Четвер, 25.04.2024, 15:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 19
Заблукали у п’ятьох схемах

Попри заяви керівників Івано-Франківська впровадження нової комплексної схеми організації дорожнього руху (КСОДР) в обласному центрі, у скорому часі, вочевидь, не станеться Її перший етап по так званому   малому транспортному кільці, за словами заступника міського голови з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку Миколи Саєвича, мали б реалізувати вже до кінця року. Однак у цьому є великі сумніви, бо немає грошей. Міськрада передбачила лише 300 тис. грн., які підуть на викуп відповідного проекту КСОДР.  А про розробку на його основі робочого проекту зараз навіть не йдеться.


Частина депутатів міськради взагалі сумніваються в доцільності за теперішніх умов зміни дорожнього руху, вважаючи, що вона не на часі. Мовляв, спершу необхідно відремонтувати дороги, щоб ними можна було нормально їздити. А вже потім думати над тим, як найраціональніше організувати дорожній рух, забезпечивши на ... Читати далі »
Переглядів: 926 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Пам’ятникоманія?
Вже через кілька днів у Франківську стоятиме ще один Шевченко


Дискусія, яка стосується встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в Івано-Франківську, подекуди видається вічна, як боротьба за Україну в Україні. Хоча вже цієї неділі пам’ятник буде встановлено. Про це заявили у вівторок на прес-конференції представники робочої групи, яка тривалий час активно працювала над вирішенням основних пам’ятникошевченківських питань: Де? Як? Коли? Рішення прийнято, проте чи погасить воно хвилю суперечок, які вже декілька років не дають спокійно жити чималій кількості франківчан, – сумнівно.

Історія питання
Надто заглиблюватися в хронологію „Шевченківської” справи в Івано-Франківську навряд чи варто. Нагадаємо лише ключові її моменти.
Якогось часу виявилося, що Івано-Франківськ – чи не єдиний обласний центр в Україні, який не має свого пам’ятника Кобзарю. Погруддя, яке скромно притулилося на одн ... Читати далі »
Переглядів: 900 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Відпустка буває лише раз на рік… 

Відпочинок треба планувати заздалегідь, щоб потім не страждати через безцільно згаяну відпустку. А вибирати є з чого – очі розбігаються.
Підрахуємо, що у гаманці, а все решта – не проблема. Для вас – Туреччина та Чорногорія, щоб нічим не перейматися, Єгипет та Туніс, щоб і засмагнути, і світ подивитися, Болгарія та Хорватія – щоб і недалеко, і недорого…


Туреччина – для ледачих, Греція – для культурних

«Королевою» сезону традиційно залишається Туреччина. Кілька років тому турецькі готельєри вдались до хитрої методики і «присадили» всю Європу на дешеву Анталію по 300$. Потім, звичайно, ціни підняли, але краса цієї країни, як наркотик, знову манить і вабить туристів.
Чудове море та пляжі, комфортабельні готелі, багато смачної їжі, догідлива обслуга та прийнятні ціни – це найбільші переваги відпочинку в цій країні. Туреччина повністю задовольняє самки як молоді ... Читати далі »
Переглядів: 861 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Олег Чигер:
«Мрію стати улюбленцем публіки»


Олег Чигер – навчається в магістратурі Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Хлопець закінчив Тисменицьку загальноосвітню школу I-III ст. та музичну школу по класу баяна.
Вокальні здібності проявлялися в Олега змалку, ще з п’ятирічного віку хлопчик мріяв бути артистом і послідовно йшов до своєї мети. Малий Олег не займався вокалом професійно, тому справжня робота над вокальними даними розпочалася вже у вищому навчальному закладі, коли Олег Чигер потрапив на заняття до Михайла Павловича Стефанюка. „Я дуже вдячний за все, що для мене зробив цей викладач, – розповідає Олег. – Адже для всіх студентів, що в нього навчаються, він став другим батьком”.
За останні декілька років Олег здобув чимало нагород на різноманітних міжнародних та всеукраїнських академічних та естрадних конкурсах та фестивалях.
Так, в 2002 році він вперше взяв участь в об ... Читати далі »
Переглядів: 975 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Депутат став ближче до виборця

Василь РЕВЧУК, депутат Івано-Франківської міськради, фракція «Батьківщина» мажоритарний виборчий округ № 21

Новообрана міська рада відрізняється від попереднього складу депутатського корпусу не тільки тим, що в ній представлені нові обличчя та нові політичні сили, але суттєвим є те, що до представницького органу Івано-Франківська депутати обирались за новою змішаною системою «50 на 50». З 60-ти депутатів 30 обрано за партійними списками політичних партій, інші 30, висунуті політичними партіями на мажоритарні округи, обирались іванофранківцями, тим самим стали ближче до виборця.
Один мажоритарний округ налічує майже 6 тисяч жителів – це як одне село. На 21-ий виборчий округ мене було висунуто ВО «Батьківщина» і сьогодні в міській раді я представляю два мікрорайони – Опришівці (колишнє село) та с. Хриплин.
Опришівці та с. Хриплин – братні села, які розділяє тільки р. Бистриця Надвірня ... Читати далі »
Переглядів: 784 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Недозволений прокат
Міська влада рішуче налаштована припинити прояви незаконного бізнесу в центрі міста.
У вівторок керуючий справами міськвиконкому Андрій Лис привернув увагу учасників цьоготижневої апаратної наради щодо «окупації» центральних майданів міста веломобілями та дитячими машинками. За його словами, спритні підприємці, не маючи на те дозволів, розгорнули діяльність з прокату дитячих машинок та веломобілів і вже навіть наносять відповідну розмітку. Андрій Богданович побоюється, що незабаром на площах можуть також з’явитися й незаконні ігрові автомати.
Керуючого справами підтримав і міський голова Віктор Анушкевичус. Він не лише розпорядився припинити незаконну діяльність з прокату автомобільчиків та велоавтомобілів, а й дав доручення управлінню торгівлі та іншим контролюючим органам ретельно перевірити діяльність місцевих ринків і вжити заходів щодо припинення незаконної стихійної торгівлі.
Леско КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 737 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Музика його фортепіано зачаровує
12 травня в залі «Національний» ресторану «Надія» відбувся вечір під назвою «Симфонія музики та вина»» за участю всесвітньо відомого лауреата міжнародних конкурсів – піаніста з Москви Олексія Набіуліна.
Маестро подарував прекрасну музику фортепіано для справжніх поціновувачів мистецтва, світова класика у його виконанні назавжди запам’ятається гостям вечора.
У виконанні Олексія Набіуліна прозвучали класичні мелодії з елементами кавказького танцю, румунськими та угорськими мотивами, відомі фортепіанні сонати,  написані за народними темами.
Вл. інф.
Переглядів: 842 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

«Джура» стане «Зірницею»?

Незабаром  Україна святкуватиме 20-у річницю своєї Незалежності. Держава вже вийшла з дитячого віку. Виросло і досягло повноліття ціле покоління людей, яке народилося у незалежній державі. Покоління, яке не знає подвійних стандартів, в якого є свої традиції, символи, на яких воно виросло і які треба наслідувати. Одним з виховних моментів, на яких виховувалися майбутні захисники України, була козацька гра «Джура».


І ось недавно з Міністерства освіти надійшла рекомендація, яка фактично покликана гру «Джура» замінити грою «Зірниця». Власне ще від 27 серпня 2010 р. Кабінет Міністрів України  видав розпорядження «Про деякі питання військово-патріотичного виховання учнів загальноосвітніх навчальних закладів», яким підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки щодо надання військово-патріотичній спортивній грі «Зірниця» статусу Всеукраїнської. Тепер приступили до реалізації.
«Ц ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Премії знаходять своїх лауреатів

Цьогорічна весна, та й, зрештою, як і кожна весна на Прикарпатті, багата цікавими дарунками для творчих людей. У травні та на початку червня серед письменників та журналістів народжуються нові лауреати різних премій. Спеціально для цього засідає комісія, котра й вирішує, кому і за які заслуги призначити премію. Найбільшу на теренах Прикарпаття премію в галузі літератури вручили минулими вихідними у селі Русів Снятинського району. Місце вибрано не випадково, адже й премія носить ім’я видатного покутянина Василя Стефаника.

Лауреатами стефаниківської премії стали троє наших краян. Перемогу у номінації «документальна і науково-критична література» здобув Василь Харитон за книгу «Покутяни». А в номінації «поезія» премію розділили Ольга Слоньовська за збірку поезій «Пектораль» та Василь Ганущак за збірку вибраних поезій та перекладів «На бурунах часу».
6 червня з нагоди Дня журналіста ... Читати далі »
Переглядів: 950 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Міліцейські ротації
У керівництві прикарпатської міліції відбулися зміни. Першим заступником начальника управління міністерства внутрішніх справ в Івано-Франківській області призначено підполковника міліції Володимира Сміха, який досі очолював міліцію обласного центру. А в.о. начальника Івано-Франківського МВ УМВС став підполковник міліції Василь Кіцелюк.
Свого часу він обіймав посаду заступника начальника УБОЗ УМВС в області, а донедавна працював начальником Калуського міськвідділу міліції.

Півміста – без гарячої води

Із зупинкою на планову профілактику однієї із найбільших котелень на вул. Індустріальній з цього понеділка більша частина міста опинилась без гарячої води.
За інформацією начальника служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяни Клочко, із 582-х будинків з централізованим гарячим водопостачанням цю послугу наразі отримуватимуть мешканці 281-го будинку (48% від загальної кількості). Зокрема, гарячу воду наразі подаватимуть у 243 б ... Читати далі »
Переглядів: 917 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Кого бояться літаки

За статистикою, три чверті  усіх авіаційних катастроф у світі трапляються через потрапляння в турбіни двигуна птахів. Навіть найдрібніший горобець, влетівши в сопло турбіни, може призвести в кращому випадку до зупинки двигуна, а в гіршому – до його вибуху. Літак найбільш вразливий під час злету та посадки, адже на тих висотах, де відбувається політ, птахів просто немає. Аеродроми провідних країн світу щороку тратять на орнітологічний захист мільйони грошей. А як поставлена ця робота в нас, в Івано-Франківську, де знаходиться один із сучасних міжнародних аеродромів, який використовується як військовими, так і цивільними?

Аеродром в столиці Прикарпаття є аеродромом спільного базування. Він належить і обслуговується військовослужбовцями Збройних сил України, але використовується як льотчиками 114-ї бригади тактичної авіації, так і цивільними літаками. Комендант аеродрому капітан Олексій Моска ... Читати далі »
Переглядів: 856 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Унікальні голоси

Чоловічий хор «Оптина Пустынь» Санкт-Петербурзького Подвір’я однойменного монастиря виступив в Івано-Франківську, в Центральному народному домі. У першому відділенні концерту лунали церковні співи XVI-XX ст., у другому – шедеври композиторів XIX-XX ст. та обробки народних пісень.
Засновано колектив у 1996 р. За цей час підготовлено цілий ряд концертних програм, більшість з яких грунтується на духовній музиці, особливо давніх розспівах. «Оптина Пустынь» гастролювала в Європі, бувала і в Україні. У травні цього року вперше  відбувся західноукраїнський тур, що розпочався в Ужгороді, а завершується в Одесі.
Художній керівник хору Олександр Семенов зауважує, що голоси всіх виконавців є унікальні, зокрема це – конратенор Олександр Горбатенко (до речі, родом з України) та бас-профундо Михайло Круглов. До Івано-Франківська хор приїхав у малому концертному складі (7 осіб), великий складається з 11 хористів.
Зустр ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Про будівництво – професійно

«Визначення вартості будівельно-монтажних  та ремонтно-будівельних робіт із застосуванням сучасних матеріалів і технологій. Управління та документообіг у будівництві – 2011» – таку тему цього тижня в Івано-Франківську обговорювали на щорічній загальноукраїнській конференції фахівці будівельної і житлово-комунальної галузі, замовники, інвестори та проектанти будівельних робіт. Це, за визначенням організаторів конференції, найбільший в Україні спеціалізований форум, що розглядає актуальні питання, котрі мають практичне значення не тільки для будівельників, оскільки проблеми правильного визначення вартості будівельних, монтажних та ремонтних робіт стосуються багатьох фахівців будівельної сфери.
Доповіді провідних спеціалістів, що прозвучали, стосувалися багатьох нагальних проблем, в тому числі пов’язаних з прийняттям Податкового кодексу та нового Закону «Про містобудівну діяльність». В рамках конфер ... Читати далі »
Переглядів: 841 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Імітація діалогу

Стосунки виконавчої влади та українського малого бізнесу знову нагадують швидше розмову глухого з німим, аніж прагнення почути один одного і дійти згоди. Можливо, тому масові акції протесту представників малого бізнесу у столиці і в багатьох обласних центрах носять такі активні назви, як «Вперед», День гніву тощо
.

Незважаючи на те, що уряд Азарова проголосив тра вень місяцем сприяння підприємництву і діалогу з бізнесом, а в обласних центрах пройшли форуми «Бізнес і влада – партнери», чимало тих, кого називають тим самим малим бізнесом, вважають, що влада лише імітує діалог з суспільством, а насправді ж веде політику на знищення малого й середнього бізнесу. Про це, зокрема, публічно заявила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська.
Ці твердження нардепа стосувалися в першу чергу того, що влада проігнорувала вимог ... Читати далі »
Переглядів: 852 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Турнірна колотнеча

Восьмий тур чемпіонату області відзначився низкою цікавих результатів. З числа лідерів турніру перемогти зумів лише «Тепловик». Відтак у турнірній таблиці утворилася страшенна колотнеча – третю та десяту команду розділяють лише два очки.

8 тур. 15 травня 
«Тепловик» – «Бескид» – 2:0 (Нестерук, 73, 78). Нереалізоване пенальті: Нестерук, 4. Попереджені: Яценко – Василюк, Партан, Бабюк. Арбітр Паньків. 300 глядачів. Юнаки – 3:1.
Результивність Андрія Нестерука просто вражає. Після восьми турів на його рахунку вже 12 голів. І це при тому, що один з матчів 32-річний форвард «Тепловика» пропустив.  
«Газовик» – «Карпати» – 0:0. Попереджені: Стефанюк, Боднар, Тащук – Гусаковський, Соколенко, Веприк. Вилучені: Процак, 90+1 (2 ж.к.) – Баглай, 53 (2 ж. к.). Арбітр Лаврів. 300 глядачів. Юнаки – 3:1.
Коломиянам не вдається ... Читати далі »
Переглядів: 846 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Тур розгромів

Серію розгромних рахунків зафіксовано в 4-му турі обласної першості. Впертою боротьбою відзначилися лише поєдинки в Отинії та Кутах. В першому випадку зафіксовано нічию. В другому – господарі вирвали перемогу на 89-й хвилині зустрічі. Турнріну таблицю очолили косівська «Гуцульщина» і «Колос» з П’ядиків.
Першість Івано-Франківщини. 4 тур. «Славія» – «Сваричів» – 1:1 (Бекеша, 36 – С.Локатир, 80). Юнаки – 0:1. «Калуш» – «Карпати» Б – 0:5 (Романюк, 15, 23, Мацевич, 35, Андрусишин, 69, Форович, 85). Юнаки – 2:2. «Гуцульщина» – «Микитинці» – 7:0 (Козлан, 27, Шайбан, 35, Волощук, 52, Самокіщук, 76, 79, Подолюк, 87, Ганущак, 89-п.). Юнаки – 2:0. «Карпати» К – «Хутровик» – 1:0 (Ромащук, 89). Юнаки – 2:0. «Колос» – «Дністер-Рітас» – 6:0.  Юнаки – 8:1. «Обертин» – вихідний.

Становище команд

                &nb ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Ніхто не хотів поступатися

Минулого тижня стартував розіграш кубка області. Найзатятішим серед матчів І раунду виявилося протистояння делятинського «Прута» та городенківського «Пробою», що відбулося в Яремчі.

120 хвилин ігрового часу завершилися без голів. Довелося пробивати післяматчеві пенальті. Витягнути виграшний квиток в затяжній серії пощастило господарям – 13:12. А загалом суперники підходили до 11-метрової позначки по 16 разів! При цьому делятинець Руслан Зупник не реалізував жодної з двох своїх спроб. Матч тривав майже три години.
В додатковий час визначився переможець в П’ядиках, де місцевий «Колос» переграв «Гал-Вапно». За півтори години основного часу суперники лише двічі потішили глядачів голами, а ось в додаткові 30 хвилин публіка стала свідками одразу чотирьох забитих м’ячів.
Провідний дивізіон втратив ще двох своїх представників. «Гуцульщина» з Косова вдруге поспіль взяла гору над резервним ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Тиждень масового футболу УЄФА

З 16 по 22 травня УЄФА проводить тиждень масового футболу. Основні події відбудуться у ці вихідні. Зокрема, на Івано-Франківщині будуть зіграні чергові матчі аматорських змагань. 21-22 травня відбудуться поєдинки першого Меморіалу Івана Краснецького, які прийме мала батьківщина екс-гравця та тренера франківських «Спартака» та «Прикарпаття» – села Братківці та Липове Тисменицького району. Відкриття турніру – о 12 год. на стадіоні «Рух».
Переглядів: 759 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Футбол в регіонах

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. 1 тур. Угорники – Опришівці – 4:1. Крихівці – Вовчинець – 2:0. Хриплин – «Зоря» – 2:1. Універистет права ім. Короля Данила – Микитинці-2 – перенесено.
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ Р-Н. 5 тур. Гринівка-Нивочин – Горохолина – 2:1. Космач – Іваниківка –    3:2. Росільна – Глибоке-Хмелівка – 1:1. Солотвин – Богородчани – 1:3. Старуня – Саджава – 1:2. Ст. Богородчани – Дзвиняч – не завершено. Грабовець – Підгір’я – перенесено. 6 тур. Горохолина – Маркова-Бабче – 2:1. Дзвиняч – Гринівка-Нивочин – 4:0. Іваниківка – Ст. Богородчани –  1:1. Глибоке-Хмелівка – Космач – 1:0. Підгір'я – Росільна – 2:1. Богородчани – Грабовець – 2:3. Саджава – Солотвин – 3:1.
Становище команд
    І    О    М
Дзвиняч     5    15    20-1    Саджава    5    15    ... Читати далі »
Переглядів: 930 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

«Буффало» – чемпіон!

Завершився чемпіонат області з волейболу серед чоловіків. Фінал змагань відбувся в технічному університеті обласного центру. Вигравши у всіх своїх конкурентів, перемогу вперше здобув клуб «Буффало-ДЮСШ-2» з обласного центру, в складі якого виступав квартет колишніх гравців івано-франківського «Факела».
Минулорічний чемпіон – «Західрембуд» з Бурштина посів другу сходинку. Бурштинці, до речі, єдині, хто зберіг місце на п’єдесталі пошани, порівнявши з торішнім сезоном. «Бронза» вперше дісталася долинському «Прикарпаттрансгазу». Четвертим фінішував галицький «Володар», який в 2010-му здобув «срібло».
Галичани натомість виграли турнір юнацьких складів, обійшовши СК «Прибилів» (Тлумацький р-н), коломийське «Прикарпаття» і долинських «газовиків».
Вища ліга. Фінал. 7-9 травня. "Західрембуд" – "Володар" – 3:0. "Буффало-ДЮСШ-2" – "Прикарпаттрансгаз" – 3:0. "Володар" – "Прикарпаттрансгаз" – 0:3. "Буффало-ДЮСШ-2" – ... Читати далі »
Переглядів: 821 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Чи забагряніє «Говерла» на початку літа?

Вчора стартувала фінальна серія плей-офф чоловічого чемпіонату країни за 3-4 місця. «Говерла» у рідних стінах приймала «Ферро-ЗНТУ» з Запоріжжя, «бронзового» призера попереднього сезону.
Франківці, якщо пригадуєте, торік фінішували шостими. Відтак підопічні Євгена Мурзіна вже зробили відчутний крок вперед. Та добровільно відмовлятися від боротьби за медалі, звісно, ніхто не буде. Хтозна, коли ще з’явиться така нагода?
Нагадаємо, що впродовж сезону «Говерла» виграла у «Ферро» три з чотирьох поєдинків: обидва домашні (87:77 і 80:68) та один гостьовий (68:76 і 84:80). Між іншим, то була перша перемога франківців у Запоріжжі. 
Як і попередні, «бронзова» серія триватиме до двох перемог однієї з команд. Другий матч відбудеться на майданчику коледжу фізвиховання завтра (поч. о 18.30). Матчі в Запоріжжі заплановані на 23 і 25 травня. За нічийного ра ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

Бородатий «Ураган»

Івано-франківський «Ураган» розпочав півфінальну серію чемпіонату з двох поразок. Виправити ситуацію можна тільки вигравши три поспіль домашні поєдинки.

Підопічні Сергія Гупаленка цілком могли повернутися додому з іншим настроєм. Їх перша дуель з «Єнакієвцем» завершилася внічию – 2:2. Відтак переможець визначався в серії пенальті. Гості вели в рахунку, однак Ренатіньо не зміг реалізувати п’яту спробу своєї команди. А потім схибив Валенко… 
До того ж, в «Урагану» травмувався капітана команди Романа Кіндратіва. Він, як і Федір Пилипів, допомогти партнерам у найближчих матчах не зможе. Однак наставник франківців вірить, що й в дещо ослабленому ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)

ПФЛ змінює правила гри?

З регламенту змагань зник пункт про обмін між лігами

Всього чотири тури залишилося до завершення першолігової першості країни сезону 2010-11 рр., що може стати найбільш невдалою для прикарпатського футболу. Команда з обласного центру вже вибула у другий дивізіон, а бурштинський «Енергетик» чіпляється за рятівне місце з останніх сил.
Минулої суботи бурштинці не зуміли переграти вдома одного з своїх конкурентів – овідіопольський «Дністер». «Енергетик» вкотре не пропустив, однак і сам відзначитися не зумів. В дев’яти матчах другого кола команда провела у ворота суперників лише чотири голи. З такою результативністю годі сподіватися на кращу долю.
«Енергетик» ... Читати далі »
Переглядів: 894 | Додав: bond | Дата: 19.05.2011 | Коментарі (0)