П`ятниця, 29.03.2024, 02:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 12
Червоний відгомін війни 

9 травня... 66-а річниця Перемоги, а Україна й досі роздерта на два фронти.
Протиставлення двох поглядів на історію замість об’єднати країну у спільній скорботі за жертвами тієї жахливої війни ще більше посіяло розбрат між ветеранами двох армій – Червоної та УПА – і відповідно двома частинами України.
Іскрою запалювання скандалів став червоний прапор, який Верховна Рада назвала «прапором перемоги» і проголосувала за його використання під час святкування 9 травня.


Хоча президент так і не підписав цей  закон, окремі політичні сили почали масово ним маніпулювати. В результаті – скандал у Львові та Івано-Франківську. Але якщо у місті лева дійшло до кривавих сутичок між прибічниками двох радикальних сил, то в Івано-Франківську правоохоронні органи зреагували вчасно і не допустили зіткнення між «свободівцями» та «червоними».
Ситуація неоднознач ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Без гарячої води
З понеділка на планову профілактику, яка триватиме до 20 червня, зупинять котельню на вул. Індустріальній. Внаслідок цього більш ніж у двохсот багатоповерхівках центральної частини міста не буде гарячої води.
Про це повідомила головний спеціаліст служби оперативного реагування міськвиконкому Наталія Дорошевич. Наразі ж, за її словами, через пошкодження трьох магістральних теплотрас без гарячої води в місті перебувають 19 будинків.
Наш кор.
Переглядів: 835 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Без політичного присмаку…

Руслана ВАСИЛЮК, депутат Івано-Франківської міськради, фракція «УДАР»

На жаль, сьогодні політика у  нашій державі стала найбільшим злом. Замість того, щоб  вирішувати проблеми благополуччя своїх громадян, економічного та соціального розвитку, державні мужі займаються чистої води популізмом та самозбагаченням. Саме тому хоча б на місцевому рівні необхідна повна деполітизація. Господарка, розвиток міста, побутові проблеми, проблеми з дорогами, лікарнями, навчальними закладами – ось чим повинна займатися влада на місцях. А депутати, як обранці та представники інтересів громади, повинні здійснювати контроль за «міською кухнею» і не боятися приймати рішення та нести за них відповідальність. І ці рішення теж мають бути позбавлені політичного присмаку.
Якось стало природним, що депутата помічають за сам процес діяльності, за «рух питань», а результат – справа другорядна. Так бути не пови ... Читати далі »
Переглядів: 753 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (1)

ОДА малює рятівні кола:
кооперацію – селу, інтернатам – бізнесменів


Так схематично можна означити два головні підсумки чергової колегії облдержадміністрації, що відбулася минулої п’ятниці.
Обласна споживча спілка, зі слів її представника, нині працює переважно на задоволення власних потреб. Зокрема, забезпечує продуктами лише відомчі заклади громадського харчування.


Таке зізнання остаточно розізлило голову ОДА Михайла Вишиванюка. «Замість того, аби закуповувати продукцію у селян, облспоживспілка сприяє тінізації роздрібної торгівлі. Через це не розвивається село, а ціни на ринках безперервно ростуть», – вважає губернатор.
Керівник області також зазначив, що не потрібно вихвалятися відсотками, а робити реальну роботу: підписувати договори з виробниками сільгосппродукції та поліпшувати торговельне обслуговування населення.
На колегії також прийнято рішення про фінансову опіку бізнесових структур на ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Влада і бізнес під одним дахом

У приміщенні облмуздрамтеатру відбулася зустріч голови ОДА Михайла Вишиванюка з підприємцями краю.

Форум «Влада і бізнес – партнери» розпочався із настанови голови облдержадміністрації - «сміливіше висловлювати претензії до обласної і  місцевої влади, щоб оперативно їх побороти». Михайло Вишиванюк закликав учасників представницького бізнес-форуму у будь-якій формі подавати пропозиції щодо необхідних змін у чинному законодавстві, щоб відповідним чином їх оформити і скерувати до Кабінету Міністрів України, «аби від цього відкритого діалогу була реальна користь усім».
Послуговуючись «вільним мікрофоном», виступаючі говорили про «невмирущу чиновницьку бюрократію» з вимаганням «довідки для довідки». Чимало негативної інформації прозвучало про роботу ринків та торгових центрів в місті Івано-Франківську. Власники останніх не поспішають укладати угоди з орендарями своїх приміщень щ ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Ремонти будуть капітальними

Капітальні ремонти доріг в місті відтепер здійснюватимуться під егідою міського управління капітального будівництва, а не управління житлово-комунального господарства.
Про це повідомив депутат міськради Віталій Бурко. За його словами, 15 млн. грн., передбачених на капремонт міських доріг, бюджетна комісія міськради вирішила зняти з УЖКГ і направити УКБ. Остаточний перелік доріг для капремонту ще не визначений. Планується, що до нього включать й окремі ділянки вулиць Привокзальної, Стуса, Івасюка та Галицької, а також перехрестя вулиць Деповської-Вовчинецької-Сагайдачного та з’їзд з моста на вул. Галицькій до Набережної. За словами начальника міського УКБ Володимира Ковальчука, тендерні процедури на виконання капремонтів доріг триватимуть два місяці.
Наразі в місті продовжуються ямкові та поточні ремонти дорожнього покриття, які виконує міське дорожнє ремонтно-експлуатаційне  управління. Цими днями його бригади усувають ямковість на П ... Читати далі »
Переглядів: 827 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Ангіограф дає надію на життя

Напередодні Дня міста Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня отримала довгоочікуваний подарунок. Тут відбулося урочисте відкриття кардіоцентру.
Кардіологічний центр оснащений ангіографом, який дозволяє проводити обстеження кров’яних та лімфатичних судин. Таких апаратів в Україні є всього чотири. Під час відкриття міського кардіоцентру голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зазначив: «Це є початком старту для конкурсу на кращу підтримку розвитку медицини у містах і районах нашої області». Нагадаємо, що саме 2011 рік на теренах Прикарпаття визначено роком медицини.
Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус повідомив, що вартість встановленого ангіографа – 22 млн. грн. Апарат було придбано за кошти, виділені із державного бюджету. А от скористатися послугами новоствореного відділення та апарата, зокрема, зможуть не лише мешканці обласного центру, а й інших населених пункт ... Читати далі »
Переглядів: 849 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (1)

2014 – 1814 = пам’ятник Т.Шевченку

Вже понад 20 років Івано-Франківськ очікує приходу Великого Кобзаря в наше місто. Не прийшов, не зупинився. Значить, ще не пора.
За 20 років зроблено безліч заяв та звернень, подано багато пропозицій щодо місця і дати встановлення пам’ятника, часто діаметрально протилежних. Остання з них: пам’ятник повинен бути встановлений цьогоріч, в парку, на 150-річчя від перепоховання Поета, 22 травня.
Значно менше було бесід із залученням фахівців, роздумів про роль і значення пам’ятника Кобзареві для міста, вивчення думки мешканців, громадських слухань; мало говорилося про обгрунтування, про те, що цей пам’ятник буде не першим, а третім в місті…


Два пам’ятники – дві епохи. На яку рівнятися?

Перший пам’ятник (ніша будинку "Українського "Сокола”, тепер будинок "Просвіти”, вул. М.Грушевського,18), споруджений 1914 р., засвідчив підйом національного духу. Це був період, коли на наших ... Читати далі »
Переглядів: 836 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Павло ФЕДОРУК:
«Системи можна застосовувати і при очному та заочному навчанні»


За кордоном вже декілька десятиліть поспіль система освіти значно відрізняється від української. І навіть якщо ми декларуємо приєднання до болонського процесу, то, на жаль, не можемо дійти до того рівня освіти, який притаманний розвиненим країнам світу. Звичайно, мова йде про дистанційну форму навчання. В Україні вона існує тільки «на папері». За розвиток системи дистанційного навчання взялися фахівці із Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Детальніше про це нам розповідає член-кореспондент Академії технологічних наук, доктор технічних наук, завідувач кафедри інформаційних технологій та директор Центру інформаційних технологій Прикарпатського національного університету Павло Федорук.

– Павле Івановичу, ви розробили математичну модель адаптивної системи дистанційного навчання і контролю знань. Розкажіть, ... Читати далі »
Переглядів: 1000 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Щоб ти жив на одну зарплату…

Цей крилатий вислів персонажа Анатолія Папанова з «Діамантової руки» вже давно став народним прокляттям. Адже мінімальна заробітна плата 960 грн., на яку доводиться виживати більшості українців, зовсім не в силі задовольнити навіть елементарні життєві потреби в їжі, житлі, пересуванні, освіті…
Не повірили в такий трудовий екстремалізм і наші можновладці, тому вирішили вивернути кишені як роботодавцям, так і всім працюючим.


Полювання за конвертами

З періодичністю приблизно у півроку українські керманичі активізують боротьбу з таким негативним явищем, як зарплати «у конвертах». Уже кілька місяців країною блукає примара страшного закону про зміни у трудовому законодавстві.
Мета закону, звичайно, «благородна». Підсумовуючи стислу характеристику змісту цього документа, розміщеного на сайті Держпідприємництва, це – «підвищення соціальної відповідальності бізнесу, виховання свідомо ... Читати далі »
Переглядів: 1338 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (1)

Порпаючись у смітті,
можна зробити бізнес і вберегти довкілля

В Івано-Франківську у реалізації проекту Європейського Союзу щодо екологічного збирання і переробки  твердих побутових відходів бачать свою роль і місцеві підприємці.


Проект ЄС „Покращення екологічної ситуації в Івано-Франківську та області шляхом запровадження технології екологічного збору та переробки твердих  побутових відходів на основі досвіду міста Бая Маре, Марамуреш (Румунія)” Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 рр. є надзвичайно актуальний з точки зору екологічної безпеки. Адже в Україні, за оцінками експертів, щорічно накопичується 50 млн. кубометрів побутових відходів, із них на одну людину в середньому припадає 300-400 кг/рік. За останні 10 років об’єм побутових відходів на людину збільшився на 40%.
Метою проекту є створення в Івано-Франківську сталого механізму роздільного збир ... Читати далі »
Переглядів: 1209 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (1)

Даєш мільярд!
За I квартал цього року промислові підприємства Івано-Франківська реалізували продукції на суму 955,6 млн. гривень

Як би складно не жилося й працювалося і як би не нарікали підприємці на жорсткі умови праці, факти (а факт – річ уперта) свідчать про те, що промисловість Івано-Франківська успішно розвивається.

За підсумками роботи у першому кварталі промислові підприємства основного кола міста реалізували продукції на 955,6 млн. грн. (у відпускних цінах без акцизу і ПДВ) проти 633,0 млн. грн. за відповідний період 2010 року, темп росту становив 51,0%. В управлінні економічного розвитку міськвиконкому наголошують, що це солідне досягнення, якого ще не було. Частка міста у загальнообласному обсязі реалізації промислової продукції склала 23 відсотки.
Чи не найуспішніше у першому кварталі спрацювали підприємства з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води, виробництва харчових продуктів, нап ... Читати далі »
Переглядів: 925 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Сучасна работоргівля
Щоб потрапити у трудове рабство, необов’язково їхати далеко за кордон


Ми вже майже забули, що значить слово «кріпосний», та використовуємо слово «раб», лише згадуючи про античні часи, проте й досі і в нашій країні, наші з вами сусіди та їхні діти потрапляють в тенета торгівців людьми. І, на жаль, це не міф, це – реальність.

Усім відомі історії про дівчат, які погодилися працювати офіціантками чи покоївками за кордоном, та були  змушені власним тілом «відробляти борги» перед своїми «помічниками-посередниками».Та цим торгівля людьми не обмежується. І продають наших людей не обов’язково за кордон, і не обов’язково йдеться саме про проституцію. Кількість чоловіків, жінок та дітей, які постраждали від трудового рабства, в межах України зростає протягом останніх років.
Василь П. з півночі Одещини оповів співробітникам представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Укра ... Читати далі »
Переглядів: 1104 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Добре, що бльондинка нам всьо розказала…

Як вже нас, галичан, не обзивають наші «браття»-східняки? І «бандеровці», і «бандерлохи», і молдавани (за версією Бузини). Вже якось звик.

Але ж тепер мене назвали циганом, причому не просто циганом, але ще й до того циганом немитим та нечесаним. Ну, це вже змушує мене відреагувати – до цього я ще не звик… До бандерівця – так, до бандерлоха – теж, до молдаванина – трохи гіршіше… Але циганом… Вібачте, браття галичани, перепрошую вас, ґазди гонорові…
Але ось так нас всіх з вами назвала минулого тижня завезена в Калуш київська бльондинка, дохтир пані Віталіна Радецька. А завіз її туда  мер Калуша пан Ігор Насалик. І не просто так завіз,  не на гостину, не на Великдень чи на Поливаний понеділок, аби святов водов покропити, не на лижах, не на… нартах її покатати, не бриндзьов з баношєм її годувати в колибі під смереков, але … керувати нашов калуськов медицинов. Ну, бльондинка та то і є бльондинка – зра ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Інтригу замовляли?
У чемпіона проблеми з нападом, у «срібного» призера – з обороною

Останніми роками обласний чемпіонат нагадував вітчизняну Прем’єр-лігу. В тому сенсі, що два клуби вели боротьбу за «золото», а решта... Український вболівальник вже давно мріє про з’яву «третьої сили», здатної втрутитися у безкінечні розбірки фаворитів. Не відаємо, як швидко здійсняться його мрії, а от в чемпіонаті Івано-Франківщини нарешті зароджується інтрига. І навряд чи цього разу турнірний пелотон відпустить когось у відрив.

6 тур. 4-5 травня
"Гал-Вапно" – "Карпати" – 3:0 (Кицька, 5, Сенич, 47, Гуменюк, 68). Попереджений Я.Вовчук (Г). Арбітр Музика. Юнаки – 3:0.
Чекати сюрпризів нині можна де завгодно і від кого завгодно. Ну хто, скажіть, сподівався, що чинний чемпіон в шести стартових турах зазнає вже другої великої поразки. Коломияни атакували, а галичани забивали. Голом відзначив дебют у складі «Гал-Вапна» д ... Читати далі »
Переглядів: 788 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (1)

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Кубок. Фінал. Медакадемія – ДЮСШ-3-«Ютім» – 4:4, по пен. 5:4. Цієї неділі стартує чемпіонат міста.
Богородчанський р-н. Тур чемпіонату не проводився через традиційний турнір пам’яті Семанчука в Горохолині. Його виграв ФК «Дзвиняч»
Галицький р-н. 1 ліга. 1 тур. Задністрянськ – Бовшів – 0:5. Медуха – Яблунів – 0:1. Кінашів – Мединя – 1:2. Вікторів – Більшівці – 1:4. Височанка – "Енергія" – 0:4. 2 тур. Слобода – Задністрянськ – 4:2. Яблунів – Кінашів – 2:0. Мединя – Вікторів – 2:0. Більшівці – Височанка – 7:4. "Енергія" – Бовшів – 2:1.
Городенківський р-н. 1 ліга. 5 тур. Топорівці – Вільхівці – 3:3. Чернятин – Глушків – 3:2. Торговиця – Семенівка – 1:2. Котиківка – Яс.-Пільний – 1:2. Корнів – Воронів – 2:1. Чортовець – Вербівці – ?. Ол.-Королівка – Серафинці перенесено.
Становище команд
    І     О     М
Вільхівці    4     10     23-6
Яс.-Пільний & ... Читати далі »
Переглядів: 1244 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Фаворити незмінні
Як засвідчують стартові тури друголігової першості Івано-Франківщини, новачки змагань наразі не здатні скласти конкуренцію лідерам попереднього сезону. Найреальнішими претендентами на перемогу нині є ФК «Сваричів», косівська «Гуцульщина» і «Колос» з П’ядиків. Водночас вкрай сумно спостерігати за ФК «Калуш», який, опустившись на саміське дно обласного футболу, зазнає однієї нищівної поразки за іншою.
3 тур. 8 травня. "Хутровик" – "Колос" – 0:2 (Федюк, 40, Андріяш, 90+3). Юнаки – 2:6. "Дністер-Рітас" – "Гуцульщина" – 1:2 (Дадикін, 30 – Шайбан, 17, Подолюк, 51). Нереалізоване пенальті: Шайбан, 64. Юнаки – 1:2. "Микитинці" – "Калуш" – 5:1 (Савчак, 48, Вовк, 28, Лукинів, 58, 63, 85 – Кифюк, 90). Юнаки – 1:3. "Карпати" Б – "Славія" – 1:1 (Мацевич, 47 – Р.Іванців, 3). Юнаки – 4:0. "Сваричів" – ФК "Обертин" – 6:0 (Копистянський, 12, О.Локатир, 13, 63, Волощук, 27, В.Христонько, 29, Жмуркевич, 90+2). Юнаки – +:-. «Карпати» К – ... Читати далі »
Переглядів: 790 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Свято з гірким присмаком
«Прикарпаття» вибуло з першої ліги


Після матчів 29-го туру національної першості івано-франківське «Прикарпаття» втратило навіть теоретичні шанси залишитися в першому дивізіоні. За іронією долі, сталося це в день, коли обласний центр святкував свій черговий день народження, та ще й після зустрічі з колективом, який очолюють колишні гравці франківського клубу.

Матч прикарпатців з одеським «Чорноморцем» нагадував вулицю з одностороннім рухом. М’яч п’ять разів побував в воротах господарів, на що ті відповіли одним. То була вже сьома поспіль поразка франківського клубу, а загалом команда не знає перемог 14 матчів, лише два з них завершивши внічию.
Наприкінці минулого тижня, правда, згадану статистику дещо підкоригувала ПФЛ. Після тривалої паузи контрольно-дисциплінарний комітет ліги таки змінив результат матчу 22-го туру «Енергетик» – «Прикарпаття», що відбувся ще 26 березня, з 1:1 на 0:3. ... Читати далі »
Переглядів: 852 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

За не дуже сприятливої погоди відбулися матчі 2-го туру жіночого чемпіонату України. Калуський «Нафтохімік» знову грав у рідних стінах, цього разу – з «Дончанкою» із «Донецька».

Як і в першій зустрічі, господарі взяли гору – 2:1. І знову дублем в їх складі відзначилася Дарина Дарицька. З чотирма голами вона очолила суперечку бомбардирів.
Цієї суботи калушанки завітають у гості до одного з найтитулованіших клубів країни – харківського «Житлобуду-1». 
Чемпіонат України. 1-й тур. 30 квітня. «Нафтохімік-ПНУ» – «Ятрань» Умань – 2:1. «Дончанка» – «Родина» Костопіль – 4:1. «Атекс» Київ – «Житлобуд-1» – 0:8. 2 тур. 8 травня. «Нафтохімік-ПНУ» – «Дончанка» – 2:1. «Родина» – «Житлобуд-1» – 0:0. «Ятрань» – «Іллічівка» Маріуполь – 4:0.
Становище команд: „Нафтохімік-ПНУ” – 6 очок, „Житлобуд-1” – 4, „Дончанка–ЦПОР” і „Ятрань” – по 3, „Родина” – 1, „Атекс” і «Іллічівка» – жодного. «Легенда» Чернігів ще не стартувала.
Переглядів: 825 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Коротка серія

Франківській «Говерлі» не вдалося нав’язати боротьбу БК «Донецьк» за вихід у фінал чемпіонату України. Донеччани, переможці регулярної першості, досить легко здолали прикарпатських «ведмедів» у трьох зустрічах.

Так само швидко завершилася й інша півфінальна дуель між столичними «будівельниками» і запорізьким «Ферро». Наступного тижня переможці поведуть боротьбу за «золото», переможені – сперечатимуться за «бронзу». Оскільки «Говерла» в регулярній першості посіла місце вище, ніж «Ферро» (четверте та шосте відповідно), вона розпочне серію на власному паркеті. За потреби в Івано-Франківську відбудеться завершальна, п’ята дуель серії.
Нагадаємо, що в регулярній першості команди зустрічалися чотири рази. Їх підсумок – 3:1 на користь «Говерли», котра виграла обидві домашні зустрічі (87:77 і 80:68) та обмінялася перемогами у гостях (68:76 і 84:80).
В півфінальній серії суперники зустрінуться в Івано ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Десятирічний Євген Лебідь навчається у 4-му класі Івано-Франківської ЗОШ №18. Непосидючий та жвавий, він, як і більшість хлопців його віку, любить математику, фізкультуру та англійську мову.
Проте понад усе Євгену подобається музика. Саме тому він і вибрав для себе навчання в Івано-Франківській міській дитячій музичній школі №3. Серед розмаїття музичних інструментів хлопчик обрав скрипку і займається нею третій рік. Євген розповідає, що йому дуже подобається саме цей інструмент. Навчається хлопець із задоволенням, виконує вже знайомі музичні твори та вивчає нові.
Найбільше Євген Лебідь любить грати Антоніо Вівальді „Концерт ля-мінор”, „На весіллі у селі” Кирила Стеценка і „Карі очі – зрада” Миколи Лисенка. Саме ці твори він виконував на Всеукраїнському дитячо-юнацькому конкурсі української музики „Бурштинові нотки” в місті Рівне.
У цьому знаковому для багатьох музикантів конкурсі брало участь майже 360 учасників. Звісно, Євген дещо хвилювався, вперше виступаючи перед такою ве ... Читати далі »
Переглядів: 939 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (0)

Ковалі кажуть, що в металі місто оживає. А тому вони щороку вже традиційно з’їжджаються на міжнародний фестиваль «Свято ковалів». Як результат своєї праці, майстри ковальського мистецтва презентували для Івано-Франківська чергову ковану скульптуру. Цього разу вулиці нашого міста прикрасила «Круговерть ковальських міст», деталі до котрої майстри виготовляли ще під час минулорічного свята. Понад сімдесят кілець прикрасили першу рухому ковану композицію.

Загалом дев’ятий фестиваль ковальського мистецтва  зібрав найбільшу за всі роки кількість учасників. Хоча й були тут ті, хто вже у своїй творчій кар’єрі приїздить до Івано-Франківська не вперше. Одним із таких ідейних натхненників та корифеєм свята вже називають норвезького коваля Хубертоса Сенсена. Щороку чоловік має чим здивувати глядачів – як пересічних людей, так і своїх колег по цеху.
Цьогорічне зібрання ковалів відбулося із впровадженням новинок. Саме напередодні цього фестивалю було організовано громадську організаці ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Додав: bond | Дата: 12.05.2011 | Коментарі (1)