємницею, що для багатьох наших земляків Америка була і залишається країною мрії… Для того, щоб емігрувати до США, чимало людей здатні на багато що, надто, якщо ця можливість є абсолютно легальною. Одним зі способів переїхати за океан на постійне проживання є щорічна можливість брати участь у Диверсифікаційній лотереї, з надією, як кажуть у народі, «виграти Грін карту». Насправді, виграш у візовій лотереї дає можливість отримати іміграційну візу, яка дозволяє в’їзд до США на постійне проживання, а зелена карта (Green Card), як посвідчення постійного жителя Сполучених Штатів, надсилається іноземцю, що перетнув кордон США, протягом 3-8 тижнів з моменту прибуття на територію Америки.
За правилами участі в Програмі, оприлюдненими Держдепартаментом США, другого жовтня ц.р ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Ювілейний сезон – нова «Говерла»

Франківські баскетболісти розпочинають виступи в чемпіонаті

Завтра стартує черговий сезон в українській баскетбольній Суперлізі. На старт змагань вийдуть тіж 14 команд, що й торік. Франківська «Говерла» входить у турнір майже стовідсотково оновленим складом.
Впродовж усього літа створену три роки тому Суперлігу лихоманило. Навіть були побоювання, що клуби-учасники знову розділяться на дві групи «за інтересами». Зрештою керівники організації дійшли згоди і виробили спільний регламент.
Отож, на першому етапі 14 команд зіграють в три кола). Перші два – традиційні (вдома і в гостях). Календар третього залежатиме від місця команди в турнірній таблиці. Плей-офф, куди увійдуть вісім кращих, стартує 4 квітня і завершиться найпізніше 26 травня. Всі серії будуть гратися до чотирьох перемог однієї з кома ... Читати далі »

Переглядів: 795 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

«Ураган» штормить

Футзальний «Ураган» зазнав поразок в обидвох матчах нового чемпіонату. Так невдало команда розпочинала сезон лише в рік свого дебюту, восени 2002-го. Наскільки швидко зуміє оговтатися бронзовий призер попереднього чемпіонату від стартових невдач?


Зрозуміло, що після розставання з гравцями, котрі визначали ігрове обличчя команди у двох попередніх сезонах, «Ураган» не може демонструвати попередній рівень гри. Однак настільки стрімкого падіння команди також ніхто не очікував. Обидва стартові поєдинки франківці програли із результатом «мінус чотири».
Керманичі клубу не втрачають, однак, оптимізму. Під час зимового міжсезоння клуб сподівається провести кадрову інтервенцію і поповнитися кількома легіонерами. Та чи не буде запізно? Нагадаємо, що чемпіонат країни-2012/13 проходить за двоетапною формулою. Після того, як команди зіграю ... Читати далі »

Переглядів: 608 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

Кубкова прем’єра «Нафтохіміка»

У суботу на столичному стадіоні імені Віктора Баннікова відбудеться фінальний поєдинок Кубка України - 2012 серед жіночих команд. У боротьбі за почесний трофей, який розіграють вже вдвадцяте, зійдуться калуський «Нафтохімік» і «Донеччанка-ЦПОР» з Донецька.


«Нафтохімік», котрий проводить на всеукраїнській арені сьомий сезон, вперше дістався кубкового фіналу. Втім, прем’єра очікує не тілька на симпатичну калуську команду, але й на спортивний загал Івано-Франківщини в цілому. Адже ніколи раніше у вирішальних матчах кубкових змагань серед профі представники Прикарпаття участі не брали.
Хоч, як мовилося вище, трофей розігрувався майже два десятка разів, учасниками попередніх фіналів ставали всього шість команд. Серед них суперник «нафтохімівок» – «Донеччанка». Зірковий час цієї команди припав на 1990-ті. Тоді клуб з ... Читати далі »

Переглядів: 591 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

«Тепловик» зупинив чемпіона

Найцікавіший з-поміж результатів чергового туру чемпіонату Івано-Франківщини зафіксовано в обласному центрі. Середняк турніру, місцевий «Тепловик», зумів переграти коломийські «Карпати», котрі тижнем раніше вибороли звання аматорських чемпіонів України.


Господарі потужно провели першу половину зустрічі. Саме тоді й вдалося відзначитися новачку «Тепловика», колишньому гравцю футзального «Урагану» Роману Ярому. По перерві гості перехопили ініціативу, однак завершити зусилля команди було нікому. При тому, що на полі перебувала найрезультативніша пара нападників чемпіонату – Олійник-Нестерук.
До речі, Андрій Олійник, котрий очолював бомбардирську гонку зі стартового матчу, в неділю здав лідируючу позицію граючому тренеру богородчанського «Газовика» Олександру Микуляку. 35-річний нападник відзначився «дублем» у воротах г ... Читати далі »

Переглядів: 754 | Додав: bond | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)